Vali 1997 Postat Februarie 5, 2011 Partajează Postat Februarie 5, 2011 Va salut . Am un sistem Panasonic pe care-l foloseste fica-mea . De revelion , ea , impreuna cu colegele si colegii ei au reusit sa arda difuzoarele de inalte . Am demontat boxele si am constatat ca aveau un difuzoras amarat si banal de 25W legat in paralel cu unul (cred ca piezo) care este format doar din bulbul metalic si doua fire . Ambele arse . Am inlocuit difuzoarele de 25W cu doua tweetere de 100 W (4ohmi) pe care le aveam prin casa si evident am renuntat la nazbatia piezo . Spre surprinderea mea boxele suna net superior . Tinand cont de faptul ca iesirile de bas si respectiv de inalte sunt separate care ar fi cea mai buna si cea mai simpla solutie de protectie a noilor difuzoare ? Saptamana viitoare iar are petrecere si mi-ar parea rau sa le arda si pe astea mai ales ca se aud mult mai bine decat cele originale . Multumesc . Link spre comentariu
sckump Postat Februarie 5, 2011 Partajează Postat Februarie 5, 2011 Vezi ca tweeterele au nevoie de un filtru trece-sus, care sa atenueze frecventele joase (macar cate un condensator inseriat cu fiecare tweeter, de un minim 13 uF sa zicem, adica filtru de ordinul I, care taie cu 6 dB / octava, cu frecventa de taiere undeva la 3000 Hz, pentru o impedanta de 4 Ohmi a tweeter-ului). Teoretic ar trebui sa cunosti macar sensibilitatea woofer-ului si a tweeter-ului (SPL-ul) ca sa stii daca tweeter-ul mai necesita vreo atenuare (care are rol si de micsorare a puterii care cade pe acesta, in functie de cat e de mare atenuarea). Link spre comentariu
Vali 1997 Postat Februarie 5, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 5, 2011 Da , cele originale nu aveau nici un condensator . Ma gandesc , ca avand iesirile pe inalte separate , cei de la Panasonic s-au gandit la partea de filtraj si nu mai necesita nici o corectie . Ideea este ca tinerii de care povesteam scot semnal dintr-un laptop . Presupun ca in dorinta de a se auzi mai tare dau si laptop-ul la maxim si asa ajung sa arda difuzoarele . Intrebarea era ; cum sa fac sa nu le mai poata arde oricat s-ar stradui (?) . Oricum , un condensator o sa le pun dar nu stiu daca este suficient . Link spre comentariu
Jimmy Postat Februarie 5, 2011 Partajează Postat Februarie 5, 2011 Probabil 'tweeterele' omului sunt defapt difuzoare de banda larga. Pentru protectia lor, cat si a amplificatorului se poate monta cate un bec de semnalizare auto (12V/21W) in serie cu fiecare difuzor. Eventual becurile pot fi suntate cu cate un cond. nepolarizat de 10-22uF pentru a lasa inaltele sa treaca neatenuate si la putere mai mare. Link spre comentariu
Vali 1997 Postat Februarie 5, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 5, 2011 Multumesc pentru ideea cu becul . Revenind la ce am scris eu mai devreme :"tweeterele omului" sunt chiar tweetere , de 100W 4 ohmi . Atasez o poza . Merge sa le protejez cu ajutorul unui bec si binenteles un condensator ? Multumesc . Link spre comentariu
Jimmy Postat Februarie 5, 2011 Partajează Postat Februarie 5, 2011 Da, ai dreptate, sunt chiar tweetere. Si in cazul asta merge varianta cu becul inseriat, plus un condensator nepolarizat de 10uF inseriat cu becul si difuzorul.Din ce am inteles, original, in boxe erau un piezo si un difuzor de banda larga, presupun, pe care l-ai inlocuit cu tweeterul din poza. In cazul asta, o sa cam lipseasca frecventele medii din redare. Link spre comentariu
Vali 1997 Postat Februarie 5, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 5, 2011 Da , avea un piezo minuscul si un difuzor banal cu membrana din hartie cu diametru de 40 mm care cred ca , asa cum spui , reda mai mult medii si extrem de putine inalte (asta-i explicatia faptului ca acum se aude incomparabil mai bine) . Nu ma intereseaza mediile pentru ca nu face nimeni auditie la Panasonicul asta . Galagie ! Faptul ca pentru prima oara am auzit inalte si respectiv muzica putin mai "colorata" m-a facut sa ma gandesc cum sa le protejez . O sa pun un bec si in serie cu el un condensator . Sper sa nu le mai parleasca . Multumesc . Link spre comentariu
Vali 1997 Postat Martie 3, 2011 Autor Partajează Postat Martie 3, 2011 Am facut protectiile si spre surprinderea mea s-a ars un bec . Dar au mers iar tweeterele au ramas intregi . Intrebarea este : becul s-a ars din cauza unor solicitari sau dintr-o coincidenta ? Parca ar fi prea mult sa se arda de la muzica . Interesant . Link spre comentariu
sonic11 Postat Martie 7, 2011 Partajează Postat Martie 7, 2011 Domnule difuzorul acela nu-i un dif amarat, a fost bine ales de cei de la matsushita (panasonic)Dv a-ti facut o mare gresala panand tw de 4r in incintele respective, respectiva combina muzicala are ca sarcina difuri de 6r si nu face-ti decat sa o fortati sa scoata mai multa putere de de cat poate sa dea iar in aceste fel se poate sa aveti surpriza sa ardeti si finalulLa aceste modele sunetul este filtrat in nauntru combinei si amplificat de doua ci audio finale distincte unul pt bass si celalant pt medii si inalte Arderea difurilor originale sa datorat nivelului mare de distorsiuni care au provenit de la fortarea etajului audio cu un semnal mult mai mare de cat accepta etajul la intrare Problema dv se poate rezolva cu un divizor rezistiv montat pe intrarea de aux acombinei, si in acest fel protejati si combina si difurile Eu va recomand sa utilizati difuri originale Link spre comentariu
Vali 1997 Postat Aprilie 11, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 11, 2011 Multumesc , problema este ca dif-urile originale se ard negresit . Astea , de bine de rau vad ca rezista . Au mai trecut printr-o incercare si iar nu se mai aude unul din ele . Tot cel cu "becul ars" . Sper sa nu fie finalii ci doar becul .O sa verific zilele astea si revin poate ma mai ajutati . Multumesc . Link spre comentariu
LUCI Postat Aprilie 11, 2011 Partajează Postat Aprilie 11, 2011 Poate ar fi cazul sa treceti la boxe mai mari,daca acestea nu realizeaza nivelul sonor necesar unei petreceri. Link spre comentariu
Vali 1997 Postat Aprilie 11, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 11, 2011 Nivelul sonor este bun . Eu reclam faptul ca se strica inaltele sau , mai nou , se arde protectia . Link spre comentariu
CBI Postat Aprilie 11, 2011 Partajează Postat Aprilie 11, 2011 ca sa nu se mai arda tweterele incearca sa mai micsorezi valoarea condensatorului din filtru(de ex 2,2uF) sau sa pui si o bobina sa faci un filtru de ord 2(de ex un 0,3-0,5mh)daca reusesti sa arzi becul de 12v insemana ca dai cu multe distorsiuni.Mai pune unul in serie,sau cauta de 24v cu 10-15w fara nimic peste terminalele luiin momenentul in care se arde diful de bas medii atunci e ok protectia Link spre comentariu
Vali 1997 Postat Aprilie 11, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 11, 2011 Da , sunt distorsiuni ca la nebuni . Pustii scot semnat din laptop si baga cat merge din iesirea de casca. O sa incerc sa fac ce-mi spuneti voi . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum