Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Sistem de iluminat cu leduri si sursa de energie portabila

Vizitator misusoft

Postări Recomandate

Vizitator misusoft

Salutare tuturor,

Pentru ca nu sunt un expert in electronica, fac apel la intelegerea, cunostinele si ajutorul vostru.

Doresc sa realizez un sistem de iluminat panou publicitar de pe o remorca de bicicleta cu ajutorul ledurilor.

Remorca si panourile arata ca cele din firmuletul acesta

.

Problema e ca nu prea stiu cum, insa pana una-alta sa va dau mai multe detalii:

-Trebuie luminate cu leduri 2 panouri publicitare de 110x170 cm.

-Panourile sunt amplasate pe o remorca de bicicleta

-Iluminatul trebuie sa dureze aproximativ 6 ore continuu (pe timp de noapte)

-Sa lumineze si in stationare.

Ce imi recomandati?

Eu m-am gandit sa montez leduri de putere mare in spatele fiecarui panou, alimentate de la o baterie auto, care dupa utilizare sa fie reincarcata cu redresorul.

Ce ziceti? Face fata bateria dpdv al timpului de luminat, numarului de leduri si in timp la reincarcari?

Alte solutii si idei sunt binevenite.

Mentionez ca bugetul este dupa buzunarul unui student :d

Va multumesc anticipat pentru tot,

Cu respect,

Misu

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 23
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bogdan_

2

• Dr.L

1

Vizitator tyc

Iluminare cu leduri de 5mm albe,alimentate dintr-un acumulator 1)SLA de 12V/7,2Ah(are nevoie de incarcator special) 2)auto,reincarcata cu redresorul. Peste zi poti reincarca acumulatorul.Face.

Link spre comentariu

Solutia propusa de tyc e buna, dar orice sursa de iluminat ar fi in spate problema se pune, cat de transparente sunt panourile alea? daca nu sunt prea transfparente atunci s-ar putea sa fie nevoie sa iluminezi din fata ceea ce iese ceva nu tocmai frumos.Led-urile ar fi cel mai bine sa fie alimentate dintr-o sursa stabilizata ceva, plaja de tensiusni furnizata de baterie e destul de mare, 14.5 incarcata spre 10-11 descarcata.

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Daca nu pui stabilizator de tensiune luminozitatea o sa scada putin cand bateria e descarcata.Procuri 48 leduri albe de 5mm din care iei 3 si le legi in serie cu o rezistenta in capat, si procedezi la fel cu restul de 45.In curand o sa ai 16 grupuri a cate 3 leduri cu o rezistenta.Grupurile astfel formate le legi in paralel.

Link spre comentariu
Vizitator misusoft

48 de leduri ar fi numarul maxim pe care il pot lega la o baterie sa am o autonomie de 6 ore?Ledurile de putere (1w) nu ar oferi o lumina mai puternica decat cele de 5mm?Ce parametri ar trebui sa aiba stabilizatorul?Multumesc!

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Ledurile de 1W au nevoie de radiator si de dispersor,pe deasupra si de scc. Pt leduri de 5mm nu ai nevoie de scc,rezistenta serie indeplineste acest rol. 48 e un numar care se imparte exact la 3,acesta e criteriul,oricum ai nevoie de leduri cu unghi mare de dispersie.

Daca vrei sa folosesti leduri de putere,fara complicati suplimentare(costuri suplimentare),poti sa folosesti leduri de 0,5W straw hat;personal am cumparat de la http://cgi.ebay.com/10P-0-5W-HP-8mm-Whi ... 5adecfaea0 si nu am avut probleme,caracteristia spectrala a ledului e cam aiurea dar in aplicatia de fata nu are importanta.

Ledurile le-am platit cu card si au venit ,cel mai repede in 21 de zile si cel mai tarziu in 34.

La partea practica, alimentezi printr-o o scc cu doi tranzitori cele trei siruri de leduri de cate 3 cu rezistenta(10ohmi/1W) in capul fiecarui sir,puse in paralel.

Deseneaza o sch a intregului dispozitiv ,panouri, cum i-ti imaginezi sa le iluminezi si sch electronica,ca sa avem o baza de discutie in continuare.

Link spre comentariu

Eu ma mai gandesc la o varianta:Leduri de 1w cu radiator steluta inclus. 2 led-uri acopera latimea de 110cm a panoului, deci trebuie 3 grupui de cate 2 ca sa acopere toata inaltimea de 170, total 6 leduri pe panou. Ledurile le montezi pe bara de aluminiu(profil) care vine indoita ca un triunghi, asa /\, pe fiecare latura venind cate 3 leduri, si toata chestia de 2 ori. Mai exact, jucaria care ilumineaza are exact forma panoului publicitar de pe remorca. In total sunt necesari cam 12W, dar led-urile se pot alimenta foarte usor mai putin, 0.8W fiecare, putand sa asiguri 6 ore din bateria amintita de tyc. Ledurile se pot lega in serie si alimenta dintr-un convertor dc/dc ca sursa de curent constant. Eventual 6 pe un convertor, 6 pe altul. Ma gandesc ca avantajul ar fi constructia foarte usoara: trebuie 4 bucati de profil de aluminiu, 12 leduri care se prind cu cate 2 suruburi si ceva ca sa prinzi cele 4 bucati in doua forme de lambda(majuscula) de remorca. Profilele nu sunt scumpe, si cred ca un o bara lata de 3-4 cm poate asigura disiparea a 1W pe o lungime de vreo 50cm.

Link spre comentariu
Vizitator misusoft

Domnilor, atasez viziunea mea asupra sistemului de iluminat.Numarul de leduri (stelute) din imagine nu il luatei in considerare, acesta urmand a fi stabilit in functie de putere si suprafata luminata.[attachment=1]Lumini spate.png[/attachment][attachment=0]panou leduri.png[/attachment]Cam asa imi imaginez eu, sper sa intelegeti ceva.O zi buna tuturor si multumiri pentru sfaturi!Cu respect,Mihai

Link spre comentariu
Vizitator tyc

La ce tip de baterie ai ramas?Auto sau cu gel?Auto e mare si grea,avantajul e ca ai redresorul pt incarcare si o gasesti lesne;cu gel e mai potrivita,mai eftina si nu ai probleme in caz ca se rastoarna remorca,dar la redresorul actual trebuie sa adaugi o scc cu doi tranzistori.Ce sch ai ales pt alimentarea ledurilor?

Link spre comentariu
Vizitator misusoft

Raman pe bateria auto traditionala, o fi mai grea, insa ajuta si asta la coborarea centrului de greutate al remorcii (ma gandesc ca o face mai stabila cand bate vantul) oricum va avea loc special in care va fi montata si ancorata sa nu cada.

Pentru schema ledurilor nu am ales deocamdata nici o varianta.

Ce recomandari imi faceti? Tinand cont ca trebuie stabilizator de tensiune.

In materie de leduri am gasit urmatoarele variante:

W92050 - 8Ron: http://eu.mouser.com/ProductDetail/Seoul-Semiconductor/W92050/?qs=sGAEpiMZZMsgllGlynFdfi4YQhHJA/YTzq9qCh/x5QY=

w42180-t 25Ron: http://eu.mouser.com/search/ProductDetail.aspx?R=W42180-Tvirtualkey61510000virtualkey889-W42180T

w42180-u - 35Ron: http://eu.mouser.com/search/ProductDetail.aspx?qs=%252bmRqrm7NpdKufgyrerYG2Q==

n42180-s (4W) - 45Ron: http://uk.farnell.com/seoul-semiconductor/n42180-s/led-p4-4w-130lm-warm-white/dp/1494490RL

Modelele de mai sus le-am gasit intr-un magazin din Oradea, preturile si modelele sunt cele din magazin.

In urma cautarilor de pe internet am gasit ceva de 3W (cred ca cu tot cu radiator) la 25 ron: http://www.adelaida.ro/product_info.php?cPath=87_118_263_305&products_id=12762

Avand in vedere ca eu nu pot lasa o distanta mai mare de 12 cm intre led si afis, credeti ca pot monta in locul a 3x1w, sa pun 1x3W?

Astept parerile voastre!

Multumesc

Link spre comentariu
Vizitator misusoft

Avand in vedere ca partea luminata de afisului este alba, intentionez ca in spatele ledurilor sa fie un panou alb, la margini inchis, astfel incat sa fie ca o caseta luminoasa.Faptul ca inauntru e alb totul, nu ar ajuta la dispersia uniforma a luminii pe afis?

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Trebuie sa montezi cat mai multe leduri pt ca panourile sa fie iluminate uniform ; toate modele prezentate nu corespund dpdv tehnic si pretul...e ca si cum cumperi acum un palton cu 300 si incerci sa sa-l vinzi la vara cu 1000 ca e inflatie...ledurile alea ,la data aparitiei erau ultimul racnet si aveau un pret pe masura,dar acum sant altele mai eficiente,mai mici,mai puternice,intr-un cuvant mai bune si mai eftine(similar cu calculatoarele).Nu faci nici o afacere daca pui un led mare,decat mai multe mici;dimpotriva,trebuie sa faci si o scc performanta si sa-i atasezi si un radiator.Uita de Adelaida si de tot felul de magazine din Oradea,astia nu au decat ciurucuri;Am niste linkuri adevarate,ti le trimit pe PM.Sfatul meu e sa folosesti cat mai multe leduri,pt a imprastia lumina pe o suprafata cat mai mare.Ledurile tehnologie veche(alea cu terminale) nu au nevoie de radiator,ledurile mai noi(de putere) sant SMD cu conexiunile sub ele si de acea au si varianta star,pt a putea lucra cu ele;starul nu e radiator,e o interfata intre led si radiator!

Link spre comentariu
Vizitator misusoft

Atunci sa inteleg ca imi recomanzi sa folosesc cat mai multe leduri?Daca pun leduri transparente, care emit lumina alta puternica ar fi ok?Ma gandesc ca daca as pune 48 de leduri / panou ar fi suficiente.Bateria oare duce 6 ore cele 96 de leduri?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări