Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

De ce imi oscileaza releul?

rinaldoparaipan

Postări Recomandate

Salutare,Am facut montajul de mai jos-senzor de lumina-, dar am o problema:cand conectez un consumator mai mare-bec de 5W in locul ledului, releul incepe sa oscileze.Nu e din cauza sursei- scoate 5A.Am oarece experienta in electronica, dar problema asta ma depaseste.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• rinaldoparaipan

4

• Spitfire

1

• gica70

1

Zile populare

Top autori în acest subiect

Nu asta e cauza, iti dai seama ca am luat in calcul si ipoteza asta.Aceeasi problema o am si la montajul asta(este o protectie descarcare acumulator 12V).Din IRFZ comand un releu, la fel, la cuplarea unui consumator mare, oscileaza ca naiba.

Link spre comentariu

Ai folosit acelasi releu la ambele montaje? Daca "da" releul este (posibil) defect; are o lipitura rece la unul din capetele bobinei..si asa poate aparea o ..sonerie!

Link spre comentariu

Nu, la primul montaj-senzoru de lumina- un tip de releu, la celelalt unul mult mai mare-20A pe contact.Din fericire la primul montaj am descoperit buba: din cauza ca firul de + e foooarte subtire , cadea ceva tensiune pe el(ala l-am avut pt teste) si fiindca releul e putin defect(anclanseaza la 14V, desi pe el scrie 12V). De aia aparea fenomenul.La al doilea montaj insa nu am cauzele de mai sus, presupun ca e din cauza acelui "+12V stab", care imi anuleaza o parte din tensiunea de comanda. Nu imi dau seama ce se intampla.Fenomenul de oscilatie imi apare si daca alimentez consumatorul direct din IRFZ.Montajul al doilea ma arde mai tare.LE Acum am vazut raspunsul lui @suntonline:acea rezistenta regleaza histerezisul montajului(decuplare consumator la U min baterie, cuplare la un prag Umax baterie, de ex Umin 10.8V, Umax 12.5V).Am sa incerc si varianta cu electroliticul asa cum mi-ai zis.LLE Tot pe langa Auchan sect3 stau si eu :rade:

Link spre comentariu

Mersi de raspuns.O sa incerc cu electroliticul-10 micro, nu?.Montajul este la tara(il folosesc la o eoliana), asa ca de abia duminica voi vedea rezultatele.M-am jucat cu Circuit Simulator, dar doar cateva aplicatii, nu am intrat in amanunte.Cum as putea simula circuitul meu?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări