Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Masurare curent iluminat cu microcontroler


Vizitator TheAngel

Postări Recomandate

Vizitator TheAngel

Salut.

Vreau sa masor curentul din instalatia de iluminat din casa cu ajutorul unul unui microcontroler. Deci am nevoie sa transform acel curent intr-o tensiune continua de 0-5V.

Vreau sa realizez acest lucru cu ceva care se poate cumpara din comertul din RO (Bucuresti), nu vreau sa ma apuc sa construiesc eu un transformator de masura curent, chiar daca e foarte simplu de realizat.

Ca si solutii, am gasit un transformator de masurare curent http://www.conexelectronic.ro/produs.php?id=40675

Si am mai gait si senzor curent hall http://www.adelaida.ro/product_info.php?products_id=12253, dar care nu inteleg exact specificatiile pentru a stii daca pot sa folosesc asa ceva.

 

Exceptand partea financiara, strict din punct de vedere electric, ce ar fi cel mai bine sa folosesc pentru a citi curentul din reteaua de 220V cu ajutorul unui microcontroler ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 7
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • bogdan_

    3

  • bassbox

    1

  • doru3160

    1

Daca nu te deranjeaza sa ai circuitul conectat direct la retea, poti folosi si un shunt format din ceva rezistena. De exemplu pui p rezistenta de 0.02 ohmi pe care masori tensiunea. Eventual o amplifici ca sa ajungi cu ea la gama care te intereseaza pe tine.Si nu uita, e vorba de curent altenativ, microul masoara doar in gama 0 - 5V, deci mai trebuie sa mai faci si o translatie.

Link spre comentariu
Vizitator TheAngel

Daca nu te deranjeaza sa ai circuitul conectat direct la retea, poti folosi si un shunt format din ceva rezistena. De exemplu pui p rezistenta de 0.02 ohmi pe care masori tensiunea. Eventual o amplifici ca sa ajungi cu ea la gama care te intereseaza pe tine.Si nu uita, e vorba de curent altenativ, microul masoara doar in gama 0 - 5V, deci mai trebuie sa mai faci si o translatie.

Cumva, am impresia, ca legarea directa la retea o sa-mi influenteze buna functionare a microcontrolerului. Dar daca nu mai vine cineva care stie mai bine, o sa iau in considerare posibilitatea.0,02 ohmi nu e prea putin ? As vrea sa masor un curent intre 0.5 A si 20 A. (probabil ca 20 e cam mult pentru iluminat)La o rezistenta de 0,02 ohmi, si un curent de 0,5A o sa am o tensiune de 0.01 V, care apoi redresata mai scade.O rezistenta de 0,4 ohmi nu ar fi mai indicata ? La 20A as avea 8V, redresati ar veni aproape 5. La 0,5A as avea 0.2V, care sper sa-i sesizeze microcontrolerul.
Link spre comentariu

Cel mai comod e cu traf de curent,sugerase tot pe aici cineva folosirea unui pistol de lipit in acest sens,unde secundarul devine primar,inseriat cu circuitul de lumina...ai si separare galvanica fata de retea,si te poti si juca cu nr de spire al fostului primar(devenit acum secundar) daca cumva tensiunea obtinuta nu te aranjeaza(se poate si confectiona un asemenea traf,nu pune mari probleme,cateva spire cu sarma de 2,5...4mmp e suficient pt curentul din circuitul de lumina,si atunci iti poti si calcula cat vrei sa scoata in secundar).

Link spre comentariu

Da, vezi ca ai incurcat borcanele....operatiile.

0.02*20 = 0.4V. Cu siguranta nu redresezi apoi ca nu mai iese nici o branza. Dar poti amplifica. Trebuie sa duci aceasta tensiune care va varia intr -X si +X volti sa fie mereu in gama 0 si 5V. Apoi trebuie esantionat curentul si mediat.

Shuntul trebuie sa fie de o valoarea foarte mica pentru ca nu vrei sa ai disipare mare pe el. Daca ai o cadere de 1V la curentul maxim de 20A asta inseamna 20W. Cu siguranta foarte foarte mult.

Cauta pe internet ca sunt multe exmple de contor de energie si explica acolo cum functioneaza. Vezi de exemplu:

http://enerjar.net/

Link spre comentariu
Vizitator TheAngel

Foarte bun exemplul cu enerjar. Am studiat, si imi place solutia.Am studiat si prin comentariile acelui proiect, si am vazut, ca o echipa de studenti, au preluat ideea si au mai adaugat niste protectii, foarte bine venite de altfel, tinand cont ca eu o sa vreau sa ma leg cu laptopul la acel microcontroler.Mai am insa niste probleme.1) Componentele folosite acolo nu prea se gasesc la noi, si nici nu ma pricep sa aleg niste inlocuitori.De exemplu ce as putea folosi in loc de IC3 - LT1167in loc de HCPL 7520 (optoisolator linear folosit pentru a proteja mc de linia de tensiune)ar mai fi si celalalt IC folosit in enerjar, dar probabil ca solutia pentru IC3 o sa-mi dea niste idei (IC1 MCP6004)2) Pentru simulare (ati vazut ca nu ma pricep f. bine la calcule) folosesc Proteus 7.4 SP3, insa am probleme in a gasi in libraria de componente acele amplificatoare operationale.Aveti vre-o sugestie: alt program de simulare, alta versiune de Proteus, o librarie de componente ?

Link spre comentariu

Eu ziceam sa mai cauti si alte exemple, pana intelegi bine cum sta treaba.

Ar trebui sa intelegi ca proiectul asta e unul periculos, poate fi letal daca nu intelegi exact ce faci acolo si nu esti atent.

 

Daca nu te descurci la o simulare si un calcul, ar fi bine sa mai studiezi problema pana o stapanesti mai bine.

Componentele le poti gasi la farnel. Ar fi bine sa nu faci inlocuiri.

 

Alte proiecte similare:

http://www.billporter.info/not-so-tiny-power-meter/

http://www.atmel.com/dyn/resources/prod ... oc2566.pdf

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări