Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cine poate face asa ceva?

Vizitator hitune

Postări Recomandate

Vizitator hitune

salut,mi s-a pus pata sa fac ceva si incerc sa realizez un montaj cu pic,si..... :nebunrau: ....destul de greu sa incep sa invat picurile la varsta mea,destul de tarziu si nu vreau sa incep sa va stresez pe forum cu tot felul de intrebari "aia cum se face,dar de ce asa,nu merge va rog ajutati-ma.....si asa mai departe"prin urmare vreau sa stiu daca poate cineva sa programeze un pic(contracost) sa faca ce vreau,

(merge si 8 sau 10 canale RGB)
Link spre comentariu
  • Răspunsuri 12
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Aelfo

3

• Stefan

2

• vladutz2000

2

Top autori în acest subiect

Vizitator hitune

ms,dar nici pe departe de ce vreau eu,daca te uiti cu atentie la acel videoclip observi ca este vorba de 12 canale RGB adica 36 iesiri!daca crezi ca poti face asa ceva chiar si cu mai putine canale este ok ,imi spui cat costa,si nu vreau repede poate sa dureze si 2 luni.

Link spre comentariu

Pot sa fac montajul complet, acum depinde ce include: sursa de alimentare, carcasa, ledurile RGB, etc. A doua problema este cum comanda ledurile RGB, adica sa aiba cateva programe prestabilite sau sa se poata modifica din exterior "live". Pretul pleaca de la 80 de lei pentru varianta cea mai simpla. Mai multe putem discuta in particular, daca exista o comanda ferma. Momentan trebuie sa termin 3-4 proiecte, astfel ca mai dureaza cateva saptamani pana sa preiau noua comanda.AElfo.

Link spre comentariu
Vizitator hitune

Filmuletul dat la inceput nu este despre PIC ci despre AVR. Cumpara-ti un arduino si niste LED-uri RGB si gasesti programul gata facut pe net.

salut,nu stiu daca este facut cu atmel dar cred ca se pote face si cu pic,parerea mea,oricum ms pentru sfat,am sa ma documentez sa vad cum si in ce fel pot ajunge la acel efect luminos.
Link spre comentariu

Cum sa faci asa ceva :

Medota 1 - 16 milioane de culori

Pentru 12 leduri iti trebuie un microcontroller cu 3 canale PWM si 12 iesiri digitale.Iti mai trebuiesc si 12 tranzistori NPN (2n3904 de exemplu).

Toti pinii R intra la acelasi pin PWM pe microcontroller (cel care controleaaza culoarea rosu)

Toti pinii G intra la acelasi pin PWM pe microcontroller (cel care controleaza culoarea verde)

Toti pinii B intra la acelasi pin PWM pe microcontroller (cel care controleaza culoarea albastu)

Fiecare led pe urma trebuie sa aibe la pinul Ground cate un tranzistor care are colectorul in Ground si emitatorul in masa montajului.

Fiecare pin Baza al fiecarui tranzistor trebuie sa fie conectat la cate un pin digital pe microcontroller.

Si asta e montajul !Cum functioneaza :

Functioneaza ca televizoarele CRT.Fiecare LED e aprins separat , pentru o anumita perioada de timp.De exemplu, sa zicem ca culoarea ledului 1 este 50%rosu 100%verde , si culoarea ledului 2 este 100%albastru 100%rosu. Programul tau de pe microcontroller o sa schimbe canalul PWM pentru rosu la 50% , pentru verde la 100% , si o sa dea un semnal pozitiv pe pinul digital care ii corespunde ledului 1.dupa o anumita perioada de timp , o sa schimbe valorile PWM-urilor in valorile corespunzatoare ledului 2 , adica 100% albastru si 100% rosu , deasemenea o sa dea un semnal pozitiv pe pinul digital corespunzator ledului 2.Si tot asa , pentru fiecare LED.Perioada de timp pentru care este aprins fiecare led trebuie sa fie foarte mica , in felul asta nu o sa observi ca sunt aprinse separat , pentru ca imaginea persista pe ochi.

Medota 2 - 256 de culori

Daca nu ai un microcontroller cu 3 canale PWM , se poate face si cu unul fara nici un canal PWM.

Iti trebuiesc niste rezistori ca sa faci un "Ladder R-2R"(engleza). e un DAC facut din rezistori.

Principiul e acelasi ca la metoda 1.Fiecare led are un tranzistor si ii corespunde un pin digital de pe microcontroller.Dar pentru culori , o sa folosesti un port intreg , in care pe 3 biti o sa fie rosu , pe 3 biti verde si pe 2 biti albastru(pentru ca albastru e mai putin sesizabil).Aici iti trebuie putina manipulare de biti ca sa iasa culoarea , si ies si mai putine culori.

Ambele metode sunt relativ usoare.

Pot sa fac eu asa ceva.

Link spre comentariu
Vizitator hitune

Cum sa faci asa ceva :

Medota 1 - 16 milioane de culori

Pentru 12 leduri iti trebuie un microcontroller cu 3 canale PWM si 12 iesiri digitale.Iti mai trebuiesc si 12 tranzistori NPN (2n3904 de exemplu).

Toti pinii R intra la acelasi pin PWM pe microcontroller (cel care controleaaza culoarea rosu)

Toti pinii G intra la acelasi pin PWM pe microcontroller (cel care controleaza culoarea verde)

Toti pinii B intra la acelasi pin PWM pe microcontroller (cel care controleaza culoarea albastu)

Fiecare led pe urma trebuie sa aibe la pinul Ground cate un tranzistor care are colectorul in Ground si emitatorul in masa montajului.

Fiecare pin Baza al fiecarui tranzistor trebuie sa fie conectat la cate un pin digital pe microcontroller.

Si asta e montajul !Cum functioneaza :

Functioneaza ca televizoarele CRT.Fiecare LED e aprins separat , pentru o anumita perioada de timp.De exemplu, sa zicem ca culoarea ledului 1 este 50%rosu 100%verde , si culoarea ledului 2 este 100%albastru 100%rosu. Programul tau de pe microcontroller o sa schimbe canalul PWM pentru rosu la 50% , pentru verde la 100% , si o sa dea un semnal pozitiv pe pinul digital care ii corespunde ledului 1.dupa o anumita perioada de timp , o sa schimbe valorile PWM-urilor in valorile corespunzatoare ledului 2 , adica 100% albastru si 100% rosu , deasemenea o sa dea un semnal pozitiv pe pinul digital corespunzator ledului 2.Si tot asa , pentru fiecare LED.Perioada de timp pentru care este aprins fiecare led trebuie sa fie foarte mica , in felul asta nu o sa observi ca sunt aprinse separat , pentru ca imaginea persista pe ochi.

Medota 2 - 256 de culori

Daca nu ai un microcontroller cu 3 canale PWM , se poate face si cu unul fara nici un canal PWM.

Iti trebuiesc niste rezistori ca sa faci un "Ladder R-2R"(engleza). e un DAC facut din rezistori.

Principiul e acelasi ca la metoda 1.Fiecare led are un tranzistor si ii corespunde un pin digital de pe microcontroller.Dar pentru culori , o sa folosesti un port intreg , in care pe 3 biti o sa fie rosu , pe 3 biti verde si pe 2 biti albastru(pentru ca albastru e mai putin sesizabil).Aici iti trebuie putina manipulare de biti ca sa iasa culoarea , si ies si mai putine culori.

Ambele metode sunt relativ usoare.

Pot sa fac eu asa ceva.

da ce sa zic este o solutie,numai ca nu stiu sa programez un pic si dureaza un timp pana invat sa fac asta,prin urmare am ales calea cea mai simpla si anume sa faca asta cineva care are habar de asa ceva si sa platesc ca asa este corect,nu?

tu poti face acest program? sa aiba acelasi efect ca in clip? si cat m-ar costa?

varianta pic+soft programat si varianta pic+soft programat+cablaj cu restul de componente

Link spre comentariu

pot sa fac programul , da.pot sa fac cu mai mutle efecte , sau doar cu efectul de acolo ,depinde ce vrei.pretul depinde de ce vrei sa fac.pot sa iti programez un controller si sa iti trimit schema , ceea ce ar costa putin peste pretul controllerului..programul n-ar fi mare branza (pentru mine cel putin). pot sa fac hardware-ul complet , cu toate componentele , mai putin cu ledurile (alea le conectezi la niste porturi pe care o sa le ai pe placa.e mult mai bine asa.se arde un led , il schimbi .)a,da.iti spun eu ca iti ajung 256 de culori.adica varianta cu convertor pasiv Digital in Analog.controllere cu 3 canale PWM gasesti mai greu.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări