ionescu liviu Postat Februarie 1, 2011 Partajează Postat Februarie 1, 2011 Salutare!Mi-am dat seama ca mi-am ars subwooferul (activ) din cauza ca am pus la el 2 boxe de 4 ohmi (ca sateliti), sunt boxele Tesla de lemn si nu vreau sa renunt la ele, sunt in stare buna si imi place foarte mult cum se aud. Ca filtru au un condensator, asa sunt ele din fabrica. As putea sa le pun cate o rezistenta sa mearga pe amplificator fara sa il mai arda? Si daca da unde sa pun rezistenta?Stiu ca nu e o metoda de dorit, afeacteaza calitatea sunetului? Link spre comentariu
djdansmart Postat Februarie 1, 2011 Partajează Postat Februarie 1, 2011 Pai nu stiu ce o sa rezolvi..poti sa pui in serie..dar nu vei mari impendanta ci rezistenta! Efectul va fi ca va scadea din putere..rezistorul va trebui sa fie unul de putere pt ca se va incalzi..! Ai conectat boxele pe post de satelit? Cate una pe canal sau cum? Ca zici ca ai ars subwooferul..(partea de amplificare) Link spre comentariu
TESSLA Postat Februarie 1, 2011 Partajează Postat Februarie 1, 2011 Pai crezi ca pe circuitul/circuitele sau tranzistorii finali ii intereseaza daca e vorba despre o rezistenta pura sau exista si o componenta reactiva de tip inductiv sau capacitiv?! Normal ca merge si cu rezistente da o sa-ti cam afecteze caracteristica de frecventa si binenteles si puterea. Link spre comentariu
ionescu liviu Postat Februarie 1, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 1, 2011 Boxele le-am conectat pe post de sateliti, cate una pe canal pe front. Amplificatorul mai mult ca sigur nu e ok pt boxe sub 6 ohmi, are finali cu tda pe sateliti, s-a ars si nu am putut sa il repar singur, era "aranjat" bine si l-am dus la reparat, din cate am inteles s-ar ars preamplificatorul. Dar nu stiu sigur.Din putere nu conteaza daca pierd, ma gandesc ca o sa afecteze frecventa de taiere, asta e, sper sa nu se simta.Nu stiu daca sa pun doar pe woofer sau direct pe fir la intrare in filtru. Ma gandesc sa pun de 2 ohmi, dar nu stiu de cati w. Nu mai stiu ce tda-uri are amplificatorul dar oricum are un traf anemic, mai mult de 15 w n-are pe canal sigur. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 1, 2011 Partajează Postat Februarie 1, 2011 Poti folosi transformator de adaptare a impedantei... vei avea pierderi, dar in nici un caz de nivelul solutiei cu rezistenta... acolo pierzi o bucata buna din "putere".Asteapta userii experimentati pt. detalii... Link spre comentariu
Dj_Dog Postat Februarie 1, 2011 Partajează Postat Februarie 1, 2011 eu am niste boxe frantuzesti 4-8 ohmiele sunt la origine de 4 ohmi dar au o rezistenta inseriata de 3,9 ohmi 20W lipita inaintea filtrului si asa merge si pe 8 ohmi fara probleme Link spre comentariu
TESSLA Postat Februarie 1, 2011 Partajează Postat Februarie 1, 2011 ... din cate am inteles s-ar ars preamplificatorul. Dar nu stiu sigur....Ori ai inteles gresit, ori te-a aburit mesterul! Din cauza unei impedante scazute a boxelor se arde partea finala, nu preamplificatorul. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 1, 2011 Partajează Postat Februarie 1, 2011 ... din cate am inteles s-ar ars preamplificatorul. Dar nu stiu sigur....Ori ai inteles gresit, ori te-a aburit mesterul! Din cauza unei impedante scazute a boxelor se arde partea finala, nu preamplificatorul.Eu am un amp. auto Pioneer printr-un dulap, cu finalii intacti (circuit integrat), celelalte etaje intacte, dar toti tranzistorii din pa sunt mucaleti... :nas:Daca i s-a ars doar preamplificatorul, e norocos... Link spre comentariu
TESSLA Postat Februarie 1, 2011 Partajează Postat Februarie 1, 2011 Pai ce nu inteleg e cum s-a "repercutat" impedanta mica tocmai asupra tranzistorilor/C.I din preamplificator? Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 1, 2011 Partajează Postat Februarie 1, 2011 in cazul meu, exista un etaj pa in afara circuitelor (complexa treaba)... si spre norocul meu (pentru ca finalii tda, nu mai stiu care, sunt rari si scumpi) au cedat doar acesti tranzistori din pa... cum, nu stiu... Link spre comentariu
TESSLA Postat Februarie 1, 2011 Partajează Postat Februarie 1, 2011 Pai poate n-au cedat din cauza impedantei prea mici. Link spre comentariu
ionescu liviu Postat Februarie 2, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 2, 2011 Da, cred ca e vorba si de finalul pe sateliti dar ciudat se defectasera si tranzistorii finali de la subwoofer, si 2 rezistente tot pe placa de la subwoofer. Astea le schimbasem eu dar mai departe ma depasea. Eu credeam ca e defect doar amplificatorul pt sub... in fine.O sa incerc cu o rezistenta sa vad daca se simte vreo diferenta in sunet, ca putere cat sa se piarda? Oricum nu ascult muzica tare, mai am si alt amplificator pe care il tin pe alte 2 boxe (radiotehnika, pe 8 ohmi astea) si merg toate odata (printr-un mixer) deci nu prea ma deranjeaza.Maine am ultimul examen, dupa o sa ma interesez si de acel transformator de adaptare a imepdantei, desi la o prima vedere nu am gasit mare lucru pe google, dar o sa mai insist. Desi n-as vrea sa cheltui multi bani cu asta...Eu stiam ca nu e bine cu boxe de 4 ohmi pe el, dar nu ma gandeam sa se arda asa repede, nici nu stiu la ce ma gandeam, credeam ca o sa reziste macar 2-3 ani si sa se arda in timp, iar ca se arde sa se arda doar finalul si eventual sa trec pe surround . Mi-a fost invatatura de minte. Bineinteles ca s-a ars fiind dat la maxim, fara distorsiuni, dar dat la maxim. Si boxele fiind maricele (fata de ce sateliti minusculi au de obicei sistemele astea) s-a ars, mai ales ca el da pe front full range. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 2, 2011 Partajează Postat Februarie 2, 2011 un mare dazavantaj al tranzistorilor este ca se distrug instantaneu la depasirea parametrilor maximali daca priviti un pdf de tranzistor vedeti ca incepe cu ,,valori limita absolute,, adaug de multe ori o sectiune ,,gluma,, daca angajezi un tanar firav de 18 ani pe santier constructii,organismul lui va raspunde cu dezvoltarea muschilor si probabil se va adapta in timp daca patronul nesatul va trage prea mult de tanar,peste 2-3 ani va face o hernie tranz. nu se comporta chiar asa,a facut ,,hernia,, imediat la fel exista impresia ca boxele ,,mari,, solicita mai mult amplif. decat boxele ,,mici,, sistemul respecta legea lui Ohm:I=U/Z Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum