gica70 Postat Februarie 7, 2011 Partajează Postat Februarie 7, 2011 "Daca eu am doua oscilatore simple cu o mica antena pe 100Mhz si pe 120Mhz la un meru distanta unul de altul, am sanse sa "prind" ceva pe scanner la 20Mhz ? Sau la 220Mhz ? (presupunand ca se opreste si la purtatoare nemodulata)" Am citit candva intr-un numar de "Radiocomunicatii si radioamatorism" cum un radioamator (era chiar povestea lui), in preajma alegerilor in RSR, a intrat, prin mixare de felul asta, in banda de radidifuziune. Am sa caut acel nr. si va voi da mai multe explicatii (numai daca intereseaza pe cineva). Link spre comentariu
Mondan Postat Februarie 7, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 7, 2011 Da, sigur este intreresant. Poti doar sa povestesti nu e nevoie de citari din reviste. E doar o chestie de hobby. Si mie imi pare intuitiv sa se mixeze. Adica la mometul t tu ai 2 potentiale V la care se afla antena. Ambele "pleca" cu viteza lumii spre antena receptoare. Cred ca daca am 2 emitatoare FM unul modulat audio celalat nemodulat, cred ca se va "auzi" modulatia primului. Practic, cred eu, daca vorbesti cu un prieten radioamator, poti ca amandoi emitand intr-o banda permisa pentru radioamatori sa intri intr-un mod legal intr-o banda nepermisa radioamatorilor. Cred ca ar trebui ca el sa aiba posibilitate de reglaj pentru puterea de emisie. Link spre comentariu
Flor Postat Februarie 7, 2011 Partajează Postat Februarie 7, 2011 Stie cineva definitia si formula frecventei imagine? Eu o stiu, dar nu vreau sa o scriu, doar ca sa starnesc spiritele. Adica sunt (ne)bunul cu piatra, hi, hi..In plus va invit sa comentam pe baza ei..Eu auzisem ca un tip a intrat in banda de radiodifuziune special ca sa isi strige revolta impotriva regimului ceausist....Se folosea de pauza dinaintea jurnalului de la ora 13 cand toate statiile radio preluau un program central. Si normal ca era era nevoia de cateva secunde de tacere radio, pt sincronizare. Dupa ce baietii cu ochi albastri au fost sesizati, au cerut in mod special marirea pauzei.Iar curajosul, vazand ca ii merge, si-a pierdut controlul si a profitat de spatiul oferit tot mai mare ca sa strige "jos tiranul" etc..Dar "baietii" cam stabilisera zona, si cum se uitau si dupa antena exterioara, l-au prins in flagrant, CAFTIT, etc.. Link spre comentariu
Mondan Postat Februarie 9, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 9, 2011 Stie cineva definitia si formula frecventei imagine? Eu o stiu, dar nu vreau sa o scriu, doar ca sa starnesc spiritele. Adica sunt (ne)bunul cu piatra, hi, hi..In plus va invit sa comentam pe baza ei..Pai scriei-o dv, ca eu nu o stiu. Nu am studiat-o la "scoala". Mai mult m-am ocupat de tehnica radio din pasiune. Daca puteti, sa va exprimati pe cat posibil babeste. Nu as fi spus "difractie" daca puteam spuneam "imbarligarea undelor", sau stiu eu cum. Link spre comentariu
Flor Postat Februarie 9, 2011 Partajează Postat Februarie 9, 2011 Cand l-am intrebat pe gogu de "frecventa imagine" mi-a zis "Aproximativ 1.750.000 (de) rezultate (0,17 secunde)..Acum ce vreti de la mine? Sa fac copy paste? Sau sa va dactilografiez?Nu, mersi. Eu ii ajut pe cei care se ajuta singuri. A, daca chiar incepeam sa dicutam, si cineva recunostea cinstit, "d-le, asta eu nu pricep, sunt din alta bransa, pls, HELP, era altceva..Ca si eu in microcontrolere, sunt bata..Ma rog, sa nu exageram, putin mai sus de genunchiul broastei.. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 9, 2011 Partajează Postat Februarie 9, 2011 Eu am fost mai "istet", am introdus "radio image frequency" si primul raspuns intors a fost http://en.wikipedia.org/wiki/Image_frequency Se poate folosi cu incredere, nu are E-uri , HI ! Link spre comentariu
mila Postat Februarie 9, 2011 Partajează Postat Februarie 9, 2011 Simplu http://www.arcticpeak.com/radiopages/im ... encies.htm Link spre comentariu
Mondan Postat Februarie 9, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 9, 2011 Nu stiu cum am cautat eu de n-am gasit...Linkul de Wiki mi s-a parut clar.Babeste inteleg asa: Daca am un receptor Radio FM cu intermadiara la 10.7Mhz, el poate sa sa receptioneaza pe frecventa de 100MHz, daca oscilatorul local este 90Mhz, ca diferenta da 10MHz, dar si pe 80MHz ca tot 10Mhz da diferenta. Frecventa de 80Mhz ar trebui sa fie suprimata destul de bine de filtrul de intrare. Ma intreb ce s-o intampa cu radiourile ale chinezesti cu TDA7088. Ala au o intermediara la 70KHz realizata RC. Link spre comentariu
gica70 Postat Februarie 10, 2011 Partajează Postat Februarie 10, 2011 Mai "curios" e si faptul ca circuitul de intrare (la unele scheme cu tda7000, de ex.) care, sa zicem, ca ar lucra ca un filtru (dar in nici un caz cu banda de 70k!!), dispare cu desavarsire. Cred ca schepsisul e in alta parte..poate ne lamureste cineva. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 10, 2011 Partajează Postat Februarie 10, 2011 Ma intreb ce s-o intampa cu radiourile ale chinezesti cu TDA7088. Ala au o intermediara la 70KHz realizata RC.Tocmai pentru ca au FI pe 70 kHz, realizata cu filtre active RC, face ca frecventa imagine sa nu cada in canalul alaturat.Cu alte cuvinte nu este nici un risc sa existe o alta emisiune pe frecventa imagine. Link spre comentariu
gica70 Postat Februarie 10, 2011 Partajează Postat Februarie 10, 2011 Cred ca mondan se referea la faptul ca un semnal la intrare de (x+0,7) MHhz mixat infradin cu x MHhz rezulta 70kHz iar un semnal de intrare de (x-0,7) MHhz mixat supradin cu x MHhz rezulta tot 70k. Si cum circuitul de intrare nu poate sa selecteze la aceasta largime de banda, inseamna ca acel mixer stie sa mixeze numai infradin sau numai supradin? Raspunsul ar fi in niste reglementari care prevad anumite "distante" intre 2 posturi consecutive? Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 10, 2011 Partajează Postat Februarie 10, 2011 Raspunsul ar fi in niste reglementari care prevad anumite "distante" intre 2 posturi consecutive?E prea logic ca reglementarile sa nu prevada. Frecventa nu ti-o alegi de capul tau, licitezi pentru ea iar cei careo asigneaza isi cunosc foarte bine meseria. Link spre comentariu
gica70 Postat Februarie 10, 2011 Partajează Postat Februarie 10, 2011 Multumesc nanopico!. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum