Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cutie pentru subwofeer

spinach

Postări Recomandate

Vrea sa construesc un subwofeer [de 12 inch] si nu stiu cum sa fac cutia ; doresc in primul rind sa fie aspectoasa dar sa isi faca treaba .O prima ideie ar fi sa o ansanblez din bucati de PAL laminat , taiate la magazin . Din pacate cei de la magazin nu vor sau nu pot sa taie la 45 gr si deci nu stiu prea bine cum pot sa o ansamblez .Ar mai fi o ideie sa o fac din Pal simplu , o ansamblez si sa o invelesc cu colant .Poate aveti alte idei ;

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 16
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• spinach

10

• CBI

5

Top autori în acest subiect

Putem aduga varianta de cutie mochetata ; el foloseste o mocheta autocolanta ; unde se gaseste asa ceva ?Imi place varianta se sub negru lucios , dar nu spune cum a facut-o .la toate variantele , este problema de baza : cutia .pina la urma este careva care poate sa faca o astfel de cutie ?

Link spre comentariu

Daca concret acum vreau sa incep constructia , nu stiu cum sa fac ; am 3 mari probleme :a. ce material sa folosescb.ce varianta de imbinare sa folosescc.ce varianta aleg pentru aspect .

Link spre comentariu

depinde de ce dif ai si daca se merita muncadaca ai un dif de calitate inalta orice sub mdf de minim 22mm puternic ranforsat pe interior nu este acceptabilvarianta invelirii in autocolant nu rezista in timp(mai ales la uzura),mai ales daca lipesti direct peste PAL cu lipiciul lui fara sa-i inchizi porii.

Link spre comentariu

Diful este de 12 inch , calitate medie . Daca cutia ma va costa prea mult , cred ca nu se merita . Materialul trebuie sa il si gasesc . Nu stiu prea bine unde se poate gasi MDF . Indiferent de material , trebuie sa cer sa fie taiat , deoarece eu nu am cu ce sa il tai . Ajungem la problema initiala , daca se poate taia sau nu la 45 grade .

Link spre comentariu

este praktiker , bricostore , dedeman ; de taiat taie dar nu taie la unghi .; ca material este doar PAL , laminat sau simplu , de 18mm . daca as fi convins ca masina lor taie la unghi , as face presiune sa imi taie .probabil ca poate mai sint locuri unde se poate taia , dar momentan nu stiu eu .

Link spre comentariu

se poate taia la 45 grade dar nu la magazinele de frigidere si televizoare(nici la mine nu taie si am practiker obi bricostrore mrbricolage total casa si poate altele de nu mi le aduc aminte).Probelema sunt gaterele alea mari care nu pot efectua taieri mici si precise pe dimensiuni mici si nu toti cei care lucreaza acolo stiu sa umble cu ele sau vor sa faca acest lucru pt 5 lei in plus care oricum nu-i ia el...trebuie sa gasesti un atelier de mobila si ori sa cunosti ca sa vrea sa iti taie,ori sa dai banu,oricum,si asa,nu prea vor sa se bage pt ca e mai costisitoare manopera si multi nu au experinta .Decat sa ti le taie aiurea si sa-ti strice materialul mai bine te refuza.Iti zic din exerintele personale.De asmenea,taiaerea la 45 grade iese ok la mdf,la pal nu stiu cat de bine or sa reziste muchiile tinand cont ca sunt sfaramicioase si tocmai aia te intereseza,sa montezi fara gresealacea mai ieftina si simpla solutie din care iese de-a gata este sa fol. pal melaminat cu multe prese de lemn.Eu am realizat destule cutii din pal de 18 (nuanta calvados imi place f mult ) si aratau f fain.Placile le tai de unde cumperi materialul,normal ,nu la 45 grade,lipesti cantul inainte de asamblare ,il tai pe margini si ca adeziv folosesti bison montage kit.La fel si pt ranforsarile din interior.Daca nu ai prese suficiente sa tii placile stranse,poti face montajul ca la mobila,cu eurosuruburi si apoi capacele colorate pe nuanta sa mascheze capetele.Inca iese f bine si asa cu capacele decorativeDpmdv mocheta arata ieftin in interiorul domiciliului si cea cu aspect placut este estedestul de scumpa.Poti incerca acoperirea si cu piele sintetica/vinilin ,se gaseste pe la magazinele textile sau prin piata(se fol la canapele fotolii etc).Dar aspectul lucrarii este in functie de indemanarea celui care o intinde si imbina la intalniri Ultima varianta si cea mai laborioasa este mdf-ul furniruit sau vopsit care implica ceva timp munca scule si pricepere.Finisajul lucios este cel mai pretentios si aplicarea lacului respectiv vopselei trebuie facut cu pistolul ca sa arate de la bine in sus si trebuie ceva experinta in lucrul cu asa(eu de ex am patit rau pana am dibuit miscarile)Cred totusi ca solutia pal melaminat cu prese sau eurosuruburi astupate cu capacele este cea mai potrivita.Imbinarile la 45 grade presupun si fixarea cu cepuri si prese ,deci o alta munca in plus(se dau destul de anevoios gaurile pt cepuri in unghiul ala si fara ele placile 'fug' cand le strangi).Si nu ai garantia ca vor 'calca' perfect a.i sa nu se vada imbinarea .

Link spre comentariu

Sa nu fie cu suparare , inca nu inteleg . Deci :-imbinarea la 45 gr este dificila , mai ales cu taiatu materialului ; mai usor este sa se taie drept .-sa le imbin drept -lipesti cantul inainte de asamblare ,il tai pe margini -??? adica cum ? ce este "cantul" ?-ca adeziv folosesti bison montage ?? aracet nu este bun ?-aspect : ar iesi ceva cu pal melaminat , dar ce fac cu marginile ?

Link spre comentariu

da incearca sa mai si gandesti putin ..chiar nu ai acasa mobilier din pal melminat sau nu ai vazut pe nicaieri cum arata

palul nu are melamina pe muchii,acolo se lipesc niste benzi(inchipuieti ca o rola de scoci)(s.n cant abs sau pvc si se vinde in aceleasi locuri la magazin) si sunt pe nuante ca melamina .Le lipesti cu fierul de calcat pe partea unde taie circularul(exceptand zonele unde imbini placile).Au un adeziv care se inmoaie la caldura si apoi se face tun

se vinde la role dar si la m si nu stiu daca gasesti fix de 18mm latime de regula sunt de 22 si trebuie sa tai cu un cutter excesul(simplu)

la fel si cu adezivul,cum lipesti tu cu aracet melamina??? o placa are melamina pe o parte,poti sa te chinui sa o freci acolo unde vin placile dar au mai incercat si altii si au stricat aspectul

bison montage kit e un adeziv universal care se vinde la tuburi si arata asa http://www.roxymob.ro/fisiere/Image/Mon ... 0Bison.JPG

poti sa folosesti si de la alte firme ,eu cu asta am lucrat .Incercarea de e desface lipitura a rezultat de fiecare data cu smulgerea materilului

cred ca s-a clarificat si ce faci cu marginile neacoperite...

daca tot nu te descurci du-te si intereseazate la magazin inainte sa cumperi ce iti trebuie.Trebuie sa vezi exact ce si cum daca tot nu iti imaginezi

sau dai comanda de cutie la cineva,poate chiar la atelier si platesti si asambalarea

sunt si la anunturi diversi useri care construiesc la comanda cutii si iti faci tu finisajul final

Link spre comentariu

I. Am inteles cu adezivul .Privind marginile , inca nu sint prea lamurit . Deci , este o banda speciala de culoare asortata cu placile . ok; am auzit ca ii spune banda termo ; nu pricep inca tehnologia cu fierul de calcat ; se lipeste la cald sau se intreapta la cald ? banda este de diferite grosimi sau o singura grosime ?II. acuma , din punct de vedere acustic , acest mod de asamblare este bun ? schimba sunetul ?

Link spre comentariu

deci ultima datacantul este o banda cam de 0,5mm grosime si cam 2 cm latime roluit(infasurata ca banda de scoci) .Pe o parte are nuanta si pe celalata lipici care cand este putin incalzit se inmoaie si apoi se usuca rapid.Se poate aplica cu fierul de calcat,il dai pe o trepata mica ca nu e nevoie de temperatura f mare si lipesti cantul pe dunga palului prin trecerea cu talpa fierului peste el fara sa stai pe loc prea mult.Se usuca in timp ce lucrezi la celelalte placi si apoi tai marginile cu un cutter.Banda este relativ flexibila daca vine la rola,ai vazut rola 'patrata' ?(dar nu se indoaie in loc la 90 grade ca se rupe daca asta vrei sa aflii)nu stau sa fac tutorial si explicatii cu poze pt asa ceva ca e simplu .La orice magazin gasesti asa ceva si vezi cum este.Te gandesti cati m iti trebuie si pe ce parti nu trebuie sa puila partea a doua, nu are rost sa te complici cu intrebari existentiale si sa complici situatia mai mult decat este necesar.Dpdv 'acustic' e o cutie de pal si atat tot.Daca am scris ca la incercarea de a desface 2 placi lipite se smulge materialul de langa lipitura ,ce altceva mai vrei,formule de calcul ,teoreme? Baga-i eurosuruburi cu capacele decorative daca ai de gand sa-l iei la picioare prin casa...Daca lucrezi ingrijit o sa iasa gata finisat ca un mobiler si o sa arate bine in camera .Poti sa combini nuantele ,de ex sa pui fata si cu o baza cu spikeuri negre si restul cutiei ceva mai deschis

Link spre comentariu

Am inteles acesta varianta a tehnologiei de confectionere . Alta varianta ar fi sa o fac din mdf ; mi se pare mai complicat deoarece trebuie imbracata ; nu sint lamurit daca se poate vopsi cu vopsea din un sprey ; in principiu se cistigiga ceva ? de ce se practica majoritar din mdf ? este mai aspectoasa ?

Link spre comentariu

faci din ce ai sau ce gasestimdf-ul se prelucreaza mai usor(in special cu scule mici gen freza ) si daca ii aplici finisaj exterior nu mai conteaza ce are pe suprafata anteriordar ca orice lemn,nu poti sa-l vopsesti asa directtrebuie reparatii cu chit,astupate toate imperfectiunile si zgarieturile gaurelele etc,tras un grund sau spritzchit ,slefuit total,apoi cel putin 2 maini de vopsea cu slefuire intre.Daca vrei sa mai faci si lucios sau sa nu arate ca coaja de portoclala trebuie meserias,nu merge inmuiat asa cu trafaletul cu vopsea de 2 lei de dat pe garduri,si lucioasa pe deasupraMerge si cu sprayul dar o sa te saturi de cate iti trebuie ca e f subtiat continutul si nu acopera.Ale bune sunt mai scumpe decat ce gasesti la magazin la 15 lei apa chioara .Oricum trebuie pregatita suprafata inainte pana la vopsit ,aia e mai greu si e esentiala pt un aspect decentSi cu sprayul trebuie sa ai spatiu,nu poti sa dai in casa fara masca si aerisire (sau pe frig soare etc,trebuie respectate anumite conditii)

Link spre comentariu
Vizitator bogdan S

Hai sa iti explic cum se aplica banda aia de pe marginea taiata .Dupa ce termini de asamblat cutia si dupa ce se usuca aracetul sau cu ce o lipesti tu ,pe marginea pe care vrei sa lipesti banda se procedeaza in felul urmator :-Se sterge cu o carpa praful de pe zona care urmeaza a fi lipita banda(Nu uita sa indepartezi aracetul daca este in exces)-Se masoara si se taie bucata de banda -Iti trebuie fier de calcat Fara aburi si pentru a presa folosesti manerul unui cutit de plastic.-Dupa ce se incinge fierul de calcat incepi lipirea de la un colt al palului : fixezi banda si presand mai tare cu fierul inaintezi spre coltul opus.(Ca si cum ai calca o pereche de pantaloni ). Dupa ce vezi ca sa topit lipiciul ala de pe banda incepi sa presezi mai tare cu manerul cutitului de plastic ( Ca si cum ai curata gheata de pe parbrizul unei masini ). O sa observi ca se deformeaza usor banda si da impresia ca este mai subtire pentru ca se topeste lipiciul.-Dupa lipire ai sa vezi ca banda este putin mai lata decat palul asa ca iei cutitul si elimini excesul de banda ( dintr o singura miscare de la un colt la altul fara sa te opresti ).Bafta !

Link spre comentariu

Am inteles acesta tehnologie ; datorita insa muchiilor care se vor vedea , aspectul nu va fi cel mai bun ; am studiat la cei de la fabrica si am observat ca peste mdf lipesc ceva , un fel de colant . Acela se lipeste tot la cald ?

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări