Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre...SURSE(teorie,scheme,aplicatii)

Vizitator

Postări Recomandate

Vizitator smilex

Pentru stabilizarea tensiunii se pot folosi si integrate, care simplifica schema (1 - jpeg). Terminalul GND necesita extragerea unui anumit curent (PDF-datasheet), fapt care influenteaza tensiunea de iesire, dar daca valorile rezistoarelor din circuit este de ordinul kiloohmilor, se poate neglija (pozitia2). Un astfel de integrat e LM317 care de fapt e un stabilizator de 1,25V conceput astfel pentru a fi folosit intr-o configuratie reglabila. Pe jpeg-ul de mai jos, apar valorile (informativ) tensiunilor de iesire (poz2). Sau reglabil – poz3. Tensiunea minima = 1,25V. Pentru reglaj de la zero, e nevoie de alimentare negativa (poz4) de valoare egala cu a minimului de iesire a integratului (LM7812 are nevoie de -12V). Integratele se pot folosi si ca surse de curent constant – poz5. Valoarea curentului: I=1,25/R.Si un stabilizator reglabil, limitat in curent – poz6 cu tensiunea minima 3,75V sau unul cu plecare de la zero – poz7. Am vazut vehiculata ideea ca un astfel de integrat ar avea o limita anume de curent. Fals. Pun un jpeg extras din datasheet-ul LM317. Curentul de iesire depinde de temperatura, pana la o anume diferenta de tensiune dintre intrare si iesire. Cand diferenta creste, curentul scade pronuntat. Este de fapt o limitare de putere disipata (ceva in genul anterior). Pentru a creste resursele, LM-ul poate comanda un tranzistor de putere – poz8.Alte opereationale (cititoare de curent, tensiune, temperatura, etc.) pot comanda un astfel de integrat iar variatatea de solutii constructive a asa de mare incat, personal, ma opresc aici referitor la sursele liniare, in speranta ca poate a folosit cuiva.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

cu un traf atx nemodificat am facut un invertor 12v/+-32vsarcina am pus-o pe 64v,fiind o rez de 56ohmam alimentat cu 12v de la o sursa atx modificata,in pregatire pt incarcator baterie automos-uri recuperate de la un ups(cred 75a/80v)sg3525 cu frecv aprox 30khznu s-a incalzit nimic peste 40grade dupa 2 orediodele tot din atx din cele de pe 12v,izolateREVIN:cred ca s-a inteles ca forma de unda este in drena unui mos,5v/diviziune pe verticala

Link spre comentariu
Vizitator crick

Salut! Am nevoie de un mic ajutor din partea dvs.Am achizitionat o sursa MA7812(Tesla) care suporta 3A in capsula de 2N3055 cu pinii notati B si E.Ma intereseaza modul de conectare a acesteia(intrare-iesire-masa),am incercat cu multimetrul o analogie cu 7812 de 1A(alta capsula) dar nu sunt convins de corectitudine.Multumesc!

Link spre comentariu

Salut! Am nevoie de un mic ajutor din partea dvs.Am achizitionat o sursa MA7812(Tesla) care suporta 3A in capsula de 2N3055 cu pinii notati B si E.Ma intereseaza modul de conectare a acesteia(intrare-iesire-masa),am incercat cu multimetrul o analogie cu 7812 de 1A(alta capsula) dar nu sunt convins de corectitudine.Multumesc!

Posted Image

http://www.datasheetcatalog.org/datasheets/150/44435_DS.pdf

Mama masii de google...

Link spre comentariu
Vizitator smilex

@crick Pune, daca poti, o poza cu fata-verso. Piesele si cablajul ar trebui vazute. Crezi ca ai putea extrage schema? Ar fi mult mai simplu.

Link spre comentariu
Vizitator crick

Multumesc !Chiar am cautat pe google datasheet MA7812 si am dat peste alte chestii,nu m-am gandit la catalog...smilex,toata sursa se afla in capsula.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

pt cei ce doresc tensiuni mai mari dintr-o ATX cu tl494 fara a modifica traful m-am gandit la o solutie(reamintesc ca am peste 5kg trafuri atx si nu mi-a placut niciodata sa bobinez )se conecteaza la acelasi etaj forta 2 trafuri identice,inf primare in paralel iar inf sec de 12v in seriecele 2 inf primare le-am conectat totusi fiecare cu cond de 1micro/250vpt a lega sec in serie se separa in 2 parti identice prin desfacerea de la conexiunea comuna de masa(priza mediana) numai la un trafpoate cele 2 poze ajuta suficientoscilograma de sus este curentul in primarul unui traf 1A/diviziuneoscilograma de jos este tensiunea pe secundar fata de masa 50v/diviziuneam pus sarcina direct pe alternativ pt a vedea daca ideea este viabila,mai departe cunoscatorii stiu sa conecteze diodele,socurile ,cond si bucla de controlsarcina a fost conectata intre capetele secundarelor si nu fata de masa pt a avea simetrierezistentele fol au fost 76 ohm paralel cu 333 ohm

Link spre comentariu

incurajat de succesul nesperat al ideii mele mai prezint o varianta a aceluiasi montajdeoarece 12v se obtine din inserierea inf de 5v real cu 3 fire de aprox 0,6mm in paralel cu o inf de 7v real cu 1 fir de 0,6mm,pt a obtine un curent mare pe un 12--15v la iesire sa leg in serie secundarele de 5v de la fiecare traf de la cele 2 cu primarul in paralels-ar putea fol la un incarcator de 14,4v de curent mare

Link spre comentariu

pt cei ce doresc tensiuni mai mari dintr-o ATX cu tl494 fara a modifica traful m-am gandit la o solutie(reamintesc ca am peste 5kg trafuri atx si nu mi-a placut niciodata sa bobinez )se conecteaza la acelasi etaj forta 2 trafuri identice,inf primare in paralel iar inf sec de 12v in serie

E valabil daca ai de unde sti ca sunt trafurile identice. Chinezoii le fac cum nimeresc. Tot mai sanatos e sa le rebobinezi, ca doar nu e ca la traful de retea 2000 spire in primar. Pentru putere mai mare se iau 2 trafuri EI de aceeasi marime si se folosesc doar cele 2 "E"-uri. La unul se taie partea de sus de la suportul de plastic pe care se bobineaza, iar la celalalt partea de jos, dupa care cele 2 bucati se lipesc intre ele cu super glue. Astfel se obtine un traf cu aceeasi sectiune si care incape in acelasi loc ca si cel vechi (inaltimea nu va fi o problema), insa pe care se poate bobina de 2 ori mai multa sarma. :da
Link spre comentariu

nu are nici-o importanta ca nu sant perfect identice(eu le iau din surse identice)diferentele din primar conduc numai la curenti de magnetizare putin diferitidiferentele din secundar sant iarasi neimportante pt ca cele 2 sectiuni se inseriaza iar suma lor va fi egala pe cele 2 brate,chiar daca luate separat cele 2 trafuri dau tens diferite,sa zicem cu 5%am afirmat ca nu-mi place sa bobinez,cred ca as face totusi ac operatie ca somer

Link spre comentariu

vad ca modificarea surselor ATX nu prezinta interes dar am mai facut un testam scos de la o sursa ci tl494 si am adus de la alta sursa identica trei fire:masa si pinii 8,11 pe care le-am conectat la pinii ca aceeasi semnificatiese pot conecta in paralel pt o tens ce da curent dublu se pot inversa la una diodele si se obtin tens +/- egaledaca se doreste reglabila cele 2 tens +/- vor fi in permanenta aproape egale

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări