Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre...SURSE(teorie,scheme,aplicatii)

Vizitator

Postări Recomandate

Era o gluma, masuratorile le-am facut pt cineva care mi-a spus ca a pus in sursa osc miezul fara intrefier. In masuratoarea de ieri am folosit la fel miezul si se vede ca de pe la 1A incepe intrarea in saturatie. Pun si masuratorile cu intrefier, sus curentul cu 1A/div.

IMG-9704-4.jpgIMG-9705-4.jpgIMG-9706-4.jpgmontaj-iul20.jpg

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • 2 ani mai târziu...

Dublor tensiune pt o sursa semipunte/ punte la care nu putem rebobina secundarul.

In simulare:

5.png

###################################

Si la o sursa ATX cu TL494 folosind secundarul de 5V. Sarcina intre +/- este de 30R

dublor1-dec22.png

###################################

placa-cu-560n-F2.png

###########################

EDIT:   inlocuit 100uF/100V cu 680uF/35V in dublor. Inlocuit 560nF cu 1uF cond. serie primar. Curentul in secundarul de plus:

dublor4-dec22.png

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...
Acum 36 minute, antemir a spus:

Aproape nimeni nu mai explica. Totul este secret.

Si aici ai intrat? Cand ti-am spus sa intrebi concret ce te intereseaza ai zis ca te "agresez" (nu am gasit alta rima). Am descris in detaliu acum cativa ani, cu simulari si tot ce trebuie. Sa reiau tot ce am scris cand doreste cineva? Peste 3 ani altul o sa intrebe si asa avem activitate (vezi Dem Radulescu cu batut si scos cuie). Este un topic special pt aceasta sursa, cauta (poate 20-30 min) dar vei fi impacat.

#############################

EDIT: am dat cautare si mi-au trebuit 25 min sa gasesc postarile mele la aceasta schema.

317.jpg

Editat de dumitrumy
Link spre comentariu
21 minutes ago, antemir said:

Dar mi-e si frica sa intreb. 

Păi să nu-ți fie frică!

Știi cum este la un examen între ”popi”?

P.S.

Ei întreabă (... tu îți faci cruce).

Tu răspunzi (... acum ei își fac cruce).

:rade:

Editat de string
Link spre comentariu
1 hour ago, sesebe said:

Acele paliere pot aparea si cind s-a atins curentul maxim dictat de: I=U/R

Palierele alea apar acolo unde este setata limitarea, iar limitarea apare in acelasi punct fie ca e vorba despre scurt, fie suprasarcina, fara legatura cu tensiunea reglata la iesire.

Iar pragul limitarii este foarte usor de calculat, ai 2 diode inseriate, una compenseaza caderea BE la PNP-uri, iar cealalta seteaza pragul limitarii prin tranzistori la aproximativ 0,65/0,27=2,4A.

2,4*2=4,8A prin tranzistori, plus cca 1,5A prin LM dau vreo 6,3A prag de limitare. 

Valoarea ceva mai mare a palierului din simulare ( parca 6,6A sau ceva de genul vad acolo ) e normala pentru ca LM limiteaza functie de caderea de tensiune pe el si ajunge pana la putin peste 2A intr-o anuimita gama de diferenta Vin-Vout.

Iar caderea Vf pe diode la acei 2A este totusi ceva mai mare de 0,65 per bucata. 

Totul se poate calcula, dar nu e cazul, ideea este ca simularea reproduce intocmai ce trebuie sa se intample.

1 hour ago, antemir said:

Adevarul este ca eu sunt unul dintre cei care ar vrea sa inteleaga cum functioneaza schema asta. Banuiesc ca R8(D1/D2) este "buricul" schemei.
Dar mi-e si frica sa intreb.

Schema este veche si destul de discutata, dar mai ales foarte intuitiva si usor de inteles.

R8 nu are treaba cu limitarea, ea doar seteaza curentul minim la care tranzistorii se deschid ( 50-60mA sau cam pe acolo ), pana acolo conduce doar LM curent catre sarcina.

Peste cei 60mA caderea pe R8 este suficienta sa polarizeze bazele PNP si acestia incep sa conduca.

LM alimenteaza bazele PNP-urilor tragand curent din ele catre sarcina, un lucru important de retinut pentru ca schema asta nu suporta un numar nelimitat de PNP-uri in paralel, deoarece curentul lor de baza se insumeaza si trebuie sa fie suportat de LM, daca ai prea multe PNP-uri si un curent de sarcina prea mare ( care cere curent de baza prea mare ), cumulat cu o diferenta Vin-Vout mare ( unde limitarea LM este jos ) atunci exista riscul ca LM317 sa nu mai poata trage suficient curent din bazele PNP, si sa intervina un soi de limitare "naturala" a curentului, nu stiu cum s-ar comporta schema acolo, ca n-am incercat dar e bine de retinut.

Din punctul in care PNP-urile s-au deschis si pana spre pragul limitarii lor, majoritatea curentului de sarcina trece prin tranzistori ( plus cele cateva zeci sau poate sute de mA prin R8 ), LM asigurand doar curentul de baza necesar PNP.

Mai sus pe masura ce te apropii de pragul limitarii, caderea pe rezistentele din emitoare insumata cu caderea BE la PNP-uri devine suficient de mare incat sa inceapa sa deschida cele 2 diode inseriate cu Vin al LM.
De la un anumit prag ( Vf/Re ) diodele se deschid complet si limiteaza curentul maxim pe care tranzistorii il pot conduce, limitand curentul lor de baza ( se limiteaza caderea maxima de tensiune insumata de pe Re si Vbe ). 

De acolo LM-ul incepe sa suplimenteze curentul de sarcina tragand curent suplimentar din diode ( diodele practic shunteaza curentul de baza al PNP-urilor ), si creste curentul prin el pana isi atinge si el pragul limitarii, dupa care apare palierul din simularea de mai sus ( simulare arhisuficienta sa faca schema inteleasa ).

PS: Topicul asta este al lui Miticamy ( @dumitrumy ) si contine un nivel destul de ridicat de teorie, v-as ruga sa faceti tot posibilul sa nu-l duceti in derizoriu, incercati sa cititi mai mult din ce este deja scris aici, puneti intrebari cocrete daca le aveti, dar fara sofisme.

Link spre comentariu

Cu o singura dioda, curentul prin PNP este limitat sever, probabil zeci sau poate ceva sute de mA maxim ( de calculat ).

Cu 3 diode pragul limitarii este unul nerealist de sus, sau cu alte cuvinte, limitarea dispare ( ce-i drept, cu valori suficient de mari la Re limitarea poate fi readusa la un nivel optim, dar se iroseste multa putere pe Re ).

15 minutes ago, antemir said:

Cum s-ar putea calcula tensiunea de iesire pentru momentul cand s-a intrat in limitare avand doar postarea de mai sus a lui @dumitrumy ?

Simplu, ai pe R7 care face scurtul pe iesirea schemei simulate, ai valoarea R7 ( 1R ) si curentul prin ea de la palier ( sa zicem 6,6A, vezi graficul de sus, 6,6 - 6,7A ar trebui sa fie la palier ), deci 1R*6,6A=6,6V.

Deci simularea asa cum e facuta este deajuns.

Link spre comentariu
11 minutes ago, antemir said:

Asta presupune ca MOSFET este saturat, nu ? Adica chiar avem scurt la iesire.

Ai o sursa de tensiune V2 care alimenteaza direct poarta unui mosfet, deci cum poate fi mosfetul daca nu complet deschis? 

Da, avem scurt la iesire, si rezistenta precisa de scurt este o combinatie dintre 3 rezistente in paralel, prima este rezistenta totala a divizorului din reactie, a 2-a este rezistenta de 100R, si a 3-a este suma dintre valoarea R7 si rds-on a mosfetului.

Valoarea divizorului insa este complet irelevanta pe langa 1R.

Nici 100R nu conteaza decat foarte putin pe langa cei 1R dar pentru corectitudine poate fi luat in calcul.

Rds-on a mosfetului nu-l stim care e dar putem presupune ca-i la fel de irelevant fata de valoarea 1R ( se poate lua in calcul numai daca se stie exact ce mosfet este si daca Rds-On e semnificativ ).

Deci simplist spus scurtul de pe iesire este 1R.

11 minutes ago, antemir said:

Schema nu functioneaza si ca limitare la un anumit curent ?

Si eu ce-am scris pana acum? 

N-am calculat eu pas cu pas curentul de la limitare?

Nu avem un palier care confirma o limitare la un anumit curent?

N-am calculat eu pe baza lui o tensiune de iesire la limitare care evident ca n-are nici o legatura cu divizorul din reactie?

Pe bune? Scriu un pogon despre ceva si ma intrebi din nou acel ceva? :rade:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări