Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre...SURSE(teorie,scheme,aplicatii)

Vizitator

Postări Recomandate

Vizitator smilex

Pe drena vei avea ceva exemplificativ numai in regim liniar. Pot exista o gramada de variatii in poarta care sa pastreze tranzistorul in starea initiala. E un regim in comutatie. Cel mai aproape de realitate este montarea sondei chiar la iesirea terminalelor din capsula, cat mai aproape de capsula. Nu e chiar realitatea, dar e mai usor de interpretat.Cresterea rezistorului nu are efecte secundare privind oscilatia parazita, dar mareste timpii si implicit puterea disipata pe comutatie.Eu am reprezentat simplu capacitatea GS. Situatia e ceva mai complexa. Acei 15nH fac parte din inductantele parazite ale portii si sursei. Parte din cei 15 (sa zicem 7) se afla in sursa, adica pe traseul de masa de pe schema. Asta nu influenteaza cu nimic capacitatea, tot totalul ar conta, dar mai apare ceva: curentul din drena se regaseste pe cei 7nH din sursa si situeaza la alt potential sursa fata de masa. Deci eventual o inductanta artificiala in sursa ar avea un alt efect, poate voi incerca sa reproduc si asta. In asemenea momente mi-e ciuda ca nu cunosc informatica necesara ca sa modific dupa voie data de baze a multisimului. In poarta insa, nu vad justificare in introducerea inductantei, cel putin nu privind oscilatiile parazite si timpii. Daca ne luam de forma de unda la care am mai pus un link (viewtopic.php?f=41&t=134585&start=60#p1187782) se vede ca momentul off e moale si nu poate genera oscilatii iar on e dur si genereaza. Decat inductante, as prefera un rezistor pentru on, si altul cu dioda in paralel cu primul pentru off, putand astfel echilibra acea duritate a momentelor realizand cel mai bun compromis intre stabilitate si forma de unda.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Eu ma refeream la o modalitate practica de a vedea daca semnalul de grila e corect;am inteles ca inductantele parazite impreuna cu capacitatea interna pot produce oscilatii care suprapuse peste semnalul de comanda poate deschide/bloca mosfetul atunci cand nu trebuie.Ma indoiesc insa ca va sta cineva sa faca calcule laborioase,pentru asa ceva.De aceea intrebam daca solutia vizualizarii semnalului in drena,n-ar fi suficienta.Eu vad lucrurile asa...vad ca semnalul in grila prezinta un oarece varf nedorit,sau oscilatie pe unul din fronturi;vizualizez semnalul in drena si constat ca varful nu exista.Atunci e bine;daca insa semnalul nu e in regula,modific una din rezistente,presupunand ca exista una pe incarcare,alta pe descarcare,pana cand oscilatia dispare.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Dar daca tranzistorul trebuie sa conduca iar oscilatia parazita nu-l blocheaza, ci doar mareste rezistenta Rds? Asa ceva nu se vede in drena dar se simte pe regimul termic. Acelasi lucru la blocare, daca oscilatia face din DS un echivalent de 1kohm nu inseamna conductie, ci temperatura. Vizualizarea in poarta cred ca e cea mai sigura metoda. In drena pot exista alte oscilatii parazite date de circuitul primarului, snubbere, etc. Ele insa nu influenteaza starea de conductie/blocare ca cele din poarta.

Link spre comentariu

Va atasez cum aratau semnalele la iesirea din driver si pe trafu de forta.Sunt singurele pe care le am acum, la vremea aceea am capturat cateva la scoala cu osciloscopul din laborator, iar invertorul l-am realizat acasa cu un frecventmetru si multimetru.Ce doresc sa va spun legat de optocuplor e ca a imbunatatit semnalul ca si forma, adica l-a facut cu fronturi mai abrupte si cu putine oscilatii.P.S. @smilex Opto e 6N137, e cel din schema de la licenta, vezi imaginile mai sus in documentul pdf, oscilogramele sunt de la acel proiect.

post-4831-139829560177_thumb.jpg

post-4831-139829560206_thumb.jpg

post-4831-139829560243_thumb.jpg

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Am gasit o revista HP din 1981 unde prezinta pasul inainte in surse datorat mos-urilor de putere si tens mare.

Este prezentata o sursa rezonanta la 200khz

Am facut montajul cu un traf ATX,inductorul dintr-un PFC si socul pe iesire manufacturat pe un miez de traf flyback din alimentator DVD.

Miezurile rezonatorului si al trafului se incalzesc puternic si mult mai putin socul de pe iesire.

Alimentare la 125Vca;iesire 14,5V cu sarcina 5ohm

Sus este curentul in primar----5A/div

Jos tensiunea pe o inf de 12V a trafo ATX---20V/div

Montajul este cu IR2153 si doream sa-l recomand ca o varianta pt incarcator baterii cu traf atx nemodificat.Dar cum mi-a spus si colegul inginer la sursele rezonante inductantele sant voluminoase pt ca merg cu curenti de varf mari fata de hard sw. si tot curentul este si de magnetizare.

Posted ImagePosted ImagePosted Image

Link spre comentariu

Mi-am dat seama ca ceva nu este in regula cu forma si amplitudinea curentului in primar.

Aveam L=225microH si C=1,8microF.

Am modificat L=660microH si C=680nanoF si totul a devenit mai frumos

SUS-curentul in primar---5A/div

JOS-tens pe un secundar de 12V---20V/div

Tens intrare=150Vca

Tens iesire=25,5V cu sarc 5ohm

Posted Image

Link spre comentariu

Si o alta masuratoare

Alimentare 210Vca; sarcina 1,8ohm

Am modificat frecventa pana cand a inceput sa strice simetria;a rezultat Uo=12,2V

Bobina rezonanta de 660microH se incalzeste puternic

Traful se incalzeste sub 50grd

Puterea la iesire ar fi cam 82w fata de varianta anterioara unde avem 125w si o forma de unda mai sinusoidala

sus curentul--5A/div

jos tens pe un secundar de 12V--20V/div

Posted Image

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Bună seara, mi-aţi putea indica o metodă cât de cât precisă de măsurat rezistenţa(ESL) la inductori pe miez toroidal? nu dispun de miliohmetru, pot face rost de un mavo-35 si sa ma joc cu scara de deciohmi dar nu stiu cat de precisa e. Am incercat alimentarea bobinei(20 de spire paralel de 0.35 cu tot cu email de lungime circa 120cm bobinate pe un tor de atx galben cu întrefier de diametru extern 30cm, mi-a dat o inductanta de 46uH) în curent continuu la o tensiunea mică circa 0.8v, aceasta consuma un curent de 2.5A, deci ar ieşi o rezistenţă de 0.32 ohmi. Cât de bună e metoda?

Link spre comentariu

mulţumesc, ştiam de genul ăla de metodă, am aruncat un ochi şi pe metoda lui Marian, dar nu am nevoie de precizie foarte mare, vreau să efectuez circa 4-5 măsurători şi să trasez un grafic, dar cred că rămân la varianta cu sursa de alimentare în curent continuu, până voi găsi una mai practică şi să nu fie complexă.

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Da. Mai ales daca nu respecti inductia maxima pt materialul folosit, la tensiunea aleasa. Daca materialul nu e corect ales (e pt frecvente mai mici), merge prost la frecvente mari (indcutie permisibila mult mai mica, ceea ce duce la spire mai multe = la putere mai mica, ca fereastra ramane aceeasi).In caz ca nu am incurcat niste notiuni :nas:

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări