Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre...SURSE(teorie,scheme,aplicatii)

Vizitator

Postări Recomandate

Vizitator smilex

La 300V, 80kHz respectiv 5us/impuls pentru datele de acolo insemnand 66% umplere si 30 spire cu o sectiune de 1cmp inseamna peste 0,4T in miez. Inadmisibil (daca proprietatile miezului nu sunt iesite din comun).

Rezolva zic eu elegant ... comanda mosfetilor

Inversoare + MOS pentru driver. Cum poate fi mai elegant decat TC4422? Sau mai performant.

Dar ce pot face la 41 ani

Nu te mai plange, esti tanar, ai viitorul in fata...
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Rezolva zic eu elegant ... comanda mosfetilor

Inversoare + MOS pentru driver. Cum poate fi mai elegant decat TC4422? Sau mai performant.
viewtopic.php?f=41&t=119982&start=15La vremea respectiva n-am rezolvat problema cu TC,a mers intr-un final cu doua trafuri de comanda;ceva imi spune ca varianta asta cu inversoare va merge cu un singur traf...Desigur in fiecare secundar,cate un TC...
Link spre comentariu
Vizitator smilex

Varianta postata la pagina anterioara nu are separatie galvanica, driverul este inaintea trafului. Dupa 494 ar intra perfect 2xTC fara trafuri. Fara inversoare si MOS (driver). Simplu si mai mic, poate ceva mai scump...

Link spre comentariu

Pt ca ma doare operatia si nu pot merge la vot, am mai facut un montaj rapid pt cei ce doresc o putere mai mare de la atx.

Am luat 2 surse diferite(si traful forta este diferit,dar se pare cu acelasi raport) cu tl494.

Am scos alimentarea aux de la una si tl494 de la cealalta.

Am legat masa primar si +300v intre ele.Am legat masa secundar, +16v aux,pinii 8 si 11 de la 494.

Am pus sarcina usoara--110 ohm intre extremele inf de 12v.

Am alimentat pt protectie la 150vca.

Oscilogramele sant pe inf de 5v forta.

Zeroul la un canal la jumatatea semi-ecranului de jos si zeroul celeilalt la jum semi-ecranului de sus.

10 microsec/div si 5v/div

Posted ImagePosted Image

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Vad ca nu te-ai descurcat cu sugestia mea. Boost-ul, spre deosebire de buck (sau forward), este flyback pur, toata energia generata trebuie inmagazinata initial in miez. Vezi modul continuu si discontinuu, e important.

Toff/T=Uin/Uout unde Toff=perioada de blocare a tranzistorului, T=1/f (frecventa), Uin=tensiunea de intrare, Uout=tensiunea de iesire.

De la asta poti pleca neglijand caderile de tensiune pe redresare si saturatie. Diferenta dintre Uout si Uin determina variatia de curent la Toff. Vizualizeaza functionarea, daca intelegi, e simplu. Deci, variatia maxima de curent prin bobina este data de tensiunea minima la intrare. In functie de variatia aleasa (continuu sau discontinuu), L∙∆I=(Uout-Uin)∙Toff. (L∙I=U∙t) Personal as merge pe continuu cu ∆I=I/4, dar poti alege ce doresti. Scaderea consumului de curent, il transforma in discontinuu.

Link spre comentariu

@smilex da, nu am gasit documentatia specificata asa ca am luat o documentatie cu calculele de baza a unei surse de tip boost. si am luat initial valoarea inductantei de 22uH(este o valoare pe care am gasit-o in mai multe scheme si am luat-o de buna.) cu aceasta inductanta, delta I mi-a dat 3.13A la un curent maxim de 5A pe iesire si la o tensiune pe iesire de 24v si tensiune de intrare minima de 9v. Deci in cazul asta ar fi Iout=deltaI*1.66 , o sa fac niste teste cu inductanta asta. am calculat si condensatorul de pe iesire care trebuie sa aiba o valoare minima de 436uF, eu folosesc unul de 3300uf low esr pe 50v. Am calcula si snubber care va fi compus dintr-un rezistor de 5 ohm si un condensator de 190nF-220nF. Dioda folosita este una recuperata din atx cu If=20A, Uf=100v.

As avea niste intrebari, am folosit un miez recuperat dintr-o sursa forward atx care este de culoare albastra, am presupus ca merge la 90khz, deoarece sursele forward atx folosesc frecvente mari, daca nu merge folosesc un miez EI-33. am bobinat si am obtinut o inductanta de 28uH, bobina fiind realizata cu 2 fire paralel de 1mm. Torul are diametrul de 27mm.

As avea niste intrebari:

- ce se intampla de fapt cand se satureaza miezul?

- care sunt criteriile de alegere ale unui mosfet pentru un randament cand mai bun in comutatie? Ce Rds on si Cgs ar trebui s[ aiba maxim?

Folosesc IRFRZ44n ca tranzistor mosfet cu rez de 4.7 ohmi in grila.

Conform detaliilor date de tine smilex am calculat o inductanta de 63uH. o sa testez si cu o bobina cu inductanta sa vad randamentul.

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Randamentul este dictat in primul rand de tranzistorul de putere si de redresare, in cazul diodelor se cauta cele cu Vf cat mai mic la curentul cerut, eventual se pot monta cate 2 in paralel pentru injumatatirea curentului pe ele si evident un Vf mai mic, iar la mosfet nu sunt convins ca exista o cifra Rds-on maxima, de obicei cauti tranzistorul cu rds cat mai mic posibil din cei utilizabili in aplicatia respectiva.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Da, la saturatie curentul nu mai creste liniar ci mult mai rapid, in timp.Rds te intereseaza numai la conductia directa si e proportional cu pierderile pe MOS in conductie.Orice sac isi are peticul, asa cum orice MOS are un driver care-i poate invinge capacitatea de intrare. Dar cu resurse limitate, te intereseaza curenti mari avand capacitati cat mai mici. Astea se cam contrazic, deci ar trebui un compromis. De 2-3 ori curentul maxim ar trebui sa fie suficient. Si trebuie cautat printre MOS, unele au capacitati mai mici la aceiasi curenti. De obicei, se vede si la pret.La flyback e necesar intrefierul.

Link spre comentariu

@Mihai:aici sant generalitati despre surse(teorie,scheme,aplicatii) si nu dezbateri pe cazuri individuale,ca al tau.

Deschide te rog un subiect separat ca obosesc cautand diverse postari ale mele pe care trebuie sa le dau ca exemplu cand raspund la diverse intrebari.

Citeste tot ce a scris @smilex ca teorie aici si deschide un subiect la incepatori intitulat de exemplu "Ce am inteles eu pana acum despre surse" si vei vedea ca vei fi ajutat mult mai aplicat.Nu este nicio rusine sa recunosti ca unele lucruri nu le-ai inteles, oricum noi observam cum vrei sa sari peste etape(de fapt ai declarat singur ca vrei sa inveti pe sarite,dar este optiunea ta).

Cred ca am declarat de mai mult de 5 ori ca apelez la un coleg inginer cand trebuie sa raspund si nu stapanesc bine problema.Nu mi-e rusine sa fac acest lucru,dar sigur mi-e rusine ca in tinerete priveam lucrurile cu superficialitate si acum trag ponoasele.

Este adevarat ca nu exista atunci deschiderea extraordinara data de internet si multi colegi nu te ajutau daca te vedeau mai aerian pt ca nu mai prezentai un pericol la afirmarea in fata sefilor.

Ia exemplu de la @matache si @marian, cu o evolutie rapida la intelegera surselor in comutatie dupa ce ambii isi exprimasera indoiala ca vor intelege prea multe.

Si am sa pun tot aici oscilogramele obtinute in primarul unei surse atx cu sonda de curent profesionala TEK (sus) si cu una realizata in 2 minute pe un tor de pe cablurile video(asa cum am mai descris) (jos)

Posted Image

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări