Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre...SURSE(teorie,scheme,aplicatii)

Vizitator

Postări Recomandate

Sufletul lui nu stie ca are sarcina rezistiva, ci taticul care l-a proiectat.Acesta a impus plecarea cu frecventa mare.Iar condensator direct dupa punte inseamna sarcina mai dificila decat un filament rece,dar este adevarat pt un timp mai scurt.S-ar putea sa aveti un traf cu inductanta de scapari mare si atunci protectia nu intervine la start.Puneti 3 oscilograme,cu sarcina moderata,cu sarcina maxima si cu suprasarcina,cand intra in limitare.Vreau sa vad daca se modifica frecventa cu sarcina.Daca va functioneaza sigur exista o explicatie.Eu am deschis acest topic tocmai pt a intelege lucrurile.Si fiecare cred ca este dator cu mai multe informatii pt ca toti membrii grupului sa avem o imagine mai exacta asupra a ceea ce se discuta aici.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Din pacate nu am cunostinta despre o metoda de comanda asupra IR2161 astfel incit sa aiba drept efect stabilizarea tensiunii la iesire. Ar fi interesanta dezvoltarea unei scheme pentru elementul de reglaj serial conform schemei atasate sau , mai bine, gasit un alt driver care sa asigure stabilizarea Ua?

N-am folosit integratul niciodata,nu stiu cum functioneaza,dar vad ca monitorizeaza curentul prin mosfeti,pentru protectie.Poate ca ar merge stabilizata tensiunea de iesire,aplicand in acest pin o tensiune invers proportionala cu aceasta.
Link spre comentariu

Un Ua de 270V/300mA, fara sarcina, creste peste 500V ceea ce depaseste tensiunea de lucru a condensatorilor de filtrare (uzual maxim 450V). Regulatorul serie se pune de obicei dupa primul condensator de dupa punte si nu vreau sa pun doi condensatori inseriati. Daca va fi sa compar cele doua variante voi incepe totusi cu reglajul in primar. Parca si primarul se simte mai bine daca lucreaza la o fractiune din +V.

Link spre comentariu

Idee: traful atacat cu mos-uri comandate de IR2153 pt ca nu are nevoie de sursa auxiliara ca ATX (parca am teama de schema AT fara sursa aux.)

-ca sa am rez de putere mica la alimentarea 2153 (am pus 510kohm/1w) am pus un traf driver atx cu primarul alimentat din secundarul de 12v al trafo forta iar prin inserierea celor 3 infasurari din secundar si redresare cu 4 x 1n4148 am obtinut 12v la 220vca retea.

-in secundar am pus 3 bobine inseriate de la socurile suplimentare de pe 5v la unele ATX,intre diode si cond de iesire(la test 3300micro/35v)

-a rezultat 22v pe o sarcina de 3,4 ohm paralel cu 10 ohm

Oscilograma:curent primar 1A/div si 50 microsec/div

Posted ImagePosted Image

Revin:din iesirea 2153 am atacat cu 82 ohm un repetor cu bd135/bd136 iar intre acesta si IRF740 am pus 10 ohm

Nu am 2 electrolitici serie pe retea, asa ca traful l-am conectat intre 2 cond de 1micro/250v pusi pe 300vdc.

Link spre comentariu

Am adaugat la montajul de ieri un redresor pe inf de 5v.Am pus 2 diode duble SCH. de 30A/45V si un cond de 3300 micro/16v.

Tensiunea este de 8,9V/1 ohm iar cea de pe 12V a scazut la 21,2V.

A crescut mult riplul de retea.

Oscilogramele sant de la sonda de curent din primar traf, 1A/div

A doua oscilograma pe 1msec/div sincronizata cu reteaua este pt a vedea influenta riplului de retea la o sursa fara stabilizare

Posted ImagePosted Image

Link spre comentariu

Posted Image

De mult am vrut sa va intreb, sau poate altcineva? Sonda acea "cu buton" banuiesc ca este sonda de curent, banuiesc de asemenea ca citeste curentul "indirect", tot incerc sa gasesc si eu asa ceva insa fara succes, am gasit doar "la pachet" impreuna cu multimetre, separat se gaseste? dvs la ce o aveti conectata? scuzati off topicul, multumesc de intelegere.
Link spre comentariu

Este un accesoriu al osciloscoapelor TEK din anii 80, adica de cand am avut eu contact cu ele(si de cand o pastrez si eu pe aceasta)Se cupleaza printr-un adaptor,care este tot al sondei,la intrarea osc-ului ca si sonda de tensiune.La servici nu am,asa ca am facut una "ciobaneasca" :pe un tor de ferita de pe cablurile video ale monitoarelor am bobinat cu sarma izolata in plastic 10 spire pe care le-am conectat la o rez de 1 ohm.Din sarma de 1,5 mm de instalatie electrica am mai facut o spira care se pune in serie cu circuitul masurat.Se obtine aproximativ o sonda de 100 mV/amper cu dezavantajul ca trebuie lipita la fiecare masuratoare.A fost una de vanzare pe forum pt care cerea 900 lei.

Link spre comentariu

e putin..... am vazut eu sonda la facultate de curent la 2000 de euro, masoara curenti de ordinul microAmperi. sunt scumpe ele. numai zic ca era pusa pe osciloscop cu sistem de operare si ala extrem de scump, partea prosta ca facultatea asta ofera de toate dar nu ma lasa sa lucrez cu sculele scumpe le lasa sa se invecheasca.

Link spre comentariu

Multumesc pentru detalii, cred ca pina la urma tot una "ciobaneasca" o sa fac....., totusi, 900 Lei acea sonda?

200 Euro ... aparatura si accesoriile sint scumpe , nu cred ca spun o noutate ... nu merge numai cu DT92... ,oricit ar vrea unii sa ne convinga ... , problema nu e pretul unei chestiii , altminteri folositoare ( foarte ) , ci faptul ca sintem noi saraci ...( o sonda izolata buna e 250 RON ... ), sonda de curent pentru osciloscop nu e chiar o jucarie ...
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

sonda de curent pentru osciloscop nu e chiar o jucarie ...

Faptul ca @miticamy a gasit o solutie ceva mai ''ieftina'' sa inlocuiasca ''jucaria''...spune ceva.Ca meseriasul e indispensabil,nu scula.Ca experienta si cunostintele,te pot ajuta in orice situatie,chiar improvizand. Am cunoscut inainte de revolutie un inginer,ne preda in liceu,care repara videomagnetofoane doar cu MAVO35 si osciloscop.Dupa revolutie a scos primele carti de depanare a respectivelor aparate.Daca facultatea ce a dat 2000 euro pe o sonda,ce sta nefolosita,lua de banii astia,chiar SH scule,cu care studentii aveau voie sa lucreze,era mai bine....Am convingerea ca exista snobi,chiar si printre electronisti...
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări