Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre...SURSE(teorie,scheme,aplicatii)

Vizitator

Postări Recomandate

Cred ca se discuta mai aplicat cu toate datele:curent iesire,tip dioda,tip p-mos--ca sa vedem unde s-ar putea pierde putere.Si de ce nu ai optat la diferenta asa mare intrare-iesire pt varianta cu traf.

Link spre comentariu

Cred ca se discuta mai aplicat cu toate datele:curent iesire,tip dioda,tip p-mos--ca sa vedem unde s-ar putea pierde putere.Si de ce nu ai optat la diferenta asa mare intrare-iesire pt varianta cu traf.

Deci: 494 iesirile in paralel 100KHz; IRF9530N;gate clamp cu BC171;limitare zenner 12v; 130uH tor verzui; dioda 3JU41 (3A600V) frigea; inlocuit cu BYW29/150 si a crescut eficienta pana pe la 72% ; 470uF out ; Io la probe 1-2A ; Am bricolat-o pe genunchi si nu am avut timp sa bobinez traf; se dorea o solutie cat mai mica in volum.Nu ma panichez pt randamentul respectiv, doar voiam sa confirm ca nu e ceva gresit. Pare ca nu e avantajos delta sub 10%.
Link spre comentariu

Principalele pierderi la Buck au loc pe mosfet si pe dioda, si mosfetul respectiv are Rds-on 0,2 Ohm, pentru un curent de sarcina la iesire de 2A pe mos apare un varf de curent de aproximativ 2,8A ceea ce implica 560mV pierdere pe mos si implicit o putere disipata pe el de 1,5W, astfel indicat este ca mosfetul ales sa aibe un Rds-on cat mai mic, exista chiar o formula cu care se poate calcula Rds-on maxim pentru mosfetul necesar in functie de puterea maxim dorita a fi disipata pe el si curentul de varf; apoi dioda despre care ati zis ca initial ati folosit 3JU41 si frigea, ceea ce mi se pare normal, devreme ce la varful acela de 2,8A implica o cadere de tensiune pe ea de aproximativ 1,8V ( pdf ) si 5W disipati de catre ea, nici timpii nu sunt prea straluciti la dioda asta cred eu, BYW29/150 cu cei aproximativ 0,8V este ceva mai potrivita insa nici ea nu este cea mai buna alegere avand in vedere ca tot se pierd aproximativ 2w pe ea, si tocmai dee aceea la regulatoarele tip Buck unde se presupune ca tensiunea de intrare nu depaseste aproximativ 40V ( de fapt 42 care cik este pragul limita de unde tensiunea devine periculoasa ) se folosesc diode Schottky care au un Vf foarte mic, ceea ce evident inseamna si o pierdere redusa de putere si eficienta sporita.

Link spre comentariu

Deci, sunt in grafic...pana aici e bine.Pentru performanta, exista integrate de generatie moderna, cu sync rectif intern,1MHz, etc... dar nu am urmarit asta, ci usurinta la realizare; Obiectivul era sa o fac repejor, cu ce gasesc prin cutie ; in plus eram si curios daca 494 chiar isi stabilizeaza alimentarea la 40v, si se pare ca o face cu succes. Rezultate ? -in 0.16A 47V, out 1.15A 5V, cca 75% respectiv -in 0.4A 44.5V, out 2.7A 4.6V, cca 70%; timp de lucru 2 ore, costuri estimate 10-15lei.

Link spre comentariu

Scanata mai jos e mazgaleala din timpul testelor, nu am apucat sa o pictez in soft. Nu i-am pus inca protectia la curent ( se vede un AO lasat in aer), nici compensarea pe reactie; testele au fost pe rezistiv doar , si fara cablaj (pe breadboard) . Mai e de vazut in sarcina dificila (desi unde va fi pusa nu cred ca are parte de asa ceva, alimenteaza niste panelmetre si ceva logica).Tatonez un filtru LC pe iesire, caci in sarcina mare scapa cam 0.5Vpp riplu la iesire si nu prea e frumos. 240R din grila poate ar mai merge redusa, dar nu am sesizat vreo imbunatatire la forma de unda, fet-ul se deschide bine si asa, frontul are 12v cat limiteaza dioda.

Comentarii (malitioase sau constructive) sunt binevenite!

Posted Image

Link spre comentariu

Cei 48V de la intrare sunt filtrati doar de acel condensator de 1000u? eu as mai adauga unul in paralel cu el daca este asa; desi nu am cum sa fiu sigur gandesc ca riplul marit in sarcina mai solida ar putea fi cauzat si de lipsa compensarii si in acest sens ar putea fi interesant de incercat o compensare cu 2 poli si 2 zerouri, trebuie sa se cunoasca ESR-ul condensatorului de pe iesire in orice caz; pentru limitarea de curent va puteti folosi de un sunt numai ca va mai adauga ceva la pierderi, cat anume depinde de valoarea sa.LE: Ar mai fi ceva, inductanta ati calculat-o la acea valoare? ( si daca da, dupa ce formula ), sau ati aproximat doar?

Link spre comentariu

Nu faceti si niste calcule de curenti ce trec prin diferite componente?Fiind numai 2 stari este mai usor de calculat;o stare cand tranz din tl494 este saturat si prin 240 ohm va trece un curent provenit din 2 cai:una este rez de 100 ohm si una este dioda prin care initial trece curentul de incarcare a capacitatii mos-ului si apoi curentul prin zener.Tens pe 100 ohm este data de 12v(zener) plus 0,7v(caderea directa pe o dioda cu si),deci rez va "fura" 127 ma din poarta mos-ului inutil.Aceasta rez polarizand un tranzistor cu beta de peste 200 poate avea val peste 1kohm.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

240R din grila poate ar mai merge redusa, dar nu am sesizat vreo imbunatatire la forma de unda, fet-ul se deschide bine si asa, frontul are 12v cat limiteaza dioda.

Comentarii (malitioase sau constructive) sunt binevenite!

Posted Image

Tot respectul pentru schema!Mi se pare o rezolvare simpla si ingenioasa in ce priveste obtinerea celor 5V.

Daca am citit bine,frecventa e 100 khz;as zice ca s-ar mai reduce din pierderi,micsorand-o.

As fi curios sa vad forma semnalului de comanda,in GS mosfet.Daca totusi semnalul e corect,se mai poate imbunatati randamentul alegand un mosfet cu Rds mai mica,o dioda cu cadere de tensiune in conductie mai mica,eventual bobinarea torului cu fir multifilar.

Dar chiar si asa randamentul e multumitor,avand in vedere aplicatia.

Link spre comentariu

Deci pe rand:

-100ohm de langa zenner- inlocuita cu suces cu 1k, fara probleme. O pusesem in ideea unui tranzistor mai mare si am uitat-o asa.

-forma de unda Vgs :

Posted Image

-inductanta am estimat-o folosind formulele din manualul de la 494, si am scormonit prin cutie dupa o valoare apropiata. Sarma e cam 1mm, torul e verde brotacel.

-frecventa mai redusa - urmeaza testarea.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări