Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre...SURSE(teorie,scheme,aplicatii)

Vizitator

Postări Recomandate

am atata documentatie incat nu am mai reusit sa gasesc schema de inspiratie,s-ar putea sa nu fie DANYK, am intrat si pe site-ul luidin amintiri:un cond de 470 pico la masa;al doilea cond de 1 nano in colector NPN ce are emitor la masatranz este polarizat in baza cu 22kohm de la alimentare(12-15v)tranzistorul din optocuplor este cu colector in baza celui pus la oscilator si emitor la masaLOGICA:fara bucla tranzistor saturat iar oscilatorul are cond de 470 pico si cel de 1 nano in paralel,frecventa fiind minima,apropiata de cea de rezonantacand bucla devine activa tranz din optocuplor blocheaza tranz din oscilator si frecv creste pana la o valoare dependenta de sarcinaoptocuplorul este intro bucla clasica cu tl431,anodul optocuplorului fiind intr-un divizor facut cu 47kohm si 10kohm pt ca tensiunea de iesire sa poata fi dusa pana la 200vam sa mai caut schema la serviciATENTIE: traful este special,cu inductanta de scapari mare si controlata!!!va pot da unul dintr-un monitor SONY unde da 200v,deci va scoate usor 170vnu folosesc posta/curieratulin caz limita pot folosi o firma FAN care are sediul la 200m de noi dar sa nu dureze mult operatiunea

Link spre comentariu

am vrut sa vad comportarea si cu traf nededicat

am fol un traf de la un monitor care avea primarul de 470microH

ca bobina de rezonanta am fol primarul unui alt traf de monitor de 200microH

cond rezonanta 27nF

am folosit secundarul trafului ce dadea puterea cea mai mare, aprox 50v in monitor

am obtinut in apropierea rezonantei (nu am pus bucla de control) 70v la 150vca intrare

sarcina:56 ohm/150w

sus curentul prin primar 1a/div

jos tens intre tranzist mos/irf740

Posted Image

Link spre comentariu
Vizitator smilex

@miticamy Nu stiu daca la asta s-a referit radup1, dar cred ca ar fi mult, mult mai instructiv daca oscilogramele ar fi insotite de schema (nu foarte pretentioase si complete, chiar si cu pixul desenate), in schema fiind specificate punctele de masura cu sonda.

Link spre comentariu

am diverse trafuri driver recuperate din montaje si vreo 14 buc TC428 din surse vechi ATX

am facut un test inspirat din incercarile lui @pisica matache

tensiunea la iesirea TC428 atacand un IRF730 fara sarcina;2v/div si 5 microsec/div

Posted Image

si tensiunea in sursa IRF730 folosit intro schema step-down cu o bobina de 3 miliH si o sarcina de 500 ohm

sus este curentul alternativ prin bobina 1a/div iar jos tens in sursa,50v/div

Posted Image

fiind liber am mai testat si folosirea unui traf driver de bipolari din ATX clasic cu acelasi TC428

am fol o jumatate din primar drept primar atacat de sg3525 cu 2 repetoare cu 2 x bd137 si 2 x bd140

secundarele ce mergeau in bazele mje13007 le-am inseriat si am folosit apoi dublorul de tensiune pt a obtine 10v pt alimentarea TC428

oscilograma este in poarta unui IRF740 fara sarcina in drena, atacat prin 6,8 ohm

imagine: 2v/div si baza timp pe 1 microsec/div

Posted Image

schema dublor

si poate merita si montajul cu traf driver ATX publicitate desi calit este slaba

Posted Image

am mai folosit pt inspiratie o aplicatie "slua054"

post-27339-139829480457_thumb.png

post-27339-139829480479_thumb.png

Link spre comentariu

despre circuitele rezonante am citit mai mult de cand m-am inscris pe forum

pt mine quasi resonant era flyback-ul cu descarcarea completa a miezului cum este in AN-4146 din pagina google recomandata de dvs

http://ecee.colorado.edu/copec/book/sli ... 0slide.pdf

acest doc de la COLORADO da alte configuratii numite insa la fel,variante pe care nu le-am intalnit niciodata in depanare si despre care stiam ceva vag

iar testele puse de mine sant dupa o schema clara de LLC, de aceea nu intelegeam de ce ar fi pseudo-rezonant

post-27339-139829480718_thumb.png

post-27339-139829480734_thumb.png

Link spre comentariu

Posibil (mai catre sigur) sa nu fi inteles eu bine ce inseamna quasi-rezonant. Vazind un driver hard-switch care, este drept, actioneaza un circuit rezonant m-am gindit la termenul de quasi-rezonant. De asemenea nu exista nici un punct de detectare de exemplu a "trecerii prin zero" sau a vreunei "vai".

Link spre comentariu
  • 1 lună mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări