Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre...SURSE(teorie,scheme,aplicatii)

Vizitator

Postări Recomandate

Vizitator smilex

Chiar daca concluziile se pot trage dupa experimentul pe care il vei face, la prima vedere timpii (3-6V) seamana. Ceea ce nu-mi place sunt oscilatiile parazite de acolo, dar se mai poate interveni. De asemenea, pentru driverul cu discrete se poate imbunatati coincidenta timpului, se poate implenenta un mic histerezis, etc. Dar sa merite efortul.Capacitate 15-22n, dar doua GS ca a tale ar fi mai realist.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

As zice ca oscilatiile nu sunt datorate driverului,ci conexiunilor,probabil.Aceeasi oscilatie a aparut si la 4422,in timpul testelor.Se vede in oscilograma...Dupa testele de azi,as zice ca avantajul curentului constant,e neglijabil.Toata treaba o fac mosurile;la un driver construit,avantajul ar fi ca se pot folosi mosuri mai performante,comparativ cu cele incluse in 4422,ma refer la Rds,ca aici banuiesc e problema .As zice ca se poate simplifica driverul,renuntandu-se la rezistentele din surse si bipolarii aferenti.E drept ca se simte lipsa histerezisului,in sensul ca mosii se incalzesc chiar si fara sarcina,dar moderat..cred ca poate lipsi,pastrandu-se simplitatea.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Nu e chiar simplu. Limitarea in curent cu rezistoarele si bipolarii face ca in pofida ambelor conductii (daca exista), curentul sa fie limitat. Fiind de scurta durata, nu cere resurse multe. Dar daca anulezi limitarea de curent si ambele MOS din driver au o coincidenta, se ingroasa treaba. Deschiderea fiecaruia dintre ei trebuie conditionata de blocarea ferma a celuilalt. Se poate, dar schema devine mai stufoasa. Consideri ca merita?

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Stiu ca solutia nu e corecta teoretic;datorita suprapunerii timpilor de conductie,va circula simultan prin mosuri un curent foarte mare.Daca nu gresesc,suprapunerea va avea loc cam jumatate din timpul de incarcare/descarcare,adica intre 3V si 9V a frontului cresator,respectiv intre 9V si 3V,pe frontul descrescator,presupunand o tensiune de alimentare de 12V si tensiunea de deschidere a mosurilor,cca 3V.Cred totusi ca solutia ar putea fi viabila;curentul va fi limitat de Rds inseriate a celor doua mosuri,iar timpul de conductie e extrem de mic,zeci nanosecunde probabil,asa ca nu cred ca varful de curent va avea efecte sesizabile.In plus,am vazut ca mai toate mosurile suporta un curent in impulsuri,de cca patru ori mai mare,decat cel continuu.Presupunand doua mosuri de 5-6A si Rds=0,3-0,5 ohmi.la o tensiune de 12V,varful de curent va fi de max 20A.Fara a pune la socoteala ca mare parte a acestui curent va fi preluat de capacitatea de intrare a mosfetului comandat,care trebuie incarcata/descarcata... Ramane sa testez si varianta asta;oricum n-am ce pierde,eventual doua mosuri...

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Oscilogramele promise,4422 versus driver componente discrete,driver care a suferit ceva modificari...Jos e oscilograma 4422...

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Am incercat sa respect paralelismul cu axele (care nu sunt perpendiculare). Cred ca se poate estima o oarecare egalitate sau chiar o superioritate mica a TC-ului. Din nou oscilatia parazita. Care e schema completa a driverului?post-1-139829458992_thumb.jpg Nu exista tensiune negativa, asa seteaza el osciloscopul. Dar in rest, e baiat de comitet.

post-1-139829459002_thumb.jpg

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Care e schema completa a driverului?

Cum presupun ca nu te mai mira nimic,in ceea ce ma priveste, pun schema folosita,schema pe care am ridicat oscilograma.Schema cu bipolare,mi s-a parut in regula,pana am observat o problema.Dupa primul npn,cu rol de inversor,semnalul avea umplerea mai mare,comparativ cu semnalul din baza.Am reusit sa aduc umplerea la normal,micsorand rezistenta din colector,de la 1K,la 51 ohmi.Desigur a crescut consumul in gol la cca 300mA.Mi-am pierdut rabdarea si-am incropit in graba driverul cu mosfeti,cu ce am gasit la indemana.Am obtinut de data asta aceeasi umplere la iesire,fapt ce se observa in oscilograma,care e identica ca perioada cu cea obtinuta cu 4422.Dezavantajul...consum in gol de cca 80mA,150mA in sarcina;4422 nu consuma mai nimic in gol,consuma putin peste 100mA,cu sarcina reprezentata de GS a doua IXFK48N50.Dar pana la urma orice driver are sarcina pe iesire,asa ca diferenta n-ar fi chiar mare.Consumul in gol,datorat suprapunerii conductiei despre care vorbeai,cred ca poate fi drastic redus,sau macar redus, prin o alta dispunere a rezistentelor,fata de varianta testata de mine.Referitor la oscilograme,n-ar fi mari diferente,mai putin oscilatia mentionata,care insa daca si-ar pastra caracteristicile,ar fi chiar utila la blocarea mosfetului,datorita varfului negativ.Avand in vedere ca rezultatele obtinute,sunt foarte apropiate,fara sa incerc eventuale imbunatatiri,eu zic ca metoda promite.Frontul anterior e mai putin abrupt,comparativ cu 4422,datoria probabil Rds de 1,2 ohmi a mosfetului P.Ramane sa testez cu un mosfet mai bun,cu rezistenta mai mica,varianta asta,plus varianta cu curent constant.Am pus si doua oscilograme,in care se vede modificarea umplerii datorita primului NPN,din schema cu bipolare.
Link spre comentariu
Vizitator smilex

nu te mai mira nimic

Am fost mai mereu surprins de imaginatia ta. Inteleg indoielile tale in ce priveste solutia, nu e chiar corecta, dar ideile nu sunt rele. Exista bipolare de viteza anume pentru comutatie. Sau cele care functioneaza in RF. Sau chiar de putere care ar putea inlocui MOS (BUP40,41). Pentru BC-urile uzuale, probabil ca 100kHz e cam mult. Foarte buna observatia cu marirea umplerii, as zice vitala. Cred insa ca ai realizat cam ce poate TC, ar ramane sa obtii ceva mai bun.Pentru finali as recomanda IRFU024N si IRFU9024N din cauza capacitatii foarte mici la intrare, a Rds si nu in ultimul rand, a pretului.Ma gandesc la o solutie bazata pe ideea ta...Cam asa ceva:post-1-139829459363_thumb.gifPentru incercari se poate si cum ai facut tu, dar la final trebuie sa te alimentezi din semnal, ca asa vei face si cu un eventual traf driver.Daca timpii de coincidenta apar de la prima pereche de MOS, se face pe 47 ohmi, dar pentru a doua pereche ar insemna blocare. Pentru orice eventualitate, n-am pus 1 ohm la iesire, ci cate unul pe fiecare MOS. Daca mai exista coincidenta, sa se faca pe 2 ohmi, nu pe Rds.
Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Nu sunt ipocrit,4422 isi merita banii.Nu oricine are timp,rabdare si o doza de incapatanare,sa incerce simularea lui.Cine si-l permite si-l gaseste cu usurinta,fara sa-l comande pe net,zic ca n-are rost sa se complice cu altceva.Mie mi se pare cam scump,ori sunt zgarcit,iar daca ai nevoie de el azi,o sa-l ai peste o saptamana,daca n-ai norocul sa stai intr-un oras mare. Recunosc ca o sa folosesc cele patru bucati cumparate la invertorul de sudura,ce urmeaza sa-l incep.Subliniez inca o data,performantele sale sunt notabile;regret ca n-am luat si un driver de 12A,sigur poate mai mult,ca 4422.Se poate obtine totusi,zic eu,un surogat,asemanator ca performante,cu bani putini si ce e mai important,cu piese uzuale,si putina munca.As zice ca nu se merita bipolarii; se pot folosi atat pentru prefinali si finali doar mosuri.Pentru prefinali s-ar preta o capsula ce contine un fet P si unul N,asta pentru reducerea dimensiunilor;importanta e capacitatea de intrare,cat mai mica,desi am vazut ca 3843 poate comanda fara probleme un nF,la 100khz.Ramane sa mai fac ceva teste,oricum astept cu interes solutia propusa...fie ca e cu bipolari,fie cu mosuri.Siner,prefer mosurile;chiar mi-am facut un mic stoc,sa nu mai plang dupa cate unul...atunci cand am nevoie.In timp ce scriam,ai pus schema;intradevar cu traful driver,am emotii,datorita suprapunerii conductiei.Ramane de testat..

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Cu traf driver mi se pare mai complicat,acolo sigur 4422 e mai bun,datorita histerezisului implementat;as zice ca driverul discret s-ar preta la comanda directa,cu 38xx,494,3525,etc,unde un eventual consum suplimentar de curent,nu s-ar face simtit.O sa incerc mai intai aceasta varianta,dupa aceea cu traf driver.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Sa te uiti pe PDF-urile MOS-urilor pomenite. Poate iti surad, iar daca vezi si pretul, poate comanzi cateva. Se pot folosi si in alte ocazii.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Am testat noua schema...tatonand rezistenta pe incarcare/descarcare,se poate modifica separat fiecare front.Daca micsorez rezistenta pe incarcare,creste varful pozitiv,ceea ce cred nu poate creea probleme,daca micsorez rezistenta descarare,creste varful negativ.Am inlocuit mosul P,cu unul cu Rds=0,3 ohmi...Consumul in gol a scazut de la 80mA,la 30mA,iar in sarcina a devenit comparabil cu al 4422,cca 100mA.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări