Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre...SURSE(teorie,scheme,aplicatii)

Vizitator

Postări Recomandate

OK, nu asta doream sa spun, probabil ca nu doresti doua tensiuni astfel obtinute. Speram sa ai posibilitatea sa folosesti programul tau pentru trasarea caracteristicilor Bode ca o comparatie intre programe. Ne putem face o idee despre ele, eventual interpretari mai corecte ale sistemului pentru a fi aplicate.

Ok, o sa incerc si eu aceeasi schema si postez rezultatele.
Link spre comentariu

10 spire pe 5v, 24 spire pe 12v, dand o valoare de ~53uH pe 12v si ~10uH pe 5v. Asta e configuratia folosita in toate petardele chinezesti, ca sunt miezuri mai mici ca sunt mai mari, ca sunt fire mai subtire sau mai groase, nr de spire este mereu identic si valorile pe aproape, difera doar curentul pe care il pot duce. Sunt interschimbabile toate. Miezurile sunt de tip T106-26 sau T90-26. Soft care iti calculeaza tot ce vrei tu in legatura cu aceste miezuri gasesti aici: http://www.micrometals.com/software_index.html

La sursele brand valorile difera.

Link spre comentariu

Multumesc Th3... Nu stiu engleza. Am invatat ca comp. cont.de curent satureaza miezul (il scoate din zona simetrica de lucru). Pt. acesta se fac intrefieruri.....Eram curios cum functioneaza acste toruri fara sa se satureze ! Mai sper sa gasesc pe undeva explicatii!

Link spre comentariu
Vizitator smilex

@popa ioan Aplicarea simularii pe programe, are ca motivatie lipsa aparaturii complexe, in cazul de fata cea necesara corectiei RC din amplificatorul de eroare. Pur si simplu se cauta solutii profesionale cu dotari minime. Asta ar fi scopul, ca toti sa poata gasi o solutie constructiva foarte buna, la nivel de amator. Nimeni n-are un laborator complet echipat la dispozitie. Dar si simularile necesita aprecieri si aplicari corecte. Nu-i foarte simplu, dar deloc imposibil.

Link spre comentariu

Multumesc Th3... Nu stiu engleza. Am invatat ca comp. cont.de curent satureaza miezul (il scoate din zona simetrica de lucru). Pt. acesta se fac intrefieruri.....Eram curios cum functioneaza acste toruri fara sa se satureze ! Mai sper sa gasesc pe undeva explicatii!

!!!!!!!!!!!!......"componenta continua de curent satureaza"...
Link spre comentariu

Componenta de curent continuu satureaza intr'adevar miezul, insa miezurile din pulbere de fier au o curba de saturatie treptata pentru ca au ceea ce se numeste intrefier distribuit. Adica pulberea de fier este amestecata intr'un anumit procent cu o pulbere non-magnetica.Miezurile -26 (galben cu alb) cum sunt cele folosite in surse de PC ieftine au totusi o curba de saturatie destul de pronuntata si o permeabilitate mare, pe aceste miezuri nu se pot obtine inductante de valori mici care sa duca tensiune mare, deoarece pierderile de histerezis devin excesive si miezul se incalzeste foarte tare. Peste 20v (la iesire) nu prea se mai pot folosi. Pentru tensiuni mari sunt miezurile de tip -2 (cele rosii), sau feritele cu intrefier. La ferite trebuie calculat intrefierul pentru cazul cel mai defavorabil, deoarece curba de saturatie este brusca, in momentul in care se atinge saturatia feritei bobina devine o sarma chioara. Miezurile din pulbere de fier sunt mai flexibile din acest aspect.

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Presupunand ca se opteaza pt. punerea in functie a celuilalt AO:post-1-139829421988_thumb.gif39k si suntul de 0,1/5W asigura limitarea la cca. 6A. Se poate adauga un potentiometru in serie cu 39k pentru scaderea curentului, sau se poate alta valoare sau alt sunt (crestere/scadere). Teoretic, sursa ar fi stabila 0-20V (pt. min 200Vca la retea) si ca generator de curent. Ramane ca cineva sa experimenteze. Din ATX se rebobineaza doar inductanta la 70u (aprox. 30sp), traful se refoloseste cu bobinajul existent.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

a venit un coleg cu un invertor sudura si am profitat sa ridic cateva oscilograme

1)tensiune dupa dioda redresoare,50v/div

Posted Image

2)comanda tranz de jos,5v/div

Posted Image

3)primar trafo driver si comanda tranz de jos

Posted Image

4)primar trafo driver si poarta tranz driver(iesire sg3525)

Posted Image

REVIN:pe orizontala toate au 2microsec/div

Link spre comentariu

atasez un filtru EMI, astept o parere in legatura cu el. Multumesc!

PS: cineva care cunoaste, ce ziceti pot trage din miezul asta 500-600w? E inscriptionat cu ERL-35

Posted Image E inscriptionat cu ERL-35

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări