Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre...SURSE(teorie,scheme,aplicatii)

Vizitator

Postări Recomandate

Asa cum am promis,am mai facut un test(asta nu ca am descoperit eu apa calda, ci pt. a arata incepatorilor ca respectand cateva reguli pot face montaje ce pot functiona din prima dar si pentru a vedea cat de mult ajuta un osciloscop)

Traf de ATX--FORWARD,dioda iesire de pe 12v,un soc de 120 microH

Comanda MOS de la o iesire SG3524,fara inchiderea buclei de control

IN sursa mos am 0,34 ohm

Sarcina de 5 ohm/40w(redresarea este pe inf. 12v ATX)

ECRAN:sus-sursa mos 1v/div

mijloc-curent prin soc iesire 1a/div

jos-tens. drena 200v/div

Tens. iesire=15v

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

Am mai facut un pas:montaj forward cu 2 tranz.(cum sant majoritatea invert. de sudura de pe forum)

Mos-ul de jos comandat direct de sg3524 iar mos-ul de sus comandat de aceeasi iesire dar prin intermediul ir2125

In sursa celui de sus(irf730)se observa un spike ce cred ca apare datorita unei intarzieri a comenzii prin prelucrarea in ir2125(nu am snubber in primar)

Dar nu se incalzeste decat dioda si un pic miezul pt. 45w iesire,mos-urile sant reci

Posted Image

uit mereu cate ceva:socul de 120uH este acum in serie cu unul de 50uH

ecran jos:sursa mos-ului de sus---50v/div

http://www.emil.matei.ro/weldinv3.php

aici vedeti ca invertoarele sant forward cu o celula de forta la masa si cu una simetrica la +300v

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Toate sunt binevenite, dar asta, ultima, e tare.

Te rog miticamy, interpreteaza momentele off (dupa panta corespunzatoare) a celor doua tranzistoare. Nu ti se pare ca IR este mult mai potrivit decat iesirea SG?

De fapt, unde e pusa sonda?

Crezi ca poti aprofunda cu snubberul?

Link spre comentariu

IR este mai potrivit dar costa 10 lei;de fapt ei fol.jos IR2121 si sus IR2125,dar si 2121 costa 10 lei la acelasi magazinDaca tot am somat azi am vazut un driver jos/sus la Farnell,parca ncp5181--pana in 20 leiAm scris:ecran jos=sursa mos-ului de sus,comandat de IR(50v/div)Cred ca sant obosit-nu am inteles ce sa spun despre momentele off ale tranz.Ce pot spune la modul general este ratiunea pt. care se folosesc 2 tranz. asa zis serie atat la flyback cat si la forward:reduc tensiunea max. pe tranz. la valoarea tens. de alimentareLa forward energia magnetica se recupereaza fara o infasurare suplimentare sau circuite speciale.La flyback nu mai este nevoie de circuit de clamp,primarul se sprijina direct pe cond. de filtrare retea

post-27339-139829361883_thumb.jpg

Link spre comentariu

montajul 3:semipunte

traf atx,dioda de pe 12v(200v/16a) conectata la infasurarea de 12v

pe primar am pus o rez. de 51ohm serie cu 1nF

tens. iesire+14v pe sarc. 5ohm/40w

tranz.=2 x IRF740

sus:curent prin soc iesire,1a/div(numai partea variabila,sonda de curent este numai de alternativ)

jos:tens. in drena mos care are sursa la masa prin 0,33 ohm--50v/div

baza de timp=10 microsec/div

Posted Image

Link spre comentariu

semipunte,limitarea de curent

folosit traf driver de la ATX ca traf de curent

tens. alternativa de alimentare=125v

prima poza cu sarcina 5ohm

a doua poza cu scurt pe iesire

oscilograme:sus curent--prin soc iesire(1a/div);mijloc--tensiunea intre tranz.(100v/div);jos--tens. in sec. traf curent,dupa redresare(0,5v/div)

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

si un flyback pursange,numai cu inductor si cu demagnetizarea completa a miezului

bobina este de la un PFC dintr-un monitor CRT

mos-ul de sus comandat ca si la celelalte montaje cu IR2125

mos-ul de jos comandat de SG3524 ajutat de un singur PNP

spotul de sus:tensiune sursa mos-ul de sus(canal osc. defect,decalibrat)

spotul din mijloc:curentul prin inductor, 5a/div

spotul de jos:tens. drena mos-ul de jos, 50v/div

tens. de alimentare aprox. 200vdc

tens. la iesire aprox. 70v

Posted Image

post-27339-139829363346_thumb.png

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Superb...ton e scurt, toff e mare, sarcina acumulata e eliberata complet in toff, urmeaza o pauza "in aer" cu osc. parazite. Ai snubbere pe cele doua tranz.? Nu incerci?

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Snubber pentru flyback, metoda proprie (cine are stingator bun, sa incerce).Sunt doua mari tipuri de snubbere in flyback: cel destinat micsorarii tensiunii de varf la momentul off si cel destinat ratei de crestere a tensiunii (micsoreaza curentul prin tranzistor la blocare) . Primul se afla paralel pe primar, al doilea paralel pe tranzistor.Pentru cel paralel pe primar:Tensiunea de varf este dictata nu doar de inversul ce apare proportional pe toate infasurarile, ci si de inductanta de scapari Ls. Ea depinde de cuplajul dintre bobine si poate fi masurata in primar cu toate infasurarile secundare suntate sau poate fi estimata fata de inductanta primara (Lp) la Ls=0,03•Lp. Un cuplaj bun (bobina primar pe sectiuni intercalata cu secundare) poate duce la Ls=0,01•Lp. Sigur, cel mai corect este a fi masurata. Puterea pe rezistorul snubberului se poate exprima ca P=Ls•Iv²•f/2 unde, in ordinea aparitiei: puterea pe rezistor, inductanta de scapari, curentul de varf la care a decuplat tranzistorul, frecventa. Condensatorul se dimensioneaza (minim) astfel incat daca un impuls intreg, cel mai dezavantajos ca timp (umplere 90%) este ratat a fi livrat secundarului sa conduca la o tensiune de varf off, ca maximul posibil pentru tranzistor. Uzual, tranzistoarele folosite au 600V iar alimentarea 300V, deci o crestere de 200V maxim la off peste cei 300V ai alimentarii (in total sunt 500V pentru rezerva, dar asta presupune ca in mod curent corespunzator numarului de spire in primar, tensiunea la off e mai mica de 200V, preferabil cel mult 100V). Energia inmagazinata in primar este Lp•Iv²/2, care o egaleaza pe cea din condensator care este C•Uc²/2 astfel Lp•Iv²= C•Uc² de unde C= Lp•Iv²/Uc² unde Uc este 200V. Dupa obtinerea unei valori, se rotunjeste in sus pentru standard, se recalculeaza tensiunea Uc care trebuie sa se afle intre valoarea ce apare in mod curent la off pentru acel nr. spire al primarului si cei 200V. Acea noua tensiune Uc obtinuta si puterea rezistorului calculata anterior, duc spre valoarea R=Uc²/P. Cele de mai sus pot fi modificate pentru tranzistoare cu Uce (Uds) mai mari: 800-1000V.Pentru cel paralel pe tranzistor:Capacitatea snubberului © egala cu cea a jonctiunii CE (DS) tranzistorului la 10-15V (5% din alimentare). Rezistorul ® astfel dimensionat pentru ca 3•R•C=1/10•f (f=frecventa Hz) adica R=1/30•C•f. Puterea pe rezistor (aprox.) P=C•f•U²/2 unde U este tensiunea maxima (alimentare + cea curenta corespunzator nr. spire in primar).Uneori ultimul tip de snubber lipseste sau este inlocuit cu o retea RC sau chiar cu un condensator de capacitate mica care echilibreaza puterea disipata la comutatia on si off a tranzistorului.

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

asta seara la cina avem curentul printr-un circuit L-C serie

montajul cu sg3524si ir2125,irf740

alimentare 150vca; L=300microH de la un PFC;C=235nF; sarcina 56 ohm/150w

sonda curent--1A/div

Posted Image

post-27339-139829377766_thumb.png

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări