Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre...SURSE(teorie,scheme,aplicatii)

Vizitator

Postări Recomandate

cat timp verifici tl494 se intrerupe +300v ce duce la colector mje13007cu tl montat se simuleaza blocarea lui,adica se monteaza o rez de 5-10kohm intre pin 4 si pin 14tranz finale din tl fiind blocate ai tens in drivere cele pe care le-ai amintitcu pin4 si pin 3 aproape de zero tranz de iesire din tl sant saturati si vor bloca tranz drivere,adica in baza acestora va fi tens mica

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Fantastic!Sa inteleg ca "em" vine de la Emil Matei? Incep sa-mi schimb parerea despre intregul forum. Ca sa vezi cu cine stateam de vorba si nu stiam.Felicitari si respecte sincere pentru activitatea de pe site-ul propriu!Referitor la formule de calcul, am sa incerc sa postez si sa explic cum stiu semnificatia lor, ca la final sa se poata cumula intr-un tot simplu, fara integrale de diverse spete, diferentiale sau ecuatii stufoase, ca sa poata fi aplicate usor.

Link spre comentariu
Vizitator pisica matache

Recent,pe un alt topic,scriam..."Cu ani in urma,elev fiind,citind in Tehnium articole scrise de @em2006,nu-mi imaginam ca peste ani o sa am onoarea sa pot dialoga pe un forum,cu dansul."Faptul ca multi dintre noi realizeaza cu greu,sau nu realizeaza deloc,cine se ascunde in spatele acestui "em",se datoreaza in mare mare masura,modestiei dansului....

Link spre comentariu

am luat repede o placa si am alimentat numai tl494 cu 12v de la o sursa externa

am pus forma de unda din baza unui mje(zero este pe mijloc ecran)

ai avut dreptate cu tens in baza drivere,este la mine la o diferenta de 50mv fata de emitor pt ca de fapt sant impulsuri de amplitudine 2,2v cu durata putin peste 50%

ca sa vezi ca ai comanda la mje,se masoara tens B-E care este de minus 0,6v,masurat cu voltmetrul electronic

daca alimentezi tl494 de la o sursa de laborator nu mai trebuie intrerupt +300v si esti si protejat

Posted Image

era o gluma,vorbim impreuna si ne intelegem separat;daca nu ai alimentat etajul de forta de ce spuneai ca nu functioneaza sursa?

tot repet:dati toate detaliile,adica ce va doriti-ce ati incercat si cum se manifesta testul vostru

Link spre comentariu

Pai doar integratul a fost alimentat în prima faza dintr-o sursa separata sa verific ca partea de comanda funcționează fără sa ii dau tensiune la partea de forța.Iar acum am alimentat și partea de putere a sursei și uitați rezultatul: Pe un tranzistor de putere am -0.47V iar pe celalalt 0V.La sursa asta i-a pușcat capsula de pe tranzistoare,rez. din bazele tr. de forța au fost afumate,2 dintr-e diodele punți au fost duse și am pus o punte de 5A/600V,termistorul a fost pușcat iar acum am refăcut totul.Bine înțeles ca componentele astea au fost pușcate cat timp funcționa ca sursa pt. calculator.Nu înțeleg de ce nu se polarizează bine tr. de putere,chiar și traful driver și cond. din bazele lor i-am schimbat.

Link spre comentariu

asa nu o scoatem la capat:nu alimenta partea de forta,alimenteaza numai tl si driver si masori totul in bazele mje ca sa obtii -0,6v in ambele caipt simetria in bazele tranz forta este de ajuns ohmetrul,NU AI NEVOIE DE ALTCEVAtens de -0,6v spune in plus fata de ohmetru si ca avem o comanda simetrica prin traf driver

post-27339-139829360323_thumb.jpg

Link spre comentariu

pai nu e ok,am accentuat--NUMAI CU OHMETRUL vezi diferentele dintre componentele din bazele celor 2 mjeiei fiecare componenta si o verifici si pe ohmi si pe dioda si apoi pe simetrica ei--asa sigur gasesti diferenta

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Fantastic!

N-as vrea sa fiu gresit inteles, exista multi oameni valorosi pe forum, totusi, nu ma asteptam la asa ceva. Acum, daca dau caseta inapoi, imi dau seama ca aveam ocazia sa aflu ceea ce m-a surprins anterior, dar sunt nascut in gemeni (astia gandesc greu), iar procesorul meu e depasit.Revenind la berbecii nostri, ziceam ca incarcarea C prin R poate fi estimata ca si cu un curent constant. Asta daca ΔUc nu este mare comparativ cu alimentarea. As zice ca cresterea(ΔUc) e liniara pana la o treime din alimentare. In astfel de caz, pentru cei deranjati de functia exponentiala, se poate estima ca tensiune pe R, U-ΔUc/2. Iar curentul constant de incarcare a C, I=(U-ΔUc/2)/R exact ca in examplul numeric anterior. Calculele sunt mult mai simple astfel.Evident, curentul de incarcare va exista doar pana la incarcarea completa a C.In curent alternativ, condensatorul prezinta o reactanta (sa zicem o rezistenta echivalenta) de valoare Xc=1/2πfC unde f=frecventa.Ca si reteaua RC, care inmagazineaza energie in tensiunea de pe condensator, reteaua RL (rezistenta + inductanta) inmagazineaza energie in curentul din bobina. Daca presupunem o bobina L cu rezistenta ohmica neglijabila, alimentata de la o tensiune U, printr-un rezistor R, curentul prin bobina va fi zero in momentul initial si va creste pana la o valoare stabilita de R. La momentul initial al alimentarii, intreaga tensiune de alimentare se regaseste pe L, dupa care ea scade spre zero. Curentul este variabil prin bobina si in functie de timp, are valoarea I=U/R(1-e^-t•R/L) . Corect pe gif.

post-1-139829360493_thumb.gif

Link spre comentariu
Vizitator smilex

Daca tensiunea este aplicata direct bobinei, curentul prin ea va creste de la zero la infinit, sau mai bine zis, la cat biruie sursa de alimentare. In practica insa, timpul de alimentare este limitat, astfel valoarea curentului atins prin L este I=U•t/L . Daca prin bobina exista in prealabil curent, atunci saltul de curent se adauga la cel existent si se poate scrie ΔI=U•t/L, pentru ca doar acea crestere suplimentara (ΔI) se calculeaza astfel. Intrucat in practica se poate intalni ca tensiune aplicata o diferenta de tensiuni (caz tipic forward) corect ar fi ΔI=ΔU•t/L . ΔI este cresterea de curent aparuta in urma aplicarii unei tensiuni ΔU formata din diferenta de tensiuni de la capetele bobinei. Relatia intre marimi se retine usor sub forma L•I=U•t. Comparativ, C•U=I•t .Energia inmagazinata in bobina este Wl=L•I²/2 comparativ in condensator, Wc=C•U²/2Reactanta inductiva Xl=2πfL comparativ, capacitiva Xc=1/2πfC

post-1-139829360501_thumb.gif

Link spre comentariu

nu am lucrat cu integrate IR;dupa ce am vazut incercari diverse la alimentatoare am decis sa incerc o formula proprie,relativ ieftina

am cumparat sg3524(2 lei) si IR2125(10 lei) cu care doresc sa fac diverse configuratii de surse

am inceput cu un conv. buck:un irf630,o dioda din ATX/12V si o bobina de 660 microH dintr-un PFC(am luat ce am avut pe masa)

am fixat frecventa la aprox. 33 khz,tens. de intrare de la un traf cu prize din 20 in 20v

jos:sonda de tens.--20v/div

sus:sonda de curent--1a/div

sarcina:56 ohm

Posted Image

Posted Image

Link spre comentariu

am folosit un IRF730 iar dioda RG4 si am marit tens la intrare

sus:1a/div

jos:50v/div

Posted Image

am uitat,in serie cu bob. de 660 micro am mai pus una de 400 micro

la iesire tens. este 60v pe aceeasi 56 ohm

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări