Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Totul despre...SURSE(teorie,scheme,aplicatii)

Vizitator

Postări Recomandate

• 2 luni mai târziu...

Nu prea am vizualizat curentul prin condensatorul de filtraj pe 50Hz, am facut pt forum o data dar s-au ratacit.

De obicei imi imaginam cum ar fi si era suficient. Credeam ca o crestere a condului de la 10mF la 40mF va conduce si la o crestere a curentului la varf odata cu micsorarea unghiului de conductie.

Daca tot am inceput sa lucrez cu TINA 9 am zis sa pun si un caz de redresare.

Generatorul cu 100Vv si 0,5 ohm rezist interna iar sarcina 20 ohm.

Cateva rezultate (diferite cum am spus de ce imi imaginam).

curent_prin_1m_F_20_R_cu_0_5_R_versus_40curent_prin_1m_F_versus_10m_F-grid.jpg

Link spre comentariu

Daca tot am exersat cu simulari, am facut un montaj cu ce are TINA sa vedem comanda unui MOS uzual -IRF740- functie de rezistenta din grila. Am folosit 100kHz si 3 rezistente de valori foarte diferite ca sa fie cat mai sugestive:

irf740_100khz_10_ohm_in_G_versus_100.jpgirf740_100khz_1k_in_G_versus_100_R.jpg

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

005m-6-7-8M.jpg

Citat: ,,Măi noaptea minții. strălucești doar prin emisia de flatulență orală. Mă îneci cu inepțiile astea revărsate din preaplinul puțului gândirii mătaluță și, ca orice "puști din ziua de azi", la cei aproape 70 ani nu cred că mai pot înota prin emisiile de noxe cu pretenții de emanații intelectuale ale unora,,.

Victor and clauelf like this

Editat de Vizitator
Link spre comentariu
  • 3 luni mai târziu...
On 12/26/2011 at 12:24 PM, miticamy said:

Pentru cei fara osciloscop m-am gandit la un circuit de fazare trafuri

Se ataca traful pe o infasurare si apoi, pe rand, secundarele se leaga cu un pin la masa iar celalalt la anodul diodei din drena mos-ului 2

Daca la conductia mos-ului ce ataca traful in sec tensiunea este cu plus la anod dioda vom avea scurt pe iesire si becul din primar se aprinde

Daca avem minus becul nu simte nimic

Atentie ca la trafo pt flyback(cu intrefier) becul se poate aprinde usor si cu secundarul in gol

Posted Image

aici este montajul cu care am facut 2 teste-cu trafo ATX-semipunte si cu un traf de monitor CRT

am uitat chiar schema!!!??

revin2:am uitat circuitul de protectie mos(demagnetizare miez)

post-27339-139829360053_thumb.png

post-27339-139829360057_thumb.png

Salut, nu le am cu teoria si constructia surselor in comutatie cu trafo chopper, de aceea intreb si eu, cum e fazarea corecta, atunci cind se aprinde becul?. Multumesc

Link spre comentariu

Citat SMILEX fara sa ii cer acordul:

Flayback-ul este o sursa cu conversie indirecta, adica atunci cand se introduce energie in transformator, sarcina nu primeste nimic. Energia introdusa se acumuleaza in miez si este redata sarcinii la momentul blocarii tranzistorului care a introdus energia prin deschiderea lui (Ton). Se bazeaza pe autoinductie, iar asta determina inversarea tensiunii la bornele inductantei la momentul off. Valoarea tensiunii inverse depinde de capacitatea pe care o incarca energia inmagazinata in prealabil (pentru un singur impuls) si poate lua cam orice valoare in functie de capacitate. Eliberarea energiei la off se face prin alegerea infasurarii si redresarii corespunzatoare astfel incat numai tensiunea inversa sa poata fi redresata. Sensului infasurarii este foarte important, un sens gresit transforma conversia indirecta in conversie directa. Pe scheme flyback, la infasurarile trafului apar mereu acele puncte care arata inceputul bobinajului plecandu-se de la premisa ca bobinajele sunt executate in acelasi fel sau sens, conectarea corecta a inceputurilor (respectiv sfarsiturilor) fiind vitala. Ca o paranteza, daca exista un traf la care nu cunoastem sensurile de bobinaj, ele se pot afla cu un L-metru. Cele doua bobinaje de identificat se inseriaza si se masoara inductanta totala a lor; daca inductanta totala este mai mare decat cea mai mare inductanta individuala, atunci au fost inseriate inceputul uneia cu sfarsitul celeilalte; daca inductanta totala este mai mica decat cea mai mare inductanta individuala, atunci inserierea s-a facut sfarsit cu sfarsit (sau inceput cu inceput). Se stabileste dupa dorinta care este inceputul (semnificatia punctului de pe schema), se poate chiar marca cu marker pe traf, si se pot astfel afla inceputurile tuturor bobinajelor. Nu are importanta daca punctul semnifica inceput sau sfarsit, important este ca ceea ce semnifica pentru o bobina, sa semnifice pentru toate, astfel incat la autoinductie sa fie redresata tensiunea inversa in secundare, nu tensiunea directa. Atentie, inductanta depinde de patratul numarului de spire. De exemplu, doua inductante de aceiasi marime aflate pe acelasi miez, inseriate inceput cu sfarsit, vor avea o inductanta totala de patru ori mai mare decat a uneia (oricare, fiind egale), iar inseriate inceput cu inceput, vor avea 0mH. Inductanta nu depinde de grosinea conductorului sau de numarul de conductoare (in paralel) ce compun firul de bobinat.

Link spre comentariu

Am prea multe pe cap, ca sa ma apuc de invatat teorie despre surse.....asteptam doar un raspuns simplu, referitor la testerul cu bec.......asta e daca nu se poate, nu e obligat nimeni sa raspunda....

Link spre comentariu

Daca se aprinde becul inseamna ca sunt in antifaza. Montajul va vedea o inductanta foarte mica sau egala cu zero cand nu sunt fazate corect. Explicatia este in ultimele 2 propozitii. 

Editat de Mihai85
Link spre comentariu

OK,  insemna ca fazarea corecta, este cind becul nu se aprinde. Ai spus " Explicatia este in ultimele 2 propozitii.", din care postare, asta https://www.elforum.info/topic/44160-totul-despresurseteorieschemeaplicatii/?do=findComment&comment=566883

sau asta https://www.elforum.info/topic/44160-totul-despresurseteorieschemeaplicatii/?do=findComment&comment=1692684

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Pe ebay un super-multi-tester costa sub 10$ si are si functie de L-metru.

Nu poti lucra in depanari fara niste dotari minime si fara sa te intereseze teoria surselor.

Ar insemna sa mergi pe ghicite, poate merge...

Link spre comentariu

In 25 de ani de cind repar tv-uri, nu am avut nevoie de prea multa teorie ca sa repar o sursa, teorie multa le foloseste celor care construiesc diverse surse si fac modificari, experimente.....etc, vroiam doar sa aflu si eu cite ceva despre fazarea corecta a unui traf chopper, atita doar si nimic mai mult, cred ca sunt multi depanatori care nu au habar de chestia cu "fazarea", iar asta nu inseamna ca nu pot lucra in depanari si nu sunt buni meseriasi...., referitor la dotarile din atelier, am tot ce imi trebuie, mai mult decit atit, am si de rezerva.

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Mda, pai nu trebui prea multa teorie ca sa schimbi o siguranta arsa, un condensator curs sau umflat ori un tranzistor pocnit pentru ca astea se vad cu ochiul liber, si sunt probabil cele mai comune interventii pe la surse TV, dar asta nu inseamna ca esti depanator TV, la fel cum un elev de gimnaziu isi da seama ca daca un tranzistor e crapat sau chiar spart atunci sigur nu mai este bun, dar asta nu-l face si electronist. La prima problema mai serioasa hop cu topic pe forum si "help"... 

In schimb dau chiar exemplul D-lui Miticamy, si dansul tot in depanare lucreaza, insa dumnealui stie si foarte multa teorie, stie si cum functioneaza o sursa, si depanarea vine ca ceva natural aproape indiferent de defect. 

Imi pare rau daca par agresiv insa cu 25-30 de lei se poate cumpara un SMT de pe ebay, si verificarea fazarilor devine o joaca de copil.

Unde mai pui ca-ti masoara si conzi si tranzistori ( despre care iti ofera foarte multe informatii ), foarte util in depanare.

In fine, scuze pentru offtopic D-le Miticamy.

Daca doriti pot scoate discutia in topic nou.

Link spre comentariu

Greseala mea, nu am spus ca multe surse cu defecte foarte ciudate, le-am reparat dupa schema si probabil de aceea sa inteles ca schimb sigurante si condensatori umflati, nu cred ca "rezistam" prea mult in felul asta.....oricum daca tot aveti "unelte" poate ar fi bine sa-mi stergeti postarile din acest topic, sincer imi pare rau ca am postat aici....

Editat de Vizitator
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări