Dr.L Postat Ianuarie 4, 2014 Partajează Postat Ianuarie 4, 2014 @marian -ala e tot un filtru...nu exagera acum!Iar explicatia lui iop95 este cea completa!Care-i treaba cu pozele alea? Ca par la fel si nu se mai termina :nas:Vad ca discutia d-a dus departe, fara rost. Revin la faptul ca iop95 stie foarte bine ce zice, si smilex tot aceelasi lucru a zis, doar ca mai simplificat!RC, LC tot filtre sunt, oriunde le-ai pune! Si in functie de cum le folosesti, obtii diverse rezultate. Link spre comentariu
UDAR Postat Ianuarie 4, 2014 Partajează Postat Ianuarie 4, 2014 Nu știu ce se întâmplă, pierd postarile dacă postează și altcineva în același timp. În sfârșit, eu susțin că acel circuit LC de la ieșirea unui convertor forward ( nu vorbesc de altceva ) ESTE un filtru. Pot demonstra matematic și pot cita literatură - la întâmplare : AN9135-D.pdf de la ONSEMI, slup233.pdf de la TI , TB417.pdf de la INTERSIL. Și apropo de păreri, Churchill spunea ( cred ) : ”I am right and you are wrong but I'm ready to die for your right to be wrong.” Link spre comentariu
iop95 Postat Ianuarie 4, 2014 Partajează Postat Ianuarie 4, 2014 Pe osciloscop, dat pe AC, se poate incerca vizualizarea primei armonici sau a celei care a ramas cu amplitudinea cea mai mare dupa filtru, dar din pacate nu se pot vedea sinusoidele componente (cele din seria Fourier). Pentru acest lucru e nevoie de un osciloscop cu FFT sau si mai bun un analizor de spectru, aparate scumpe si greu de procurat la nivel de amator / persoana fizica... Cateva detalii despre descompunerea unui semnal (aproape orice tip) in unde sinusoidale se pot gasi in aceste doua fimulte. si Evident, sunt si altele, se pot cauta usor. Sper ca e permisa adaugarea acestor link-uri. Link spre comentariu
Dr.L Postat Ianuarie 4, 2014 Partajează Postat Ianuarie 4, 2014 Este :daProbleme sunt, in mare, doar cu reclamele Link spre comentariu
smilex2 Postat Ianuarie 5, 2014 Partajează Postat Ianuarie 5, 2014 Dragut. Asa se intampla cand ai prea mult timp la dispozitie. Comunistii i-ar fi gasit o denumire gen "vagabondaj pe net". Eventual ar fi saltat omul de acasa pentru ca nu se implica in activitati patriotice si pierde timpul pe calculator.Eu in general tin la gramatica limbii si la exprimarea corecta. Cu toate ca intr-un forum tehnic, importanta este trecerea corecta a informatiei dintr-un loc in altul, nu cum e imbracata ea. Totusi, mi-am dat mereu silinta s-o respect.Cum ziceam, respect literatura de specialitate si autorii ei. Numai din asa ceva se putea invata ceva in vechiul regim, dar si in intreaga lume care nu cunostea internetul. Acolo, denumirea de filtru este consacrata. De ce nu sunt eu de acord cu ea pe un asemenea forum?Este vorba de principiul de functionare si tocmai trecerea informatiei dintr-un loc in altul. In general cei care viziteaza forumul cauta raspunsuri. Nu sunt foarte bine pregatiti. Nici eu nu sunt, dar daca as sta de vorba cu cineva ca mine si as rosti cuvintele "filtrul buck-ului", as intelege perfect despre ce vorbim, in mintea mea se si formeaza imaginar cea mai relevanta actiune: variatia de curent. Dar e mare deosebire intre el si un banal filtru. Cea mai mare rezida din variatia inductiei. Pentru ca inductia in sine ca si componenta continua exista in ambele. De unde si cerintele calculelor privind pierderile in miez. Pierderi care nu exista intr-un filtru banal, chiar si la depasirea saturatiei. Hotararea mea de a nu-l numi filtru a intervenit citind diverse opinii pe forum. Pur si simplu se va face confuzie pentru cei care cauta raspunsuri. Tocmai de aceea eu am denumit-o "inductanta serie", ca sa se deosebeasca clar. Pentru ca oricare din noi daca auzim termenul "filtru", ne gandim la suprimarea unor frecvente si nu la constructia unei tensiuni continue din impulsuri, care presupun cerinte suplimentare deloc de neglijat. Este mare deosebire intre "filtrul" de dupa redresare si al doilea (sa zicem) "filtru" de dupa primul cond. Chiar daca inductantele sunt pe aceiasi ramura si suporta acelasi curent al consumatorului. Personal gasesc denumirea total neinspirata. Cel putin in forum.Va pierdeti in detalii. Importanta este informatia. Uneori insa, respectand forma, se pierde substanta. Nu inseamna ca cineva are dreptul sa redenumeasca ceva. Nu inseamna decat ca eu am dat mai putin pe forma si mai mult pe substanta. Si nu pentru mine. N-ar trebui sa creeze polemici.Un an nou fericit tuturor, cu sanatate maxima si realizari deosebite!P.S. Aveti grija, comunistii mai exista… Link spre comentariu
XAN77 Postat Ianuarie 5, 2014 Partajează Postat Ianuarie 5, 2014 Eu cred că nu ar trebui să ne pierdem în interpretări personale. Acesta este un forum cu specific tehnic, nu cred că e nevoie de formatori de opinie. Smilex am tot respectul pentru dumneavoastră, știu că aveți cunoștințe solide în domeniul surselor în comutație, citesc cu mare plăcere postările dumnevoastră nu numai de pe acest forum și nu vreau ca postarea mea să fie interpretată un afront. Dacă mă exprim neadecvat îmi cer sincer scuze.Începătorul care citește pe forum citește și materialele la dispoziție de pe net unde va vedea alte denumiri și va f poate bulversat. Cine dorește să înțeleagă cu adevărat funcționarea cred că va studia îndeajuns cît să nu facă confuzie referitor la rolul acelui filtru.Eu cred că e un filtru pentru că așa e configurația, dar fenomenele sunt total diferite față de un filtru supus unei tensiuni DC plate, tocmai aici e diferența, că ”filtrul” de ieșire forward e atacat cu o undă DC dreptunghiulară. Link spre comentariu
UDAR Postat Ianuarie 5, 2014 Partajează Postat Ianuarie 5, 2014 Smilex are dreptate cu diferența subtilă între pierderile din "bobina serie" cum o numește el si bobina dintr-un filtru LC "clasic" . Dar diferența este doar cantitativă deci nu justifică "discriminarea" .Vă întreb altfel : am un PIC cu o ieșire PWM și vrea să obțin o pantă mai abruptă de creștere a atenuării deci pun o bobină și un condensator - sunteți de acord că este un filtru ? și dacă da faceți un exercițiu de imaginație și alimentați PIC-ul la 50V și scoateți din el 5A.... Link spre comentariu
iop95 Postat Ianuarie 5, 2014 Partajează Postat Ianuarie 5, 2014 Se pare ca am gresit forumul. Credeam ca e un forum tehnic unde sunt discutii tehnice si nu credeam ca o parere poate isca atatea discutii duse in plan personal. N-am vrut si nu vreau sa "polemizez" cu nimeni sau sa afectez pe cineva, dar nu inteleg cum o parere, indiferent daca e corecta sau nu, poate sa aduca discutii intr-un plan care n-are nici o legatura cu un forum tehnic. De cate ori s-a dovedit ca parerea/solutia propusa nu e corecta, am fost afectat si suparat doar pe mine, in nici un caz pe cel/cei care m-au corectat.Am vazut in mai multe postari ca daca-ti spui o parere contrara, cel vizat se simte atacat... cateodata raspunde chiar printr-un atac la persoana respectiva sau zice ca nu vrea sa polemizeze... e cel putin ciudat. Link spre comentariu
Vizitator Postat Ianuarie 5, 2014 Partajează Postat Ianuarie 5, 2014 Citat:Cum ziceam, respect literatura de specialitate si autorii ei. Numai din asa ceva se putea invata ceva in vechiul regim, dar si in intreaga lume care nu cunostea internetul. Acolo, denumirea de filtru este consacrata. De ce nu sunt eu de acord cu ea pe un asemenea forum?Sa incep totusi cu "La multi ani!".Ne acuzi ca folosim o formula consacrata? Faptul ca o persoana, chiar daca cu o activitate demna de toata lauda pe forum, nu este de acord cu o formulare implica automat obligativitatea celorlalti sa adopte aceeasi pozitie?Si cand apare un nou forumist ce foloseste cuvinte magice ca "serie Fourier", nefolosite de cand ne-ai parasit, asa trebuie intampinat?Eu zic ca este o pasare rara si trebuie sa ne rugam sa ne fie alaturi in incercarea de a mentine un nivel rezonabil al postarilor.Citat:. Asa se intampla cand ai prea mult timp la dispozitie. Comunistii i-ar fi gasit o denumire gen "vagabondaj pe net". Eventual ar fi saltat omul de acasa pentru ca nu se implica in activitati patriotice si pierde timpul pe calculator.Nu as fi crezut ca voi intalni pe forum asemenea cuvinte adresate de un inginer altor ingineri sau poate studenti. Link spre comentariu
smilex2 Postat Ianuarie 6, 2014 Partajează Postat Ianuarie 6, 2014 Miticamy, la muti ani. Si tuturor. Suntem off, dar ce mai conteaza? Am fost pomenit in context. Nu acuz absolut pe nimeni de nimic, justific doar semnificatia cuvintelor mele. Nu am nimic impotriva ca anumite cuvinte sa fie folosite cu o semnificatie data. Cu atat mai putin nu ma impotrivesc semnificatiilor consacrate. Am fost citat si am dorit sa lamuresc simbolistica mea. Atat si nimic mai mult. Si daca eu raman la parerea asta, ei bine, nu doresc ca ea sa fie a tuturor. E mai interesant asa. Eu ti-am mai spus ca am un umor mai negru (ma abtin cat pot). Tu esti mult prea sobru ca sa accepti genul. Dar daca ai putea vedea cat de bine intentionat sunt (ma rog, am fost), cred ca ai fi mai indulgent. Doream sa subliniez timpul risipit cu semnificatia cuvintelor mele. Nu conteaza ce-am spus eu, mai ales in noul context. Folositi ce termeni doriti, daca toti sunt de acord cu ei, e super. @iop95 Miticamy are dreptate. Forumul are nevoie de opinii pertinente. Daca unii nu considera necesar, cu siguranta altii folosesc acele informatii. Pentru aceia merita. Poate ca nu se manifesta, stau si citesc doar. Link spre comentariu
giongiu Postat Ianuarie 10, 2014 Partajează Postat Ianuarie 10, 2014 http://www.ti.com/lit/sg/sluw001e/sluw001e.pdf Un tabel cu toate configuratiile posibile, functie de care se poate alege tensiunea si curentul, la mosfeti si redrsare. La sursa rezonanta, vad o configuratie mai deosebita, pe care eu n-am mai intalnit-o. Redresare cu doua diode si doua inductante serie, dar fara priza mediana in secundar. Ar putea fi folosita configuratia respectiva si la punte/semipunte, sau merge doar la rezonanta ? Mi se pare avantajoasa ca tensiunea inversa pe diode, e egala cu tensiunea de iesire, deci ar merge folosite diode mai ieftine. Link spre comentariu
UDAR Postat Ianuarie 10, 2014 Partajează Postat Ianuarie 10, 2014 Documentul l-am mai văzut dar n-am dat importanță la ultima configurație. Referitor la ce spui tu cu diodele - ele văd tensiunea din secundar nu cea de ieșire . Și , oricum, cred că e mai ieftin să pui diode de tensiune mai mare decât o bobină în plus . Iar , dacă merge , habar n-am acuma pe moment . S-ar putea să meargă dar cred că devine interesant calculul bobinelor - care și ele apar în paralel pe secundar. Iar , ca observație, în documentele la care ne trimite , configurația de ieșire e clasică nu e ca aici deci . Temă de studiu .... Link spre comentariu
giongiu Postat Ianuarie 10, 2014 Partajează Postat Ianuarie 10, 2014 Ai dreptate, diodele se dimensioneaza functie de tensiunea din secundar, cea de iesire va fi mereu mai mica, functie de umplere. Nu mereu diodele sunt mai ieftine ca o inductanta in plus. La un curent de 200-300A, sau mai mult, cred ca e mai rentabila o inductanta in plus, decat diode cu tensiunea dubla, la acel curent. Desigur poate sunt subiectiv, dar am diode de 70A, la 30V, MBR7030, cu cadere mica de tensiune, pe care nu m-am riscat sa le folosesc la robot. Si daca nici la o sursa de 14V nu le pot folosi, atunci unde ? Asa ca varianta asta imi face cu ochiul....Ramane sa testez, vad ce se intampla, ca de calculat nu ma pricep. Apropo de inductanta serie, la unele invertoare de sudura, am vazut facute fara miez, o inductanta de pana in 10 microH. E drept ca trebuie sarma mai multa, deci pierderi, dar e ieftina si nici nu se satureaza. Link spre comentariu
Dr.L Postat Ianuarie 22, 2014 Partajează Postat Ianuarie 22, 2014 Si inca cateva documentatii despre inductanta serie din surse:viewtopic.php?p=1373140#p1373140viewtopic.php?p=1380204#p1380204viewtopic.php?p=1380589#p1380589 Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 16, 2014 Partajează Postat Februarie 16, 2014 Cand a fost discutia cu variatia tensiunii de iesire functie de durata la sursele forward fara soc pe iesire am facut niste masuratori.Sus: in secundar trafoMijloc: curent primar traf---1A/divJos: tensiunea pe iesire---2v/div--sarcina 1 ohm Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum