Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Buna ziua !

pspsuceava

Postări Recomandate

Buna ziua !

Doresc sa ma apuc de invatat sa programez ( precizez ca vreau sa invat si ASM IN TIMP , incat este un limbaj care necesita timp ) PIC-uri .

Am luat ceva E-bookuri , de mult vreau sa ma apuc sa invat , insa am tot amanat.

Am luat o carte care se bazeaza pe PIC16F877 , ce parere aveti , sa il cumpar si sa ma apuc de facut " proiecte" ( impropiu spus ) cu ajutorul lui ?

Si cam ce programator mi-ar trebui pentru el ??

http://www.adelaida.ro/product_info.php?cPath=32_400&products_id=96

Ce parere aveti de asta ?? e ok ? Scuze pentru " reclama " insa vreau sa stiu pe ce dau banii si sa fie compatibil .

O zi buna !

P.S.: Inca ceva pentru cei mai experimentati am gasit o carte foarte interesanta dar nu prea inteleg ce e cu ea :). Ce parere aveti ?

http://rapidshare.com/files/445440831/Implementing_802.122b_with_Microcontrollers.pdf

Am uploadat-o aici .Vedeti numele acolo . Imi pare foarte interesanta ideea de a iti construi singur un " device " , evident cand ai ajuns la un anumit nivel...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 21
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• pspsuceava

10

• kit

4

• puiu

3

• 25L91N11

3

Top autori în acest subiect

Cu nici 10 lei iti faci tu propriul programator pe portul serial , ai aici un topic folositor http://elforum.info/viewtopic.php?f=11&t=4213 , cu 50-70 lei ai colna pickit2 , acel programator serial ce se vinde pe acel site este o teapa , la fel ca si acel magazin mai bine cumperi de pe farnell decit de pe adelaida .

Pic18F877 e vechi si foarte scump , incearca PIC16F887 care e si mai performant , citi bani dai pe 16F877 cumperi 3 16F887 .

Eu zic sa nu te chinui cu invatatul limbajului de asamblare , baza daca vrei e ok dar mai mult nu ... mai nou microcontrolerele vin cu arhitectura special conceputa pentru programe scrise in limbaje de nivel inalt cum ar fii C/C++ , nu cred ca ai vrea sa umplii 8KB de memorie cu soft in ASM.

Link spre comentariu

Eu initial am zis PIC16F887 nu prea am inteles ce ai zis tu ( te-ai incurcat putin cu explicatia ) deci PIC18F887 - este asemanator cu celalalt ?DIn cate stiu eu cod masina nu e egal ASM . Poate gresesc . Nu am absolvit nicio facultate incat sunt inca la liceu , insa vreau sa fac calculatoare sau eletronica . Tocmai de asta vreau sa invat ASM - din ambitie , stiu ca asta nu e C++ si e mult mai greu si o sa imi ia mult timp , dar daca merita , de ce nu:) !

Link spre comentariu

Restul compilatoarelor sau a interpretoarelor principalelor limbaje de programare, sunt facute utilizand ASSEMBLER ca limbaj de programare.

Esti sigur? Se pare ca nu mai e asa de ceva anisori (citatul e din wikipedia, asa ca informatia din el poate fi eronata):

Early compilers were written in assembly language. The first self-hosting compiler — capable of compiling its own source code in a high-level language — was created for Lisp by Tim Hart and Mike Levin at MIT in 1962.[2] Since the 1970s it has become common practice to implement a compiler in the language it compiles, although both Pascal and C have been popular choices for implementation language. Building a self-hosting compiler is a bootstrapping problem—the first such compiler for a language must be compiled either by a compiler written in a different language, or (as in Hart and Levin's Lisp compiler) compiled by running the compiler in an interpreter.

Link spre comentariu

Deci , ceva asemanator PIC16F877 dar mai ieftin ?Si intre PIC16F877-04/P si PIC16F877-20/P e vreo diferenta ?

1. Da primul, PIC16F877-04/P merge cu cuart maxim la 4 MHz in timp ce al doilea, PIC16F877-20/P merge la 20 MHz. Cifra respectiva indica frecventa maxima admisa a procesorului
Link spre comentariu

domeniul asta-i destul de costisitor...eu am inceput asa:clona icd218f452, preferabil 18f4520, versiunea mai nouaun breadboardun stoc minimal de piese:7805conzi de 100uF/16V, 100nFrezistente de 10k, 1k, 500, 220bc547leduributoaneTSOPIR-ledLCDprimul proiect nici vorba sa fie cel indicat de tine.primul proiect trebuie sa fie cu ceva despre aprinderea unui leddaca ar fi s-o iau de la capat, tot cu ASM as incepe, te ajuta sa pricepi mai bine ce se intampla in picMLPAB (in combinatie cu C18 pentru pasul catre C) sunt uneltele idealeexista si o carte in romaneste despre 16f84, dar valabila pentru orice uC, era pe aici pe forum...unele din ideile descrise aici le consider utopice, cum ar fi implementarea C++ pe picuri. dar poate ma insel eu, cine stie.spor!@suntonlain: gens, mons... ce vremuri bestiale!!!

Link spre comentariu

Orice sfat e bine venit si va multumesc pe aceasta cale tuturor care scrieti aici :) !Ala nu era un prim proiect ala era pentru cei mai avansati ce parere au de :) , intelegi ??Acuma deja am dat comanda de PIC 16f877 si placa de programare . Ma costa destul dar asta e , pentru un hobby care se poate valorifica chiar in timp , de ce nu ! O sa imi cumpar si ce ai zis tu acolo , s-ar putea ca unele le am pe diverse placi ( incat sunt un depanator inrait ca sa zic asa ) .Astept sa imi vina in 2 zile si o sa am o GRAMADA de intrebari :) !P.S:Ce LCd ai luat ?

Link spre comentariu

pentru a te orienta ai posibilitatea de a cauta in catalogul oferit in capul de pagina. cauta "ecrane led alfanumerice" si vei gasi un morman de lcd-uri. ce placa de programare ti-ai luat? eu iti sugeram o placa breadboard pentru a te ajuta la montajele de test.bineinteles ca am uitat sa spun de ciobul de cuart si de condensatorii lui.

Link spre comentariu

PLaca din primul link din primul post . Am breadboard mare . Mersi de informatii :) !maine imi soseste sper :) , deabea astept sa ma apuc .Azi ma duc sa cumpar diverse piese si sa imi adun toate " placile " sa le scot piesele de care as putea avea nevoie !Ciobul de cuartz si condensatorii , hai ca aici m-ai pierdut !

Link spre comentariu

-un uC este condus de un cristal de cuart, care-i da viteza de lucru. pt 16f877 descarca manualul si vezi la 12.2 Oscillator Configurations. un cristal de 20MHz ar merge cu 2 conzi de 15pF, iar unul de 8MHz cu 2x22pF. modul de conectare este dat in fig. 12-1.-daca tot descarci manualul descarca si MPLAB (daca n-ai facut-o deja)din categoria software recomandabil ar fi si eagle, pentru desenarea schemelor si pcb (sau oricare altul, bineinteles, care sa faca treaba asta).-"placa" de fapt nu-i placa ci programator. pentru el este nevoie de IC-Prog (mai era inca un programel, alternativ, dar am uitat cum se cheama; poate ne ajuta colegii de pe forum).partea frumoasa-i ca toate-s moca (eagle are ceva limitari), deci le poti folosi fara probleme.

Link spre comentariu

Ce imi plac raspunsurile tale , mersi mult :)!Imi place asa mult cand vad oameni implicati in hobby-uri , mai ales in Romania in care oamenii cam uita de hobby-uri in detrimentul altor chestii...Mersi de chestia cu cuartul , mplab il am deja dupa cum ai intuit , dar nu inteleg de ce mai trebuie si el , adica in el se programeaza , da ? pai si icprog ala nu face acelasi lucru ? Cat despre cel de proiectare , multumesc mult chiar aveam nevoie :) !!Nu stiu de ce i-am zis placa ... Oricum era o idee buna , dar nu aveam eu rabdare sa imi fac singur , sa il programez in circuit... Dar acuma daca tot am comandat nu mai conteaza :) !

Link spre comentariu

in mplab scrii programul, apoi il compilezi si va rezulta un fisier .hexapoi acest .hex il incarci in pic cu ajutorul IC-Prog.daca aveai un programator recunoscut din MPLAB puteai face asta direct din el. programatorul tau nu este recunoscut asa ca trebuie sa apelezi la o alta unealta soft, IC-Prog.de altfel, poti incepe sa scrii programe in MPLAB fara a avea nici un pic la indemana. are un debugger care simuleaza existenta picului. oricum, cand vei dezvolta o aplicatie vei utiliza aceasta facilitate la greu. asa ca, pana-ti vine picul, familiarizeaza-te cu MPLAB.spor!ps. ai mp.

Link spre comentariu

1. MPLAB este bun si pentru ca poti cu el sa simulezi programul si sa vezi starea oricarui registru. Cu el poti sa faci programul sursa si Hex si poti sa simulezi programul si apoi iei hex, daca nu ai un programator pe care il recunoaste MPLAB, si il bagi in programatorul tau si il programezi.

Link spre comentariu
  • 4 săptămâni mai târziu...

Mi-a venit azi programatorul , placa de teste , controllerul PIC16F84 .Ce oscilator trebuie sa folosesc pentru acest pic ? Am unul de 4 Mhz , dar cu ce condensatori , merge cu 22uf ?x2 evident.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări