MiniTehnicus Postat Februarie 27, 2011 Partajează Postat Februarie 27, 2011 La puteri mari apar si alte probleme, care nu sunt asa evidente la inceput.Pe langa consumul de >2kw din retea pentru amplificator, ai nevoie de o buna priza de pamant, cablu coaxial care sa reziste fara sa se incalzeasca, conectica si antena.De asemenea, antena trebuie sa fie cat mai degajata, alfel valoarea campului radiat de antena poate distruge echipamentele electronice din vecini.Daca este aproape de geamurile apartamentelor, poate avea si efecte negative pentru sanatatea oamenilor care locuiesc langa tine.Era prezentat un articol cu valoarea campurilor si distanta sigura pana la antena in functie de putere, parca pe radioamator.ro.Daca toate echipamentele nu sunt conectate si puse la pamant corect, la puteri mari poti avea si probleme mari, care se lasa si cu distrugeri de echipamente.Ca fapt divers, am facut probe cu o antena L5/8 montata in exterior la geam cu un transceiver in 2m cu 50w si am blocat calculatorul si am inecat tunerul fm Sony la care ascultam muzica in camera, iar distanta intre antene era de 5m.Si nu doresti sa ajungi tapul ispasitor pentru toate defectele reale si imaginare ale vecinilor.Daca nu ai acces la terasa blocului, mai bine utilizezi puteri reduse.Pentru DX ar fi mai practica o antena Yagi cu 3 elementi si un rotor, chiar cu 100w poti face minuni cand se deschide propagarea.Eventual trebuie studiata varianta de a utiliza pilonul ca antena verticala, arborezi un steag pe varf si-l montezi pe terasa. Link spre comentariu
yo9how Postat Februarie 27, 2011 Partajează Postat Februarie 27, 2011 Daca nu ai acces la terasa, ori incerci o antena in genul Sirio performer 5000 cu prindere fixa, scoasa circa 1m in exteriorul cladirii, la balcon sau una din ferestre, ceva in genul asta - http://forum.softpedia.com/index.php?act=attach&type=post&id=867479 , sau folosesti o antena Sigma turbo city sau Sigma universal, special construite pentru cei care nu au alte posibilitati de montare decat in dreptul (exteriorul) apartamentului. ( nu am dat linkurile direct deoarece reclama spre unele magazine este cenzurata de forum; le gasesti la magazinele din tara cu Google ) PS: ai citit topicul "Baza legala pentru amplasarea antenelor pe blocuri" ? Poate poti folosi in folosul tau informatiile vehiculate acolo Link spre comentariu
Terry34 Postat Februarie 27, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 27, 2011 am pilon telescopic si pot sui antena pana desupra nivelului terasei blocului Link spre comentariu
MiniTehnicus Postat Februarie 27, 2011 Partajează Postat Februarie 27, 2011 Atunci foloseste o antena yagi, chiar si un simplu dipol, pentru antenele verticale ai nevoie de radiale, asta implica fire intinse pe terasa blocului, iar daca pilonul telescopic coboara, nu poti deconecta radialele de la antena. Link spre comentariu
yo9how Postat Februarie 27, 2011 Partajează Postat Februarie 27, 2011 Am vrut sa te intreb la ce etaj locuiesti si daca poti depasi cu un pilon(teava) ultimul nivel al blocului.... pai si atunci de ce nu folosesti o antena cinstita pentru 11m? (1/2 lamda, 5/8 lamda, etc) Referitor la remarca mea ca poti sa ai un pa cu 2xGU81, vroiam sa spun ca degeaba bagi putere mare intr-o antena proasta, gen cea cu elementul radiant de 2m si bobina de alungire... corespondentul te va auzi, e si normal la 1kw, dar cu receptia ce faci?!!! Link spre comentariu
Terry34 Postat Februarie 27, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 27, 2011 am destula receptie cand inalt antena, sunt multumit, am dx-uri locale cu...Campina...e ok Link spre comentariu
yo9how Postat Februarie 27, 2011 Partajează Postat Februarie 27, 2011 Pai daca esti multumit atunci de dx-urile cu Campina... foarte bine, foloseste atunci ce antena doresti. Totusi ceri sfaturi legate de o antena care sa reziste la 1kw, tu avand in constructie si pa-ul cu GU81... Ce concluzie putem trage de aici? Ca de fapt tu ai facut acel final pentru una sau mai multe legaturi cu Campina sau la nivel local, adica.. hai sa zicem... dx-uri in Romania... Cat de pasionat ai fi de lampa aia, nu se merita toata cheltuiala, toata munca la final, daca asta este tot ceea ce-ti doresti... le puteai avea foarte bine cu alte "jucarii" mult, mult mai ieftine....Tu stii ce vrei sa faci, tu stii ceea ce te multumeste acum sau pe viitor.Toate cele bune,73 de yo9how Link spre comentariu
Terry34 Postat Februarie 27, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 27, 2011 pai nu se stie pe viitor...poate se schimba administratia blocului...poate ma fac radioamator....sau poate castig la loto si ii cumpar casa lui Virinel...si nu mai am nevoie de cereri pentru a monta o antena amarata uff am deviat mult de la subiect Link spre comentariu
Terry34 Postat Martie 3, 2011 Autor Partajează Postat Martie 3, 2011 concluzia: spirele sunt cele din poza...materialul preferabil CuAg, analizor pt antene si...la treaba ! Link spre comentariu
Vizitator 233DD010 Postat Aprilie 1, 2011 Partajează Postat Aprilie 1, 2011 salvad ca se tot spune intr-una de bobinade ce nu inercati si altceva (in locul bobinei)?la urma urmei, bobina este pentru a aduce lungimea antenei la 6/8 lambda unde antena are impedanta de 50 ohmi (sau ma insel eu? )diferenta de la 6/8 la 5/8 (adica 1/8 ) cred ca se poate face si dintr-un CEVA care sa nu radieze ps : nu e ideea mea, ci a lui yo4mm (ex. 4bbh) apropos de GU81; nu am reusit niciodata sa o fac sa mearga in benzile superioare; de ce oare? Link spre comentariu
yo9how Postat Aprilie 1, 2011 Partajează Postat Aprilie 1, 2011 Spre exemplu: se da o antena cu lungimea de 2m( lungimea spicului); acum inlocuieste tu bobina aia de la baza cu ceva,cu ce vrei tu, sa radieze sau nu, astfel incat antena sa functioneze in 27.555 sau 28.400 cu SWR acceptabil. Sa te vad... Link spre comentariu
Terry34 Postat Aprilie 1, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 1, 2011 salvad ca se tot spune intr-una de bobinade ce nu inercati si altceva (in locul bobinei)?la urma urmei, bobina este pentru a aduce lungimea antenei la 6/8 lambda unde antena are impedanta de 50 ohmi (sau ma insel eu? )diferenta de la 6/8 la 5/8 (adica 1/8 ) cred ca se poate face si dintr-un CEVA care sa nu radieze ps : nu e ideea mea, ci a lui yo4mm (ex. 4bbh) apropos de GU81; nu am reusit niciodata sa o fac sa mearga in benzile superioare; de ce oare?Daca ai respectat datele filtrului pi si lampa e defustata....nu vad de ce nu ar merge si in 30 de MHz ! Cat despre subiectul acestui topic...numai un analizor rezolva treaba si bineinteles ca trebuie o bobina de compensare la 5/8. Link spre comentariu
marius69 Postat Aprilie 30, 2011 Partajează Postat Aprilie 30, 2011 Pentru o antena in L/4 nu ai nevoie de bobine, trebuie doar o teava verticala de l/4,montata pe un izolator de 5-10cm la baza la care se conecteaza firul cald de la coaxial.Camasa de la coaxial se conecteaza la pamantare ( daca ai acoperis de tabla) sau se confectioneaza cateva radiale (bucati de sarma conectate la camasa coaxialului care sa substituie planul de masa).Pentru o antena L 5/8 este nevoie de bobina la baza pentru adaptarea impedantei si realizarea unui acord optim.Firul cald de la coaxial se conecteaza la o priza pe bobina care se tatoneaza pentru a obtine randamentul maxim.Pentru planul de masa se utilizeaza 2 tevi incrucisate de l/4.O asamblare practica este utilizarea tevilor de cupru de la sistemele de incalzire, pentru vertical de 22mm si pentru radiale 15-22mm.Se realizeaza un sistem compact si la capete se pot cositori capace.Oricum trebuie lasat capatul de jos liber sau se dau cateva gauri pentru evacuarea umiditatii din teava si prevenirea condensului.Pentru reglajele antenei este esential un analizor de antena, MFJ259 sau altele echivalente.De asemenea, dupa montare, antena L 5/8 trebuie ancorata cu 3 sfori la 120 grade prinse de varf pentru a rezista la intemperii.Se poate realiza si din aluminiu dar este putin mai dificil realizarea contactelor.De asemenea, daca nu se dispune de aparatura de masura, se gasesc antene Sirio noi sau second-hand de L5/8 care se pot utiliza, cu un efort minim pentru instalare.Am nevoie de datele bobinei pentru o antena CB L5/8. Merge montata si in pod avand in vedere ca inaltimea podulu casei are cam 7 metri si acoperisul este din tiga ? Multumesc anticipat. Link spre comentariu
Terry34 Postat Aprilie 30, 2011 Autor Partajează Postat Aprilie 30, 2011 e 120 ron un 5/8 de masina si ajunge la 200 ron ....merita efortul daca nu ai analizor de antena ca sa o faci?? Eu am de dat transiverul nou si un sirio turbo 800 de la mine din vanzari Link spre comentariu
Vizitator Postat Aprilie 30, 2011 Partajează Postat Aprilie 30, 2011 Mai, da ce va veni cu verticalele, nu aveti ce face cu banii? Cand e propagare in CB poti lucra linistit Africa cu un dipol de sarma (pe probate). Daca mai credeti in ideea "da, dar trebui polarizare verticala pt DX" (care e adevarata de altfel), aveti la dispozitie antena delta loop, din sarma, alimentata la 1/3 pe unul din bratele descendente... Toate astea din sarma chioara, de 50 de bani/m.73 de 14CT002 / 233YO161 / F/YO6PMX Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum