Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

stupid question -traf

sickdude

Postări Recomandate

OK.. am un transformator de 160va de 24v (0 24 e ?!)Initial am crezut ca este simetric dar cand sa-l masor am observat doar 24v si gndIntrebarea mea stupida este daca as putea pune acelasi fir pe 2 din cei 3 conectori ai puntii redresoare simetrice.?Ms anticipat.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 15
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• remus68

5

• sickdude

5

• kodor2001

3

• dan cod

2

Top autori în acest subiect

Pe iesirea unui traf se gaseste tensiune alternativa (Vca); ce cauta acel + 24 din enuntul tau?Ca sa fie simetric ar fi trebuit sa aiba 3 fire la secundar, adica 24-0-24.Ce intelegi prin: " ...cei 2 conectori..."?

Link spre comentariu

Da.. scuze pentru proasta exprimareLa o punte redresoare simetrica as putea sa conectez traful respectiv? (adica sa impart firul in 2?)Ce intelegi prin: " ...cei 2 conectori..."?Adica 2 din cei 3 ai puntii....

Link spre comentariu

1 - transformatorul nu are in secundar tensiune continua, deci la "iesirea" lui nu vei avea + si GND.

2 - daca pe cele doua borne AC ale puntii redresoare vei conecta un singur fir de la traf, va trebui sa conectezi de la borna + si de la borna - a punti redresoare, cite un condensator electrolitic (corect pozitionat d.p.d.v al polaritatii) la celalalt fir de la secundarul trafului.

3 - firul de la traf care se conecteaza la cele doua condensatoare devine GND si la bornele + si - ale puntii vei obtine tensiunea continua (diferentiala).

Acesta este un DUBLOR DE TENSIUNE.

Link spre comentariu

1 - transformatorul nu are in secundar tensiune continua, deci la "iesirea" lui nu vei avea + si GND.

2 - daca pe cele doua borne AC ale puntii redresoare vei conecta un singur fir de la traf, va trebui sa conectezi de la borna + si de la borna - a punti redresoare, cite un condensator electrolitic (corect pozitionat d.p.d.v al polaritatii) la celalalt fir de la secundarul trafului.

3 - firul de la traf care se conecteaza la cele doua condensatoare devine GND si la bornele + si - ale puntii vei obtine tensiunea continua (diferentiala).

Acesta este un DUBLOR DE TENSIUNE.

Eu nu cred ca asa ceva poate functiona la puteri mari.Daca gresesc imi cer scuze.Nu am vazut asa ceva in nici un aparat(statie,amplif etc)Ce simplu ar fi ?Cine s-ar mai chinui sa bobineze deiferential cu priza mediana?sau cu doua fire odata?

Link spre comentariu

Bineinteles. Nu e problema la un amplificator cu etaj diferential la intrare.

Pana la ce putere ar merge asa ceva nu de alta dar am avut cazuri cand m-am dat peste cap sa gasesc traf cu alimentare diferentiala?
Link spre comentariu

In 1985 am facut un amplificator de 80W (schema era intr-un "Start spre viitor"). Gasisem un traf TMA250 si nu mi-a incaput sirma pe el pentru doua secundare - facusem secundarul cu conductor de cupru izolat cu bumbac, de 2mm diametru. Redresarea cu 2 diode RA120 si filtraj cite doi condensatori de 4700uF/100V (unguresti) in paralel pe fiecare ramura. Am cintat citiva ani prin restaurante pe amplificatorul ala (cu chitara bass) si nu am avut niciodata probleme cu traful. Nu avea probleme cu brumul (preampliful era alimentat asimetric printr-un multiplicator de capacitate).

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări