Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Dileme Isobarice


Patefon

Postări Recomandate

Va salut!Ma adresez dumneavoastra cu o rugaminte. Vreau sa construiesc o pereche de incinte cu trei cai din care partea de joase frecvente sa includa un ansamblu isobaric compus din doua difuzoare de 8 ohmi fiecare a cate 50W. Acum apar dilemele in momentul in care trebuie sa aleg difuzorul de mediu-bass.Teoria spune ca eficienta configuratiei isobaricese se reduce la echivalentul unui singur difuzor de unde si prima alegere un difuzor cu impedanta de 8 ohmi pentru a avea acelasi nivel de presiune acustica insa tot teoria imi spune ca nu pot avea aceeasi putere pe doua sarcini diferite (8 ohmi pe mid-bass si 4 ohmi pe isobaric) :nas: Intrebarea mea este ce fel de difuzor imi trebuie pentru mid-bass (putere, impedanta, eficienta)? Vezi si pozele atasate.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 5
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Patefon

    2

  • Mircea Bartic

    1

  • LUCI

    1

  • BF37

    1

Top autori în acest subiect

Din cate am gasit pe net , SPL-ul pt SBX1620 este de 87db iar pentru SBX1320 este de 85db. Acum avand in vedere ca vei folosii2 difuzoare de bass inseamna ca vei avea un + de aproximativ 3db pe partea de bass (89-90db) ceea ce inseamna ca si media va trebui sa aibe SPL cel putin 89 - 90db ca sa tina pasul cu basii.Ca sa rezolvi problema impedantelor exista 3 metode:1. Cauti medii si inalte pe 4 ohm si faci tot ansamblul pe 4 ohm.2. Pui cate 2 basi de 4 ohm in serie ( +/-/-/+ ) si obtii 8 ohm pe bass.3. Construiesti filtru dedicat ( in caz ca ai deja difuzoarele )Parerea mea ! Daca s-a strecurat vreo gresala in calculul meu rog un coleg mai priceput sa ma corecteze.

Link spre comentariu

Am tot lins de doua luni la documentatii despre configurarea isobaric. Am inteles ca frumusetea isobaricului este ca pierzi acei 3-4 decibeli din folosirea a doua difuzoare ca trade-off pentru volum redus la jumatate si raspuns foarte bun la frecvente joase.Ducand rationamentul la extrem si considerand amplificatorul ca fiind ideal cu o tensiune constanta de 2V fara sa-l doara la basca de ce sarcina are, iar filtrele ca un set de "comutatoare" pe bass puterea ar fi de 1W ier pe mediu-bass ar fi de 0.5W. Aici e marea dilema. Cat de aproape e teoria de practica? Pana la urma o sa fac incinta folosind pentru mediu-bass SRP 1620 care asigura (in teorie) 84-85 decibeli @ 0.5W :freaza: fara sa aiba "cocoasa" datorita spatiului mic in care e inchis.

Link spre comentariu

Am tot lins de doua luni la documentatii despre configurarea isobaric. Am inteles ca frumusetea isobaricului este ca pierzi acei 3-4 decibeli din folosirea a doua difuzoare ca trade-off pentru volum redus la jumatate si raspuns foarte bun la frecvente joase.

CORECT !!!

Ducand rationamentul la extrem si considerand amplificatorul ca fiind ideal cu o tensiune constanta de 2V fara sa-l doara la basca de ce sarcina are, iar filtrele ca un set de "comutatoare" pe bass puterea ar fi de 1W ier pe mediu-bass ar fi de 0.5W. Aici e marea dilema. Cat de aproape e teoria de practica? Pana la urma o sa fac incinta folosind pentru mediu-bass SRP 1620 care asigura (in teorie) 84-85 decibeli @ 0.5W :freaza: fara sa aiba "cocoasa" datorita spatiului mic in care e inchis.

Poti linistit sa folosesti 2 basi in paralele la o impedanta totala de 4ohmi impreuna cu un mid sau mid bas de 8 ohmi dar trebuie sa fii atent la SPL-ut total obtinut. Nu conteaza cata putere inghit basii sau cat inghite media, conteaza ca SPL-ul rezultat sa fie acelasi. SPL-ul total obtinut depinde de mai multi factori nu doar de sensibilitatea proprie a fiecarui difuzor si puterea inghitita. In ecuatia SPL-ului total obtinut intra si "gain-ul" camerei la frecvente joase, intra si baffle step-ul, intra si efectul filtrului. Prin urmare problema e mai complicata decat pare.Cu toate astea, eu cred ca se poate implementa ceea ce vrei tu sa faci. Succes !!!!!!!
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări