Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect comun de amplificator audio HiFi (HI-END)

Postări Recomandate

La amicul cu vtp-uri (e drept ca omul este "bolnav" - in sensul bun al cuvantului, si si-a modificat pana si difuzoarele), efectiv se simte daca cd-playerul este pus direct pe raft sau pe diverse tipuri de pietre sintetice.

Partea proasta dupa ce incepi este ca nu te mai poti opri :rade:

Shambala, eu am un respect mai aparte pentru tine, sper ca afirmatia de mai sus apartine amicului tau, nu tie!

Cum dracu sa sune mai bine daca il tii pe nu stiu ce piatra fata de un raft?

Stie nenorocitul ala de laser sa se orienteze din asa ceva?

Se modifica cumva algoritmul de 0 si 1, sau apar instrumente sau dispar anumite armonici din informatia respectiva (muzicala)?

Sau celelalte componente electronice ace acelui cd player?

Indiferent daca legatura intre cd si amplidicator se face analogic sau digital coaxial sau optic.

Singura chestie ar putea fi in legatura cu vibratiile , mai bine zis socurile, dar atit, la sunet nu are ce sa influenteze.

Mult mai mare ar fi influenta la o superecranare a sursei de alimentare si a DAC-urilor, decit asezarea pe nus ce pietre sintetice.

Am mai auzit eu pe cineva ca, un cd tras pe un plextor, suna mai bine decit un cd tras pe alt cd-rw.

Fratilor, informatia este digitala acolo, nu e ca la banda magnetica , cum era pe vremuri, BASF suna mai bine decit ORWO, sau Maxell decit AGFA GEVAERT.

Am curaj sa fac pariu ca, acelui amic de-al tau, daca il pun sa auda o frecventa de 18 Khz,(nu zic 20Khz), nu o aude.

Asta este psihologie bolnava.

La fel cu nus ce cabluri cu sneak oil, sau alte mirodenii...

Link spre comentariu

Leco, tocmai pt ca nu vreau sa fac aici vreo polemica am mentionat acel fenomen ca exemplu extrem.

Daca doresti - tu sau altcineva, se poate deschide un subiect gen "ulei de sarpe", dar personal nu voi participa la el caci pe acest forum se aplica prea des ideea " De fapt nu ma intereseaza daca e asa sau nu, eu asa vreau sa cred / sa fie. Eu nu incerc, nu testez, nici nu vreau sa ma gandesc la asa ceva" - nu mai spun de a gandi la o metodologie de testare.

Iar afirmatia intradevar i-a apartinut intai amicului, dar desi greu perceptibil, dupa cateva incercari am simtit si eu diferenta. Evident, pe anumite pasaje muzicale - probabil depistate expermental de el.

Despre spike-uri pt aparate (si boxe) ai auzit probabil; functioneaza aceeasi explicatie.

Si da, pe scule sensibile se simt diferente intre cabluri. Si multe alte diferente... Asa cum am scris, unele sunt ferme/clare, altele la limita perceptibilitatii.

Faptul ca unul sau altul dintre noi nu a simtit vreodata ceva (indiferent ce) nu inseamna ca acel ceva nu exista.

La fel - dar mai grav, faptul ca unul sau altul dintre noi nu stie despre ceva, sau nu isi poate explica ceva (orice ar fi acel ceva) nu inseamna ca acel ceva nu exista.

Asa cum am obosit deja sa o scriu - fiecare poate sa testeze singur si apoi decide daca se simte sau nu - dar sa o faca in conditii corecte, fara sa amestece limuzinele cu autocamioanele.

Link spre comentariu

Am mai auzit eu pe cineva ca, un cd tras pe un plextor, suna mai bine decit un cd tras pe alt cd-rw.

Si totusi se poate. Daca scula produce prea multe erori necorectabile. Atunci la redare intervin mecanisme de interpolare a semnalului mai mult sau mai putin sofisticate (sau lipsa la playerele ieftine). Si rezultatul nu-i prea placut. De aceea, in trecut, playerele mai de doamne-ajuta aveau un indicator pentru asemenea erori. Si de regula si muting.In plus writerele Plextor isi ajusteaza laserul si viteza de scriere nu numai dupa informatiile de pe disc ci fac si teste de scriere.
Link spre comentariu

Cercetatorii au ajuns la concluzia ca urechea umana greu sesizeaza o diferenta de 1decibel adica o diferenta de aproximativ 25% din putere. Cred ca e imposibil, dar hai sa spunem ca unii mai urechisti sesizeaza o diferenta de 0,1 decibeli (o schimbare cu 2,3% a puterii). Diferenta intre doua cabluri obisnuite sau doua condensatoare cu capacitate mult mai mare decat sa formeze un filtru in banda audio prin care trece un semnal spre aceeasi impedanta este data numai de rezistente,capacitati si inductante parazite , si este mult sub 0,01 decibeli in banda audio, mi-e lene acuma sa calculez exact ce si cum. Daca sta un bolovan pe cablu nu modifica parametrii de mai sus, si chiar daca i-ar modifica sa-i faca de 10 ori mai mari, tot nu am auzi diferente. Mai exista si efectul Placebo.Daca chiar sunt diferente (masurabile si care le aude toata lumea) intre cabluri si condensatori normali si cele "audiofile" de 500 de euro ,inseamna ca producatorii au ascuns alte componente in ele sa altereze intentionat sunetul ca sa le arate la fraieri ca chiar sunt diferente.Dar asta inseamna bineinteles ca acea piesa nu reproduce mai corect sunetul ca piesa neaudiofila, din contra il altereaza, desi la unii poate o sa le placa mai mult asa cum se aude.Si faza cu pietre sub cdplayer este ca faza ca daca pui nu stiu ce inel magic pe furtunul de benzina iti consuma mai putin.@franzmCred ca Leco se referea la cduri care contin exact aceiasi biti , si eu tot timpul cand fac cduri le verific cu optiunea de la Nero sa fie la fel, n-am patit sa-mi dea eroare si numai ieftine folosesc

Link spre comentariu

Am scris de mai multe ori - diferente de sunet apar si intre condensatori "obisnuiti" nu doar intre cei ieftini si cei audiofili !Orice explicatii ca nu se poate sunt infirmate de cel mai simplu test - inlocuirea intr-un amplif de clasa medie. Au fost pe forumuri sute, poate mii de intrebari "de ce s-a schimbat sunetul cand am inlocuit condensatorii imbatraniti?" Nu erau puse la misto ....Si apropo - nu este vb despre dB - nici 1 si nici 0,01 in perceperea diferentei. Pur si simplu suna altfel; sunt mai multe aspecte - la fel ca la folosirea [in audio] a diodelor redresoare ultrarapide sau soft-recovery, doar ca de 100 de ori mai usor perceptibil. Daca nu stii deloc despre ce este vb., nu o sa iti explic eu aici, sorry.Intradevar totul e off topic, dar este unul din putinele subiecte hi-end de pe forum, asa ca undeva trebuie sa ramana si aceste discutii. Indiferent cine are dreptate, subiectele merita studiate de cei care citesc si poate se intreaba asta. Despre copii cd vs orig, sau copia 1 vs copia 10, sau copii pe Plextor Premium 2 vs no-name, s-a scris mult si documentat pe defunctul si regretatul forum Hi-Fi Multimedia.O parte din discutii au fost reluate pe cele 2 forumuri audiofile ramase, dar din pacate nu integral.(ps - din cate stiu eu dl. franzm are dreptate)

Link spre comentariu
Vizitator sergio_20082008

Buna ziua,Despre amplificator am tot discutat, cu un "fine tuning" va functiona, iar loc de inbunatatiri mai este .. dar despre sursa in comutatie ce se mai aude? Domnule Sorin, aveti vreun prototip pt sursa?Vom avea ocazia sa ne "bucuram" de acest proiect pana in sarbatori, adica sa avem cate un modul functional pe masa?Cu stima,Sergiu

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Buna seara, Am vorbit cu domnul Sorin acum doua saptamani si din cate am inteles, amplificatorul e cam gata, dar nu se da inca drumul la group-buy datorita fatului ca, inca se mai lucreaza la sursa, deoarece s-au gasit oferte mai bune la piese si se redimensioneaza cablajul si se recalculeaza diverse valori; datorita acestor oferte este posibil sa putem primi sursa redimensionata la 1000w cu o diferenta de pana in 60 de ron sau ceva de gen...doar ca trebuie sa supunem la vot si, daca toata lumea e deacord, domnul Sorin sa ne comunice aceasta diferenta, pt ca eu unul am si un proiect pe clasa A in lucru si m-ar mai scuti de niste bani cu alimentarea. Cred ca nu s-a postat nimic pana acum datorita faptului ca domnul Sorin este prins si cu alte treburi pe langa acest proiect...Rugamintea si intrebarea mea la ceilalti group-buyeri din acest proiect este daca se poate da drumul in lucru la amplificator pt ca sa il avem pe masa pana de sarbatori? Zic asta deoarece in preajma sarbatorilor este posibil sa creasca preturile sau mai rau, din cauza aglomeratiei sa ne ducem cu acest amplificator pe anul viitor la sfarsitul lui ianuarie sau februarie. Imbunatatiri in schema s-au mai facut, dar, doar la calitatea materialelor (componentelor) cred; eu nu am cu ce imbunatatiri sa vin pt ca nu sunt "as" in electronica iar 0.12% distorsiuni la aprox 120 w in 8 ohmi ma multumesc, dat fiind faptul ca la mai mult de 50% nu pot asculta in apartament... asa ca fac apel la toti colegii inscrisi sa-si dea si ei acordul si sa achite diferentele ca sa plecam macar cu amplificatoarele, urmand ca mai apoi sa terminam si cu sursa. Cred ca raspunsurile dvs (group-buyerii din acest proiect) referitoare la intrebarea mea de mai sus vor fi luate in considerare de catre domnul Sorin, asa ca va rog sa va hotarati si sa postati si opiniile dvs.Cu stima,SergiuPS: nu s-a dat drumul la pcb-uri pt amplificatoare datorita faptului ca s-a dorit "dezvaluirea" amadurora in acelasi timp, dar imbunatatirile la sursa ne-ar putea duce pe anul viitor.

Link spre comentariu

buna seara,am gresit in postul anterior, distorsiunile sunt de aprox 0.063% la 150w in 8 ohmi si 0.18% la 300 w in 4 ohmi (cred ca la 200 w in 4 ohmi si 120 in 8 ohmi va sta putin mai rece si cu distorsiuni mai joase in realitate); schema a fost simulata intr-unul din posturile din "simulari amplificatoare", printre primele 1-2 pagini se gaseste simularea si cateva poze cu amplificatorul..multumesc

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări