Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Proiect comun de amplificator audio HiFi (HI-END)

Postări Recomandate

PSA-150 - cu rezistente de 750r in generatorul de curent constant polarizeaza etajul Vas cu 3.8ma - foarte putin pentru un dublet cu MJE-uri, al caror factor beta este mai mic (MJL21194 are in catalog beta 25 la 20v si 8a). Acest curent trebuie sa incarce condensatorii de 220pf, rezultand teoretic o limitare de aprox 17v/us, daca nu luam in considerare capacitatile parazite. Presupunand ca beta dublet = 25 x 50, rezulta ca o sarcina de 8r la iesire se va reflecta intr-o sarcina de aprox 10k pentru etajul Vas, respectiv 4ma "de tras" din Vas (asta in 8r si aprox +/-50v alimentare. Trebuie tinut cont si de etajul cascod pe Vas, care inrautateste randamentul, prin simplul fapt ca impune o pierdere mai mare de tensiune, dar beneficii mici in privinta factorului de distorsiuni. Eu as elimina acest etaj cascod si as polariza cu mai mult de 15ma etajul rezultat. Un etaj triplet ar fi muuult mai benefic pentru MJE15032-MJL21194. Sau, si mai simplu, folosirea 2SC4793-2SC5200 ar permite cu oarece rezerve folosirea unui dublet, avand factorul beta mai mare si mult mai insensibil la variatia curentului prin sarcina.LE. @Leco:Ma dezgusta comentariile tale acide. Odata ce nu ai argumente tehnice, treci la atacuri personale si nu-i frumos. In privinta realizarilor mele, chiar nu era cazul sa amintesti... cred ca ai uitat. Asa e cand nu trambitezi peste tot. PS. Pe diyaudio sunt foarte multe persoane care cer scheme, dar astia sunt ori incepatori, ori chinezi doritori de clonare. Asa ca nu e cazul sa te lauzi cu asta.LLE. Ma opresc aici, gradul de infatuare a crescut destul de mult si nu are rost sa ma cert cu cineva care are mintea odihnita. Daca o sa am ceva de spus referitor la topic, o sa adaug. Pana atunci, eu tac, caci se pare ca nu am realizari destule cu care sa ies din anonimat.

Link spre comentariu

Pentru [i_unit] : Daca se incarca tranzistorul de medie putere Q111 / Q114 care cascadeaza tranzistorul Q110 / Q113 din etajul VAS cu ( sa zicem ) 2,5W ( adica limita termica a capsulei + radiator ) se obtine probabil un curent suficient pentru controlul corect al dubletului final , chiar si la un beta acceptabil de mic al MJL-urilor..........initial calculul a fost facut pentru capsule SMD , de acolo provin acei curenti mici , iar finalii erau Sanken darligton cu dioda termal track inclusa ......care ar fi valoarea actuala a rezistentei R113 / R117 din emitorul tranzistorului VAS ? Acum nu pot simula absolut nimic........Din generatoarele de curent care polarizeaza cele doua diferentiale se poate mari curentul prin tranzistorii din intrare pana la 2mA ( adica 1mA prin fiecare tranzistor ) adica rezistentele se modifica micsorandu-le probabil la 330 ohmi , se obtine o alta valoare a vitezei de crestere........si alta valoare pentru THD , evident se modifica si banda de raspuns in bine .Dar atentie , modifica si curentul prin etajul VAS , de fapt mai intai se modifica R109 /R110 ( pentru obtinerea curenului prin diferential ) , si apoi R113 / R117 pentru limitarea puterii la 2,5W pe Q111 / Q114 .Poti face o simulare in acest sens pentru a determina noile valori ale rezistentelor in cauza ? Eu nu am posibilitatea , sunt la serviciu......Multumesc anticipat , Victor

Link spre comentariu

Sorin, eu as zice sa nu trimiti inca comanda de placi, ci sa termini generatorul si sa testezi inca odata in liniste modulul.

Poate, in functie de rezultate, va vine vreo idee si mai faceti vreo modificare - inclusiv la cablaj.

Sunt sigur ca nu exista nici un user inscris pe lista pt module care sa nu fie de acord cu asta.

O amanare de cateva zile sau o saptamana nu va deranja pe nimeni daca se tine seama de importanta testelor.

si eu sunt de aceeasi parere, cu atat mai mult cu cat astfel de proiecte nu sunt prea dese :da
Link spre comentariu

In urma unei discutii cu Sorteh , am propus mici modificari ( adica cateva componente adaugate ) care complica montajul ( spre disperarea lui costy si a celor ca el , care cred ca fac economie la tranzistori tip BC ca sa aiba bani de tigari tot restul vietii..... ma mai bucur ca PCBul trebuie facut numai in doua straturi la fabrica pentru acelasi motiv ) , dar toate la timpul lor........Schema este suficient de performanta privita prin prisma amplificatoarelor PRO aduse in discutie mai sus , si cu mult mai performanta fata de amplificatoarele diverselor firme cu traditie care folosesc STK sau mai stiu eu ce minuni tehnice cu 0.00000000001% thd si carduri pentru putere marita !Trebuie doar optimizata dpdv al valorilor componentelor , fapt pentru care este necesara si parerea celor cu experienta in simulare , asa cum am detaliat mai sus . Urmeaza ca Sorteh sa prezinte rezultatele testelor si a modificarilor valorilor si o evaluare realista a performantelor obtinute pe prototip . Dar cat mai repede , pentru ca timpul trece ! Prioritatea este generatorul.......

Link spre comentariu

Modificarea R109/R110 la 330r (R5/R12 din schema simulata) duce la obtinerea unui curent de 10ma pt etajul Vas cascod, respectiv o valoare teoretica a SR de 45v/us:

Posted Image

Observati modificarea R152-153-154-155, pentru obtinerea unor valori mai rezonabile a disipatiei termice (cu valorile initiale, curentul prin driver este de 48ma, ducand la o disipatie de 2w pe MJE15032).

Amplificatorul nu este compensat corect, un semnal de 20khz 0-5v (atentie, nu +/-2.5v) ducand la un raspuns ca acesta:

Posted Image

De ce am folosit un astfel de semnal? Pentru ca pune in evidenta mai bine oscilatiile in caz de instabilitate.

Din diagrama Bode se observa si cauza instabilitatii:

Posted Image

Link spre comentariu

Compensarea respectiva pare a fi simplu de facut , la prima vedere . Ramane ca in urma simularii sa vedem daca mai este de lucru la alegerea corecta a valorilor componentelor.......Una dintre variantele posibile poate fi urmatoarea : in paralel cu R107 si R112 se monteaza un grup serie RC cu valorile de 1nF + 220Ohmi ......... Ce parere aveti ? Singura nepotrivire este ca pe oscilograme palierele erau perfect drepte , fara oscilati amortizate . Dar asta se va vedea la probe ! Puteti relua simularea cu modificarile descrise ? Multumesc anticipat , Victor

Link spre comentariu

Chiar nu inteleg ultima formulare , referitoare la ultima simulare cu semnal dretunghiular ........0.5microsecunde cu excursie de + / - 20V rezulta 80V / microsecunda ?Este o valoare absolut onorabila la puterea asta , garantat functionarea in regim tranzitoriu este foarte buna ! Sau sunt in eroare ?In ce conditii este facuta ? Cu ce valori R109 / R110 , R113 /R117 etc ?Remarc asemanarea cu oscilogramele la 10KHz si 20KHz facute de SORTEH la evaluarea prototipului........

Link spre comentariu

Semnal de intrare +/-, asteptat in simulator sa se incarce condensatorul din bucla de reactie de 100uf (l-am pus de 1uf, pentru ca la 20khz este suficient, iar timpul s-a scurtat la 10ms).

Graficul pentru PSA150 nemodificat se refera la schema pusa la dispozitie de sortech la inceputul topicului, cu rez de 750r. Din analiza graficului se observa o perioada de 4us timp in care tensiunea trece de la -20v la +20v, deci 10v/us.

Atasat aveti Dynacord:

Posted Image

Sorin Sava cu o mica modificare:

Posted Image

McIntosh, 22v/us:

Posted Image

Pentru fiecare schema s-a injectat la intrare un semnal invers proportional cu amplificarea, pentru ca la iesire sa avem circa +/-20v, deci asigurand conditii cat mai asemanatoare de "testare".

Link spre comentariu

@ hpavictor - eu intelesesem ca proiectul nu are nici o legatura cu multitudinea de amplificatoare pro (de duzina) sau cu cele home-[hi-fi]-consummer, avand pretentia de a fi mult peste ele. Mi se pare nu ciudata ci de-a dreptul ultragianta comparatia cu ele. :ciuda:

Personal am trecut demult de aceste etape; regret, dar cele care ma intereseaza "fac pisu de pe orbita" pe cele mentionate.

Dintre amplifurile pro audiate singurul care suna cat de cat a fost un Bryston 14B, dar chiar si el - in clasamentul meu (personal si absolut subiectiv) era sub prestatia unui Mimetism 15.2 .

SPER ca acest amplif sa sune mai bine decat clasele A cu care ma joc de ceva vreme, sau macar sa fie o alternativa "de vara" la acele monstruoase amplificatoare "de iarna".

PS - multumiri si din partea mea lui [i_unit].

Link spre comentariu
Vizitator neculea corneliu

Tocmai am achizitionat un kenwood ka-1000 cu 200 ron cu scopul de a face comparatia intre un preamp phono cu lampi si retea pasiva si preampul intern de phono mm al amplificatorului.De la o vreme am inceput sa fiu suspicios in privinta arhitecturilor vintage si high-end asa ca am hotarat sa ma bazez pe comparatii pur subiective intre amplificatoare reale .La mine va fi tube vs kenwood phono mm/1981.La dvs va fi psa150/2011 vs simulari pe calculator...?Cu tot respectul, cred ca va bateti joc de banii clientilor si sunt bucuros ca nu ma aflu printre ei.Ati facut bom-uri si ati incasat banii, inainte sa faceti probe. Nu cred ca aveti dreptul sa stergeti comentarii, ba mai mul cred ca ceea ce faceti este ilegal.Daca tot e un proiect comun cum se face ca nu vorbesc constant decat aceleasi trei persoane care mai fac parte si din staff-ul elforum? Inca ceva: daca poate sa-mi demonstreze cineva cu argumente stiintifice ca nu pot face comparatia intre doua amplificatoare pe baza unor inregistrari de pe youtube facute in conditii identice il rog sa purceada!Altfel eu pot demonstra contrariul.Din cate stiu eu clasificarile in hi-fi se fac cu teste clare ale obiectelor reale dupa toate regulile, ce sa mai zic de testele de compatibilitate electromagnetica legate de smps-uri, iar in high end testele sunt mai degraba subiective, dar legate de acelasi obiect real.Chiar nu ati gasit un xr8038 pt un generator de semnal?

Link spre comentariu

Nu cred ca e ilegal ce se intampla pe threadul asta. Pretul platit de cei care se inscriu este foarte mic, nu exista adaos comercial/profit direct din asta.E mai degraba un "group buy" de componente, o ocazie destul de rara pentru cei care vor sa cumpere componente originale, fara preturi astronomice (datorita reducerilor oferite la cantitati mai mari).Presupun ca pentru cei care s-au inscris, criteriile au fost schema si calitatea componentelor si materialelor folosite.Nu cred ca se va simti cineva inselat.Comparatiile intre amplificatoare facute pe baza simularilor mi se par de bun simt, se fac cu cheltuieli zero.Un prototip a fost construit pentru verificari/imbunatatiri.Pentru generator, s-a dorit unul cat mai precis, cu timpi rise/fall egali (50ns).Pe scurt, daca citeati cu mai mare atentie threadul(in special primele 2 pagini si discutiile din arhiva postata), n-ati fi ajuns sa scrieti ce-ati scris mai sus.Discutiile off-topic mi se pare normal sa fie sterse, din cauza lor noii veniti pot intelege gresit intentia si scopul acestui proiect.Cu postul de fata, suntem 4 care scriem pe thread si mentionez ca nu fac parte din staff-ul elforum.

Link spre comentariu
Vizitator neculea corneliu

Intr-adevar, mor de invidie pe aguillera pt ca foloseste amplificatoare meyer in concerte! Stergeti ce vreti! Nu pun botul la niciuna din invitatiile dvs.Nu v-am contestat niciodata calitatile de tehnicieni, ingineri sau ce-oti fi, ci doar comportamentul si modul de abordare.Proiecte ca ale dvs am dezvoltat in particular patru pe o perioada de sase ani si fara sa implic pe nimeni, pe cheltuiala mea si in tot timpul liber dintre niste slujbe de rahat si 7 ore de somn.Am cheltuit sute de milioane si am lasat-o pe maicamea fara nici un ajutor material pt cai verzi pe pereti pana s-a imbolnavit de cancer de care a si murit dupa un an de tratamente inutile.Pasiunea nu are scuze decat intr-un mediu stiintific concertat.Va rog sa vorbiti mai frumos pe viitor. Din pacate nu am timp decat sa supravietuiesc.Inca mai cheltuiesc bani aiurea imediat cum reusesc sa-i fac.V-am indicat exemplul acestui kenwood ka-1000 ale carui caracteristici tehnice sunt de-a dreptul impresionante desi are 30 de ani si a fost unul din cele mai avansate amp-uri de pe piata amp-urilor pana in 5000 de dolari si pe care acum il obtinem pe nimica poate va inspira o altfel de abordare.Puteti lua astfel de scule ieftin la second si sa le imbunatatiti ?

Link spre comentariu
Vizitator
Acest subiect este acum închis pentru alte răspunsuri.
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări