robertginea Postat Ianuarie 29, 2011 Partajează Postat Ianuarie 29, 2011 Buna ziua. De hobby asa, de jucarie, am achizitionat un amplificator 1U, clasa D, cu sursa in comutatie (8Ohm 2x1000W RMS, 4Ohm 2x1700W RMS, 2Ohm 2x3000 W RMS). care are un defect pe partea de semnal cred si nu ii gasesc schema si nici nu cred ca se baga cineva sa-l repare fara schema. La inceput a mers, apoi pierdea din putere si nu se mai auzea, apoi nu s-a mai auzit deloc pe ambele canale. Alimentare are, led=urile de semnal si clip se aprind corect, dar nu se mai aude pe niciunul din canale. Am mai citit aici un defect similar, dar nu am chef sa umblu sa-l repar si ma mananca mai degraba sa-l macelaresc: http://translate.google.ro/translate?hl ... rmd%3Divns Insa sursa lui este buna, livreaza DOAR o tensiune 135V (fara + -) masurat intre borna +VCC si masa. Deci inca o data : fara +V si -V! In partea de final are cate 2 dinali in clasa D in punte si de aceea nu are alimentare cu +_ , dupa cum mi-a zis si Leco. Intrebare: ii pot monta 2 x AV400 in punte pe canal la aceasta sursa ce livreaza doar o tensiune de +135V? Daca da, cum? Care este solutia electrica/electronica? Cu racirea si montajul ma descurc.... Aici e hasurata sursa: Aici am scos un modul final, este exact de lungimea unui AV400, dar mai lat: Link spre comentariu
costy Postat Ianuarie 29, 2011 Partajează Postat Ianuarie 29, 2011 fara modificarea sursei, nicio sansa.Mai bine faci pe dracu`n patru si o repari.Daca ai pune av400 vei avea probleme mari cu racirea Link spre comentariu
remus68 Postat Ianuarie 30, 2011 Partajează Postat Ianuarie 30, 2011 Pentru AV400 alimentat asimetric, potentialului de masa existent in cazul alimentarii simetrice, trebuie sa ii asiguri 1/2 din tensiunea de alimentare (cu ajutorul unui simetrizor). Iesirea se face prin condensator (cam "urit" de gasit condensatoare de cel putin 4700uF/minim 160V, de calitate, low ESR). In cazul conexiunilor de intrare si iesire spre difuzor, masa se ca considera V-. Link spre comentariu
Sharky Postat Ianuarie 30, 2011 Partajează Postat Ianuarie 30, 2011 el vrea sa puna 2 av-uri in punte, fiecare sa stea la V/2 si diful intre ele. In cazul acesta nu ai nevoie de cond de iesire. Ambele stau la V/2 si de acolo unul se duce in sus, celalalt in jos, si invers, in functie de semnal.Cu tensiunea respectiva de alimentare n-ar fi o problema pt orice kit in clasa AB care are macar 2 perechi de finali gen irfp240, 2sc5200, etc.As recomanda ceva pe bipolari, cu mosfeturi sa te gandesti ca o sa piezi macar 10V din excursia in tensiune pe fiecare ramura, deci 20V in total (montaj punte), ceea ce mi se pare inacceptabil.Pt ca sa corectezi asta vei avea nevoie de o tensiuni de alimentare suplimentare de 15V care sa le inseriezi cu sursa principala sa obtii +145V si -15V pentru a putea comanda mosfeturile sa se satureze.ASta ca sa nu mai vorbim de liniaritatea netsuperioara a bipolarilor, e drept ca intotdeauna conteaza implementarea, dar in cazul a av400 sunt multe aspecte ce se pot imbunatatii.Indiferent de ce model alegi va trebui sa tunezi un pic schema, si anume sa faci printr-un stabilizator de tensiune la V/2 care sa il conectezi pe intrarea amplifului printr-o rezistenta de valoare mare. Asta la un kit,la celalalt kit ori il reconfigurezi in modul inversor (va trebui sa modifici rezistentele de pe reactie ca sa pastrezi acelasi gain) si ii aplici V/2 prin rezistenta ori pui inainte lui un AO in configuratia inversoare si ii aplici V/2. Eu as merge pe a doua varianta.Sa ai grija mare la protectia la DC. Sigur pe undeva prin sursa aia ai un loc de unde poti sa ii dai shutdown. Pui un RC pe iesire, o punte si un trnazistor care sa opreasca sursa in caz de DC la iesire.Cel mai fail-safe in cazul tau ar fi o schema de la QSC, cu iesirea prin condensatori, desi performantele nu sunt cele mai bune, iar kituri nu se gasesc. Link spre comentariu
Mihai85 Postat Ianuarie 30, 2011 Partajează Postat Ianuarie 30, 2011 e pacat de el nu-l dezmembra . te complici aiurea cu modificari si iesire prin condensator. Link spre comentariu
Dj_david Postat Ianuarie 30, 2011 Partajează Postat Ianuarie 30, 2011 ce bani vrei pe el asa cum este acum sau ce vrei la schimb? Link spre comentariu
robertginea Postat Ianuarie 30, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 30, 2011 Acum am umblat in el sa-l masor.Intra semnal curat in etajul final, am verificat cu osciloscopul.Deci etajele finale sunt de vina. Foarte ciudat ca s-au belit amandoua in probe.Are 8 finali pe canal IRFP 260N.Acum caut o schema in clasa D cu finali IRFP260N sa mai fac ceva investigatii, dar nu prea gasesc nicio schema.....Mai caut... Link spre comentariu
robertginea Postat Ianuarie 30, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 30, 2011 Driverul este IR2010S. Link spre comentariu
robertginea Postat Februarie 1, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 1, 2011 Am primit FOARTE multe indrumari sa las amplicatorul asa cum e si sa-l repar. Eu sincer nu am mila de lucruri, ba chiar am o placere sadica sa le forjez si sa le macelaresc:) ............................................ De ce analizez mai mult implementarea, de aia imi dau seama ca nu este deloc un amplificator simplu de implementat cu tehnologie ieftina. Nu este un clasic cum ar fi clasa AB sau H de exemplu, folosit la scala larga, testat si arhistudiat. De aceea o tin eu cu AV400-le. De vreo 6 ani de zile, eu il folosesc aproape zilnic la firma la birou si cand e virba de o sonorizare ceva, il duc peste tot, nu-l iert. Am fost la zeci de petreceri cu el, vara l-am tinut afara pe terasa si nu m-a lasat niciodata. Cand l-am imprumutat pe la prieteni sa mai faca si ei o petrecere ceva si ii dadeau prea forja, i se ardeau singurantele. Insa pe cuvant ca niciodata nu a fost nevoie sa repar acele kit-uri facute cu piese de la Vasile si montate de mine pe cablaj. Unde mai pui ca suna si bine?? Aici ce gasesc? 4 amplificatoare(cate 2 in full bridge pe canal) in clasa D. Pe placa SMD cu nu mai putin de 9 integrate pe placa. Numai condensatori SMD. Inghesuite toate intre finali care debiteaza 3000W pe canal. Circuite oscinalte cat cuprinde. Toate in carcasa 1U. Asta este implementarea. Drivere IR2010S cu 8 finali IRFP260N pe canal, +135V la Vbus: Aici am pozat unul din etajele finale, fiind ambele belite: Zeci Condensatori SMD la cativa milimetri de radiator. Daca voi credeti ca eu ma apot baza pe aceasta implementare (cu piese relativ ieftine si alese la limita zic eu).....la stilul in care folosesc eu lucrurile (am pus inaltatoare la un bmw din 2002 si cauciucuri imense ca sa pot sa fac si offroad cu ea ca imi trebuie si ma doare undeva ca imi zice lumea ca sunt nebun - si va rog sa nu o luati ca pe o lauda), eu insa cred ca s-ar putea sa am surprize cu el si nu am timp, viata e prea scurta. Nu vreau sa stau cu surubelnitza prin el si sa ma umple de draci si sa ma incurce. Vreau ceva ca lumea si gata. Si bani sa dau 1300E pe asa ceva n-am. Amplificatorul am sa-l fosesc pe doi basi Selenium 18SWS1100 (in 160L basreflex) si sincer cred ca mi sunt de ajuns 4 module AV400 in bridge , fiind 2x 800W in 8 ohmi in total. Adica o sa consume zic eu maxim 2600W in total si sursa asta are sanse mari sa tina,(cica ar avea 6,5KW) mai ales ca nu s-a stricat niciodata pana acum. Pot sa pun chiar mai multe module, am loc de vreo 7 in total...dar se impute treaba cu racirea. Racire? Il fac 2U in mai putin de 1,5 ore atasandu-i mecanic carcasa unui procesor 1U. Si iese 2U. Am un procesor Behringer DCX2496 la vanzare si cred ca nu-l mai vand,il atasez in noua carcasa, este foarte foarte scurt in spate, nu are mai mult de 15 cm. Pun finalii in spatele procesorului cu racire pe spate sa traga aerul din fata sau din lateral in lateral. Oricum, ramane loc acolo cel putin 30cm x 15cm....Am acolo loc si de un traf mic de 2x10V pentru AV400 sa am alimentarea aia suplimentara de care vorbiti voi......daca ma intelegeti exact cum vreau sa fac..... ..... Investitia insa nu ma va costa in total mai mult de 2000 RON.....oricum pe acolo. Iese o jucarie pe cinste, accesibila si fiabila(cutie separat cu sursa, cutie separata cu finalii, finali AB, sursa buna dovedita in timp) extrem de usoara(maxim 15kg cu tot cu procesor), desteapta(procesor full foarte bun) si foarte puternica! Toate astea in total de 2U. Modulele de la LECO nu sunt cele mai potrivite aici, le trebuie trensiune mai mare sa le folosesc eficient.Pacat, eu din acest motiv am cumparat aceasta statie defecta. SHARKY, ai inteles exact ce vreau sa fac, insa nu am experienta si cunostiinte electronice ca sa fac singur asa ceva. Si eu am inteles exact ce mi-ai zis acolo, insa cu practica mai greu... M-as apuca eu de studiat ca-mi place mult domeniul, dar sunt cam prins cu timpul ca ma apropii de 30 de ani si inca stau de prostii si jucarii ) Dar am sa fac cum ziceti voi, am sa il repar asa cum e, si sincer sa fiu su eu sunt curios rau sa-l vad la treaba. Va tin la curent oricum, o sa-l vedeti la treaba. Am sa caut sa-l duc in Bucuresti initial, desi s-a oferit un domn foarte amabil din provincie sa mi-l repare, dar vreau sa vad mai intai ce si cum cu el, apoi vad daca merita facut sau nu. Link spre comentariu
[i_unit] Postat Februarie 1, 2011 Partajează Postat Februarie 1, 2011 Pare a fi o clona PowerSoft.Uite aici schema:[attachment=0]powersoft_f_219.pdf[/attachment] Link spre comentariu
CATA2003 Postat Februarie 1, 2011 Partajează Postat Februarie 1, 2011 Sursa nu tine 6.5Kw poate doar burst 30mS, trafurile par a fi etd39 , cam 1kw fiecare , daca tragi tare de ele poate ajungi la un maxim de 1.5kw adica total 3kw, ar mai fi ceva daca vrei sa-ti faci cu module av400 , nu au sa reziste la mai mult de 3 module +ca il vrei pe bass , tine minte eficienta la clasa AB este de maxim 60% , ceea ce inseamna cam 900W consumati , desi la bass cred ca sare mult , o alta mare problema e racirea , recomand folosirea unei clase H , nu stiu daca la av400 se poate implementa un modul de clasa H , la bipolari stiu ca merge .........cauta pe diyaudio apex 900 si acolo gasesti scheme pt clasa H , parca vazusem si un vertex2500 tot destul de simplut.....cu clasa h te apropii de 75% dar depinde de stilul muzicii si la ce volum il asculti Link spre comentariu
robertginea Postat Februarie 1, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 1, 2011 Stiu de eficienta la AB, am postat si eu calculul mai sus. RAcirea nu va fi o problema absolut deloc.Eu m-am luat dupa sigurantele acestui amplif care sunt de 25A pe canal la 135V, adica 6750W la scurt.Producatorul garanteaza functionalitatea in 2 ohm, cu 3000W pe canal, dar poate ca minte.Esti sigur ca sursa tine maxim 2000-3000W in total? Link spre comentariu
CATA2003 Postat Februarie 1, 2011 Partajează Postat Februarie 1, 2011 Stiu de eficienta la AB, am postat si eu calculul mai sus. RAcirea nu va fi o problema absolut deloc.Eu m-am luat dupa sigurantele acestui amplif care sunt de 25A pe canal la 135V, adica 6750W la scurt.Producatorul garanteaza functionalitatea in 2 ohm, cu 3000W pe canal, dar poate ca minte.Esti sigur ca sursa tine maxim 2000-3000W in total?Sigurante e de o asa mare valoare din cauza conzilor din sursa , poate asigura varfuri mari de curent , fa o poza la sursa(IGBT/ trafuri mai deaproape ) poti incerca cu un dummy load , gen fier de calcat /sau o rezistenta de incalzire , si uite-te la cat intra protectia (sigur trebuie sa aiba ) sau daca ai schema la sursa se poate calcula , dar dupa trafuri , cam atat zic ca duce , maxim 3kw, multe amplifuri de renume au asemenea puteri pe foaie labgruppen are sursa de 6kw teoretica , dar la 4 kw moare , fiind vorba de sunet , conzi asigura burstul .apropo de cati uF sunt conzi de pe alimentare (in/out ) Link spre comentariu
Sharky Postat Februarie 1, 2011 Partajează Postat Februarie 1, 2011 Robert, daca ai chef de un mic experiment ai putea pune in loc de irf-uri niste 2sc5200 sau niste mjl-uri. Inaintea lor pui un mje150xx nu mai stiu cat e codul la driver, poate ma ajuta cineva si inaintea lui un 2n5551 si complementarul. Ar iesi putere ceva mai mare si va fi mai liniar.Probabil va trebui sa maresti putin rezistenta dintre baza si emitorul superdiodei (inseriezi inca o rezistenta cu potentiometrul) ca sa nu ii deschizi prea tare. Cu 3 tranzistori ai nevoie cam de 1.8V/ramura sa ii deschizi pe cand la mosfet macar 3-4V.Cu astia nu o sa ai treaba cu saturatia, plus ca vei putea scade rezistentele de 022 la 0.1.Solutie mai simpla ca asta nu cred ca este.Multa bafta la experimentat. Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 1, 2011 Partajează Postat Februarie 1, 2011 Sharky, aia este o ClasaD, NU au ce cauta acolo bipolarii!!!!!!!!!Cum ii pune, cum trosnesc, sint 250 Khz la comutatie. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum