Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Se poate concepe un oscilator RF de putere ?


Mondan

Postări Recomandate

Pot concepe un oscilator in 27MHz fara cuart, cu un singur tranzistor care sa scoata 5W ?In tot ceea ce am citit oscilatoarele RF sunt de mica putere.De ce nu sunt, sau nu pot fi de putere.presupunem ca nu au cuartz - pentru ca cuartul are nevoie de o anumita enrgie de excitatie.Dar nimic din teoria oscilatoarelor ( pe care am citit-o superficial) nu reiese ca oscilatoarele trebuie sa fie neaparta de mica putere.Intr-adevar circuitul oscilat LC lucreaza mai bine la o putere mica (legat de factorul de caliate).

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • Mondan

    3

  • MiniTehnicus

    2

  • ywar2

    1

  • maxxim33

    1

Top autori în acest subiect

Salut. Am vazut eu cindva o schema pe net de oscilator cu un tranzistor care debita citiva wati, dar problema era ca nu te puteai duce prea mult ptr ca se putea fisura cristalul. Daca mai dau de ea ... stiu unde sa o postez. Bafta si pe curind !!!

Link spre comentariu

Se poate face foarte bine cu tuburi de exemplu EL34, doar ca dai de bucluc cu ea, ca nu respecta conditiile de largime de banda, stabilitate, etc impuse la ora actuala. Se facea prin anii '40 pentru a lucra in CW cu o singura lampa.

Link spre comentariu

Salut. Am vazut eu cindva o schema pe net de oscilator cu un tranzistor care debita citiva wati, dar problema era ca nu te puteai duce prea mult ptr ca se putea fisura cristalul. Daca mai dau de ea ... stiu unde sa o postez. Bafta si pe curind !!!

Poate la asta te refereai:http://www.intio.or.jp/jf10zl/hpo.htmLa la cristal apare o problema. Dar se poate si fara cristal un oscilator, eventual cu PLL.
Link spre comentariu

Deoarece componentele electronice nu sunt ideale, au pierderi, care se traduc in caldura.Daca construiesti un oscilator LC, pierderile in sarma bobinei o sa fie din ce in ce mai mari, pe masura ce trece un curent mai mare prin bobina.Asta face sa existe o fuga de frecventa din ce in ce mai accentuata, pe masura ce bobina se incalzeste.Cristalele de quartz sunt dispozitive de curent mic, daca se forteaza se distrug.Cea mai practica apropiere este construirea unui oscilator cat mai stabil si utilizarea unui amplificator de putere pentru un semnal de nivel mare.Acum exista destule variante pe care le poti utiliza, oscilator pe quarz, FLL, PLL, DDS, nu trebuie sa te chinui sa reinventezi roata.PS. Si conditiile referitoare la utilizarea spectrului radio sunt total diferite fata de acum 50-80ani cand se foloseau direct oscilatoare de putere.

Link spre comentariu

Daca construiesti un oscilator LC, pierderile in sarma bobinei

E vorba de factorul de calitate (Q). Un circuit LC isi fac treaba cu atat mai bine cu cate curentul pe el e mai mic.La unele radioreceptoare in paralat cu circuitul rezonat LC apare o rezistaenta 2-3K.Asta pestru desi piede putin in sensibilitate, totusi devine mai selectic.
Link spre comentariu

Factorul de calitate Q depinde de constructia bobinei si dimensiunile sale (cu miez de ferita, fara, oala, inel, pe suport de ceramica, teflon, un singur strat, multistrat, etc.)

 

La unele radioreceptoare in paralel cu circuitul rezonat LC apare o rezistenta 2-3K.

 

Deoarece circuitul are un Q ridicat, acordul este prea ascutit si rezistenta pusa in paralel scade Q pentru o banda mai larga de acord.

Um mic exemplu:

- pentru cw este suficient un circuit acordat de IF de 500hz in jurul frecventei de 500KHz , insa pentru AM ai nevoie de 4,5Khz, pentru acelasi circuit se monteaza o rezistenta de amortizare in paralel care largeste banda circuitului acordat.

 

Asta pestru desi piede putin in sensibilitate, totusi devine mai selectic.

Sensibilitatea unui receptor este data de etajul de intrare (circuit acordat sau amplificator de RF, general denumit FrontEnd) iar selectivitatea este data de circuitele utilizate pentru amplificatorul de frecventa intermediara care sunt realizate cu filtre LC (Cebasev 6 celule) , quartz XF9b sau mecanic EMF500.

Sensibilitatea este capacitatea unui receptor de a receptiona semnale foarte slabe, de nivel cat mai mic.

Selectivitatea este capacitatea unui receptor de a receptiona un program pe o anumita frecventa si a atenua puternic programele din vecinatatea frecventei utilizate.

De ex, pe AM ( unde medii, radiodifuziune) 630khz un program are largimea de 9khz, adica +/- 4,5khz in jurul frecventei de emisie, peste aceasta banda circuitele acordate din frecventa intermediara a receptorului atenueaza (mai mult sau mai putin in functie de clasa si schema electrica aleasa)semnalele receptionate incat dupa etajul de detectie nu mai sunt audibile.

 

PS.

Deoarece componentele electronice nu sunt ideale, au pierderi, care se traduc in caldura.

Daca construiesti un oscilator LC, pierderile in sarma bobinei o sa fie din ce in ce mai mari, pe masura ce trece un curent mai mare prin bobina.

Asta face sa existe o fuga de frecventa din ce in ce mai accentuata, pe masura ce bobina se incalzeste.

 

Deoarece un curent mare prin sarma bobinei incalzeste conductorul, acesta se dilata si bobina isi schimba dimensiunile fizice, asta duce la fuga de frecventa.

Acest fenomen nu are nimic in comun cu factorul de calitate al bobinei.

Pe langa asta orice schimbare a temperaturii exterioare influenteaza frecventa oscilatorului, de aceea se realizeaza incinte termostatate si condensatorii se aleg cu factor de temperatura negativ, pentru a compensa factorul de temperatura pozitiv al bobinei.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări