Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 22, 2011 Partajează Postat Noiembrie 22, 2011 Și pe testate și pe calculate, tot același rezultat iese; la pistolul meu (din ăla românesc), ansa făcută din sârmă de 2,5 se încălzește simțitor mai repede și mai tare decăt aia de 1 - și mi se pare logic să fie așa! 10 cm sârmă cupru 1 mm² are R=0,0018 Ω10 cm sârmă cupru 2,5 mm² are R=0,00063 ΩDacă luăm o tensiune de 0,3 V pe ansă (în secundarul pistolului) => pt. sârma de 1 avem un curent de 166 A (deci puterea de 50W), iar pt. cea de 2,5 curentul este de 476 A (P = 143 W).Nu-mi pare chiar așa neglijabilă diferența... Foarte corect calculat....foarte bine argumentat motivul pt care o ansa mai groasa se incalzeste mai repede decat una subtire;deoarece una groasa va consuma o putere mai mare ca una subtire.Poate pricepe in cele din urma si domnul TESSLA aspectul asta;pistolul de lipit e un transformator care scoate la iesire o tensiune foarte mica,sub un volt.Sarcina trafului e bucatica asta de sarma,care in fuctie de diametru si lungime,are o rezistenta,de ordinul miliohmilor.Prin ea va trece conform legii lui OHM,un curent invers proportional cu valoarea ei.Puterea disipata de bucatica asta de sarma,este de peste 50W.Meseriasii care spun ca pistolul de lipit,ca si traful de sudura lucreaza in scurt, sa puna mana pe carte,sau sa se abtina sa posteze....Pe aceiasi meseriasi i-as intreba cum suporta cativa centimetri de sarma,de 2,5mm patrati un curent de peste 200A,fara sa se topeasca instantaneu ?PSCurentul masurat de mine,prin ansa unui pistol romanesc,trecea de 200A,la 230mV.Eu am folosit un dit,care masoara max 200A. Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 22, 2011 Partajează Postat Noiembrie 22, 2011 foarte bine argumentat motivul pt care o ansa mai groasa se incalzeste mai repede decat una subtireFoarte bine argumentat dar GRESIT. TESSLA stie ce vorbeste. Pistolul de lipit functioneaza mai degraba ca un generator de curent, nu ca unul de tensiune. Formula dupa care se calculeaza caldura este Q = I * I * R * t Ansa subtire are R mare asa ca produce mai multa caldura si se incalzeste mai repede. Cine nu crede sa ia o ansa de 2.5 mm diametru, sa apuce intre degete varful ansei, sa apese butonul si sa cronometreze cate secunde poate tine degetele pe varful ei. Acum faceti acelasi experiment cu o ansa de 0.5 mm diametru. Aveti grija, cu ansa de 0.5 mm s-ar putea sa va miroasa a friptura... Link spre comentariu
adicontakt Postat Noiembrie 22, 2011 Partajează Postat Noiembrie 22, 2011 ma tampesc astia care tot spun ca ansa groasa se incalzeste mai repedepune-ti fratilor o ansa de 4 mm si una de 0,5 mm si verificatilasati-le naibii de teorii , chiar nu puteti face un mic experimentrezulatele sunt vizibile Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 22, 2011 Partajează Postat Noiembrie 22, 2011 foarte bine argumentat motivul pt care o ansa mai groasa se incalzeste mai repede decat una subtireFoarte bine argumentat dar GRESIT. TESSLA stie ce vorbeste. Pistolul de lipit functioneaza mai degraba ca un generator de curent, nu ca unul de tensiune. Formula dupa care se calculeaza caldura este Q = I * I * R * t Ansa subtire are R mare asa ca produce mai multa caldura si se incalzeste mai repede. : Demonstreaza-mi un singur lucru...ca pistolul de lipit functioneaza ca un generator de curent; Link spre comentariu
adicontakt Postat Noiembrie 22, 2011 Partajează Postat Noiembrie 22, 2011 :Demonstreaza-mi un singur lucru...ca pistolul de lipit functioneaza ca un generator de curent;vino la tulcea si iti demonstrez eu care e faza cu ansa groasa si ansa subtire , restul e VAX Link spre comentariu
Vizitator tyc Postat Noiembrie 22, 2011 Partajează Postat Noiembrie 22, 2011 Ok,ii arati ce si cum dar spune-ne si noua...oricum am renuntat la pistol de decenii,ca se spargeau prea usor si m-am cam plictisit de schimbat ansa;si vara incepeau sa puta. Link spre comentariu
Dr.L Postat Noiembrie 22, 2011 Partajează Postat Noiembrie 22, 2011 Eu zic doar o singura chestie: Pistorul de lipit are si o rezistenta interna=transferul maxim de enerrgie intre traf si ansa se face cand rezistenta ansei e egala cu cea a transformatorului. Asta inseamna,ca daca ansa are o rezistenta mai mare sau mai mica decat cea a trafului,ea se va incalzi mai putin Simplu,nu? Evident asta se poate demonstra si prin calcule si prin practica: se face o ansa dintr-o sarma foarte subtie si una foarte groasa,ambele se vor incalzi la fel de putin Link spre comentariu
Blind Postat Noiembrie 22, 2011 Partajează Postat Noiembrie 22, 2011 @gica70 - incalzirea terminalului o faci prin conductie nu prin radiatie, cunostintele tale sunt confuze @high_voltage_tm - am facut si eu exact aceleasi testa ca tine, clasicul pistol negru, cu cat sarma e mai groasa, cu atat se incalzeste mai greu. Nu stiu unde gasesti sarma de 1mmp in comert, uzuale sunt de la 1.5mmp in sus. Ceea ce sustii privind cat de rapid se incalzeste ansa este gresit, ti s-a explicat de ce pana acum. Ce spui este ilogic, gandeste-te simplu: cu cat o siguranta fuzibila trebuie sa suporte curenti mai mari, cu atat fuzibilul din interior are o grosime mai mare. Fa comparatie intre 2 sigurante de TV, una de 0.1A si una de 2A si vezi diferenta... Gandeste-te de ce se folosesc cabluri cu sectiune mai mare pentru a transporta curenti de intensitate mai mare... same shit (evident, pentru a nu se topi cablul) Degeaba incerci sa il contrazici pe @Tesla si pe inca cativa. @Dr.L ti-a explicat cum sta treaba in teorie, randamentul maxim il obtii atunci cand rezistenta de la bornele sursei este egala cu cea interna a sursei. Din tot calculul tau ai omis ceva, ceva asupra caruia ii voi atrage atentia matzei matache @pisica matache - calculul este gresit! De ce? Este folosita rezistivitatea cuprului la temperatura de 20C desi in conditii de functionare ansa se incalzeste iar rezistenta ansei creste o data cu temperatura. trink... Nu-mi vine sa cred ca s-a ajuns la 5 pagini pe tema unei anse banale... Link spre comentariu
TESSLA Postat Noiembrie 22, 2011 Partajează Postat Noiembrie 22, 2011 Asta una la mana...iar a doua e urmatoarea: pe o ansa mai subtire se disipa o putere mai mica, dar puterea aia mica este suficent de mare ca sa iti incalzeasca mult mai tare ansa aia mica. Ca sa nu mai zic...traful pistolului nu are rezistena interna nula si ca atare nu este capabil s furnizeze un curent de scurtcircuit infinit....se mai satureaza si el. Ca un mic exemplu...poate se mai lamureste lumea...exista letconuri de 250 de watti, da' sant si letconuri de 8 watti.....si culmea, ambele topesc fludorul! Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 22, 2011 Partajează Postat Noiembrie 22, 2011 Domnule moderator Blind....iti propun un experiment simplu,dar edificator;pe un pistol se monteaza in paralel doua anse de aceeasi lungime,dar de diametru diferit.La mijlocul fiecarei anse se bobineaza doua spire de fludor,se apasa butonul..si se asteapta;se asteapta care bucatica de fludor se va topi prima.Ca experimentul sa poata fi facut de oricine,propun urmatoarele...vechiul pistol romanesc,facut de Radioprogres parca,lungimea anselor egala,de cca 10 cm,diametrul uneia de cca 1,5mm iar a celeilalte de cca 2,2mm.Sper ca vei avea onestitatea sa postezi aici rezultatul experimentului....Si inca ceva...sigur nu se arde traful de la testul asta... Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 22, 2011 Partajează Postat Noiembrie 22, 2011 Inainte de a propune experimente improprii, cu 2 anse in paralel, l-ai incercat pe ala cu ansele puse pe rand? Cu 2 anse in paralel e alta poveste. Nu are rost sa o studiem pentru ca nimeni nu foloseste asa ceva la pistol si nu despre asta s-a discutat pana acum.Chiar e atat de greu sa recunosti ca te inseli? Teoria de care te agati e corecta, dar e aplicata gresit.Daca ai pistol de lipit si 2 sarme de cupru de diametre diferite, fa proba practic si pe urma mai vorbim.Daca vrei iti si explic de ce se intampla asa, adica de ce ansa mai subtire se incinge mai repede, dar numai dupa ce probezi practic si recunosti ca te-ai inselat.Ca sa nu o dai iar cotita, vorbim despre care ansa se incinge mai repede, nu despre care ansa topeste fludorul mai repede. Topirea fludorului e alta problema si tine in primul rand de cantitatea de fludor.Noi vorbim aici doar despre cat de repede se incinge ansa, nu fludorul sau placa cu lipitura! Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 22, 2011 Partajează Postat Noiembrie 22, 2011 Cand citesti atatea aberatii,nu poti recurge decat la experimente bizare....Mi-e teama ca n-ai priceput ce vrea sa demonstreze experimentul asta... Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 22, 2011 Partajează Postat Noiembrie 22, 2011 Raspunde-mi te rog la urmatoarea intrebare cu da sau nu: Ai incercat sa pui pe rand o ansa groasa si apoi una subtire si sa vezi care se incalzeste mai repede? Da sau nu? Link spre comentariu
Vizitator pisica matache Postat Noiembrie 22, 2011 Partajează Postat Noiembrie 22, 2011 DA....mai mult decat atat ,am masurat in fiecare caz,ce tensiune si ce curent aveam prin ansa.Tu cum ai constatat ca ansa subtire se incalzeste mai repede ca cea groasa ?Am vazut ca ti-ai modificat postul...zici ca nu conteaza care topeste mai repede fludorul,ci doar cea care se incalzeste mai repede...Ca sa spun drept,eu asta fac cu pistolul de lipit,topesc fludorul.Tu pirogravezi...sau te automutilezi cu el? Link spre comentariu
Vizitator Postat Noiembrie 22, 2011 Partajează Postat Noiembrie 22, 2011 In cazul asta nu-mi ramane decat sa fac un film cu rezultatele mele, sa vedem de unde provine neintelegerea. E tarziu, in seara asta nu cred ca sunt in stare sa mai fac filme si experimente, vorbim maine.Ca sa-ti raspund la intrebare, am facut anse si mai subtiri si mai groase, si mai lungi si mai scurte. Stiu din experienta ca cea subtire se incinge repede, uneori pana la rosu. Pe baza acestor observatii mi-am construit explicatiile. Masuratori nu am facut.Fac si niste masuratori, ca m-ai facut curios, si lamurim. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum