Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Construcția ansei la pistolul de lipit

bogdanas93

Postări Recomandate

Un coleg și-a făcut mai demult un asemenea ,,pistol,, de mare putere cu un traf de cel puțin 1kW (poate chiar mai mult), secundarul fiind făcut din țeavă de cupru de circa 3cm diametru aplatizată. Mânerul ansei era conectat la transformator prin cabluri cu secțiune mare, nu mai rețin exact secțiunea, dar erau ca pe degetul mare de groase. Ansa se prindea pe un mâner din textolit gros pe care erau două plăci de cupru masive, cam ca cea din care e făcut secundarul ,,pistolului,, din ultima mea postare. Comanda se făcea cu un întrerupător de pe mâner, ce comanda primarul trafului. Cu așa ceva el lipește direct radiatoare auto, chiar și cazane de țuică ,,țigănești,, din acelea masive, de 60-70 litri....curentul prin ansă fiind de 1000A, măsurat de mine cu un multimetru RMS Beha Amprobe.

Link spre comentariu

Fiecare cu scula lui. La pistoalele romanesti, cele mai bune, ansa trebuie sa aiba diametrul sarmei intre 1,25 si 1,5 mm. Eu prefer ansa scurta cu sarma de 1,25, altii ansa lunga cu sarma de 1,5. Rezistenta de contact dintre bara si ansa poate fi mai mare decat cea a ansei propriuzise. De aceea trebuie curatate si bine stranse contactele. Cand am mult de lucru folosesc doua pistoale care se racesc alternativ si consum cam o ansa pe zi. Este bine sa se procure un colac cu sarma de bobinaj recuperata, de grosimea preferata, si sa se taie un numar mai mare de bucati de sarma dezizolata de aceeasi lungime pentru a schimba ansa repede.

Link spre comentariu

Azi mam chinuit sa cositoresc un radiator de tractor dar am sa va rog sa ma ajutati cu niste raspunsuri : cum fac sa ramana varful letconului cu cositor pe el ca al meu are cositor putin pe varf si de nu prea adera cositoru pe celule de radiator apa tare o dau pe metal si trebuie sa mai astept sau pun letconu si cositor unde gresesc

Link spre comentariu

dimnilor azi am terminat pistolu de lipit din traf de cuptor de microunde in secundar am bagat doua spire in paralel de doua ori cablu fiind litat diametru litelor fiind de 1cm ansa am puso de 1 ,5mm dar o inroseste si o arde in 3secunde daca pun mai groasa ansa se incalzeste tare secundaru am gasit si o teava din cupru are diametru de 13mm si grosimea de 1,5mm ce ma sfatuiti la ce am descris va multumesc

Link spre comentariu

Păi nu ai citit ce am scris în postările #194 și  #196 ?   Țeava de cupru aplatizată (bătută) poate fi foarte bună, dar ai tensiunea prea mare în secundar, pune doar o singură spiră. Acele trafuri de microunde au cam o spiră/Volt, deja e cam mult și cu o spiră.Dacă poți pune două țevi de cupru suprapuse la secundar, ar fi și mai bine....

Link spre comentariu

Ansa poate să fie din bară de 5x3 mm sau conductor de secțiune rotundă echivalentă.Eu din asta am folosit la traful din postarea #194.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări