cirip Postat Ianuarie 30, 2011 Partajează Postat Ianuarie 30, 2011 Ar fi frumos, dar ... e o simpla iluzie. Frecventele sunt alese in asa fel incat sa arate poza de sa ia ochii. De fapt poza nu face decat sa ilustreze principiul schimbarii de frecventa. Ce te faci daca semnalul e format din suma a 2,3, n sinusoide?As sugera sa citesti despre teorema esantionarii (teorema lui Nyquist). Inca nu a reusit nimeni sa o contrazica. :)Exista osciloscoape cu esantionare aleatoare, care maresc artificial rata de esantionare pe baza faptului ca semnalul observat este strict periodic, dar deja ai restrans generalitatea teoremeil lui Nyquist. Daca nu e periodic, imaginea se manjeste. Cei care au lucrat cu osciloscoape digitale stiu diferenta dintre "real time" si "equivalent time".In plus, odata ce ai semnalul esantionat corect, osciloscopul analogic nu mai are ce face. Rezultatul esantionarii este un sir de numere pe care le pui mai usor pe un grafic decat sa le afisezi pe un oscilo analogic.Bafta!Cirip Link spre comentariu
Mikrosha Postat Ianuarie 30, 2011 Partajează Postat Ianuarie 30, 2011 O propunere de esantionator. Este prima mea schema desenata cu acel aplet, si va rog sa imi scuzati inexactitatile ei.NU. La frecvente mari de clk o sa apara niste probleme practice dubioase cand vei folosi schema aia. Nu vei obtine in nici un caz doar niste 'bare'. (Si oricum n-ai pus GND in montaj.)Inima unui circuit de esantionare este circuitul sample and hold. Acest circuit te ajuta sa pastrezi nivelul intre doua esantionari succesive. Gandeste-te ca ai un condensator, si un intrerupator, legat la semnalul de intrare. Pe palierul de "1" intrerupatorul este inchis si condensatorul se incarca la nivelul semnalului. Pe palierul de "0" intrerupatorul este deschis si condensatorul isi pastreaza tensiunea. Probleme ar fi> Palierul de "1" ar trebui sa fie mai scurt ca palierul de "0" pentru a asigura un timp scurt de 'sample' si un timp lung de 'hold'> Rezistenta interna a comutatorului, precum si a sursei de semnal, trebuie sa fie mici pentru a asigura incarcarea condensatorului la valoarea care trebuie. De asemenea repetorul care urmeaza sursei de semnal trebuie sa fie de banda larga. Ca comutator se poate folosi un NMOS cu rezistenta canalului cat mai mica (atentie, are capacitate de poarta mare, care lungeste fronturile; rezulta ca si sursa de clock trebuie sa aiba rezistenta interna mica). > Nu inteleg ce frecvente vrei tu sa masori. La un osciloscop de 10MHz inseamna ca montajul tau trebuie sa duca frecvente de cateva ori mai mari. Link spre comentariu
Adierea Postat Ianuarie 30, 2011 Partajează Postat Ianuarie 30, 2011 Acesta metoda este folosita la placile de achizitie de date si orce convertor din analogic in digital .Vrei sa faci un sistem analogic de esantionare si stocare a informatiei intro memorie analogica rapida iar apoi sa citesti aceasta memorie si sa afisezi rezultatu pe ecranul unui osciloscop la o viteza mai mica . Link spre comentariu
Adierea Postat Ianuarie 30, 2011 Partajează Postat Ianuarie 30, 2011 Pentru un frecventmetru se poate construi un divizor de fregventa dar in cazul de fata iti trebue o fregventa de esantionace dubla fata de semnalu de analizat si asta in cel mai rau caz .Eu am cautat astfel de aplicatie dar nam gasit nimic .Circuite electronice si placi pentru achizitie de date sant dar au niste preturi de ramai masca . Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum