Vizitator bengescu Postat Octombrie 27, 2005 Partajează Postat Octombrie 27, 2005 Salut,M-am blocat la reparatia unui montaj la proportia de 90%. Mai am de realizat un ansamblu de piese care sa faca urmatoarele (explic pe larg):Am doua relee, releul 1 si releul 2. Releul 1 este alimentat tot timpul cu - la o borna, iar releul 2 este alimentat cu + la o borna. Tensiunea este 12V. Pe un fir imi vine dintr-un comutator, in mod alternativ, cand +12V, cand - (masa). Precizez ca comutatorul are 3 pozitii: prima, cea implicita, cand nu transmite nimic pe firul respectiv. A doua, cand baga + pe fir, si a treia, cand baga -. CE IMI TREBUIE MIE: un ansamblu de piese, conectate la firul cu pricina, care sa detecteze ce vine pe fir, + sau -, si sa imi dirijeze dupa caz + la releul 1 si - la releul 2, astfel incat cele 2 relee sa se activeze (o comparatie fortata: imi trebuie un "macaz").Sper ca am explicat destul de clar. Pur si simplu nu intrevad solutia, de aceea am nevoie de ajutorul vostru.Astept sugestii... Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Octombrie 27, 2005 Partajează Postat Octombrie 27, 2005 Daca se poate modifica alimentarea, atunci se inseriaza diode pentru fiecare releu si se pot folosi aceste relee cu un pin comun catre masa iar pe firul respectiv sa se transmita cand tensiune negativa cand tensiune pozitiva... Vezi schita alaturata... Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Octombrie 27, 2005 Partajează Postat Octombrie 27, 2005 Si o alta solutie, care pleaca de la ideea ca cele doua relee sunt identice si ca alimentate sub 1/2 din tensiunea nominala nu se aclanseaza... :smt003 Pentru siguranta se coboara tensiunea aplicata bobinelor prin inserierea unor diode... ca este o dioda sau doua-trei depinde de sensibilitatea releelor... Normal trebuie experimentat... Se mai pot imagina scheme care sa fie mai complicate si care sa includa un al treilea releu si logica necesara pt validarea comenzilor... :smt001 Link spre comentariu
Vizitator bengescu Postat Octombrie 27, 2005 Partajează Postat Octombrie 27, 2005 mister, mersi pt schema, insa nu inteleg exact ce reprezinta piesa pe care am incercuit-o cu rosu. Poti sa imi explici te rog?Langa schema ta am postat si o schita cu ce vreau eu sa realizez. Ce trebuie sa pun in locul dreptunghiului galben??? Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Octombrie 28, 2005 Partajează Postat Octombrie 28, 2005 ... Pe un fir imi vine dintr-un comutator, in mod alternativ, cand +12V, cand - (masa). Precizez ca comutatorul are 3 pozitii: prima, cea implicita, cand nu transmite nimic pe firul respectiv. A doua, cand baga + pe fir, si a treia, cand baga -...Deci ''piesa'' respectiva este comutatorul cu 3 pozitii... :yawinkle: Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Octombrie 28, 2005 Partajează Postat Octombrie 28, 2005 Si varianta simpla cu doua tranzistoare, unul NPN si altul PNP care respecta logica impusa :-conectarea firului la 12V comuta releul 1-conectarea firului la masa comuta releul 2-fir lasat liber, deci in gol, releele sunt blocate... Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Octombrie 28, 2005 Partajează Postat Octombrie 28, 2005 Si varianta cu o comutare ferma si ''imunitate'' mai mare la alegerea componentelor active... Link spre comentariu
Vizitator bengescu Postat Octombrie 31, 2005 Partajează Postat Octombrie 31, 2005 mister, multumesc mult, am realizat montajul din ultima schema post-ata. L-am testat "la rece", inca nu l-am montat definitiv, insa functioneaza. Cred ca te-ai chinuit ceva sa faci desenele alea in paint, insa sa sti ca mi-au folosit, pot spune ca mi-ai redat speranta in oameni! (glumesc un pic, insa am mai intrebat vreo 3 electronisti despre chestia asta, si toti imi spuneau in mod exasperant ca nu e realizabila - apropos, montajul este pt un geam electric de automobil, detalii puteti vedea aici: http://www.hi-end.ro/discutii/viewtopic.php?t=7440 ) mister, multumesc inca o data! Link spre comentariu
Vizitator mister_rf Postat Noiembrie 1, 2005 Partajează Postat Noiembrie 1, 2005 ...Cred ca te-ai chinuit ceva sa faci desenele alea in paint...Exista ''cut'', ''copy'', ''paste'' si se poate rezolva si in 2 minute... :smt003 Link spre comentariu
Vizitator bengescu Postat Noiembrie 1, 2005 Partajează Postat Noiembrie 1, 2005 Asa este, dar nu ma refeream neaparat la faptul ca ai fi pierdut ore in sir, ci la faptul ca, usor sau greu, ai postat schemele respective (si cu variante). Multumesc din nou, si ma bucur ca exista astfel de atitudini constructive in comunitatea on-line. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum