Shambala Postat Aprilie 1, 2011 Partajează Postat Aprilie 1, 2011 La incintele de 140W ma refeream.Coborarea taierii mediei este implicit legata de taierea joasa a wooferului. Totusi, in filtrul la care ma refeream taierile au fost facute pt ca sunetul sa fie pe gustul beneficiarului si nu pt a obtine un grafic cat mai liniar.A fost lasat un ecart marisor intre woofer si medii; poate altii sa prefere alt sunet.Am sa postez la noapte schema si valori pt cele 2 cazuri - cu si fara "gaura" pe medii. Link spre comentariu
Shambala Postat Aprilie 2, 2011 Partajează Postat Aprilie 2, 2011 Iata si schema. A durat putin mai mult pt ca nu aveam aparatul foto acasa.Cateva observatii: - intai si intai trebuie verificat daca sunt acelasi difuzoare cu cele notate pe schema. Daca nu, trebuie verificati diferentele de parametri.- schema este evident destinata testarii - NU este o schema definitva, ultra high-end.- in functie de preferintele fiecaruia se pot alege frecvente de taiere usor diferite; modificarile se fac doar cate una odata, pt a se putea lamuri rapid cum suna mai bine. (schema nu este destinata lui CBI sau Ahegyes sau altora care au posibilitati de masurare si modelare avansate, evident acestia nu au nevoie de vreo schema de la mine )- din ce am testat eu, nu a fost nevoie de L-pad sau Zobel pe tweeter; amicul la care am testat a preferat sa pastreze posibilitatea reglarii atenuarii pe medii si inalte.Valorile pieselor:Ft1 = 320Hz => L1 = 6,9mH, C1 = 35uFFt1 = 350Hz => L1 = 6,3mH, C1 = 32,5uFFt1 = 380Hz => L1 = 5,8mH, C1 = 30uFDat fiind ca difuzorul de medii incepe sa fie atenuat sub 500hz, nu recomand taierea la 280Hz cum am scris intr-un post anterior. (Atunci a fost o cerinta personala a cuiva.)Ft2 = 480Hz => L2 = 4,6mH, C2 = 23,75uFFt2 = 520Hz => L2 = 4,2mH, C2 = 22uFFt2 = 550Hz => L2 = 4mH, C2 = 20uFFt3 = 3500Hz => L3 = 0,72mH, C3 = 2,8uFFt3 = 4000Hz => L3 = 0,63mH, C3 = 2,5uFFt4 = 4500Hz => L4 = 0,56mH, C4 = 2,2uFFt4 = 5000Hz => L4 = 0,5mH, C4 = 2uF Link spre comentariu
Shambala Postat Aprilie 2, 2011 Partajează Postat Aprilie 2, 2011 Inca o observatie - foarte importanta:Daca cineva are de gand sa testeze (cum adesea se intampla ) in aceasta schema valori complet aiurea, fara legatura cu cele inscrise, e treaba lui, dar il rog sa se abtina a posta orice intrebare sau comentariu. Link spre comentariu
babic2005 Postat Aprilie 4, 2011 Partajează Postat Aprilie 4, 2011 Multumesc frumos, "shambala", sper sa rezolv filtrul, si ramane sa comunic pareri, si observatii despre auditie.O alta intrebare scurta:Am vazut ca la anumite filtre, facute de aceeasi firma (pe joase), pentru o taiere la 700 Hz se foloseste o bobina de 2,6mH si un condensator de 150uF si pt aceeasi taiere de 700Hz se foloseste in alt filtru o bobina de 4,5mH si un condensator de 45uF, poate nu am scris chiar valorile exacte, dar asta e ideea, se poate in ambele feluri sa ajungi la aceeasi frecventa de taiere ? ?Cu stima. Radu Link spre comentariu
babic2005 Postat Aprilie 4, 2011 Partajează Postat Aprilie 4, 2011 Va salut, O alta intrebare, ca ma roade subiectul asta:credeti ca ar fi mai bine sa fac 2 incinte mai mari, pentru unitrele de 140?Adica sper exemplu cum sunt cele noi "altus 300" Am gasit cotele pe internet, intrebarea e daca acel calcul este bun, sau ar trebui chiar mai mari ca volum. Dupaceea ar mai fi dimensiunea porturilor.Ce parere aveti, conteaza volumul cutiei de separatie de la medii?Ce credeti, ar merita sa fac modificarea aceasta? si sa merg mai departe cu GDN 30/80/1 , visaton BG17 , si un alt tweeter visaton?M-as apropia ca si acustica de niste boxe de valoare 15-20 mil.?Daca puteti sa faceti si o simulare a cuplarii "basului cu incinta altus 300" ar fi de mare folos, eventual o schia cu modificarile respective, eventuale.Stima Radu Link spre comentariu
Shambala Postat Aprilie 4, 2011 Partajează Postat Aprilie 4, 2011 Intai si intai verifica daca nu cumva era vorba despre difuzoare de impedante diferite.Daca nu, raspunsul la prima intrebare are doua parti.Prima parte se refera la tipurile de filtre: LR, Bessel, Butterworth, etc. Iti las placerea sa citesti singur despre ele, apoi folosind orice calculator de filtre de pe net sa verifici valorile mentionate.Aici vorbim despre filtre electrice, respectiv despre raspunsul acestora fara nimic altceva.A doua parte a raspunsului este mai complicat, caci se refera la raspunsul acustic total, adica difuzoare, filtre, incinte si camera.In functie de raspunsul acustic obtinut (sau dorit) si de conditiile de masurare/auditie (camera) proiectantul modifica valorile sau chiar schema filtrului electric. Asta deja nu se mai poate face fara masuratori si un program de simulare (preferabil de modelare). Link spre comentariu
Shambala Postat Aprilie 4, 2011 Partajează Postat Aprilie 4, 2011 A doua intrebare este gresita. Trebuie sa stii ca in general exista mai multe solutii corecte, depinde ce vrei sa obtii, mai bine spus ce parametri vrei sa maximizezi. Niciodata nu se pot maximiza toti, este un compromis total, iei dintr-o parte ca sa pui in alta.In general se considera ca exista o plaja de solutii corecte, cu diversi parametri accentuati si altii [respectiv] atenuati, la capetele ei.Pentru niste difuzoare date, se poate obtine mai mult bas renuntand la o parte din putere, se poate obtine un bas mai lung marind mult cutia, sau invers, unul mai scurt micsorand-o, poti sa te joci in zona phantom basului, etc. Evident, totul intre anumite limite considerate corecte sau acceptabile.Mai trebuie sa si stii ce vrei sa obtii si cum anume, respectiv care este costul fiecarui "plus".Ca sa revin la un raspuns punctual - marirea cu 10-15 litri a cutiei este ok.Se poate mari si mai mult (20-25litri), dar la putere mare wooferele vor ajunge la Xmax asa ca trebuie folosite cu atentie. Link spre comentariu
Shambala Postat Aprilie 4, 2011 Partajează Postat Aprilie 4, 2011 Am ramas dator cu o poza si o explicatie privind marirea cabinetului la incintele de 140W.Dupa cum stiti acele incinte aveau un soi de picior din pal.Initial piciorul a fost refacut la o inaltime de cca 30cm din pal melaminat negru (f apropiat ca model si nuanta de furnir cu incintele), pt a aduce tweeterul si mediile mai aproape de inaltimea urechilor in pozitia normala de ascultare.Ulterior, dupa o discutie absolut teoretica, omul a luat-o de buna si s-a apucat sa decupeze in baza incintelor o gaura de dimensiuni doar putin mai mici decat ale noului picior. Apoi a lipit piciorul, a montat si sipci triunghiulare pt rigidizare si apoi a pus o noua baza piciorului.Pentru ca volumul crescuse cu cca 25 litri, a pus aproape 10kg de nisip in baza piciorului, acoperit (presat) cu inca o placa de pal.Nu am ajuns la el sa fac poza, dar zilele astea o sa o fac si o postez. Link spre comentariu
babic2005 Postat Aprilie 5, 2011 Partajează Postat Aprilie 5, 2011 Dl "shambala", cu cat ar trebui crescut volumul incintei, in varianta prietenului dumneavoastra fara a fi nevoie sa mai incarc cu nisip? eu as face cutia de jos , la dimensiunile exterioare incintei existente. Daca ati putea arata si poze cu adaptarea facuta de prietenul dumneavoastra as fi tare multumit, pentru a vedea cum arata si varainta lui. Link spre comentariu
Shambala Postat Aprilie 5, 2011 Partajează Postat Aprilie 5, 2011 Am scris de 2 ori mai sus - o crestere cu 12-15 litri se inscrie in plaja "excelent". Se poate creste si cu 25 de litri (amicul meu crescuse volumul cu 27l) dar la varfuri de putere wooferele risca sa ajunga (sau sa depaseasca) Xmax.Reducand cei 27 litri suplimentari la numai 15 (prin incarcarea bazei cu nisip) sunetul a fost cel mai placut iar wooferele nu au mai ajuns in Xmax. El a folosit picioarele asa mari cum erau, sperand ca va "cadea" pe volumul optim, fara sa calculeze nimic. Din fericire exista solutii [bune] la multe probleme.Ca aspect - imaginati-va boxele cu "piciorul" de 25cm (in loc de 8-9cm).Am vb cu omul, maine ma duc pe la el si pozez o boxa. Link spre comentariu
CBI Postat Aprilie 5, 2011 Partajează Postat Aprilie 5, 2011 babic daca ai parametrii la difuri mai bine incercam sa iti stabilim un volum pt ele sa stii cat trebuie sa mai maresti cutia pt inca putina extensie in baspoti merge inainte cu proiectul cu gdn30/80/1 (eu nu am gasit parametrii la acest model) visatonul fulrange pe medii si pe inalte tot un visaton de ex un sc10N sau tot de la tonsil ,un GDWK 11/100 sau 10/80/7.Dar daca citesti ce a scris shambala mai sus o sa observi ca este destul de greu sa faci un filtru pe 3 cai asa la ureche si fara experienta.Nici noi nu te putem ajuta prea mult asa de la distanta daca ai pretentii mari de la ele si este alegerea ta daca mai vrei sa investesti in ele alti bani si munca si sa incerci sa le pui la punct pe urma cat vei putea de bine Link spre comentariu
babic2005 Postat Aprilie 6, 2011 Partajează Postat Aprilie 6, 2011 La porturile de bass nu se face nici o modificare ?Intreb asta pentru ca am vazut ca celelalte unitra "altus300" au porturile de bass mai mari.Abia astept poza, si ma gandesc daca nu ar merge si unitrele de 75 modificate in acelas fel.P.S. Nu ma astept sa depasesc "klipshi" sau "monitor audio" de 2000E, dar poate mai putem scoate ceva in plus de la aceste boxe care sunt frumoase si bune in felul lor. Link spre comentariu
Shambala Postat Aprilie 6, 2011 Partajează Postat Aprilie 6, 2011 Ba da, desigur ca si porturile se modifica, credeam ca este de la sine inteles.Dar pana la urma ce difuzoare vei folosi ?Daca folosesti alte difuzoare poti face totala abstractie de schema de filtru de mai sus, la fel si de recomandarile asupra volumului cutiilor.Si ar trebui sa deschizi un subiect nou - "incinte inspirate de Unitra 140" , sau "Aproape clone de Unitra 140"... Link spre comentariu
babic2005 Postat Aprilie 6, 2011 Partajează Postat Aprilie 6, 2011 gdn 30/80/1 va fi basul, mediile sunt visaton BG17 si tw o chinezarie "supertweeter" (bg 17 si cu gdn30/80/1 vor ramane cu siguranta, tw vom vedea) Link spre comentariu
Shambala Postat Aprilie 6, 2011 Partajează Postat Aprilie 6, 2011 In cazul acesta, asa cum am scris, schema de mai sus merge la gunoi...BG17 va trebui masurat in cutie si este posibil sa fie necesar un notch. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum