Shambala Postat Martie 29, 2011 Partajează Postat Martie 29, 2011 Graficele si parametrii sunt disponibili, multumim, dar ii aveam (am la cateva mii de difuzoare).Asa cum spunea CBI au doar rol informativ, ideal ar fi de masurat raspunsul acustic, dar deja te intrebi daca nu cumva costa ata mai mult decat fata. (e un fel de a spune, este vb mai mult despre posibilitati decat de costuri).Condul pus la masa isi face f bine treaba si taie inaltele cu aproape 6dB/oct. Link spre comentariu
CBI Postat Martie 29, 2011 Partajează Postat Martie 29, 2011 Condul pus la masa isi face f bine treaba si taie inaltele cu aproape 6dB/oct.nu am mai intalnit abordarea astaceva ar trebui sa faca intr-adevar,dar nu banuiam ca chiar cu aproape 6db/octma gandesc ca si rez aia e pusa special acolo intre conzio sa incerc si eu pe ceva proiecte salvate de curiozitateeu sunt de parere ca se merita pt boxele cu difuri tonsil niste filtre mai bune fata de cele cu care veneau,daca si in prealabil este facuta o mica restaurare a cutiei(etansare ranforsare poate si ceva antifon sau placi bituminoase)alt mod de a face filtre optime eu nu prea stiu,cu socoteli sau calculatoare de net chiar nu sunt sigur de ce va iesi si am preferat sa nu ma bag.Am mai avut tentative de simulari cu graficele producatorului in trecut si mai iese cat de cat,dar nu ideal.Depinde si de cat de folositoare si complete sunt cataloageleeu m-am oferit sa ajut pe oricine la care cred ca se merita munca,ma gandesc ca poate ar trebui sa deschid si un anunt ceva,daca as avea si mai mult timp liber pt asa ceva :(si dupa ce stabilesc cum arata filtrul sa-i trimit pe capul tau sa le executi tu fizic filtrul cum faci si acum,ca eu nu prea am rabdare de asa ceva,mai ales ca nu am nici o sursa sigura de piese de calitate decenta si preturi miciin rest ma plictisesc uneori de cate mesaje pot primi si cat de lungi devin unele discutii,fara vreun final fericit :( Link spre comentariu
babic2005 Postat Martie 30, 2011 Partajează Postat Martie 30, 2011 salut CBI, Binenteles ca voi merge pe schema lui "shambala" , e super ok, chiar si asa cand am facut-o mai mult din carpeala adica folosind bobinele existente si adugand-o pe cea de la inalte si restul componentelor, si chiar si asa suna mult mai bine , si isi pastreaza linaritatea si la puteri mai mari.Ideea era strict pe bass, ce sa ii fac sa se auda cum se auzea cu difuzorul original, ce modificari i-ar trebui cutiei sau porturilor de bass, pentru a creea basul acela mai lung.Filtrul este foatrte bun, chiar daca inca nu e realizat in intregime, doar ca basul nu mai e ca pe vremuri....si aici nu cred ca e vb de filtru, ci doar de asocierea difuzor-cutie.Multumesc frumos. Radu. Link spre comentariu
CBI Postat Martie 30, 2011 Partajează Postat Martie 30, 2011 ce volum are cutia si ce dimensiuni tubul(sau tuburile) basreflex?in fisa de la tonsil pt basul tau este precizat ca woferul este masurat intr-o cutie de 35Ldupa cum arata caracteristica pe joase,ar avea nevoie de un volum ceva mai mare pt a cobori mai jos(sau cam atat poate difuzrul)daca si tu ai volum mic ,singura modalitate de a scoate basul in evidenta putin este prin reducerea eficientei la medii si inalte(si poate si amplasarea boxelor cu spatele la un perete,dar departat de laterale).Modificari in filtru ar insemana umblarea la atenuare la medii si inalte si taierea mai jos a woferului pt a-i reduce si lui nivelul de medii in zona de peste 200hz.Ceea ce zic eu este un lucru care nu se poate face fara a avea boxele pt studiu si a si asculta modificarile.Mai poti incerca si sa adaugi putin fonoabsorbant ca de obici din fabrica avea putinSe discuta de 2 tipuri de Unitre pe topic si nu stiu exact nici eu cu ce erau echipate fiecare si cum mai aratau.Basii tai nu se mai aud ca cei vechi pt ca probabil au alte carateristici si fiind mai noi,nu au suspensiile facute varza("fragezite") si nu au cum sa dea basul lung ca cele vechi(nu vad de ce ar fi un lucru rau) Link spre comentariu
Shambala Postat Martie 30, 2011 Partajează Postat Martie 30, 2011 Cbi - am citit de 2 ori postul tau de mai sus inainte de a fi sigur ca vorbesti cu mine. Scrie si tu pe viitor @ Shambala - sa ma prind mai repede Da, iarasi este f corect ce spui tu.Cand cineva vrea sa urmareasca o schema postata pt altcineva ar fi bine sa intrebe intai ...Initial schema a fost desenata pt Unitrele de 140W, si taierea wooferului a fost la ~ 270Hz.Apoi, pt ca difuzoarele din cealalta serie de Unitre (cele ale lui fum3z) suportau inca acceptabil aceste frecvente de taiere, ele au fost urcate pt a se obtine valori mai mici pt componente si a nu decava bugetul beneficiarului.In plus schema are o serie de elemente eliminate, pt a raspunde ok dar a fi totusi ieftina si usor de construit si testat, si pt a nu speria utilizatorul. In final se pot eventual adauga diverse "artificii" pt a apropia sunetul de preferintele fiecaruia.Problema mare raman insa cutiile, care chiar ranforsate si antifonate fiind, tot nu sunt perfect potrivite difuzoarelor.Din experienta mea, cel mai bine suna in ele wooferele vechi, cu suspensiile inmuiate, dar acestea nu prea mai au multe zile Link spre comentariu
babic2005 Postat Martie 31, 2011 Partajează Postat Martie 31, 2011 Va salut iarasi, si va mai stresez cu cateva intrebari: 1. Spuneti ca filtru era facut pentru unitra 140 cu frecventa la joase de 270Hz, pe acel filtru (de mai sus) sunt trecute pe margine alte frecvente. ? ! ? ! ? De aici as avea doua rugaminti, - filtrul in varianta pentru unitra 140 (cel cu 270 Hz sau cum fusese el original), pentru ca am si unitra 140 si as vrea sa ma joc putin si pe la ele. - filtrul pentru unitrele 75 cu difuzoare de 25 cm care sunt trecute in schema de mai sus. 2. Daca va refereati la mine, ca nu am intrebat inainte sa fac acele mici modificari, va raspund ca nu am facut-o pentru ca m-am bucurat ca pe acel filtru erau trecute chiar codurile difuzoarelor mele, si l-am considerat potrivit. Ca dovada boxele se comporta mult mai bine. Problema insa cu basul aparuse inca de pe filtrul vechi, cand s-a schimbat difuzorul GDN25/60/1. 3. Boxele sunt destul de bine intretinute, au difuzoarele schimbate , (ca sa nu soun "noi"), cu difuzoare tot marca "Tonsil", deci am cautat sa pastrez pe cat am putut componentele originale, pentru a nu strica calculul. 4. intradevar un filtru le mai poate ridica din caracteristici...asta spun multi, si o cred si eu...de aceea insisst sa ma ajutati. Multuminduva inca odata pentru stresul creeat si timpul acordat, atasez niste poze cu boxele unitra 75W pe care le detin. Link spre comentariu
babic2005 Postat Martie 31, 2011 Partajează Postat Martie 31, 2011 Dimensiunile cutiei la exterior: 23x33x29 cm- grosime lemn 18mm pal =>Dimensiuni la interior 19.4x29.4x55.4 cm => un volum ~31.598 L-la acest vorlum ar mai trebui probabil scazut volumul cutiei de la medii (un tub de 10cm diametru, pe 10 cm inaltime).Multumesc anticipat. Radu Link spre comentariu
CBI Postat Martie 31, 2011 Partajează Postat Martie 31, 2011 babic,dupa cum banuiam asa si evolumul cutiei este prea mic(ca de altfel la toate unitrele) ca sa poti scoate bas complet din acele difuricu parametrii din catalog datorita spl-ului maricel(spl 92 ,Vas 111L),diful chiar si cu un volum de 70L(numai pt wofer!) coboara pana spre aprope de 40hz (F3 43hz)in mai putin de 31L (probabil maxim 25L dupa ce mai scadem si tubul ,camera mediei etc) acest dif nu are cum sa dea bas jos.Acest sistem are un F3 care cu greu ajunge la 60hz si in basreflex cu atenuarea de 24db/oct sub frecv de acord(care din dimensiunile date ar fi tot undeva la ~60hz) in zona 40hz o sa fie liniste.Singura modalitate prin care sa mai scoti bas este sa incerci sa le apropii usor de coltzurile camerei(vad ca ai facut-o deja :( cu dezavantajele de rigoareDin pacatele unitrele consider ca au fost o dovada de 'asa nu se face',de la cutii pana la filtre si pacat de difurile tonsil care au ceva potentialAsta e@shambala,posturile care sunt scrise imediat sub mesajul precendent eu stiu ca se adreseaza celui care a scris mesajul precendent si nu mai este nevoie de @ ,dar o sa tin cont de sugestie pe viitor.De la mine se intelegea cui este adresat Link spre comentariu
babic2005 Postat Martie 31, 2011 Partajează Postat Martie 31, 2011 Am inteles care sunt sansele de reusita, la ceea ce vroiam eu. Aceeasi problema apare oare si la cele de 140W?Vad ca ele se comporta mai bine in frecventa de joase, desi au aceeasi schimbare a difuzorului de bass cu GDN30/80/1.Vo urmarii in continuare sa realizez pana la final filtrul ganndit de "shambala", vad ce iese....Va multumesc inca odata pt timpul acordat. Link spre comentariu
Shambala Postat Martie 31, 2011 Partajează Postat Martie 31, 2011 Babic, poate ai vazut incintele Tonsil de 140W - "MK2" (generatia a II-a). Au volumul marit cu vreo 12-15 litri si coboara mai bine in frecventa. Am sa iti arat o varianta prin care cineva a marit volumul incintelor. Daca vrei am sa fac fac o vizita proprietarului si fac o fotografie incintelor. Am sa postez atunci si filtrul folosit (desi schema este aceeasi in principiu - doar Ft1 si 2 mai coborate si o atenuare reglabila pe medii si inalte.) Link spre comentariu
babic2005 Postat Martie 31, 2011 Partajează Postat Martie 31, 2011 Shambala, multumesc frumos... Link spre comentariu
Sharky Postat Martie 31, 2011 Partajează Postat Martie 31, 2011 Singura modalitate prin care sa mai scoti bas este sa incerci sa le apropii usor de coltzurile camerei(vad ca ai facut-o deja :( cu dezavantajele de rigoareNu uita si de varianta cu bobina pe bas de valoare mare pt un bas mai manelistic si evident acordarea ceva mai jos. Link spre comentariu
babic2005 Postat Aprilie 1, 2011 Partajează Postat Aprilie 1, 2011 Binenteles ca voi dimensioina bobinele, conform schemei filtrului prezentat de "shambala"dl. Sharky, nu vreau sa incepem o discutie despre "un bas mai manelistic", prefer sa pastram decenta.Nu inteleg ce ai vrut sa spui prin "acordarea ceva mai jos", banuieesc ca la incinta te refereai, asta vroiam si eu, dar se pare ca volumul incintei nu ma prea lasa. Link spre comentariu
Shambala Postat Aprilie 1, 2011 Partajează Postat Aprilie 1, 2011 Sharky a folosit expresia in gluma (mai demult unii radeau de cei care voiau un bas mai pronuntat; pana la urma s-a dovedit atat cu masuratori cat si cu auditii comune ca nu au avut motive de ras). Poti petrece cateva zile bune citind pe forum subiectele respective.In cazul acesta incintele fiind pe 3 cai solutia sugerata de Sharky este implicita, taiem oricum wooferul mai jos (deci cu bobina de valoare mare) dar mediile se pot atenua dupa preferinta mai usor.Intrebarea [serioasa] este daca vrei cu adevarat sa modifici atat de mult aceste incinte - este MULT de munca, si la incinte si la filtre. Iar cel mai mult si mai "murdar" este la ranforsare si vopsirea cu antifon + lipirea de placi bituminioase. (Am pus murdar in " " dar este cat se poate de real...) SI costurile insumate vor fi destul de mari... Link spre comentariu
babic2005 Postat Aprilie 1, 2011 Partajează Postat Aprilie 1, 2011 Dl. "shambala" daca voi merge asa de departe va fi cu siguranta pentru unitrele de 140, unde putem cobora si media mai jos, taia basul mai jos...si ar merita si inverstitia. Momentan, ca sa nu va mai stresez, voi continua filtrele prezentate mai sus pentru cele de 75W pentru a termina cu ele.La unitrele de 140 vor fi mai multe de discutat, pentru ca acele boxe sunt defapt niste clone. Carcasele sunt facute dupa unitra originala, difuzorul de bas este GDN 30/80/1, media este BG17 de la visaton (banda larga) si ca tweeter acum e o chinezarie (ma gandeam sa iau tot un visaton). Am pastrat calculul de unitra 140 si difuzorul aferent, pentru ca stiu ca astea doua trebuie sa fie una pentrtu alta pentru a se auzi bine incinta pe frecvente joase, iar mediile si inaltele ne jucam din filtre.Acum, dupa ce mi-ati spus ca basul la unitra 140 se coboara asa de jos, ma bucur intr-un fel ca am folosit ca medie un difuzor banda larga pentru ca acest difuzor ar trebui sa coboare mai mult decat o medie obisnuita, in mod normal.Culmea e ca aceasta incinta "140" se aude mult mai jos si cu basi lungi, care nici nu simti de unde vin, fata de cele de "75". din acest motiv solicitam schema filtrului fara modificarie pentru "75" adica cea pentru "140" dupaceea vom vedea si cu ramforsari si fonoabsorbtie cum rezolvam.Revenind la subiect, intai sa termin cu cele de "75", in functie de cum ies vad ce fac cu ele. Mai mult decat filtrul si faptul ca am pus material fonoabsorbant in toata incinta, nu vreau sa bag in ele. Toate acestea le fac pt ca difuzoarele sunt relativ noi, boxele sunt foarte bine intretinute, mastile de la difuzoare arata intr-un fel mai special, am si suportii aceia retro, si parca imi e mila sa le dau pe 300 lei sau sa le arunc. Apropo de suporti, influenteaza sigur sunetul, dar nu imi dau seama daca in bine sau in rau ? !Boxele mele de suflet sun clonele de 140. Probabil pt ca sunt facute de mine dela 0... Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum