fum3z Postat Ianuarie 28, 2011 Partajează Postat Ianuarie 28, 2011 Salut!De dorul vremurilor de demult am achizitionat o pereche de boxe unitra 130W cu difuzoare originale Tonsil (cel putin basul e original).Problema e ca suna cam nasol...adica imi lipsesc foarte mult mediile, inaltele suna de parca ar avea tweetere piezo iar basul bate prea tare...Din cauza vechimii incintelor fostul proprietar a trebuit sa schimbe suspensiile difuzoarelor de bas, ele sunt prinse bine centrate corect, arata ok, dar cred ca sunt un pic cam tari desi par sa fie facute din acelasi material ca cele originale. Eu am avut unitra de 60W (cred) pe 2 cai si suspensiile erau foarte moi, difuzorul se misca foarte usor.Am mai cautat pe net modelul cumparat de mine si am gasit niste poze in care dif de medii e alt model...ma gandesc sa nu fie schimbate si de asta nu am medii...in fine, inca nu am apucat sa le desfac sa vad exact ce scrie pe ele.Daca poate sa-mi spuna cineva exact modelul difuzoarelor folosite ar fi super. Vreau sa fie totul original. Am inteles ca si filtrele sunt un compromis si exista variante mult mai bune. Am gasit o schema imbunatatita, dar pt Altus.Functioneaza cu un Techincs, dar nu e el problema. Daca aveti ceva pareri as vrea sa le citesc...multumesc[attachment=0]unitra2.JPG[/attachment] Link spre comentariu
fum3z Postat Ianuarie 28, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 28, 2011 Am reusit sa desfac boxele in seara asta...si am ramas surprins!Tweeterul e GDWT 9/70/1Basul e GDN 25/60/1Mediile sunt chinezariiDeci sa zicem ca rezolv problema daca gasesc niste medii originale.Am mai descoperit ca difuzorul de bass are inversate firele pe borne...de aici si basul nasolFiltrul e original.Ma poate ajuta cineva cu modelul original de medii?Multumesc! Link spre comentariu
Shambala Postat Ianuarie 28, 2011 Partajează Postat Ianuarie 28, 2011 Exista distribuitor de Tonsil in Cluj. Link spre comentariu
Vizitator Racer Postat Ianuarie 30, 2011 Partajează Postat Ianuarie 30, 2011 Alege http://64.92.125.19/~tonsilr/Midranges.htm Link spre comentariu
Shambala Postat Februarie 5, 2011 Partajează Postat Februarie 5, 2011 Iata si un filtru pt ele: Link spre comentariu
babic2005 Postat Februarie 22, 2011 Partajează Postat Februarie 22, 2011 va salut, ce parere aveti, merita sa fac si eu acelas filtru pentru unitrele de 75W? de ce sunt spatii din banda de frecventa? adica intre bass si medii 600 pana la 1000 si dela medii la inalte de la 4000 la 4500?m-am exprimat ciudat dar sigur veti intelege.Nu era normal pana unde urca basul de acolo sa inceapa mediile si de unde se opresc mediile , de acolo sa inceapa inaltele? pentru a fi acoperit tot spectrul audio?Multumesc anticipat. Link spre comentariu
CBI Postat Februarie 22, 2011 Partajează Postat Februarie 22, 2011 filtrul pasiv nu taie ca o caramida banda de frecvexista o zona de suprapunere in care difurile redau aceeasi zona de frecv la un nivel mai mic si sumate dau dreptce vezi tu acolo este un filtru calculat dupa formula si anume un trece-jos la 600hz pt bas,un trece banda pt medie la 1 si 4khz si un trece sus la 4,5kundeva intre ele exista frecventele de taiere(ca sunt 2) ,dar fara echipament de masura nu se poate prezice exact unde (spre ghinionul unora...)filtrele se stabilesc pt fiecare ansamblu individual de cutie si difurile care o echipeaza.Poti sa le faci si tu ,dar sansele sa sune si bine sunt la mana lui Dzeu.Tinand cont ce filtre aveau unitrele prin ele,ar fi probabil o imbunatatire,chiar si asa la norocunitrele cred ca sunt printre cele mai potrivite la tuning pt amatorii de asa ceva,au avut grija cei de fabirica sa lase muuult loc Link spre comentariu
fum3z Postat Februarie 28, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 28, 2011 Am inceput sa reabilitez boxele...dar cam duc lipsa de bani. Am ramas cu incintele goale, fara difuzoare de bass si medii. Le-am pus material fonoabsorbant si am lucrat un pic la aspect. Pentru filtru am apelat la userul Shambala care mi-a confectionat bobinele mai importante...urmeaza si restul. Difuzoarele de joase si medii montate vor fi noi si originale. Sper sa iasa ceva.Ahh...am renuntat la sita de la masca pt tweeter, arata mai bine fara, chiar daca nu e aspectul original. Link spre comentariu
babic2005 Postat Martie 29, 2011 Partajează Postat Martie 29, 2011 Va salut,Imi puteti spune daca valoarea bobinei de bass originala de pe clasica unitra 75W are valoarea 2,65mH , cu alte cuvinte daca o pot folosi pe aceea la bass in configuratia filtrului prezentat mai sus.?PS: am reconditionat si eu filtrul, dupa chema prezentata mai sus, momentan folosid bobinele existente in boxe si adaugand ce a mai trebuit in plus, nu am bobinele montate in paralele la zona de medii, sunetul este total schimbat in bine desi momentan filtrul este mai mult o carpeala. Va multumesc frumos. Link spre comentariu
babic2005 Postat Martie 29, 2011 Partajează Postat Martie 29, 2011 O alta mica intrebare:Am schimbat difuzorul de bass cu acelas din filtrtul de mai sus "gdn25/60/1" boxa nu mai are bassul la fel (in zona de joase), se poate remedia intr-un fel aceasta problema, (ma gandeam ceva modificari pe la rezonatoare??? ) desi ,odata cu modificarea filtrului sunetul este mult mai clar, si chiar para ca pe zona basilor e mai curat sunetul, poate mai accentuat, tot nu este cum era inainte cu difuzoarele originale. Nu sunt frecentele acelea prelungite e mai mult lovitura...) Sper sa fiu inteles.Ca amplificator folosesc un yamaha A 700 sau A1000Va multumesc anticipat, poate reusiti sa dati de cap acestei probleme, merita deplin munca, s-a simtit de la fiiltru.Astept cu interes pareri... Link spre comentariu
ahegyes Postat Martie 29, 2011 Partajează Postat Martie 29, 2011 DA, problema e destul de simpla. Parametrii difuzorului nou sunt diferiti de parametrii difuzorului vechi. Oricum o luam, difuzoarele originale au fost facute acum 25-30 de ani. De atunci fabrica a trecut prin multe transformari si evident si difuzoarele.Ce e de facut? Pai eu as masura parametrii TS a difuzoarelor noi si as recalcula incinta. Apoi, clar, as reface si filtrele cu ajutorul unor masuratori de SPL si impedanta. Link spre comentariu
Shambala Postat Martie 29, 2011 Partajează Postat Martie 29, 2011 Este exact asa cum a scris Adi. Totusi, daca nu ai la indemana posibilitatile necesare masurarii si recalcularii, poti incerca pct 3: 1. Bobina originala este sensibil mai mica, in jur de 1,5mH. 2. Daca difuzoarele sunt noi suspensiile sunt inca rigide. Mai lasa-le sa cante vreo saptamana si vezi pe urma. 3. O solutie ieftina pt medii este in desen. Cserie = 10uF R = 4,7 - 6,8ohm Cparalel = 8,2uF Link spre comentariu
CBI Postat Martie 29, 2011 Partajează Postat Martie 29, 2011 eu nu stiu cat de buna e solutia asta adica ieftina e,dar ce facenu exista filtru trece jos,condu ala pus la masa asa singur nu face mai nimicrezistenta pusa de atenuare dupa filtrul trece -sus va avea ca efect o atenuare mai mare a zonei din dreapta prin marirea impedantei difuzorului,asta ar putea fi binedar..la boxe pe mai mult de 2 cai e necesar si obligatoriu folosirea a minim ordinul 2 la filtre in toate zonele deoarece efectele overlappingului imens dintre difuri(suprapunerea benzilor de frecvnte redate in zona larga) nu aduce decat efecte negative in sunetlasati carpela ieftina deoparte daca veti pretentii de boxe si nu cutii cu difuzoare.Un filtru face diferenta dintre o incinta acustica si o lada cu difuzoare(chiar si de calitate)eu personal as schimba si tweterele cu unele cu dom textil,tot de la tonsil ,cele cu goarna nu prea au aer si rafinament pt hi-fi,avand un sunet cam dur(in sensul de strident si tzatzaitor)referitor la inversarea polaritatii difului de medii,eu as zice sa nu o faceti.Polaritatea electrica la un dif se inverseaza atunci cand pantele acustice sunt de ordinul 2(nu cele electrice).Se poate incerca totusi inversarea polaritatii basului fata de medii inalte(care se lasa legate in faza) prin ascultare, deoarece acolo este posibil ca pantele sa fie mai apropiate de ordinul 2 decat la capatul benzii cum este la tw sau medie unde deja apare caderea naturala peste care mai se suprapune si cea a filtrului si pantele devin mai mari de ordin 2,unde nu mai este necesara inversarea polaritatii Link spre comentariu
babic2005 Postat Martie 29, 2011 Partajează Postat Martie 29, 2011 Atasez parametrii difuzoarelor care sunt in posesia mea, GDM 10/60/4 si GDN 25/60/1, nu incape vorba de rodaj pentru ca sunt montate pe boxe in urma cu vreo 4 anisori, si tinute pe un amplif jvc de 30W destul de multa vreme, acum stau pe o yamaha A-700. Cand le-am pus pe yamaha am realizat ca daca dadeam putin mai tare dar in regim de casa, deci nu petrecere, se aglomera media. Dupa ce am realizat sau semirealizat filtrele de mai sus sunetul este liniar se comporta exact la fel de cald si armonios ca la puteri foarte mici (de ascultat seara), doar ca sunt convins ca mai putem aduce putin bass. Va sunt recunoscator pentru sfaturile date si sper ca acum dupa ce avem si paramatrii poate ii va pune cineva intr-un program de simulare si imi poate da niste idei mai exacte spre modificarile necesare. Inaca odata Va Multumesc Frumos, vreau sa fac ceva din ele pentru ca au difuzoarele noi! Multumesc pentru ajutor. Radu Link spre comentariu
CBI Postat Martie 29, 2011 Partajează Postat Martie 29, 2011 desi as vrea sa ajut eu unul nu pot face nici o simulare realista cu datele alea poti incearca schema lui shambala si daca iti place,aia ept simulare realista trebuie caracteriticile difurilor tale in cutiile talecu parametrii aia nu mai ai ce face acum pt ca ai deja cutiile facute,iar graficele nu stiu cat de bine corespund cu ce ai tu Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum