Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Probleme emisie cb stabo xm3400

luk81

Postări Recomandate

Va salut. Sunt nou in cele ce priveste folosirea statiilor radio cb si vreau sa va intreb de o problema pe care am intampinat-o si anume faptul ca sunt receptionat foarte prost de catre colegii de trafic(eu ii receptionez bine). Folosesc o statie cb Stabo xm3400, despre antena nu stiu sa va dau prea multe detalii, are cam 1,5m lungime si atat. Nu stiu cu ce putere emit, aparatul de masura e pe drum, sper ca imi va fi de ajutor. Poate fi o problema la tranz final 2sc2166? Va multumesc si astept raspunsuri.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 9
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• luk81

6

• +_Florin_+

2

• yo7but

1

• yo9how

1

Top autori în acest subiect

Cea mai probabila cauza ar fi antena, care nu este acordata corect cu emitatorul. Antena trebuie sa aiba o anumita lungime pentru a se acorda pe frecventa de emisie a statiei. Se poate folosi un reflectometru apoi se fac corectiile necesare - se mai taie din antena, sau alte metode. Mai bine mergi la un magazin care comercializeaza statii, de obicei au si personal care se ocupa cu astfel de operatii si nu e scump.La receptie poate functiona aparent normal, dar la emisie randamentul scade mult in cazul dezacordului.

Link spre comentariu

In momentul cand ai reflectometrul, masori SWR-ul (reflectata) pe canalul 1, canalul 40 si apoi pe canalul 22. In functie de ce gasesti acolo jonglezi cu antena. Pana sa te apuci sa tai din ea incerci sa introduci/sa scoti spicul antenei in bobina si masori iar;daca nici atunci nu ajungi la o valoare convenabila a reflectatei, abia atunci tai din antena.Masuratorile le faci cu antena montata pe masina, in mijlocul plafonului.PS: Poti incerca sa modifici pozitia antenei pe plafon sa vezi cum se modificara swr-ul.

Link spre comentariu

pe placa statiei am niste semireglabili care nu stiu ce regleaza fiecare, stie cineva?m-g--mic gainsq--squeltchfm pwr-- putere reglata in fms-m--?dev--?Mersi, cred ca intelegeti ce am vrut sa spun.

Link spre comentariu

Imi spun colegii de trafic ca ma aud foarte incet si ma sfatuiesc sa umblu la gain. Sa fie problema tot de la antena?

Reglajul "mic gain" este modulatia. Adica un fel de "volum" la emisie :rade: Trebuie reglat undeva intre jumatatea cursei ... spre maxim, in asa fel incat sa fii receptionat suficient de tare dar fara distorsiuni. Atentie: acest buton nu regleaza puterea la emisie ci gradul de modulatie a purtatoarei.Butonul "squelch" este un fel de reglaj al sensibilitatii la receptie. Adica daca e aglomeratie mare in canal, poti regla statia in asa fel incat sa nu mai receptioneze decat statiile mai apropiate, sa fie insensibila la restul. Sau invers, daca e "liniste" si vrei sa vorbesti cu cineva de departe dai "squelch" catre maxim pana apare un "fasait". Atunci ai maximum de sensibilitate.Pana nu acorzi antena nu obtii bune performante.
Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări