Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Amplificator clasa D autooscilant - o schema interesanta

Th3_uN1Qu3

Postări Recomandate

"Cumulat sunt 7 taieturi, sunt aliniate pt ca le'am taiat dupa ce le'am lipit." ; adica inteleg ca ai lipit cele 2 toruri , le-ai prins in menghina , le-ai taiat pe ambele deodata . Mi se pare tare complicata lucrarea asta . -de ce ai pus 2 toruri ? -diodele zener sint speciale ? cu pretentii ? -condensatoarele de 1pico , este oK ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 68
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• Th3_uN1Qu3

30

• spinach

16

• paul14

4

• ain

4

Top autori în acest subiect

Super glue, menghina si bomfaier. Explicatia e mult mai complicata decat executia. Am pus 2 ca asa mi'a dat calculul, ca sa nu se incalzeasca la valoarea respectiva de inductanta si sa nu necesite nici prea multe spire fapt care m'ar fi obligat sa pun sarma mai subtire si sa am pierderi pe ea.Diodele zener sunt de 1W. Conzii de 1 pico nu'i mai pui. Rezistentele de 10k intre poarta si sursa le faci de 1 mega. Cred ca daca iei si recitesti am facut deja aceste precizari si motivele.

Link spre comentariu

OK ; Acuma , vezi ca in afara sferei pasionale de realizare , mai apar implicit costurile de realizare . Dupa cit am studiat , acesta varianta este cea mai ieftina varianta de UcD ; Daca insa o vom compara cu un amplificator integrat in clasa ab , vom observa ca in cazul clasei D , totul devine interesant daca depasim 100w sau daca avem probleme energetice si avem nevoie de o mai buna eficienta energetica . Acesta este si cazul meu , unde am un transformator limitat la 2x25 v alternativ , cu 200w potenta si doresc sa realizez un amplu de 150w . Probabil ca am sa incerc acesta varianta , sa vad ce iese .Dupa parerea mea , este important sa nu fie piese suplimentare , care eventual s-ar putea elimina. Uite schema anexata , nu are la intrare acel adaptor de impedanta . Ai incercat cumva sa vezi cum merge fara adaptorul de la intrare ?poate ma repet , pentru ca nu am inteles ; ce masuratoare te-a facut sa iei decizia ca miezul trebuie taiat ? de ce te-ai oprit la 7 taieturi ? a iesit bine vreo masuratoare ?

Link spre comentariu

Dupa parerea mea , este important sa nu fie piese suplimentare , care eventual s-ar putea elimina. Uite schema anexata , nu are la intrare acel adaptor de impedanta . Ai incercat cumva sa vezi cum merge fara adaptorul de la intrare ?

Nu, nu am incercat. Dar vorbind de piese suplimentare... IR2110 costa cat jumate din amplificatorul pe care l'am facut eu. Si mai e si foarte usor de troznit.

poate ma repet , pentru ca nu am inteles ; ce masuratoare te-a facut sa iei decizia ca miezul trebuie taiat ? de ce te-ai oprit la 7 taieturi ? a iesit bine vreo masuratoare ?

Am mai explicat odata. Materialul -26 are permeabilitatea mare. Ceea ce ar fi ok, pt ca trebuie mai putine spire. Numai ca daca ai prea putine spire fluxul magnetic este prea puternic si miezul se satureaza, deci ii scade drastic inductanta si se incinge. Am cautat sa ajung aproape de permeabilitatea materialului -2. Cand acest nivel a fost atins, am bobinat frumos pt 22uH, si asta a fost tot.
Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

M-am hotarit sa fac mai intii bobina ; daca reusesc , am sa incec apoi restul . Am demontat o bobina toroidala si am constatat ca user Th3_uN1Qu3 avea perfecta dreptate , adica este din material 26 , adica tip 106-26.M-am apucat si am facut o taietura si am constatat ca s-a taiat destul de usor . A iesit o taietura cam de 1mm latime . Mi-am propus sa fac 6 taieturi dispuse egal . A aprut acum prima intrebare , adica cum sa procedez : sa umplu cu ceva taietura , sa lipesc , apoi sa tai din nou , sau sa il tai in bucatele si apoi sa lipesc ? Cred ca este o problema viitoarea rezistenta mecanica a torului , cind voi bobina cu sirma groasa , sa nu se sparga de la lipituri .Ma intreb cu ce sa umplu taeturile , ca sa aibe aderenta la lipit si totodata sa nu deranjeze circuitul magnetic ,textolit, pertinax, aluminiu , carton ?.Nu stiu nici cu ce sa lipesc ; cu superglue sau poxipol ? ma gindesc daca as umple taietura cu poxipol , astept sa se usuce , apoi tai din nou . User Th3_uN1Qu3 , tu concret cum ai procedat ?Varianta de a folosi 2 sectiuni de E si cu intrefier la mijloc o iau si pe ea in calcul , dar am constatat ca iese o bobina mult mai mare .Tinta mea este sa realizez o bobina pentru 150 w si 4 om . Inca nu m-am lamurit cum se poate calcula diametrul sirmei necesar pentru bobina ; poate ca daca fac multe taeturi , nu o sa mai incapa sirma necesara .

Link spre comentariu

Daca folosesti o ferita din traf de sursa pc iese inductanta mult prea mare. E buna insa ca filtraj pt sursa in comutatie cu tensiune de iesire peste 30v.Eu am zis cum am facut, am umplut spatiile cu cate o bucatica de smirghel vechi si am lipit cu super glue. Am si scapat miezul si nu s'a spart.

Link spre comentariu

Multumesc ; cu ce diametru de sirma ai bobinat ?Am studiat un amplificator din un sub , avea inelul de cuoare verde si era bobinat cam cu 0.8mm ; 38 spire pentru 120uH . ????In ring core calculator se face legatura intre saturatie si tensiunea care apare pe bobina ; acuma nu stiu daca este vorba de tensiunea de inalta frecventa sau tensinea audio pentru o anumita putere .

Link spre comentariu

Nu am incercat decat dupa ce le'am facut pe toate 7. Impulsurile sunt prezente permanent, daca miezul se satureaza el se va incinge si fara nici un fel de sarcina.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări