baga Postat Februarie 19, 2011 Partajează Postat Februarie 19, 2011 Merge bine daca ii proiectezi cablajul bine (ground plane, trasee scurte la mosfeti , condensatoare de decuplare puse unde trebuie pe cablaj etc).Ir2110 este sensibil si se arde usor. irf640 nu ar fi cei mai potriviti mosfeti. Pentru 200w pe 4ohmi ai avea nevoie de tensiune de +-45 v. Eu am folosit irf540z la tensiune ceva mai mica si am scos 300w pe 2 ohmi cu tranzistorii fara radiator , si aveau cam 70 grade . Link spre comentariu
paul14 Postat Februarie 19, 2011 Partajează Postat Februarie 19, 2011 Ati folosit aceeasi schema? Daca da, se poate si o idee de cablaj?Ca alimentare vreau undeva la +/-40-50v(depinde ce transformator o sa gasesc) si sigur o sa am radiator. Am vazut cablaje interesante si pe diyaudio, dar poate ma plictisesc la vreo ora si desenez un cablaj...Din ce am citit, la clasa D e bine sa am plan de masa cat mai mare, trasee scurte de semnal, comanda si alimentare, iar cele de alimentare si iesire sa mai fie si groase. As putea incerca ceva dublu placat, iar partea de sus sa fie un plan mare de masa. Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Februarie 19, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 19, 2011 As putea incerca ceva dublu placat, iar partea de sus sa fie un plan mare de masa.Exact asa am facut eu si merge de zbarnaie. Trebuie doar avut grija sa nu faca scurt pinii pieselor la planul de masa. Pune cat mai aproape de finali o pereche de conzi de 100nF si una de 47uF. Si daca folosesti stabilizatoare liniare neaparat 1uF la iesirea lor. Cu IR nu am justificat sa fac ca e 10 lei si din cate am citit se arde la cea mai mica gafa. Link spre comentariu
paul14 Postat Februarie 20, 2011 Partajează Postat Februarie 20, 2011 Cam asa e cu IR-ul asta, se arde foarte usor. Nu cred ca mai stau eu sa fac cablaj, am gasit 3 variante...mai ramane sa vad pe care o aleg. Un cablaj e gata facut cu plan de masa, adica asta http://i66.servimg.com/u/f66/12/46/21/31/ucd_v510.png In atasamente mai sunt 2 variante, iar cel din arhiva are si o protectie cu NE555. Link spre comentariu
paul14 Postat Februarie 21, 2011 Partajează Postat Februarie 21, 2011 M-am hotarat la cablajul din pdf la care mai adaug un plan de masa pe deasupra. In felul asta ecranarea o sa fie cat se poate de bine facuta. Mai ramane problema finalilor... Link spre comentariu
spinach Postat Martie 22, 2011 Partajează Postat Martie 22, 2011 Salut ,am citit tot topicicul si m-a incintat ; as vrea sa realizez si eu acest amplificator ; topicul a ramas insa un pic in aer .. .deci , la +-35 v , merge ? ce conditii se impun pentru bobina ? cum sa realizez concret bobina ? Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 22, 2011 Partajează Postat Martie 22, 2011 Bobina trebuie facuta pe miez dun pulebere metalica (iron toroid) de calitate, micrometals, magnetics, coilcraft. Link spre comentariu
spinach Postat Martie 22, 2011 Partajează Postat Martie 22, 2011 o bobina de la o sursa de pc de 400w este buna ? eventual sa o bobinez din nou . cum sa fac concret ? Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Martie 22, 2011 Autor Partajează Postat Martie 22, 2011 o bobina de la o sursa de pc de 400w este buna ? eventual sa o bobinez din nou . cum sa fac concret ?E buna daca ii faci taieturi, altfel are permeabilitatea prea mare si se satureaza miezul (si se incinge de o ia mama dracu). Am doua module de 350W/4ohm in constructie, o sa revin cu mai multe detalii inclusiv cum se face bobina pe miezuri din surse PC si cum se masoara inductanta cu osciloscopul. Mai intai sa termin cu sursa ca momentan nu am cu ce sa le alimentez. La sfarsitul saptamanii ar trebui sa fie gata sursa. Link spre comentariu
Vizitator Postat Martie 22, 2011 Partajează Postat Martie 22, 2011 Bobinele din sursa PC sint pina in 50Khz de aia se incing ca dracii.Un miez micrometals T130-2 ar fi ideal pt bobina de iesire dar este si 4,75 euro cu toate taxele si transport si vama incluse(aduse din SUA). Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Martie 22, 2011 Autor Partajează Postat Martie 22, 2011 Bobinele din sursa PC sint pina in 50Khz de aia se incing ca dracii.Atunci de ce zice "Frequency range: 0-1MHz" ??? Au permeabilitatea prea mare, asta e tot. Daca le aduci la nivelul materialului -2 prin cateva taieturi se comporta EXACT ca materialul -2. Bomfaier am, menghina am, miezuri -26 am cu zecile... ce am de pierdut? Am facut 7 taieturi intr'un T94-26 (adica din sursa din aia varza de tot, si mai mic decat cele "obisnuite" care folosesc T106-26), si sta rece la 100W, in conditia in care nu puteai sa tii mana pe el dupa 2 minute inainte. Inductanta masurata 22uH cu 30 spire.Pentru asta de 350 o sa folosesc doua T106-26 lipite unul peste altul. Ramane de vazut cate taieturi le trebuie. Edit: De fapt sunt tot 2 unul peste altul si T94, uitasem. Link spre comentariu
spinach Postat Martie 22, 2011 Partajează Postat Martie 22, 2011 Eu sint convins ca tot ce discutati este corect , dar eu din lipsa de cunostinte in domeniu miezurilor , inca nu inteleg nimic . inca nu am inteles concret , cum ar trebui sa se faca o astfel de bobina . daca trebuie sa aduc din america un miez ,....cred ca ar fi cam complicat . Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Martie 22, 2011 Autor Partajează Postat Martie 22, 2011 Ideea de baza e ca se poate face din miez de sursa PC. Trebuie sa ai un bomfaier si un osciloscop, sau aparat de masura care sa masoare inductanta. Link spre comentariu
spinach Postat Martie 22, 2011 Partajează Postat Martie 22, 2011 Bonfaer am , osciloscop am , aparat masurat inductante nu am ; Sa inteleg si eu ; adica sa se cresteze miezul pentru scadere permabilitate ? Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Martie 22, 2011 Autor Partajează Postat Martie 22, 2011 Bonfaer am , osciloscop am , aparat masurat inductante nu am ; Sa inteleg si eu ; adica sa se cresteze miezul pentru scadere permabilitate ?Exact. Merge foarte usor masurat cu osciloscopul prin metoda rezonantei paralele. Ai nevoie de un condensator de valoare cunoscuta (masurat) in gama 100-330nF, o rezistenta de 1k si un generator de frecvente (merge si un amarat de 555 care comanda un mosfet, eu asta am folosit). Dai un numar de spire pe bobina, de preferat 20-30 sa ai cat de cat precizie la citire. Pui in paralel condensatorul cu bobina si in serie cu rezistenta de 1k le legi la generatorul de frecvente. Osciloscopul il legi tot in paralel cu condul si bobina, cu sonda x10.Ajustezi frecventa pana atingi nivelul maxim pe osciloscop. Dupa aia pui datele aici in calculatorul de la Method 2 si iti da inductanta. http://www.daycounter.com/Articles/How- ... ance.phtml Mai e un programel care iti calculeaza din asta si valoarea AL ca sa vezi ce inductanta ai obtine cu alt nr de spire, se numeste Mini Ring Core Calculator. Vezi acolo valoarea AL la miezul tau cu material -2 de ex T106-2, si tot faci taieturi pana ajungi la valoarea aia.Am zis chiar taieturi adica tai pana la capat, dupa care umpli cu altceva, evident ca sa nu se farame miezul la urmatoarea taietura. Eu am folosit bucati de smirghel vechi (ca sunt suficient de groase si absorb lipiciul f bine) si super glue. Am si scapat miezul in timp ce il bobinam si nu s'a spart chiar si cu cele 7 taieturi care i'au fost necesare. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum