Mad_Turnip Postat Ianuarie 27, 2011 Partajează Postat Ianuarie 27, 2011 salut, ma tenteaza sa ma apuc si de Atmel, insa as vrea sa stiu ce ma asteapta. vreau sa stiu ce imi trebuie si pe la ce bani sa ma astept ca sa pot sa cumpar un minim necesar pentru a incepe. in mare am vazut ca-mi trebuie un programator, preferabil usb. aici e ca la pic-uri sau acest programator ar putea scrie orice? mk 2 este bun ?in ce stare trebuie sa fie atmel-ul pentru a putea fi scris cu un mk2? doar alimentat ajunge? cu ce integrate sa incep, sau care sunt cele mai rentabile din punct de vedere a ce ofera raportat la pret?am vazut placi de la arduino, sunt bune pentru inceput, am gasit ca au bootloader si poti programa direct. o placa de dezvoltare cu usb, are nevoie de bootloader special pentru a putea programa un atmel ?as gasi pe forum undeva de vanzare un asemenea "kit" de inceput ?mersi. Link spre comentariu
yo9hnf Postat Ianuarie 27, 2011 Partajează Postat Ianuarie 27, 2011 -MkII banuisc ca este foarte bun. Vezi ca la rubrica ATMEL, Ole vinde programatoare pe USB ieftine. Acestea sunt execelente. -Atat MKII cat si programatorul USBAsp de la Ole, cu doar conector ISP. Asta inseamna ca daca ai o placa cu un AVR, iar pe ea este un conector ISP, poti programa AVRul instantaneu. Daca ai AVRul in "mana" si vrei sa-l programezi, atunci trebuie sa-i legi pinii : VCC, GND, MISO, MOSI, SCK, RST. Pentru asta poti sa-ti cumperi un soclu ZIF pe care sa te poti lipi la nevoie, functie de AVR, cu firele de programare Gasesti la TME, adelectrocom sau adelaida o placa de dezvoltare EVB4.3 cu ATMega16 sau 32. Link spre comentariu
godFather89 Postat Ianuarie 27, 2011 Partajează Postat Ianuarie 27, 2011 salut, ma tenteaza sa ma apuc si de Atmel, insa as vrea sa stiu ce ma asteapta. vreau sa stiu ce imi trebuie si pe la ce bani sa ma astept ca sa pot sa cumpar un minim necesar pentru a incepe. Eu cand am inceput, am inceput cu un atmega8 (pe vremea aia @12lei la un magazin online), o clona stk200 ca programator (facuta din componente recuperate), ponyprog ca program de programare a cipului, WinAVR drept compilator (acum vine ca GCC AVR toolchain sau ceva de genul) si un led + rezistenta. Primul program evident clipocirea unui LED. Montajul era facut in aer. De ce ai mai avea nevoie: multimetru, sursa de tensiune (eu foloseam un traf de vreo 9V - dupa redresare si filtrare + 7805), led-uri, rezistente, cablaje de test (din alea cu matrice de gaurele la 2.54 mm distanta), multa rabdare sa citesti zeci si sute de pagini de specifiatii din foile de catalog... acuma depinde de at esti dispus sa investesti si ce vrei sa faci. Daca o sa-ti placa o sa ajungi sa investesti destul de mult. in mare am vazut ca-mi trebuie un programator, preferabil usb. aici e ca la pic-uri sau acest programator ar putea scrie orice? mk 2 este bun ? Merge si STK200 (pe port paralel) pentru inceput. MK2 este bun, poate scrie orice MCU pe 8 biti de la atmel dar nu stie sa faca debug. Cel mai ieftin debugger este Dragon. Asta daca vrei instrumente originale fabricate de atmel. in ce stare trebuie sa fie atmel-ul pentru a putea fi scris cu un mk2? doar alimentat ajunge? Ajunge doar sa fie alimentat insa alimentarea sa fie cat mai stabila. cu ce integrate sa incep, sau care sunt cele mai rentabile din punct de vedere a ce ofera raportat la pret? Repet, depinde ce vrei sa faci... Pentru inceput iti recomand integratele care vin in capsula DIP (atmega8, atmega16, atmega32 toate cu terminatia -PU desi nu stiu exact in ce masura se mai gasesc, fiind depasite). am vazut placi de la arduino, sunt bune pentru inceput, am gasit ca au bootloader si poti programa direct. o placa de dezvoltare cu usb, are nevoie de bootloader special pentru a putea programa un atmel ? Placile arduino vin cu un bootloader ce iti permite sa incarci programul via USB. Mai devreme sau mai tarziu tot o sa ai nevoie de un programator adevarat. as gasi pe forum undeva de vanzare un asemenea "kit" de inceput ? Nu ai decat sa cauti in rubrica vanzari sau sa postezi un anunt in rubrica cumparari. mersi. N-ai pentru ce Link spre comentariu
Mad_Turnip Postat Ianuarie 27, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 27, 2011 multimetru am, surse incropesc ceva, rezistente, led-uri, letcon, d-astea am, ca nu e prima mea aventura, cochetez cu asta de vreo 20 de ani.usbasp de la ole am vazut ca nu merge cu toate programele. mi-e teama sa nu intampin aici probleme. la mk2 ma intereseaza mult sa faca si debugging ?ce semnifica terminatia -PU ? Link spre comentariu
godFather89 Postat Ianuarie 27, 2011 Partajează Postat Ianuarie 27, 2011 Codul de fabricatie al microcontroller-lor din seria atmega care sunt in capsula DIP este compus din atmegaYY-XXPU unde YY este dimensiunea memoriei Flash iar XX frecventa maxima la care pot lucra.LE: la mk2 ma intereseaza mult sa faca si debugging ?In prima faza nu o sa te intereseze, mai ales la programe gen led clipicios. Dar pe masura ce o sa avansezi, o sa scrii programe din ce in ce mai complexe iar simularea nu mai e o optiune cand lucrezi cu periferice foarte complexe. Doar debuggerul o sa te ajute cand te impotmolesti in conditiile de mai sus. Link spre comentariu
nana Postat Ianuarie 27, 2011 Partajează Postat Ianuarie 27, 2011 multimetru am, surse incropesc ceva, rezistente, led-uri, letcon, d-astea am, ca nu e prima mea aventura, cochetez cu asta de vreo 20 de ani.usbasp de la ole am vazut ca nu merge cu toate programele. mi-e teama sa nu intampin aici probleme. la mk2 ma intereseaza mult sa faca si debugging ?ce semnifica terminatia -PU ? Vezi ISP programmer MK II nu este decat programator, pentru partea de debug iti trebuie JTAG programer MK II care ajunge vre-o 100$ pe ebay ca clona si vre-o 350-400$ varianta originala insa poti face programare/debug cu el si pe avr-uri cu arhitectura de 32 Biti.Iti recomand daca esti la inceput MK II isp clona este mai scump decat USBAPS ala dar este compatibil cu avrstudio si 2 este mult mai usor la fusebiti(setari hardware care pot face "inutilizabil" MCU) decat cu programatoare mai de casa !! Link spre comentariu
Mad_Turnip Postat Februarie 1, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 1, 2011 atunci ramane sa cumpar un mk2 si niste avr-uri de sacrificat ca sa ma apuc Link spre comentariu
Vizitator Postat Februarie 1, 2011 Partajează Postat Februarie 1, 2011 Iti trebuie doar atat: 1. un calculator (probabil il ai deja sau macar ai acces la unul, de preferat cu port paralel ca sa fie usor de facut programatorul, se poate si cu port serial in loc de paralel) 2. soft (il iei de pe net sau din alte parti, gasesti tot ce vrei gratuit, fara piraterie soft) 3. un microcontroller (daca il cumperi costa cam cat un pachet de tigari) 4. cativa metri de sarma - ca sa iti faci un programator pe portul paralele nu iti trebuie altceva decat sarma si un PC cu port paralel (1 metru de cablu de retea UTP cat.5 e suficient) 5. un LED (si o rezistenta ca sa fim mai academici dar merge si fara rezistenta pentru ca limitarea de curent o face chiar microcontroller-ul) 6. o baterie, un alimentator sau niste sarma ca sa-ti tragi alimentare din calculator (USB, PS2 sau Gameport, toate ofera GND si +5V) 7. un letcon sau breadboard (dupa preferinta si/sau buget) 8. limba engleza ca sa intelegi ce scrie in cataloagele microcontroller-elor 9. cunostinte minime despre calculatoare, electronica, arhitectura microprocesoarelor, programare si altele, chiar daca nu sti toate astea nu-i nimic, e simplu, totul e sa vrei sa inveti lucruri noi) Adica total investitie: minim 10-20 lei + timp + pasiune. Nu ai nevoie de programatoare sau debugger-e scumpe, totul e foarte ieftin, costurile sunt aproape zero, doar sa vrei. Link spre comentariu
yo9hnf Postat Februarie 1, 2011 Partajează Postat Februarie 1, 2011 atunci ramane sa cumpar un mk2 si niste avr-uri de sacrificat ca sa ma apuc Cauta totusi s EVB 4.3 si vezi daca-ti place. Link spre comentariu
Mad_Turnip Postat Februarie 15, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 15, 2011 m-am mai documentat si am vazut ca mai exista si posibilitatea lui AVR Dragon, care este si programator si poate face si debug. Era o problema cu limita de 32k dar se pare ca au eliminat-o. Voi ce stiti ? Merita luat un Dragon in loc de MKII ? Ce probleme as putea intampina la programare cu el ? Link spre comentariu
godFather89 Postat Februarie 15, 2011 Partajează Postat Februarie 15, 2011 Le am pe amandoua. Confirm ca limita de 32k a fost scoasa (daca mai era nevoie...) facand debug pe un xmega256. Timpul de programare prin JTAG mi se pare considerabil mai mare fata de PDI pentru acelasi xmega. Dar adevaratul inconvenient la Dragon este ca nu stie PDI decat pentru xmegaA4 (parca) - cred eu, tot o limitare software. Deci daca vrei sa programezi un alt xmega, nu ai alta optiune decat JTAG-ul, lucru care te impiedica sa opresti aceasta functie...Minusuri la dragon:-nu are nici un fel de carcasa (primesti doar o placuta)-nu vine cu cablu USB-nu vine cu cablu ISP/PDI si nici JTAGMinusuri la MK II:-nu stie decat PDI/ISP-nu stie sa faca debugIn rest sunt bune ambele, se completeaza unul pe celalalt si sunt cele mai ieftine unelte de dezvoltare originale Atmel. Link spre comentariu
Mad_Turnip Postat Februarie 15, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 15, 2011 Daca momentan nu ma intereseaza sa ajung la xmega, o sa ma joc cu niste atiny, atmega etc, maximul in viitorul apropiat spre mediu fiint atmega128l - luate de aici de pe forum, si tinand cont ca o carcasa gasesc sa-i fac, cablu usb am si cablu ISP ii pot face, iar diferenta este de cam 70 ron tind sa-mi iau dragonul. nu cred ca are rost sa dau bani si pe mk2 nu ? Link spre comentariu
ole Postat Februarie 15, 2011 Partajează Postat Februarie 15, 2011 Le am pe amandoua. Confirm ca limita de 32k a fost scoasa (daca mai era nevoie...) facand debug pe un xmega256. Timpul de programare prin JTAG mi se pare considerabil mai mare fata de PDI pentru acelasi xmega. Dar adevaratul inconvenient la Dragon este ca nu stie PDI decat pentru xmegaA4 (parca) - cred eu, tot o limitare software. Deci daca vrei sa programezi un alt xmega, nu ai alta optiune decat JTAG-ul, lucru care te impiedica sa opresti aceasta functie...Minusuri la dragon:-nu are nici un fel de carcasa (primesti doar o placuta)-nu vine cu cablu USB-nu vine cu cablu ISP/PDI si nici JTAGMinusuri la MK II:-nu stie decat PDI/ISP-nu stie sa faca debugIn rest sunt bune ambele, se completeaza unul pe celalalt si sunt cele mai ieftine unelte de dezvoltare originale Atmel.Scuze ca ma bag in seama. Imi poti spune de unde si la ce pret ai gasit AVR Dragon? Link spre comentariu
Mad_Turnip Postat Februarie 15, 2011 Autor Partajează Postat Februarie 15, 2011 la farnell apare in curs de aprovizionare. Link spre comentariu
godFather89 Postat Februarie 16, 2011 Partajează Postat Februarie 16, 2011 Daca momentan nu ma intereseaza sa ajung la xmega, o sa ma joc cu niste atiny, atmega etc, maximul in viitorul apropiat spre mediu fiint atmega128l - luate de aici de pe forum, si tinand cont ca o carcasa gasesc sa-i fac, cablu usb am si cablu ISP ii pot face, iar diferenta este de cam 70 ron tind sa-mi iau dragonul. nu cred ca are rost sa dau bani si pe mk2 nu ?Eu zic ca e suficient. Chiar si un STK200 (4 rezistente, 5 fire si un DB25) era suficient pentru o joaca... Aaa, din cate am citit, Dragon-ul nu are protectie spre deosebire de MK2. MK2-ul l-am conectat in toate felurile posibile (chiar si scurt-circuit) si nu a patit nimic. Dragon-ul nu cred ca poate si nici nu o sa incerc prea curand...Scuze ca ma bag in seama. Imi poti spune de unde si la ce pret ai gasit AVR Dragon?De la farnell l-am luat acuma cateva saptamani (2-3, nu mai stiu). Pretul 193.42 RON (copiat din istoric comenzi) fara TVA.AVR Dragon - Farnell Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum