Liviu M Postat Ianuarie 29, 2011 Partajează Postat Ianuarie 29, 2011 Da, ma refeream la primul post.In curent continuu, dupa ce se stabilizeaza totul, nu mai ai curent prin condensator/tesiunea e constanta.Ca sa vezi incarcarea/descarcarea cel mai simplu cred ca e cu un circuit RC serie, alimentat cu un semnal dreptunghiular (de exemplu). Link spre comentariu
cirip Postat Ianuarie 30, 2011 Partajează Postat Ianuarie 30, 2011 Cum fac sa observ si eu prin simulare cum creste tensiunea pe un condensator in timp ce scade curentul prin circuit? Folosesti conditii initiale la cond. Nu stiu ce varianta de spice folosesti, dar majoritatea folosesc ceva de genul .ic V(C1)=0. Sintaxa nu o fi exact asa, dar e p-acolo.Simulatorul incepe cu calculul punctului static si de acolo incepe simularea. In pct static tens pe cond e exact aia de pe baterie, si cu asta "koniec filmu". Nu mai misca nimic. Dar daca fortezi conditii initiale, adica tens pe cond = 0. atunci simularea o sa-ti arate cum creste tensiunea.Atentie la constanta de timp. Daca e prea mare in comparatie cu timpul de simulare, iarasi "nu se vede" nimic.Bafta! Link spre comentariu
Liviu M Postat Ianuarie 30, 2011 Partajează Postat Ianuarie 30, 2011 Voiai sa vezi ceva ca in poza de mai jos? Cum spuneam, semnal dreptunghiular sau o "treapta" intre 2 nivele de tensiune, ca sa aiba motiv sa treaca curent prin condensator si sa-l vezi. Sau asa cum spunea cirip, uitat "la momentul 0". Netlistul (in format ExpressPCB - optiunea default a ltspice): "ExpressPCB Netlist""SwCAD III Version 4.01r"100"""""""Part IDs Table""C1" "100µ" """R1" "100" """V1" "PULSE(0 12 1n 10n 10n 100m 200m 10)" """Net Names Table""N002" 1"0" 3"N001" 5"Net Connections Table"1 1 1 21 2 1 02 1 2 42 3 2 03 2 2 63 3 1 0 Link spre comentariu
coco243 Postat Ianuarie 30, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 30, 2011 Folosesc versiunea de PSPICE 9.2 din pachetul orcad. Am optiunea de edit properties la componente, si imi apare o ferestra in care am un camp, IC, asta cred ca reprezinta initial condition, am incercat V(C1)=0, .ic V(C1)=0, si imi da eroare la simulare, " invalid number". Cand spui constanta de timp te referi la produsul RC? Link spre comentariu
coco243 Postat Ianuarie 30, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 30, 2011 @Liviu M, inca nu sunt familiarizat cu limbajul de simulare linie cu linie, eu doar asez grafic componentele si le dau valori si apoi simulez. Pt ce imi arati tu, imi mai trebuie ceva timp ca sa pot sa le fac eu. Totusi sa-mi spui si mie caracteristicile la sursa ta pulsatorie. Eu am incercat sa fac un semnal dreprunghiular dar mi-a iesit unul trapezoidal, e din parametrii da nu stiu ce sa modific pe acolo. Link spre comentariu
coco243 Postat Ianuarie 30, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 30, 2011 Hai ca pe asta cu semnalul dreptunghiular am rezolvat-o, i-am dat 100n, 100n, la time rize and fall, initial le pusesem 0 dar vad ca reactioneaza pozitiv cu timpi mici. Link spre comentariu
coco243 Postat Ianuarie 30, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 30, 2011 Deci pana acuma am reusit cu schema asta:New Bitmap Image (2).JPG[/attachment]Dar curentul ramane tot 0. Link spre comentariu
Liviu M Postat Ianuarie 30, 2011 Partajează Postat Ianuarie 30, 2011 Pai toate datele sunt in schema:100 ohm100 uF (micro, nu nano, cu nano e constanta de timp mica, incarcarea pareinstantanee, trebuie sa faci zoom pe grafic sa vezi ceva.Semnalul - dreptunghiular de la 0 la 12V (si inapoi), rise time 10 ns, fall time 10 ns, 10 cicluri.Simularea e 1 secunda.La tine s-ar putea sa vezi cate ceva la curent daca faci zoom in zonele de comutatie. Link spre comentariu
cirip Postat Ianuarie 30, 2011 Partajează Postat Ianuarie 30, 2011 am incercat V(C1)=0, .ic V(C1)=0, si imi da eroare la simularePai e normal. Eu am zis generic, sperand ca te uiti in manual la directiva ic. Uita-te la sintaxa directivei ic. Trebuie sa dai .ic V(numele nodului a carui tensiune vrei sa fie zero). V(C1) nu are sens ca atare. "tensiunea pe condensator" nu are sens ptr spais. Trebuie sa ii spui tensiunea dintr-un nod de circuit si trebuie sa ii spui tu numele nodului. Pentru asta, fie denumesti tu nosdul si scrii V(numele pe care i l-ai dat), fie te uiti in netlist si vezi ce nume i-a dat el nodului.Edit: Inspira-te din notatia nodurilor din grafice si pui de ex .ic V(C1:1)=0 sau .ic V(C1:2)=0Edit2: cred ca asa ceva vrei sa vezi Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum