coco243 Postat Ianuarie 26, 2011 Partajează Postat Ianuarie 26, 2011 Am o nelamurire. De ce atunci cand fac simularea cu o sursa de tensiune alternativa si cu condensatorul din circuit: New%20Bitmap%20Image.JPG[/attachment] iar cand fac simularea cu acelasi circuit, dar fara condensator: [attachment=3]New%20Bitmap%20Image.JPG[/attachment] am acelasi rezultat, nu se schimba nimic. Ce rol mai are condensatorul intr-un asemenea circuit? Desenele atasate sunt in ordinea referirii lor, am avut o problema cu afisarea lor. Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Ianuarie 26, 2011 Partajează Postat Ianuarie 26, 2011 0: Ai pus imaginile aiurea1: Ai gresit ceva la condensator, valoarea de 100 este probabil interpretata ca 100 farazi. Incearca 100u sau 100n.2: Sursa de tensiune nu are specificata rezistenta serie (de fapt asta e problema ta). Mi'e lene sa explic mai mult. Link spre comentariu
coco243 Postat Ianuarie 26, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 26, 2011 Pai am lasat intentionat 100 de farazi capacitatea condensatorului, cu cat e de capacitate mai mare cu atat are mai mare influenta asupra circuitului banuiesc. Nu?Iar cu sursa de tipul asta eu am mai simulat cate ceva, e drept nu mult si nu am observat nimic bizar, daca cineva ma poate lamuri ii sunt recunoscator. Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Ianuarie 26, 2011 Partajează Postat Ianuarie 26, 2011 Intai sa pui mana pe un cond de 100 farazi si mai vorbim. Lamurirea ti'am dat'o, nu ai stiu tu sa o citesti. Simularea ajuta la multe chestii insa nu e un inlocuitor pentru principiile de baza, anume in cazul tau legea lui Ohm.Sursa ta de tensiune nu are specificata nici o rezistenta serie adica este o sursa ideala capabila sa mentina aceeasi tensiune (volti) in timp ce curentul consumat (amperi) este variat de la zero la infinit. Sper ca nu mai e nevoie sa spun ca o asemenea sursa nu exista. Condensatorul in curent alternativ se comporta ca o rezistenta, are o proprietate numita reactanta capacitiva. Luand un condensator de 1000uF, la frecventa de 10Hz aceasta va avea valoarea de 3.183 ohmi. 3.183 ohmi la 12v da 3.77 amperi. Daca sursa ta are rezistenta serie mai mica de 3.183 ohmi adica debiteaza un curent mai mare de 3.77 amperi, condensatorul ala nu va mai face mare lucru. Din moment ce sursa ta are rezistenta zero, poti sa pui si 1000 farazi ca tot nu face nimic. Daca te uitai la curentul care trece prin condensator intelegeai de ce.In practica mai exista inca o marime care ne complica viata si anume ESR, rezistenta echivalenta serie, care se aduna la reactanta capacitiva. Din fericire, la sursele cu transformator de retea de 50Hz, ESR'ul nu este atat de important precum capacitatea in sine. Link spre comentariu
coco243 Postat Ianuarie 26, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 26, 2011 Pai na, ma straduiesc si eu sa prind cate ceva. Deci daca cumpar de la magazin un transformator de U=12V si I=2A Puterea transformatorului va fi P=U*I=24W? Si rezistenta interna va fi de R=U/I=6ohmi? Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Ianuarie 26, 2011 Partajează Postat Ianuarie 26, 2011 Corect, cu o specificatie privind rezistenta - in cazul unui transformator aceasta va fi rezistenta echivalenta nu rezistenta bobinajului din secundar, pentru ca mai exista pierderi si in miez. In practica rezistenta bobinajului va fi aprox jumatate din rezistenta echivalenta, intr'un design bun pierderile miezului vor fi egale cu cele provocate de rezistenta firului de bobinaj. Link spre comentariu
coco243 Postat Ianuarie 26, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 26, 2011 Deci cam asa ar trebui sa arate o sursa reala de tensiune [attachment=0]New%20Bitmap%20Image.JPG[/attachment] Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Ianuarie 26, 2011 Partajează Postat Ianuarie 26, 2011 Cam asa ceva. Ca sa iti fie mai simplu, simulatorul are si sursa de curent. Pui o sursa de curent in serie cu sursa de tensiune si obtii simularea unei surse reale. Link spre comentariu
coco243 Postat Ianuarie 27, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 27, 2011 Si in curent continuu cum e?Pt circuitul asta:[attachment=0]New Bitmap Image.JPG[/attachment]Nu observ cand se incarca condenstorul, orice valoare i-as da, am tensiunea pe el egala cu a sursei din start si curentul egal cu 0 din start. Nu ar trebui sa se observe cum scade curentul la inceput si cum creste tensiunea? Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Ianuarie 27, 2011 Partajează Postat Ianuarie 27, 2011 Nu observ cand se incarca condenstorul, orice valoare i-as da, am tensiunea pe el egala cu a sursei din start si curentul egal cu 0 din start. Nu ar trebui sa se observe cum scade curentul la inceput si cum creste tensiunea?Ia pune tu rezistenta aia de 1k si condul de 1000u si vezi ce se intampla. Simulatorul e intentionat facut sa grabeasca actiunile de genul, in simularea unui montaj complex astepti o gramada pana ti se incarca condensatorii, ideea e sa astepti cat mai putin. Link spre comentariu
coco243 Postat Ianuarie 28, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 28, 2011 Nimic, sa fie de vina setarile de la profilu de simulare? Link spre comentariu
Liviu M Postat Ianuarie 28, 2011 Partajează Postat Ianuarie 28, 2011 La mine LTSpice zice altceva:[attachment=0]sine.png[/attachment]PS Semnificatia numerelor de la SINE:- DC Offset = 0V,- Amplitudine 12V- Frecventa 50 Hz. Link spre comentariu
coco243 Postat Ianuarie 29, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 29, 2011 Pai cine are 50Hz? eu stiam ca in curent continuu tensiunea nu oscileaza, incat sa aibe o frecventa. Link spre comentariu
Th3_uN1Qu3 Postat Ianuarie 29, 2011 Partajează Postat Ianuarie 29, 2011 Cred ca se referea la primul tau mesaj. Link spre comentariu
coco243 Postat Ianuarie 29, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 29, 2011 Cum fac sa observ si eu prin simulare cum creste tensiunea pe un condensator in timp ce scade curentul prin circuit? Nu reusesc nici daca pun rezistenta interna de 1k si condensatorul de 1000u. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum