Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

"Microcontrollerul" tip stick USB, visul oricarui incepator


simplex

Postări Recomandate

"Microcontrollerul" tip stick USB, visul oricarui incepator

 

Cautam un microcontroller de preferat Atmel AVR Atmega care sa poata fi programat direct pe USB si daca este posibil sa aiba si un conector USB, asa ca un stick de memorie, care sa permita conectarea lui directa la calculator, astfel incit, fara a face nici o lipitura, pasionatul de automatizari sa se poata apuca de programare iar mai tirziu sa poata monta "microcontrollerul" ca pe o capsula DIL oarecare intr-un cablaj realizat de el prin mijloace artizanale (cel mult, folosind metoda fotorezistului).

 

Intr-un tirziu am dat peste o pagina interesanta cu astfel de controllere (placi de dezvoltare miniaturale identice sau asemanatoare ca dimensiuni si numar de pini cu capsulele DIL).

 

Intrebarea mea ar fi legata de experienta directa a unor membri ai forumului de fata cu asemenea procesoare. M-ar tenta sa cumpar unul insa din cite inteleg, cel putin o parte din ele, pot prezenta unele capcane care le-ar limita flexibilitatea. Pe mine m-ar interesa indeosebi microcontrollere stick usb in format DIL (sau aproape DIL) care sa aiba functionalitatea completa a chip-ului SMD (ex. ATmega32U4) in jurul carora sunt construite.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 13
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • simplex

    7

  • godFather89

    2

  • bogdan_

    1

  • Liviu M

    1

Top autori în acest subiect

Imagini postate

Nu exista si nici nu vor exista microcontrollere cu mufa USB. Cel mult vei gasi o placuta de dezvoltare construita in jurul unui microcontroller. Tu practic vrei un mega32u4 pe o placuta cu o mufa usb si restul piniilor dispusi pe laterale cu o distanta de 2.54 intre ei? Am inteles bine?De ce nu iti construiesti tu asa ceva?

Link spre comentariu

Tu practic vrei un mega32u4 pe o placuta cu o mufa usb si restul piniilor dispusi pe laterale cu o distanta de 2.54 intre ei? Am inteles bine? De ce nu iti construiesti tu asa ceva?

Imi pare ca nu ai citit ce scrie in linkul indicat de mine (incorporat in titlul postarii). Nu pot sa realizez asemenea cablaje cit un Z80. Nu mai reiau toate explicatiile pentru ca sunt deja scrise. Pe mine ma intereseaza daca sunt oameni (aici pe forum) cu experienta in folosirea unor asemenea "microcontrollere" stick USB.
Link spre comentariu

Microcontrollerul e microcontroller. Fie ca il folosesti pe o placa cat un Z80, fie ca iti faci tu placa, experienta e aceeasi indiferent cu ce ai lucrat.

Tot in linkul pus de tine sunt si exemple de astfel de placi (teensy si mbed). Din cate vad in poze (nu am cautat specificatii) au in plus cristale de quartz si un push button pentru reset (banuiesc) pe placuta aia.

 

Mai exact ce vrei sa aflii despre ele? Daca merita achizitia unei astfel de placi? Ce poti face cu ea? Flexibilitatea ii este limitata de pinii care sunt folositi pe placa la altceva, motiv pentru care nu ii vei mai putea folosi. De exemplu pentru teensy 2.0 (cea care este construita in jurul atmega32u4) gasesti schema aici. In functie de ce vrei sa faci cu ea, vezi ce pini iti trebuie si verifici daca sunt sau nu liberi.

Link spre comentariu

Ceea ce ma intereseaza ar fi impresii izvorite din experienta directa a unor useri cu controllerele teensy, mbed sau altele asemanatoare.

Nu ma intereseaza nimic altceva. Scheme si instructiuni de pe internet stiu sa citesc singur insa una este reclama la un produs alta experienta directa cu el.

Link spre comentariu

Pai ce impresii poate sa iti faca o placauta pe care e lipit un integrat si are pinii scosi spre margine?Placutele alea au un microcontroller pe el, daca vrei sa stii mai multe afla despre microcontrollerul cu pricina. Sunt doar versiuni mai mici/compacte ale unor placi de dezvoltare foarte simple. Exemplu tipic: arduino: are pe el programator si pinii scosi. Pui ce vrei pe langa. Daca vrei sa nu lipesti iti trebuie o placa pe care sa o poti conecta la un breadboard pentru a face prototipuri. Dar breadboardul este clar varianta temporara. Daca vrei apoi sa faci un cablaj pe care sa pui microcontrollerul de pe placa aia, atunci nu are nici un rost ca cumperi o placa pe care sa o pui in cablajul final pentru ca poti pune direct microcontrollerul. Programarea pe usb se poate face la putine deviceuri direct din fabrica, in general e necesara instalarea in prealabil a unui bootloader. Plus, putine microcontrollere au interfata usb. E foarte posibil ca microcontrollerul care este bun pentru aplicatia ta sa nu aiba interfata usb. In general pe placile respective exista un circuit de programare, uzual un adaptor de la usb la seriala de tipul ft232. Si nu exista microcontroller 'teensy', aia e doar denumirea placii respective. Acolo ai un micro avr care e acelas indiferent pe ce placa il pui. Netul e plin de placute din astea, dar asta nu inseamna ca se ingramadeste lumea sa cumpere pentru ca sunt nepractice(cel putin din punctul meu de vedere).

Link spre comentariu

Daca vrei apoi sa faci un cablaj pe care sa pui microcontrollerul de pe placa aia, atunci nu are nici un rost ca cumperi o placa pe care sa o pui in cablajul final pentru ca poti pune direct microcontrollerul.

Se vede ca nu vorbesti tocmai in cunostiinta de cauza.

Una este sa faci cablaj pentru o capsula DIL de 40 pini distantati la 2.54 mm (PCB-ul il realizezi usor cu metoda fotorezistului) alta sa realizezi placa pentru un TQFP cit unghia de 44, 64, sau 100 pini.

In ceea ce priveste circuitul ft232 cablajul pentru el este la fel de greu de realizat ca un teensy.

Posted Image

Sa faci o interfata ca in poza de mai sus, pe care sa o legi ulterior la inca un montaj (tot realizat de tine) cam de aceeasi complexitate dar cu uC, de data asta, este mult peste ce poate realiza un incepator. Trebuie sa dai comanda pentru PCB-uri. De asemenea, iesi mai scump decit cu un controller care are direct posibilitatea de legare la USB-ul calculatorului.

Link spre comentariu

Una este sa faci cablaj pentru o capsula DIL de 40 pini distantati la 2.54 mm (PCB-ul il realizezi usor cu metoda fotorezistului) alta sa realizezi placa pentru un TQFP cit unghia de 44, 64, sau 100 pini.

In ceea ce priveste circuitul ft232 cablajul pentru el este la fel de greu de realizat ca un teensy.

 

Nu vreau sa te simti atins dar intrebarea mea este: ai incercat vreodata sa faci un cablaj pentru o capsula asemanatoare cu cea prezentata de tine pentru ft 232 ? Din experienta pot sa iti spun ca am realizat asemenea cablaje prin transfer termic de toner fara probleme cat despre alte capsule mai "imposibile" pot sa iti prezint imagini cu cablaje facute foto in conditii de amator pt capsule TSSOP !!!

Pe aici pe forum sunt alti colegi care au realizat cablaje absolut uimitoare fara a avea dotari de exceptie.

Cred ca totul depinde de cat de multa munca si pasiune doresti sa investesti !

Scuze de off topic

 

Mihai

Link spre comentariu

Dar de asta ce parere aveti?

Eu am folosit asa ceva recent la programarea unui sintetizor. Chiar daca cipanul este SMD, are toti pinii scosi la gaurelele alea de pe placuta. Placuta cu procesorul (target board) este cat unghia degetului mare de la mana. Poti fie sa o folosesti cu emulatorul, fie , dupa ce ai proogramat-o, sa o folosesti independent. Ai incarcat aplicatia si isi face treaba.

 

Posted Image

Link spre comentariu

Nu vreau sa te simti atins dar intrebarea mea este: ai incercat vreodata sa faci un cablaj pentru o capsula asemanatoare cu cea prezentata de tine pentru ft 232 ? Din experienta pot sa iti spun ca am realizat asemenea cablaje prin transfer termic de toner fara probleme

Pune o poza (bine facuta in lumina naturala, fara reflexii de blit) ca sa poata toata lumea aprecia calitatea acelor cablaje facute prin transfer de toner.

pot sa iti prezint imagini cu cablaje facute foto in conditii de amator pt capsule TSSOP

La fel o poza este binevenita. Nu uita sa precizezi si care este distanta dintre pinii capsulelor TSSOP pe care le-ai folosit.

Pe aici pe forum sunt alti colegi care au realizat cablaje absolut uimitoare fara a avea dotari de exceptie.

Cred ca totul depinde de cat de multa munca si pasiune doresti sa investesti !

1) Nu confunda amator cu incepator.

2) Personal prefer intotdeauna cele mai simple solutii.

Link spre comentariu
  • 3 săptămâni mai târziu...

Cele mai simple experimente se pot face pe montaje gen Arduino, care au si versiuni miniaturizate.

 

Arduino Mini, Mini Light, Nano, Pro mini, etc.

 

Eu am comandat si kituri de exaluare de exemplu de la Renesas si am primit microcontrollerul SMD pe placa cu iesiri DIP pentru pinii controllerului, + interfata seriala, bootloader, etc.

 

Se gasesc cam pentru toate familiile de controllere, si MSP430 de ex. il gasesti asa.

Mi se pare ca exista si stick-uri pentru programa wireless placile cu controllere.

 

exemplu: MSP430-JTAG-RF

Link spre comentariu
  • 7 luni mai târziu...

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări