Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Baterie lanterna


Vizitator KLM_85

Postări Recomandate

Vizitator KLM_85

Salutare pt toti ! Deci problema mea ar fi cam asa: am o lanterna din ala mare cu baterie plumb-acid de 6 volti si respectiv bec de 6 volti, bateria s-a dus cu timpu si as vrea sa-l schimb dar m-am gandit in felul urmator : bateria ma costa 20 de lei si e de 4Ah dar din banii astia mai bn cumpar 10 baterii R6 1.2 volti la 900 mA si le inseriez in asa fel incat la urma sa am 6 volti si 9 A ? Voi ce ziceti care varianta e mai buna? Care tine mai mult ?

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 18
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

  • cristian_draghiescu

    5

  • remus68

    5

  • Stefan BBx

    3

  • nelu F

    2

Top autori în acest subiect

pai cu 10 baterii de 0.9A nu o sa ai cum sa scoti 6V si 9Apoti sa scoti 6V si 1.8Asau 1.2V si 9Apt prima varianta adica 6V si 1.8A o sa ai asa puse in paralel 2 serii de cate 5 baterii ca in desen ca e mai usor de explicat:daca vrei 9A v-a trebui sa pui in paralel 10 serii de cate cinci baterii adica vre-o 50 bateriieu as lua o baterie originala[attachment=0]Baterii.JPG[/attachment]

Link spre comentariu

din banii astia mai bn cumpar 10 baterii R6 1.2 volti la 900 mA si le inseriez in asa fel incat la urma sa am 6 volti si 9 A ?

Daca au 1,2 V, atunci sunt tot acumulatori si nu baterii ! :rade: Daca ii inseriati obtineti 12 V si tot 900 mAh (nu 900 mA si nici 9 A !)Daca faceti 2 grupuri (legate in paralel) a cate 5 acumulatori inseriati (ca sa obtineticei 6 V), atunci aveti numai 1800 mAh, adica 1,8 Ah, mai putin de jumatate dincapacitatea acumulatorului cu Pb (de 4 Ah).Deci mai bine cumparati-l pe cel cu 20 lei, va tine de cel putin 2 ori mai mult decat ceimici.
Link spre comentariu

se pare ca nu am spus nimic gresit.dupa cum spune si domnul cristian_draghiescu nu faci nimic cu 10 baterii (acumulatori defapt- se pare ca totusi am spus ceva gresit-) si nu se merita sa iei 50 acumulatori... daca totusi vrei sa faci un experiment si te costa mai putin 20 acumulatori de 1.2V decat un acumulator de 9V si 4Ah atunci incearca cu 20 acumulatori... desi ma indoiesc ca o sa iesi mai ieftin...respecta schema pe care ti-am facut-o si o sa mearga...P.S.: cre ca nu am gresit-o si p-aia... :bataie

Link spre comentariu
Vizitator KLM_85

Multumesc pentru ca mi-ati raspuns asa de repede ! Cred ca voi ramane cu acumulatorul de Pb-acid, cel original ! Dar totusi nu inteleg unde dispar Amperi din acumulatoarele de 1,2 V . Sa inteleg ca amperajul depinde de ordinea bateriilor (adica cum sunt legate in serie) ?

Link spre comentariu

E vorba de capacitatea unei baterii, exprimata in Ah sau mAh.

(adica amperiora, respectiv miliamperiora !)

"Amperaj" este o denumire profund atehnica !

La legarea in serie a "n" elemente identice avand tensiunea nominala "U" si

capacitatea "C", se obtine o "baterie" avand tensiunea "n x U" si capacitatea "C".

La legarea in paralel a acelorasi elemente se obtine o "baterie" care are tensiunea

"U" si capacitatea "n x C".

E simplu de tot... :da

Link spre comentariu
Vizitator tyc

Daca vrei ca bateria de acumulatoare sa te tina mult,inlocuieste becul cu un led de putere de genul : http://www.zexstar.com/product_info.php ... --Alb.html, led pe care-l montezi pe un radiator si-l alimentezi la 0,5A printr-o scc in comutatie.

Alta varianta ar fi tot cu un led ,baterie LiIon si sursa de curent facuta cu doua tranzistoare.Acumulatorii pot fi cumparati cu incarcator de 220(la set,in jur de 10$,freeshipping),incarcatorul il pui in lanterna,numai mufa de alimentare o lasi la vedere.

Oricare varianta cu led,te va tine mul mai mult decat cu un bec la aceeasi putere luminoasa.

Asta daca tot vrei sa-ti modernizezi lanterna,daca nu cumpara accu 4Ah/6V .

Link spre comentariu
  • 2 săptămâni mai târziu...

Dar totusi nu inteleg unde dispar Amperi din acumulatoarele de 1,2 V . Sa inteleg ca amperajul depinde de ordinea bateriilor (adica cum sunt legate in serie) ?

Capacitatea unui acumulator este exprimata in Ah (amperi-ora) iar curentul debitat de un acumulator se exprima in A (amperi). Daca ai 5 acumulatori de 1,2V/900mAh si ii inseriezi, vei obtine un acumulator de 6V cu capacitatea de 4,5Ah - DA, de 4,5Ah deoarece este vorba de capacitatea acumulatorului/grup de acumulatori si NU de curentul debitat de acel acumulator/grup de acumulatori! In cazul legarii mai multor acumulatori/baterii intr-un circuit, indiferent ca sint conectati in serie sau paralel, fiecare acumulator/baterie va ceda acelui circuit acumularea de energie de care dispune. Analog, de exemplu, doua surse de 100W, indiferent ca sint conectate in serie sau paralel, pot ceda circuitului care il alimenteaza o putere de 200W.
Link spre comentariu

remus68, nu ai dreptate in legatura cu valoarea capacitatii acumulatorului rezultat prin legarea in serie a elementelor

Mai gindeste-te! Citeste si analogia cu puterea surselor.

Vezi explicatia lui cristian_draghiescu.

Este valabila pentru curentul debitat de o sursa. Capacitatea este echivalentul puterii din exemplul dat de mine mai sus.
Link spre comentariu

Nu stiu...Caz concret : doua acumulatoare auto de 12V / 110 Ah inseriate pentru obtinerea tensiunii debord nominale de 24V a unui camion.Doresc sa le incarc pe un redresor reglabil de 24 V (deci ambele baterii inseriate) cu un curentegal cu C/10.In acest caz voi regla curentul de incarcare la 11 A sau la 22 A ?Daca incarc cu 22 A, fiind legate in serie, fiecare baterie nu va suporta un curent de C/5, totalnerecomandat acestui tip de acumulator ?

Link spre comentariu
:rade: Tocmai despre asta vorbeam mai sus. Curentul e una si capacitatea acumulatorului e alta. In ceea ce priveste capacitatea acumulatorului este exact situatia utilizarii a doua surse, cum am exemplificat mai sus. Acumulatorul este echivalentul sursei de tensiune. Ceea ce induce in eroare este exprimarea capacitatii acumulatorului in amperi-ora. Daca ar fi exprimat in # ar fi mai simplu: # + # = 2#.La legarea acumulatorilor in paralel cum ar fi?
Link spre comentariu

In paralel este clar, este suma celor doi curenti de incarcare, 22 A in exemplul meu.Reformulez : deoarece intre curentul de incarcare si capacitatea echivalenta a bateriilor inseriateeste o relatie directa, cat trebuie sa fie acest curent in cazul real ?Simplificat vorbind, eu stiam ca tensiunea nominala a unei baterii de acumulatoare este dictata denumarul de elemente, iar capacitatea ei (si implicit curentul maxim furnizat, adica rezistenta interna)de suprafata placilor. Bineinteles ca pentru o baterie, rezistenta interna va fi suma rezistentelorinterne ale fiecarui element...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum



×
×
  • Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări