Vizitator Postat Decembrie 28, 2013 Partajează Postat Decembrie 28, 2013 Nu aplanati nimic domnule.Cred ca nu ati citit atent interventia mea.Si ati raspuns exact ca Marian , dupa care acuzati pe celalalt de cine stie ce intentii.Eu am spus doar atat--nu este specialitatea mea, nu am nici macar masina ca sa fi avut un contact acolo cu incarcarea bateriei.Dar intro zi am gasit o documentatie de la cei care au trimis pe Marte un robot.Si am zis ca trebuie sa am incredere in ei.Si apoi @UDAR a punctat in cateva propozitii acelasi lucru cu cel subliniat de mine: daca tot faci un incarcator, fa-l si cu posibilitatea sa incarci si in a doua etapa cum este dat pe acel grafic.De ce? Pai am pus in chenar rosu ce se poate intampla daca se opreste incarcarea cand a atins un nivel de tensiune si nu cand a scazut curentul la un nivel, cel de tensiune fiind totusi limitat la aprox 14,4V.Se pare ca fiecare va canta aria lui indiferent de interventiile altora.Atat de specific romanesc! Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Decembrie 29, 2013 Partajează Postat Decembrie 29, 2013 Cu tot respectul dar cred ca ati raspuns putin cam exagerat la interventia mea. Nu am acuzat pe nimeni, doar am dat o solutie usor de inteles de initiatorul topicului (intrebarea este pusa de acesta si tot acesta are nevoie de ajutor) si usor de construit cu componente putine. Intrebarea daca poate sa construiasca montajul era strict pentru acesta, de aceea a aparut expresia "@FlorinAB:" dupa care a urmat intrebarea (in PS exista explicatia pentru acea intrebare adresata lui). Precum ati sesizat nu am cerut detalii despre acumulator, pe care l-am presupus cu plumb fiind cel mai usor de obtinut iar cei 14,4V sunt in zona sigura fie ca este vorba de un acumulator auto sau unul cu gel sau vrla. Faptul ca nu se face "topping" nu duce la sulfatare instantanee ci scaderea tensiunii sub 10,7V produce sulfatare iar degradarea naturala are de a face cu calitatea acumulatorului si nu cu modul lui de functionare. Iar chenarul rosu din poza postata de dv. se refera la acumulatoare cu gel folosite la sisteme fotovoltaice din cate stiu. Luati ca exemplu un regulator auto (asa cum s-a mentionat) care nu face "topping" si care poate mentine functional un acumulator intre 3 si 5 ani. Am incercat sa ocolesc discutia precedenta a celorlalti interlocutori reducand detaliile la minimum necesar pentru ca am observat ca initiatorul discutiei are cunostinte limitate in domeniu asa ca cea mai simpla solutie a fost aceasta mentionata, cea cu releu, pe care cred ca ca o intelege. Odata cu acumularea de informatii va trece la nivelul urmator care implica si componente electronice. Suntem aici sa ajutam si nu vreau sa intru in polemica pe aceasta tema. PS: am recitit topicul ca sa ajung la concluzia ca sunt doi utilizatori cu "nick"-uri asemanatoare si care au exact aceeasi problema. Mea culpa ca nu am sesizat nici macar ca anul este diferit sau ca am dat exact acelasi raspuns la aceeasi problema, mai pe la inceput. Asa ca, de fapt, intrebarea era adresata d-lui Florin berdila. ****************** Intrebare pentru dl. Florin berdila : puteti sa faceti mai intai o poza la transformatorul pe care il aveti (daca are si punte redresoare atunci includeti-o si pe aceasta in poza ca sa vedem modelul)? Faceti rost de un multimetru care poate masura tensiune alternativa cu care masurati la iesirea la transformator (daca este multimetru obisnuit atunci pe gama de 200Vca) ca sa avem un punct de plecare. Urmatoarea intrebare este: puteti face rost de relee (chiar si releu de incarcare de dacie), becuri auto sau diode (mai pe scurt exista un magazin de electronice sau auto la care puteti merge sau le puteti obtine de pe la dezmembrari)? Link spre comentariu
Florin berdila Postat Mai 18, 2014 Partajează Postat Mai 18, 2014 Rolul unui bec auto inseriat intre redresor si acumulator are rolul de a limita curentul catre baterie?daca pun un bec de 115w 12v limiteaza curentu la aproape 9 amperi ca trafu meu e foarte puternic Link spre comentariu
Nostalgic Postat Mai 18, 2014 Partajează Postat Mai 18, 2014 Rolul unui bec auto inseriat intre redresor si acumulator are rolul de a limita curentul catre baterie?daca pun un bec de 115w 12v limiteaza curentu la aproape 9 amperi ca trafu meu e foarte puternic Desigur, un rezistor sau un bec de exemplu, inseriate intr-un circuit electric produce o micsorare a curentului spre sarcina.dar , nu ne-ai spus ce tensiune livreaza in secundar traful (zici ca e puternic),altfel ce indicatii mai precise sa-ti dam. Link spre comentariu
Florin berdila Postat Mai 18, 2014 Partajează Postat Mai 18, 2014 (editat) Scoate amperi destui peste 50 secundaru este de 8-10mm în diametru şi tensiunea am mai multe eşiri 13v 14,5v şi 17v Editat Mai 18, 2014 de Florin berdila Link spre comentariu
Nostalgic Postat Mai 18, 2014 Partajează Postat Mai 18, 2014 Scoate amperi destui peste 50 secundaru este de 8-10mm în diametru şi tensiunea am mai multe eşiri 13v 14,5v şi 17v Este bine ca traful e asa de capabil in curent. Dar trebuie sa va amintiti de legea lui "OHM".!!!????....Curent spre sarcina ii dati cit doriti(max.10% din capacitatea acumulatorului).Calculati rezistorul serie limitator pentru curentul ce-l vreti in sarcina, in functie de tensiunea de intrare si de tensiunea nominala a acumulatorului.Asta-i un circuit simplu ,daca doriti scheme mai sofisticate,spuneti ce doriti si va ajutam. Link spre comentariu
Florin berdila Postat Mai 18, 2014 Partajează Postat Mai 18, 2014 Daca la o baterie de 80amperi pun un bec cu filamentele legate in paralel acestea fiind de 110w este ok?iar la una de 180amperi pun 2 becuri in paralel de 110w se debitează un curent de 19amperi la bateria de 180amperi ,si la bateria de 80amperi un curent de 9amperi nu e bine aşa? Link spre comentariu
Nostalgic Postat Mai 19, 2014 Partajează Postat Mai 19, 2014 (editat) Se poate incarca un acumulator de 12v auto si cu un asemenea dispozitiv "ultrasofisticat" compus dintr-un bec de far: pe bec vor fi 12 volti , pe baterie 14,4 v, deci sint necesari aprox. 26 volti cc la intrarea in acest "ultrasofisticat" incarcator . si..... fii cu ochii pe baterie. Editat Mai 19, 2014 de NOSTALGIC Link spre comentariu
Florin berdila Postat Mai 19, 2014 Partajează Postat Mai 19, 2014 Mam zăpacit de tot, de pe cleşti ampermetrului am 14v cc 16cc şi 13v cc am trei eşiri dak pun direct cleşti pe baterie fierbe dak pun bec înseriat nu mai fierbe la o baterie de 180A sunt necesari 18A in cazu meu trebuie sa leg 2 becuri sa am 210w spuneţimi mai pe înţelesu meu Mam zăpacit de tot, de pe cleşti ampermetrului am 14v cc 16cc şi 13v cc am trei eşiri dak pun direct cleşti pe baterie fierbe dak pun bec înseriat nu mai fierbe la o baterie de 180A sunt necesari 18A in cazu meu trebuie sa leg 2 becuri sa am 210w spuneţimi mai pe înţelesu meu Link spre comentariu
validae Postat Mai 19, 2014 Partajează Postat Mai 19, 2014 (editat) Alege ieşirea cu tensiunea cea mai mică pe care o ai disponibilă la transformator. O tensiune de 13V alternativ e maximul pe care ar trebui să-l ai înainte de puntea redresoare. Referitor la becul înseriat cu acumulatorul, poţi pune şi un bec care să asigure un curent iniţial mai mic decât 1/10C . Cu cât încarci cu un curent mai mic, cu atât mai bine, pe maşină există releul de încărcare ce limitează tensiunea maximă. La încărcarea pe redresor nu e nevoie să forţezi încărcarea cu un curent prea mare, decât dacă eşti presat de timp şi poţi supraveghea încărcarea Ar fi bine dacă ai scoate o priză mediană la tensiunea de 12V pe secundarul trafului, nu trebuie neapărat să demontezi nimic, doar să vezi dacă ai acces la una din spirele secundarului pe care să ai 12V.Dacă e accesibilă acea spiră, o salţi uşor în sus şi dezizolezi partea superioară pe o suprafaţă cât să poţi lipi un cablu de ieşire spre punte. Izolezi apoi lipitura cu poxipol şi gata priza mediană. Editat Mai 19, 2014 de validae Link spre comentariu
Florin berdila Postat Mai 19, 2014 Partajează Postat Mai 19, 2014 Eu vă intre de rolul becului înseriat dacă becul e mai mare ca vaţi încarcarea e mai rapidă şi invers?trafu meu e puternic ca amperaj e bine sa folosec bec diferit în funcţie de baterie Link spre comentariu
Florin berdila Postat Noiembrie 21, 2014 Partajează Postat Noiembrie 21, 2014 Am pus diode de la un alternator de tractor u 650 la un traf sa fac un redresor dar inaintea diodelor am o tensiune mai mare iar dupa diode mai mica am legat doua era mica tensiunea am mai kega doua a mai crescut tensiunea intrebarea este cum se laga sa am aceeasi tensiune ca inainte dé diode va rog un .sfat Link spre comentariu
v67 Postat Noiembrie 21, 2014 Partajează Postat Noiembrie 21, 2014 stimati colegi cei ce doriti sa va construiti singuri un redresor procesul si parametrii au fost discutati eu va sugerez sa consultati colectia revistei tehnium si apoi sa dezbatem schema respectiva sau ce nu ati inteles si voi cauta citeva scheme asta daca subiectul va mai de actualtate noapte buna Link spre comentariu
bratueduard Postat Noiembrie 21, 2014 Partajează Postat Noiembrie 21, 2014 Am pus diode de la un alternator de tractor u 650 la un traf sa fac un redresor dar inaintea diodelor am o tensiune mai mare iar dupa diode mai mica am legat doua era mica tensiunea am mai kega doua a mai crescut tensiunea intrebarea este cum se laga sa am aceeasi tensiune ca inainte dé diode va rog unAn Am legat doua diode de U650 (a se citi:alternator de tractor) si tensiunea era mai mica. (cred ca intre 1.2 si 2.8 volti) A mai legat doua si brusc tensiunea a crescut..... Stimate domn, ati mai legat doua in serie ori paralel? [(imi permit umila intrebare deoarece cred ca ati atasat paralel diodele (a crescut tensiunea)]. Link spre comentariu
mihaighe Postat Noiembrie 22, 2014 Partajează Postat Noiembrie 22, 2014 Am pus diode de la un alternator de tractor u 650 la un traf sa fac un redresor dar inaintea diodelor am o tensiune mai mare iar dupa diode mai mica am legat doua era mica tensiunea am mai kega doua a mai crescut tensiunea intrebarea este cum se laga sa am aceeasi tensiune ca inainte dé diode va rog un .sfat Florine cheama un electrician sau fi clar in explicatii ,ori pune mana si citeste despre redresarea cu 2 sau cu 4 diode(cu priza mediana sau in punte).Ai mai intrebat si acum cateva luni dar vad ca nu ai citit nimic de atunci. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum