FlorinAB Postat Ianuarie 28, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 28, 2011 D-le FlorinAB, acum doua zile v-am intrebat ceva si tot n-ati raspuns. Nu pun baza nici in acele masuratori si nici in aparatul pe care l-ati folosit in acest scop. Deci... ce tensiune aveti, cu acumulatorul cuplat ? 14.5V iar daca las aparatul cuplat dupa 1-2 minute, am 15V si oscileaza. Link spre comentariu
cristian_draghiescu Postat Ianuarie 28, 2011 Partajează Postat Ianuarie 28, 2011 Se pare deci ca redresorul este in regula ! Probabil ca acumulatorul era complet descarcat, lasati-l mai mult timp cuplat la redresor,tensiunea la borne ar trebui sa se stabilizeze si sa scada undeva la 14 V ! Link spre comentariu
FlorinAB Postat Ianuarie 28, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 28, 2011 Se pare deci ca redresorul este in regula ! Probabil ca acumulatorul era complet descarcat, lasati-l mai mult timp cuplat la redresor,tensiunea la borne ar trebui sa se stabilizeze si sa scada undeva la 14 V ! cat timp ar trebui sa las un acumulator pe redresor pentru o incarcare completa ? Link spre comentariu
remus68 Postat Ianuarie 28, 2011 Partajează Postat Ianuarie 28, 2011 Se incarca pina cind tensiunea pe fiecare element este de 2,5...2,75V si se degaja puternic gaze prin dopurile de aerisire. Curentul de incarcare sa nu depaseasca 1/10 din capacitatea nominala a acumulatorului, altfel se incalzeste puternic in timpul incarcarii si i se scurteaza durata de viata. Link spre comentariu
Relav Postat Ianuarie 28, 2011 Partajează Postat Ianuarie 28, 2011 Contactaza-ma si ne lamurim la fata locului ce e defect (daca o fi ? ). 0722 253380 Link spre comentariu
remus68 Postat Ianuarie 28, 2011 Partajează Postat Ianuarie 28, 2011 14.5V iar daca las aparatul cuplat dupa 1-2 minute, am 15V si oscileaza.Sigur nu este nimic defect din moment ce are aceasta tensiune la iesirea redresorului, cu acumulatorul cuplat... Link spre comentariu
FlorinAB Postat Ianuarie 28, 2011 Autor Partajează Postat Ianuarie 28, 2011 deci acum ca am lamurit problema, as putea sa ii aduc ceva imbunatatiri ? Link spre comentariu
Vizitator smilex Postat Ianuarie 28, 2011 Partajează Postat Ianuarie 28, 2011 Daca sursa ta contine un traf si punte (uzual de altfel), in gol, tensiunea de iesire (cc) este cu 1,5V mai mica decat pe traf (ca), fara nici un condensator de filtraj. Daca lucrurile nu stau asa, poti schimba puntea. Link spre comentariu
radusa Postat Ianuarie 31, 2011 Partajează Postat Ianuarie 31, 2011 Se incarca pina cind tensiunea pe fiecare element este de 2,5...2,75V si se degaja puternic gaze prin dopurile de aerisire. Curentul de incarcare sa nu depaseasca 1/10 din capacitatea nominala a acumulatorului, altfel se incalzeste puternic in timpul incarcarii si i se scurteaza durata de viata.Cati acumulatori in ziua de azi mai au dopuri de aerisire? Mai toti sunt "fara intretinere", deci fara dopuri.Curentul de incarcare standard este de 1/10, dar se poate merge pana la 1/3 maxim. Sub 1/10 nu e sanatos, duce in timp la sulfatare.Terminarea incarcarii este data de valoarea curentului absorbit de acumulator, care trebuie sa scada singur la final si cand ajunge pe la 1/30-1/50 din capacitate, se considera incarcat. Tensiunea nu are voie sa depaseasca 14.4V (maxim 15V, deci 2.5V pe element, asa cum spune si remus68). La 2.75V pe element (deci 16.5V pe acumulator) suntem deja in treapta de egalizare si nu are voie sa ramana la tensiunea asta decat maxim 1.5h. Avand in vedere ca parerile sunt foarte diferite in ceea ce priveste incarcarea acumulatorilor (de orice tip), subliniez ca ceea ce am spus este strict parerea mea personala si ca fiecare este liber sa-si incarce acumulatorii cum doreste. Link spre comentariu
remus68 Postat Ianuarie 31, 2011 Partajează Postat Ianuarie 31, 2011 Cati acumulatori in ziua de azi mai au dopuri de aerisire? Mai toti sunt "fara intretinere", deci fara dopuriToti acumulatorii "respira" chiar daca nu au dopuri cu filet.La cele mai "capsate" acumulatoare (cu placi de plumb in acid sulfuric) exista un spatiu comun tuturor elementilor, situat in partea superioara a bacului, unde se face schimbul de gaze la presiune atmosferica. Link spre comentariu
radusa Postat Ianuarie 31, 2011 Partajează Postat Ianuarie 31, 2011 Foarte corect ca exista acel spatiu comun unde se egalizeaza presiunea intre elementi, dar ei nu mai au deschidere spre exterior. Exista doar o supapa de suprapresiune care deschide daca presiunea (in cazul unei incarcari defectuose - tensiune prea mare) depaseste un anumit nivel. Si nu ai putem sa-i vedem prea bine daca fierb. Link spre comentariu
Dr.L Postat Ianuarie 31, 2011 Partajează Postat Ianuarie 31, 2011 Se aude cum fierb,nu-i problema Link spre comentariu
TESSLA Postat Ianuarie 31, 2011 Partajează Postat Ianuarie 31, 2011 Cati acumulatori in ziua de azi mai au dopuri de aerisire? Mai toti sunt "fara intretinere", deci fara dopuri..... Sub 1/10 nu e sanatos, duce in timp la sulfatare......Avand in vedere ca parerile sunt foarte diferite in ceea ce priveste incarcarea acumulatorilor (de orice tip), subliniez ca ceea ce am spus este strict parerea mea personala si ca fiecare este liber sa-si incarce acumulatorii cum doreste. Va spun eu ce acumulatori mai au dopuri de aerisire: cei auto Cyclon, facuti la Bistrita. Cei mai noi au si un "ochi magic" care iti "semnalizeaza" cand e bateria e descarcata, cand are nevoie de apa distilata sau cand are nevoie masina de alta baterie. Si pe respectivele baterii scrie "maintenance free"!!! Deci fara intretinere. Si toate bateriile auto pe care le-am vazut, au dopuri de aerisire! Degajarea de bule are loc si cand bateria e pe masina! Si chiar daca pe baterie scrie ca e fara intretinere, daca tii la viata ei si la buzunarul tau te mai uiti din cand in cand daca are suficienta apa in celule. Si in legatura cu sulfatarea....asta are loc cand bateria este exploatata in conditiile cand nu se incarca suficient sau dimpotriva cand se exagereaza cu incarcarea. Insa cu cat incarcarea se face mai lent cu atat e mai bine pentru baterie. Ba chiar e recomandat "tratamentul" incarcarii cu un curent de 5-6% din capacitatea acumulatorului, pentru a "vindeca" sulfatarea. Link spre comentariu
7apte Postat Februarie 7, 2011 Partajează Postat Februarie 7, 2011 Eu am lasat bateria la o tensiune maxima de 15 v, am tot asteptat sa vad bule de aer sau sa fiarba si , ...nimic nu mai tin minte cite ore a stat ,cred ca peste 12 ,ma plictisisem , supraveghind-o , deci inseamna ca incarca cu un curent foarte mic ,daca nu misca nimic , si cum e posibil asta ca doar secundaru la traf de sudura debiteaza amperi nu gluma!Eu am pus in serie pe secundar o nichelina ca sa-i mai ia din tensiune si chiar i-a luat ,dar inseamna ca ia luat si amperaju , inseamna ca trebuie sa inseriez o rezistenta mai mica ! Link spre comentariu
The Stressmaker Postat Februarie 8, 2011 Partajează Postat Februarie 8, 2011 Hai sa-ti dau o idee pentru "imbunatatirea" acelui redresor ( e un transformator de alimentator didactic si mai mult de 100W nu poti scoate de la el). Din moment ce tensiunea urca la peste 15V atunci poti folosi un bec auto de far de 55 W in serie cu bateria. Asa vei avea un reglaj aproximativ de curent de cam 4A (pentru 8A poti pune ambele filamente din bec in paralel, dar nu cred ca duce traful acela). Cu un aparat de masura (de preferat digital) verifici ca sa ajungi la tensiunea de 14,4V. Atunci incarcarea acumulatorului este terminata. Incarcarea se face la C/10 (amperajul de incarcare este egal cu capacitatea acumulatorului impartita la zece si timp de incarcare 10 ore) si aici poti jongla cu becurile daca incarci mai multi acumulatori cu capacitati diferite. Acumulatorii auto sunt de 2 tipuri cei cu intretinere si fara intretinere. La cei cu intretinere ai dopuri care se desurubeaza tocmai pentru a adauga apa distilata si aceia fierb audibil si vizibil la atingerea tensiunii de 14,4V. La cei fara intretinere tensiunea finala se apropie sau depaseste usor 15V la sfarsitul incarcarii. Cei fara intretinere de obicei ventileaza fara indicatii vizibile sau auditive, cand se depaseste tensiunea maxima de incarcare. Acestea au diversi indicatori de stare ("ochi magic"). La ambele tipuri de acumulatori depasirea tensiunii de 14V se considera terminarea incarcarii si atingerea tensiunii de 10,8V se considera descarcarea maxima admisa (aici este de preferat sa nu scada sub 11,4V). Daca acumulatorul pe care il pui la incarcat nu are "putere" si dupa o ora sau 2 atinge tensiunea maxima poti suspecta ca are un grad avansat de uzura / sulfatare. Ca idee, daca ai ajuns la 14V tensiune pe acumulator deconectat de la redresor atunci poti sa-l consideri incarcat si bun de pus pe masina.Cam asa vad eu situatia. Link spre comentariu
Postări Recomandate
Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu
Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.
Creează un cont
Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!
Înregistrează un nou contAutentificare
Ai deja un cont? Autentifică-te aici.
Autentifică-te acum