Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Cateva explicatii pentru un circuit simplu

Vizitator ADHD

Postări Recomandate

Am cele doua circuite de mai jos, fiecare cu valorile de intrare ale semnalului, si cu valorile de iesire.Nu reusesc sa-mi dau seama cum se ajunge la rezultatul de la al 2-lea circuit.La primul circuit, din cei 3V, unul cade pe DIODA, si restul de 2 ajung la iesirea diodei, adica la OUT ?Dupa cum am spus, la al doilea nu inteleg mare lucru.Nu-s electronist, dar programa facultatii contine si cateva cursuri de electronica care imi dau dureri de cap.Multumesc.

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 6
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• miron1947

2

• gica70

1

Top autori în acest subiect

Dupa cum am spus, la al doilea nu inteleg mare lucru.

La acesta semnalul are polaritate negativa si dioda deschide la apritia tensiunii de -5V, este acelasi lucru cu semn inversat.
Link spre comentariu

Nu ar fi trebuit sa ramina -4 V la iesire ? De ce a ramas -1 V ?

Pentru ca dioda are diferenta de potential intre A si K, 1V si tensiunea nu poate fi mai negativa decat atat, dioda fiind in paralel cu tensiunea.In primul montaj, era in serie cu tensiunea si se scadea doar ce cadea pe ea.Daca era semnal pozitiv arata asa si tot 1V,era la iesire.[attachment=0]2d.jpg[/attachment]
Link spre comentariu
Vizitator ADHD

In cazul dat de tine, nu imi dau seama cum de rezultatul este 1V.Imi poti explica cum circula tensiunea ?Stiu ca intr-un circuit paralel tensiunea ramine aceeasi pe fiecare ramura. In cazul nostru, in paralel ar fi ramura cu iesirea si ramura cu dioda legata la masa, da ?Insa, nu-mi dau seama cum se imparte tensiunea pe ramuri. Plus ca ma imi da batai de cap si rezistenta legata in serie legata cu INTRAREA.Rezistenta a carui valoarea nu este specificata nicaieri.

Link spre comentariu

Hai s-o luam mai "batraneste"; sa zicem ca acolo e c.c (fara pulsuri). In primul caz presupunem ca la anodul diodei avem (+3V), prin dioda si prin rezistenta se scurge curentul la masa ("-" sau "0" pe schema ta). O lege spune ca suma caderilor de tensiune este egala cu tensiunea alim. Deci avem 1V cadere pe dioda si restul de 2V cade pe rezistenta. Daca montam un voltmetru pe bornele rezistentei (asa cum nu prea iti dai seama pe desen) vei masura exact ce-am scris mai sus.In al doilea caz presupunem ca apare (-5V) la capatul din stanga al rezistentei; avem circulatie de curent prin rezistenta si prin catodul diodei spre (+). Pe dioda avem cadere de tens. de 1V iar restul de 4V avem pe rezistenta. Daca masuram tensiunea pe dioda vom avea acel -1V (aici se considera masa, referinta, pozitiva si fata de ea se noteaza toate tensiunile cu (-) in fata; fata de circuitul de mai sus la care masa ("0" pe schema ta) este (-) si toate tensiunile masurate se vor nota cu (+). Dupa cum ai observat, de obicei, nu se mai scrie acel plus in fata...In ambele scheme dioda si rezistenta sunt in serie; uita-te atent pe unde intra si pe unde iese curentul, adica urmareste intodeauna circuitul care se afla intre cei doi poli (+) si (-) ai sursei!.Este derutant pentru unii cand (+) sau (-) se transforma in "0". In mod normal, in asemenea tipuri de montaje, se lucreaza cu alim. diferentiala.. E, acum, daca semnalul este dreptunghiular intelegi mai bine acele scheme. Succes.

Link spre comentariu
Vizitator ADHD

La prima poza: la iesire sint 2V deoarece ramura cu iesirea este in paralel cu cea pe care e rezistenta, iar pe rezistenta cad 2V ( deoarece rezistenta este in serie cu dioda pe care pica doar 1V )In a doua poza: pe rezistenta pica -4V iar pe dioda -1V, si din moment ce ramura diodei este in paralel cu ramura aferenta iesirii, tensiunea ramine aceeasi, adica tot -1VIn poza modificata de miron1947:pe rezistenta pica 4V iar pe dioda 1V, si din moment ce ramura diodei este in paralel cu ramura aferenta iesirii, tensiunea ramine aceeasi, adica tot 1VIn sfarsit, le-am inteles.Sper sa iau examenul de mîine si sa ne gasim abia semestrul viitor pentru Masurari Electronice si Traductoare. Ultimul curs de electronica din toata facultatea.Multumesc tuturor celor care m-au ajutat.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări