Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Original sau nu?

Postări Recomandate

Desi nu are legatura stricta cu topicul deschis de tragaciu ... ca si discutie extinsa despre originea (si cand spun "origine" ma refer la fabricant) unei piese, nu neaparat tranzistori, ci si alte cele, se impune clarificarea aspectelor pe care le considera fiecare ca fiind de natura a indica "originalitatea" (sper sa nu se supere domnul tragaciu ca intervin in topicul dumnealui). Asadar:1. E musai sa se vada logo-ul producatorului? ... daca da, atunci are vreo insemnatate unde anume este pus acel logo (in dreapta, in stanga, la mijloc, etc)? Ce siguranta va da prezenta logo-ului stiind ca si asta se poate pune "la plesneala"? 2. Cat de mult atarna in alegerea ca si original un pret mare de achizitie?3. Considerati ca achizitionati un 2SC5200 (de exemplu) original daca il gasiti la un forumist cu 5 lei si ca la o firma, cu aceeasi bani, s-ar gasi numai "chinezisme"?4. Ce semne distinctive in a separa originali de fake v-ati dezvoltat fiecare? 5. Cate firme de distributie ati trecut prin sita: asta are facaturi...asta are de la mama lor6. Cata incredere va inspira firma (sau persoana) care prezinta o piesa de la fabricantul x si va trimite aceeasi piesa de la fabricantul y? A doua oara mai cumparati de la respectiva firma (persoana)?Probabil mai sunt multe intrebari pe care fiecare, intr-un fel sau altul, si le-a pus de-a lungul vremii in incercarea de a se tine deoparte de copiiile mai mult sau mai putin reusite. Imi cer scuze daca am deranjat...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 58
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• adrian_pic

9

• wally_gatter

7

• kodor2001

6

• misuraelectronic

5

@ misuraelectronic

Greseala de exprimare a fost a mea, mi-o asum, insa cind am vrut sa editez nu mai puteam (este timp limita in care iti poti edita mesajul, DIN PACATE).

Vroiam sa ma exprim ca sint 100% Originali LA PARAMETRII de functionare.

Chiar astept un mail de la International Rectifiers, carora le-am trimis poza cu aceste IRFP-uri.

Acel IRFP064N, pus in poza de mine il am chiar DE LA EI, sample.

Lunar primesc mail-uri de la ei, cu diverse noi aparitii.

Deci astept sa vedem ce raspuns primesc.

Am lucrat si eu cu niste IRFP460 facute de EXACT aceeasi firma cu aceeasi sigla (cum sint in pozele lui TRAGACIU) , in SMPS-ul meu, comandasem 10 buc de la o firma de piese, si nu mare mi-a fost mirarea sa vad ca AU depasit in asteptari acei 20A , ba chiar cind am testat primul PFC, am pus cite 2 condensatori inseriati pe partea de stocare si am urcat U out la 553Vcc, deci cu 53 Volti peste specificatiile date de producator, si culmea nu au pocnit.

Pe aceste teste ma bazez cind am spus ca 100% sint originali ca parametrii de functionare, chiar daca sint facuti de mai multi producatori (insa am uitat sa scriu in ORIGINALI la parametrii specificati) acolo unde sint facuti de alta firma,nu ca producator INTERNATIONAL RECTIFIER.

Asa ca d-le misuraelectronic, cind ai sa testezi tu asa de multe componente pe cite am testat eu si in felul in care le-am testat eu, stam de vb, pina una alta ajungem exact la discutia Teoria (TU) vs Practica (EU), in care o singura chestie spune adevarul pe fata, Practica.

Succes la ciocanit tranzistori.

Apropos de pasta alba, tranzistorul Tesla avea capsula acoperita cu cauciuc siliconic rosu portocaliu, asta inseamna ca e fake, nu? :ras:

Insa este FOARTE ADEVARAT ca in capsulele din rasina de EPOXI din trioxid de antimoniu NU are ce sa caute acel cauciuc siliconic alb cu care sint invelite FAKE-urile.

@ kodor2001

Tranzistori TOSHIBA seria 2SA si 2SC, NU SE MAI FABRICA.

Singurii care au patentul de productie a unor tranzistori asemanatori, sint ON SEMICONDUCTOR si unele modele facute de FAIRCHILD.

Adica acestia (pt on semiconductor):

Link spre comentariu

@ kodor2001

Singurii care au patentul de productie a unor tranzistori asemanatori, sint ON SEMICONDUCTOR si FAIRCHILD.

Ma bucur ca ati "prins" ideea cu acei 2SC :ciuda: ... daca dadeam ca si exemplu ASZ15?
Link spre comentariu

La intrebarea:

1. E musai sa se vada logo-ul producatorului? ... daca da, atunci are vreo insemnatate unde anume este pus acel logo (in dreapta, in stanga, la mijloc, etc)? Ce siguranta va da prezenta logo-ului stiind ca si asta se poate pune "la plesneala"?

Raspunsul meu este DA. Fiecare firma producatoare isi pune logo-ul pe ceea ce produce special pentru a sti cine le-a fabricat. Daca o alta firma apare pe piata cu produse identice pe care pune si un logo care nu-i apartine (deci pune logo-ul unei firme mari cu renume) doar ca sa isi vanda produsele intra sub incindenta legilor. Daca firma de renume nu vrea sa inceapa o ancheta in vederea depistarii firmei care a contrafacut produsul lor nu inseaman ca legile nu mai exista ci este libertatea fiecarei firme de a face ce doreste si ce crede de cuviinta. Deci cand te apuci sa faci copii la un produs ai doi pasi: primul pas ar fi realizarea copiei si marcarea ei prin diverse trucuri incat sa nu intrii sub incidenta legilor si pasul doi cind ai tupeu pui si logo-ul unei firme de renume care sa-ti garanteze vanzarea intr-un numar foarte mare de exemplare.

Va aduc aminte ca si in Romania a fost o perioada cand existau adidasi PLIMA (era despartit U-ul ca sa iasa L si I) pe post de adidasi PUMA. Sunt o sumedenie de nume ce au fost derivate din numele firmelor cu mare renume pentru a putea fi vandute "drept originale". Panasoanic si alte nume stalcite ale marilor brand-uri nu degeaba au aparut!

Unde este pus logo-ul unei firme pe un produs nu conteaza.

Asa cum am zis logo-ul unei firme pus pe un produs nu garanteaza ca acel produs este original sau nu. ipsa logo-ului insa garanteaza ca acel produs nu este facut de firma X (firma X fiind o firma de renume si cu faima).

Link spre comentariu

Sint ORIGINALI 100%.

Insa destinatia lor, nu o comentez!

Chinezoii au omis (inca) sa mentina zona de contact,LUCIOAOSA si argintie (este mai ieftina solutia, decit o masca de profil), in locul zonei cuprate,zona de contact fizico-termic cu partea metalica a capsulei, cum sint cele originale.

Sper sa nu le dau idei... :sparge:

Traiasca vremurile vechi, cind un BC 107 sau 177 costa 63,5 lei si un BD139 era 96 lei.

Capul magnetic de Kashtan era 340 lei iar cel de Majak era 175 lei. :dans:

Ce vremuri ar fi fost,daca era si internet atunci...

I miss them! :cry:

Spor la facut puscarii ieftine, pe BANII VOSTRI!

O schema CORECTA si simpla insa nediferentiala pe intrare, este aceasta, dupa care MULTI au copiat si SIMPLIFICAT, ca "merge si asa" :

Este singura schema (pe care o am) in care pe BUNE, finalii mos-fet sint folositi cum trebue (10V deschidere), bine ca modificari sint multe de facut, in special la superdioda, si mai departe va las tema de control...

Off topic: Nu shtiu ce intelegi tu prin "nediferentiala pe intrare", dar etajul format din q2 si q3 (si q1) e un amplificator diferential.

Bafta!

Link spre comentariu

:rade:

reformulez punctul 3, poate nu s-a inteles corect:

3. Daca aveti ocazia sa luati o piesa cu exact aceeasi bani (5 lei, de exemplu) din 2 surse diferite (firma si forumist), considerati ca acea piesa vanduta de forumist e originalul?

L.E.

... logo-ul unei firme pus pe un produs nu garanteaza ca acel produs este original sau nu...

:nas: paaaiiii, si atunci de ce ne calcam toti in picioare la usa unor producatori sau altii ... si ne mai si mandrim cu acele piese ... si facem si bascalie de altii care n-au sigla x sau y imprimata pe piesele lor?
Link spre comentariu

... :nebun: n-am inteles la urma , stimate domn...! de unde si pina cum ati putut debita asemenea gogomanie...?!?!
Link spre comentariu

Referitor la:

Tranzistorii tai sunt toti cu aceasi sigla nu? Sigla nu poate sa iti spuna nimeni ce firma reprezinta => nu sunt originali

Ca un produs sa fie original trebuie sa aiba minim logo-ul corect al firmei pe el. Daca nu are logo-ul adevarat al firmei este clar ca nu poate sa fie original.

Nu prea vad unde se bat cap in cap. Majoritatea oamenilor folosesc termenul de original pentru un produs facut de un brand foarte cunoscut.

"Originali" sunt si adidasii PLIMA de care am vorbit mai sus dar nu are rost sa punem in discutie un produs prost care nu reprezinta pentru nimeni o tentatie de a-l reproduce si cuvantul original.

Deci daca ti-am spus ca tranzistorii tai nu au sigla de la Vishay (tranzistorii de la vanzare am vazut ca au aceelasi logo cu cel spart de tine si la care ai pus poza aici) si am spus ca nu sunt originali am dorit sa spun ca sunt facuti de o firma gen PLIMA (in loc de PUMA). Am repetat mai sus ce intelege lumea prin original si cind are rost sa vorbim de original.

Mai aduc un caz intermediar. O firma incepe sa produca un produs. Isi pune logo-ul pe el si il scoate pe piata. Pana ajunge sa reprezinte un succes si sa se vanda foarte bine nu isi poate insusi calitatea de "original". Deci repet, practic cuvantul original isi are sensul pentru un produs numai cind pe piata apare "copia cat mai fidela" a acestuia si care se doreste a fi vandut drept produs original. Cat timp nu exista COPIE a unui produs nu cred ca are rost sa vorbim de ORIGINAL pentru acel produs.

De aceea am zis ca tranzistorii tai nu sunt originali cat timp nu au un logo al unei firme cunoscute.

Mai trebuie amintit ca exista si cuvintele licenta si patent. Firma care a produs acei tranzistori pe care tu ii ai sigur nu are patent sau licenta pentru a produce asa ceva.

Deci se mai bat cap in cap ideile pe care le-am expus?

Link spre comentariu

Off topic: Nu shtiu ce intelegi tu prin "nediferentiala pe intrare", dar etajul format din q2 si q3 (si q1) e un amplificator diferential.

Bafta!

Scuze, vroiam sa scriu nesimetric, oboseala...

... :nebun:

n-am inteles la urma , stimate domn...! de unde si pina cum ati putut debita asemenea gogomanie...?!?!

FIRMA TOSHIBA nu mai produce acei tranzistori, TOT ce apar acum pe piata sint clone, unele mai bune, altele rele, marea majoritate RELE.

Cind s-a sistat productia de 1302 si 3281, au mai fost scosi un timp seria noua 2SA1943 si 2SC5200, la care nu au mai folosit logo-ul cu scrisul gen "de mina", cum se vede aici:

Posted Image

Nici On semiconductor sau Fairchild NU au preluat denumirea oficiala 2SA1302 sau 2SC3281, sint MJL sau NJW.

http://www.onsemi.com/pub_link/Collater ... 281A-D.PDF

Toshiba originalii, ma refer pe vremea cind ii facea TOSHIBA JAPAN, erau scrisi cu scrisul acele cu font gen "de mina" dupa cum se vede in poza de mai sus si in urmatoarea:

Posted Image

Tranzistor care la firma costa 5 lei este FAKE, nu se pot vinde la preturi MAI MICI decit pretul de productie decit daca sint FAKE!

Incetati odata sa dati exemple cu 2SA ,2SC sau IRFP ,sau nus ce finali care costa 5 lei la nus ce firma, cind pretul lor de productie depaseste 1,50 usd.

Link spre comentariu

kodor2001 la intrebarea ta:

paaaiiii, si atunci de ce ne calcam toti in picioare la usa unor producatori sau altii ... si ne mai si mandrim cu acele piese ... si facem si bascalie de altii care n-au sigla x sau y imprimata pe piesele lor?

iti pot spune doar ca este acelasi motiv pentru care unii mai galbeni la ten au inceput sa copieze produsele originale. Cand un mare brand este invadat de copii are el armele lui cu care va incepe lupta, dar ..... se pare ca ei accepta sa traiasca sub soare si copiatorii produselor lor.

Ca idee pot sa va spun ca in Amsterdam cind s-a facut un reportaj despre combaterea produselor piratate, un tip de acolo a scapat urmatoarea replica: Noi aici nu cautam containerele cu produse piratate ci cautam containerele cu produse originale!

Deci cred ca este clar volumul de marfa piratata care exista acum pe piata.

Tot cu tristete pot sa va relatez faptul ca un cunoscut s-a dus in bazar sa cumpere un jaf de aparat radio pentru tatal lui care era internat in spital pentru un timp scurt. La o taraba normal ca a cerut sa i se faca proba atat cu baterii cat si la priza. 2 aparate au decedat instant dar fara fum, al treilea a scos fum cand a fost pus la 220V. Vanzatorul pe deasupra foarte suparat ca :"am stricat din cauza dumneavoastra 3 aparate radio!" da raspunsul de ce firmele care pirateaza au succes.

Cat timp nu ne putem permite toti anumite lucruri originale (bineinteles din cauza pretului) dar si pentru ca nu ne putem infrange aceasta dorinta, apar aceste replici, copii sau facaturi pentru a multumi pentru scurt timp sufletul nostru.

tragaciu nu incerca sa cauti raspunsuri la toate intrebarile. Ai totusi niste tranzistori bunisori deci foloseste-i sau vinde-i fara sa-ti mai pese daca sunt originali sau nu. Tu ca vanzator trebuie sa incerci sa obtii cat mai mult pe ei si cumparatorul va incerca sa plateasca cat mai putin. Nu are rost sa iti macini nervii cautand un raspuns. Altii au cumparat de la un distribuitor citeva tranzistoare, le-au spart, au vazut ca sunt cum doreau ei si cind au cumparat lotul mare de cateva sute sau peste 1000 de bucati s-au trezit cu alta marfa diferita (si proasta) de ce au cumparat prima data. Aia ce sa mai spuna? Au incercat sa-si recupereze banii si au scris despre intamplarea lor pe net pentru a atentiona si pe altii. Oricum NU AU DAT NICI UN NUME DE FIRMA desi noi consideram ca ar fi avut dreptul. Dar legile nu sunt facute pentru a fi respectate de cei mari si putini ci de cei mici si multi.

Daca vrei iti pot spune ultima mea patanie pe PM. Aici totul trebuie sa fie doar o simpla informare si atat. Fara acuze si fara nume de firme. De aceea exista se si prefera cumpararea lucurilor mai scumpe in grup pentru ca fiecare aduce aportul lui de cunostine si intamplari pentru a se evita o pacaleala.

Link spre comentariu

misuraelectronic

2-- daca este vorba despre aceleasi tranzistoarele pe care le vinde tot dl tragaciu intr-o alta postare , acolo

sint imagini mai citete si pot sa va asigur ca tranzistoarele respective nu sint niciodata in viata lor originale...

adrian_pic

Sunt facaturi dar mai de calitate. Sigla aia poate duce pe multi in eroare. Daca ar fi originali ar trebui ca sigla de pe ei sa apartina unei firme cunoscute. Dar .... nu cred ca stie cineva carei firme apartine sigla de mai sus. Unele guri spun ca tranzsitorii de mai sus ar fi facuti de Vishay dar astia isi marcheaza tranzistorii cu un V (se vede si in poze si in data sheet-ul pus de un user mai sus). Sigla asta am vazut-o mai demult deci nu este noua

DjLeco

Ca suprafata pastilei de siliciu sint OK.

Nu cred ca sint copii chinezesti de proasta calitate, insa poate sint facuti de alti producatori.

indy666

Parerea mea..sunt niste facaturi reusite. Am spart in vara un irfp240 de la IR si avea pastila la fel ca cele din

pozele domnului tragaciu

REZULTA => Tranzistorii tai ( cei prezentati in poze ) sant niste " CLONE " ! a caror calitate se poate verifica dor prin teste.

Link spre comentariu

pentru ca producatorul acelor kituri e dornic de castiguri mari cu investitii minime , il cam doare-n dos de electronica.. posibil ca acel kit sa fie facut pe vapor , sau cu piese fabricate pe vapor... totusi ,cine ti-a vandut kitul , ce firma? sa vedem cum arata exact.. poze detaliate , etc...

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări