Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

modificare reflectometru

bebe2010

Postări Recomandate

salut tuturor radio amatorilorde curand am gasit prin casa un reflectometru-powermetru DF2465A ce masoara puterea intre 5w si 1kw pe frecventele cuprinse intre 26-30mhz.problema e urmatoarea: cum il modific sa-l pot folosi in frecventele 88-108mhzspecific ca am diode efd 108 noi noute oare sunt bune?cam asa arata schema reflectometrului df2465a[attachment=0]b reflect.GIF[/attachment]daca sar putea sa imi pune-ti valoarea pieselor pe aceasta schemamultumesc mult

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 20
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• bebe2010

9

• yo9how

3

• Flor

2

• Yo4You

2

Top autori în acest subiect

Foarte simplu doua rezistente in paralel de 100ohmi intr-o parte si in cealalta la fel tot 2X100 ohmi in paralel la un sfert de wat.Diodele sunt de tipul 1n4148 sau germaniu.Potentiometru de calibrare ar avea 5k-10K.Mai are doi condensatori de 1nf-10nf.Schema este clasica si este arhicunoscuta de multi.Acel reflectometru merge pana la 144mhz linistit nu prea ai ce sa modifici :P

Link spre comentariu

salut tuturor radio amatorilorde curand am gasit prin casa un reflectometru-powermetru ce masoara puterea intre 5w si 1kw pe..problema e urmatoarea: cum il modific sa-l pot folosi in frecventele 88-108mhz

Tinerete, vezi ca nu ai voie sa emiti in acesta banda. Si mai ales cu 1KW..Ma rog, daca doresti sa capeti dosar penal si parnaie..Sau sa dai spaga grea..Asa ca mai bine uita.
Link spre comentariu

Tinerete, vezi ca nu ai voie sa emiti in acesta banda. Si mai ales cu 1KW..

Ma rog, daca doresti sa capeti dosar penal si parnaie..Sau sa dai spaga grea...Asa ca mai bine uita.

Nu vreau sa te superi Flor, dar omul e liber sa incerce. Pe vremuri, am incercat si eu. A mers foarte fain. E drept, era o epoca de pionierat... si STS-ul nu se implica prea tare. De actualul ANCOM, nu mai vorbesc.

Totusi, daca tineretul e interesat de tehnica FM broadcasting, poate experimenta fara nici un fel de probleme pe o sarcina artificiala, pe care nu va fi nevoie s-o incinga cu zecile de watti. Pe de alta parte, poate omul nu-i asa de tanar, si cine stie? - poate vrea sa construiasca vreun echipament pentru cineva care e dispus sa-l cumpere. Ar fi vreo problema? Nu. Ar fi ilegal? Nu. Ilegal ar fi sa emita in eter, dupa cum ai spus si tu. Dar asta il priveste pe el... Hai sa fim unul "rau" (care incearca sa-i devieze atentia de la un asemenea proiect) si unul "bun", care va incerca sa i-o atraga.

Drept urmare, draga "tinerete", ia de colea ceva pentru un prim pas in zona de peste incercarile copilaresti de emisie FM:

80 Watt FM stereo broadcast transmitter

Despre reflectometrul prezentat, pot spune cel mult ca fiind realizat pe stripuri de circuit imprimat, e normal sa functioneze la frecvente inalte, asa cum spun si specificatiile producatorului. Partea mai delicata e ca nu pot spune nimic concret despre corectitudinea informatiilor afisate in zona de care e interesat "tanarul" nostru. Un sfat direct: apeleaza la un radioamator care are ceva echipamente de emisie in benzile de 50 si 144 MHz. Daca la 144Mhz poti compara indicatiile cu un reflectometru industrial, atunci te-ai scos. Daca nu, mai vedem.

Spor la treaba!

Ancient

Link spre comentariu

Omul nu a cerut scheme de emitatoare in 88-108Mhz si voi il bombardati cu scheme de 80W...daca la 1W-2W poate nu s-ar sesiza nimeni, la puterile pe care le vehiculati voi pe aici, ii dau dreptate lui Flor :))Acum, on-topic: omul a spus ca are un SWR/PWR -meter max 1KW ( de unde ati tras concluziile ca vrea sa dea cu nu stiu ce puteri in fm-ul comercial.... nu stiu :nas: ) in 26-30Mhz.. deci cum trebuie sa-l modifice pentru a lucra si in frecvente mai mari, atat.Am si eu un instrument Zetagi ieftin care masoara swr-ul pana la 200Mhz, dar puterea doar in domeniul 26-30Mhz, cu aceeasi constructie ca cea postata de autorul topicului, deci cine ia spus ca merge fara probleme pana in 144Mhz... nu merge.

Link spre comentariu

salut la toata lumeaproblema este urmatoarea :acest swr/pwr a venit echipat cu diode Schottky BAT85 intrebarea este urmatoarea ce pot modifica la el ca sa il pot folosi si ca swr si ca pwr in banda 88 108mhz el arata cam asa:[attachment=3]SDC10373.JPG[/attachment][attachment=2]SDC10375.JPG[/attachment][attachment=1]SDC10378.JPG[/attachment][attachment=0]SDC10389.JPG[/attachment]ps:vreau sa il folosesc pt constructie antene

Link spre comentariu

ancientCred ca sunt prea batran ca sa mai cred in povestile cu emisia doar in rezistenta de sarcina. Si nici nu mai cred ca m-a adus barza.Ok, face fiecare cum vrea. M-am plictisit de certat prin forumuri...bebe2010Reglajul unei antene se face mai bine cu un analizor de antena, de ex MFJ259B, 269. Care are si SWRmetru incorporat, si afli mai multe date..Si de fapt, sunt curios sa aflu de ce daca diodele alea merg bine la o frecventa aproape dubla, ce te face pe dta sa crezi ca nu vor merge la frecvente mai joase?Suces si sa fie dupa vointa ta..(cu sau fara alifie)Off topicPe de alta parte intreb si eu radioamatorii autorizati de aici daca e chiar frumos, ca legal e sigur, sa publicati informatii despre ceva care stiti bine ca e ilegal, evident neindemand la constructie, deloc, doar asa ca teorie....Acuma eu inteleg ca la o adica si avocatii trebuie sa traiasca, -macar ei -bine...Dar cum eu nu am comision ca le trimit musterii, ziceti-mi si mie %..Ultra of topic.Pe vremuri am cunoscut "meseriasi" care special puneau piese subdimensionate ca sa se intoarca mai des clientul la ei. Oare de ce m-oi fi gandit la asta, la avocati, da, sigur, aberam..

Link spre comentariu

salut tuturor vad ca nu prea stie nimeni apropo daca aveam 200euro sa imi iau un analizator mfj259 nu mai deschideam acest topic

Salut. Voi fi scurt. Daca vei avea 200EUR de aruncat, nu-i arunca pe mefejeul acela. Mai multe nu spun. In rest, exista cineva care te-ar putea ajuta, si pe care il voi contacta. Omul e prins rau in aceasta perioada si de aceea, nu stiu daca va avea timp sa se ocupe de problema asta. Daca va fi OK, o sa revin cu noutati. Pentru @Flor: nu e ilegal sa publici scheme de emitatoare FM in banda de broadcasting, nici sa le construiesti sau sa le detii. E ilegal sa le folosesti in eter, dupa cum bine stim, fara hartiile corespunzatoare. ElForum nu e dedicat strict radioamatorismului. Probabil ca omul a publicat aici, ptr. ca are cele mai multe sanse de a primi raspunsuri pe felia care il intereseaza. Ancient
Link spre comentariu

La SWR metrul ala nu`i faci nimic, il pui si merge .Problema la schemele cu acel tip de cuplor e neliniaritatea in frecventa , cu cit e mai sus cu atit e mai sensibil.Singurul lucru ce trebuie sa`i faci e o noua etalonare si gata.La un emitator de FM nu se va seziza nimeni daca nu vei perturba , nu in banda ca acolo nu ai putere suficienta ci cu armonica 3 sau mai ales 5 cu care o sa ajungi in banda de 400 mhz care e destul de aglomerata cu servicii de telecomunicatii profesionale , ii conturbi pe aia si atunci ei trebe sa perturbatia, o gasesc si apoi reclama la ANCOM , si e gata baiul, te gasesc si urmeaza procedura legala.Grig

Link spre comentariu

Domnule stii sa masori cu un SWR metru? acuma pe bune ai, o sarcina artificiala de 50ohmi si un transceiver pe 144Mhz?Incearca sa vezi reglezi din potentiometru pe directa sa se duca cap scala adica la maxim pana unde este desenat pe cardan vezi sa nu depasesti acel maxim, apoi comuti pe reflectata vei observa ca reflectata este 1.Cemai incoa si incolo eu am un EURO CB schema clasica ce a fost publicata prin diverse reviste pana si in Tehnium , instrumentul este mic plus ca are si watmetru destul de ok din punct de vedere al preciziei.Precizez ca Euro CB merge si la 144Mhz nu am incercat si in UHF.De ce nu ar merge si reflectometrul care il detii acolo?Vorba unui user de mai sus cu cat urci in frecventa cu atat e mai sensibil mai greu de stapanit dar masoara la fel de bine pana la o anumita limita.Acuma nu va mai certati atata si ce daca este ilegal broadcastingul lasa domnle sa isi faca lumea finali, ca oricum din anumite motive vor renunta inainte sa le bata ANCCOM-ul la usa asta pentru ca stiu eu ce spun :nebun:

Link spre comentariu

SALUT DOMNILOR FORUMISTIm-am mai gandit la o varianta;bineinteles dupa ce am sapat putin prin google,varianta e REetalonarea acestui swr/pwr cu urmatoarea procedura:[attachment=0]calibrare.JPG[/attachment]mentionez ca tabelul de valori si schema etalon le-am luat de pe net de la un radioamator francezbataie de cap fericita

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări