Sari la conținut
ELFORUM - Forumul electronistilor

Ra si distorsiunile armonice de ordin doi si trei

Vizitator

Postări Recomandate

Interesant...

Graficul prezinta o situatie inedita:

-coeficientul arminicilor de ordinul doi este egal cu zero! Dar, cel al armonicilor de gradul trei este >5%!!! Pe cale de consecinta ceficientul global este egal cu cel al armonicilor de gradul trei... total inconfortabil!!!!

Solutia:

Fie prin rotirea dreptei Ra in jurul PSF(caz in care puterea ramane aceeasi!) fie prin translatare (caz in care se schimba PSF si puterea scade!) se pot obtine valori Ca-II<1.6% si Ca-III<1.8% astfel ca pentru coeficientul global sa se obtina in jur de 2%! (vezi formulele din postarile anterioare...).

Aici practic este vorba de "fine-tuning"-ul dreptei de sarcina!!!

Personal am fost cam "indispus" de momentele in care se cauta sa se obtina din tub un maxim "tangent"... fara sa se discute si de aspectele legate de armonici... (s-a discutat mai mult aspecte legate doar de durata de functionare!)

Ar putea sa existe obiectii vis-a-vis de aceste alambicari teoretice dar ganditi-va ce ar fi fost amplificatoarele fara acestea...

Link spre comentariu
  • Răspunsuri 35
  • Creat
  • Ultimul Răspuns

Top autori în acest subiect

• ggg

6

• mișa

5

• Mikrosha

4

• blue

3

Top autori în acest subiect

Interesant...

Graficul prezinta o situatie inedita:

-coeficientul armonicilor de ordinul doi este egal cu zero! Dar, cel al armonicilor de gradul trei este >5%!!! ...

La un moment dat am vrut sa intreb despre armonica a 3-a.Dar se demonstreaza ca "suma viciilor ramane constanta" :rade:

Cu ceva timp in urma, am vrut sa initiez o discutie despre o proportie denumita perveanta .Factorul de perveanta depinde si de anumite caracteristici fizice ale electrozilor(catod,grila,anod).

Dar revenind la aceste distoriuni liniare care genereaza si alte armonici de grad superior (nu numai 2 si 3 dar care sunt cu mult mai atenuate decat primele doua ; a se vedea articolul lui Karpov "SSE amplifiers of the incresed power" ) exista datorita dimensiunilor si calitatilor materialelor din care sunt construite catod,grila,anod.In tub exista niste reactii electronice fascinante (norul de electroni de la catod,sarcina spatiala, care sunt afectate de potentialul anodului) .Dar din cauza ca totul este raportat la masa electronului, anumite vibratii si modificari capacitive dintre elementele constituente ale tubului(electrozi) , numai sunt trecute in listele si digramele cu specificatii.Este deja stiut ce efecte se produc cand un tub se spune ca nu este "deschis suficient".Acele distorsiuni apar tocmai din cauza unui potential necorespunzator in anod si care afecteaza consistenta fluxului de electroni si totodata comportamentul electronilor fata de electrozi(zgomotul de alice). Intr-adevar anodul il protejam dar punem in mare dificultate catodul iar grilele numai sunt eficiente. In fine,...producatorii scriu doar despre efectul acestor fenomene tradus in distorsiuni armonice si sunt specificate numai aceste doua armonici pt ca una este de ordin par iar cealalalta de ordin impar.

Am scris toata polologhia asta ca sa justific o intrebare.

Cum credeti ca ar fi mai bine sa alegem un PSF sau R(a) pt clasa A ???

-prin calcularea lui pt un punct in care tubul functioneaza in regim optim dat de producator (tangent la hiperbola de disipatie) iar tubul sa nu fie dus constant in regim de lucru maxim(referinta tot articolul lui Karpov).

sau...

-prin calcularea pt un punct in care tubul functioneaza sub potential si care poate amplifica fenomenele interne afectand perfomanta ca putere ,randament si implicit,calitatea semnalului .

P.S.Apropo de termenul PSF , nu l-am gasit in engleza.Dar in schimb am gasit omologul lui care se numeste Average Static Characteristics

Link spre comentariu

Se mai numeste bias point, static operation point si parca am mai intilnit denumit acel vestit punct si prescurtat static point...

Uite aici, la pag. 5 ii spune bias point. http://www.freewebs.com/valvewizard1/Co ... _Stage.pdf

Am luat la intimplare un document de pe net. Gasesti si celelalte denumiri si poate inca vreo citeva. Totul e sa intelegi ca e vorba de punctul pe caracteristica unde sta (trioda, tetroda, pentoda, n-oda, tranzistorul...) cind nu are decit polarizarea adica negativarea adica biasul (e tot aia), fara alt semnal de intrare. Acest punct poate fi oriunde, depinde de aplicatie.

Cuvintul "average" nu prea are ce cauta in denumirea acestui punct pentru ca doar in cazul amplificatoarelor in clasa A punctul static coincide cu punctul mediu. Punctul static e un punct fix, el nu reprezinta o medie si deci nu e un punct virtual. Acolo chiar STA cind nu exista semnal de intrare.

Link spre comentariu

...

-prin calcularea lui pt un punct in care tubul functioneaza in regim optim dat de producator (tangent la hiperbola de disipatie) iar tubul sa nu fie dus constant in regim de lucru maxim(referinta tot articolul lui Karpov).

sau...

-prin calcularea pt un punct in care tubul functioneaza sub potential si care poate amplifica fenomenele interne afectand perfomanta ca putere ,randament si implicit,calitatea semnalului .

...

Aiurea !

Uite ce spune producatorul Western Electric : download/file.php?id=65694&mode=view (pot fi gasite nenumarate exemple)

si uite cum arata dreptele de sarcina pentru ce spune producatorul : download/file.php?id=65712&mode=view

Punctul static de functionare(PSF) poate ! fi tangent la hiperbola de disipatie maxima anod numai in situatia negativarea automata(si nu ! obligatoriu).

In cazul negativari fixe punctul static de functionare nu poate fi tangent la hiperbola de disipatie maxima anod(se stie bine de ce...).

Dumneata consideri ca Western Electric nu stia ce spune ?!

Nu bruia domnule subiectul , ai facut fixatie cu PSF-punct de tangenta al dreptei de sarcina la hiperbola de disipatie maxima anod ?!.(credeam ca ai inteles cum vine treaba ,sau ?!...,mergi la subiectul "PSF si Za pentru 6C41C,sugestii" pune acolo PSF cum doresti ,cine te opreste...).

Acest subiect este dedicat "Ra si distorsiunile armonice de ordin doi si trei"(parca asa scrie in titlul subiectului) ,sau dumneata vrei sa dicutam de distorsiuni armonice de ordin patru si cinci ,sapte,etc ?!,PSF ?!,etc-etc(deschide subiect nou daca asta te intereseaza...,sau daca te intereseaza unde trebuie stabilit PSF...).

Link spre comentariu

Cuvintul "average" nu prea are ce cauta in denumirea acestui punct pentru ca doar in cazul amplificatoarelor in clasa A punctul static coincide cu punctul mediu. Punctul static e un punct fix, el nu reprezinta o medie si deci nu e un punct virtual. Acolo chiar STA cind nu exista semnal de intrare.

Mersi Misa :)Ai dreptate.Am observat ca doar in datele scrise cu foarte multi ani in urma este folosit "Average" ( http://www.we0h.us/Amateur_Radio_stuff/ ... Manual.pdf )Eu sunt de acord ca punctul, este un punct pt ca determina o singura valoare.In tot ce am scris pana acum, am dorit sa subliniez ca acest punct este rezultatul unui proces de calcul.Atat.In functie de calculele facute acest punct poate avea si un atribut.Chiar si pt metoda grafic-analitica trebuie folosita hartia milimetrica.Oricum, intrebarea de mai sus este pusa din considerente practice.In datele producatorilor sunt specificate doar armonicile 2 si 3.In realitate, ...[attachment=0]SinusHarmonics.JPG[/attachment]
Link spre comentariu

Ce scrie in catalog e corect! "Average Static Characteristics" se refera la media caracrerisricilor statice a lotului de tuburi pe care s-au facut masuratori. Caracteristici identice nu vei gasi la 2 lampi chiar daca sunt din acelasi lot. In documentatiile mai moderne nu se mai pomeneste de medie pentru ca se presupune cunoscut acest fapt. TOATE caracteristicile date in catalog sunt caracteristici medii ale unui lot.

Link spre comentariu

Creează un cont sau autentifică-te pentru a adăuga comentariu

Trebuie să fi un membru pentru a putea lăsa un comentariu.

Creează un cont

Înregistrează-te pentru un nou cont în comunitatea nostră. Este simplu!

Înregistrează un nou cont

Autentificare

Ai deja un cont? Autentifică-te aici.

Autentifică-te acum

• Creează nouă...

Informații Importante

Am plasat cookie-uri pe dispozitivul tău pentru a îmbunătății navigarea pe acest site. Poți modifica setările cookie, altfel considerăm că ești de acord să continui.Termeni de Utilizare si Ghidări